na ez az...ma néztem az osanban, kétezerötszázért volt darabonként akciósan a piroskabátos sajt...a nejem hasonlóan vélekedett, úgyhogy ez a projekt felejtős...
a csak simán édes élmény nevű vörösbor kannás áron viszont iható...persze ez egy édes bor, forraltaba kiváló...
Tavaly szilveszterkor a mérnök apukám a spájzban felejtett egy fél palack La Fiesta Édes Élményt, meg is nézem, azóta nem lett-e belőle modenai balzsamecet.
egy egész trappistáról lehámozom a piros fóliát, majd 4 órán keresztül tömény sóoldatban áztatom(5lit víz/2kg só)úgy, hogy teljesen ellepje.... négy óra(vagy több) elteltével kiveszem, letörlöm, majd rácsra teszem egy tíz foknál nem melegebb, de öt foknál nem hidegebb szellős helyen. nem penészedik, de tanácsos néha rákacsintani. négy-öt hónap várakozás(érlelődés) után csodafinom..legalábbis ezt állítja a szerző..ráadásul úgy jellemzi, hogy (majdnem)olyan lesz az érés után mint egy parmezán..ízre, állagra...
nos, eddg nem éreztem vonzalmat a trappista iránt, de ezt kipróbálom...fél év múlva megmondom mi lett a sajtból..egy ezrest, vagy picit többet megkockáztatok...buktam már többet is.
Bakony trappista, mint olyan, már nem létezik, mióta a Veszprémtej egyesült a Zalatejjel. Tihany trappista van, szerintem azt Répcelakon gyártják, még sosem kóstoltam. A Bakony trappista valóban jó minőségű volt, bár nem volt olcsó.
A félkemény sajtok (trappista, edami, ementáli tipusú (nagylyukú)) csakis szárítás után alkalmasak reszelésre - nagyanyáink mindig a már megszáradt sajtokat reszelték. Ezek a sajtok "szobahőmérsékleten" nyerik el igazi ízüket - még a "legalja" trappista sajt is élvezhető, ha fogyasztás előtt legalább 1 órával kivesszük a hűtőből.
Frissen reszelni a parmezán, vagy a kaskavall (juhsajt) a legalkalmasabb.
Régen 4-5 éve nagyon szerettem a Trappista sajtot. Egy fél friss zsemle és egy szelet friss párizsi tetejére téve isteni uzsonna volt. Azonban néhány éve a kapható trappista valahogy se ízben, se puhaságban, se színben nem olyan mint régen volt. Persze ahány tej üzem annyi típus.
Melyik az amelyik még a legjobban hasonlít a régire szerintetek? Kipróbálnám...
"Nem tudom, mit értesz gumiszerű alatt..." Azt, hogy olyan rágógumis. Mégcsak nem is olyan az állaga mint a normál "guriga" Tolle trapinak, hasonlíts csak össze egy alapból szeleteltet egy korongból vágott szelettel. Tök más a kettő. Nemtom, talán a védőgáz teszi mivel túl nyers. Érdekes módon a keményebb Sole szeletelt trapi nem gumiszerű, valszeg azért mert nem olyan nyers. Persze ízlések és pofonok, de ha már reszelésről van szó, a Tolle az igencsak 2-es osztályzatot kap tőlem. :)
Hááát, szerintem nagyjából betartják. Ráadásul trappistából rendszerint túlkészleteznek a gyárak, mivel kvázi "raktárnak" használják a trappistát. Úgy is szokták mondani, hogy trappistába öntik a fölös tejet. Úgyhogy szvsz nem emiatt penészedik mert félérett. Ugyanis nem az.
Más. A szeletelt Tolle milyen mostanság? Még mindig olyan gumiszerű? Régebben az volt.
Azért annyira nagy szakértő nem vagyok. :) De egy biztos, amikor megveszel egy trappista (vagy akármilyen) sajtot akkor az otthon tovább érik. Amint kibontod és leveszed a fóliát, megvágod, akkor két dolog történhet utána. Az egyik, hogy a vágási felület elkezd kiszáradni, illetve a sajt a pára lecsapódás miatt elkezd penészedni, meglátásom szerint a lágyabb, éretlenebb trappista sajtok hajlamosabbak a penészedésre (pl. Tolle). Én sima alufóliába szoktam csomagolni ha megvágtam, mivel nálunk egy "guriga" - mondjuk 1,4 kilós - trappista nem tart tovább 1,5 hétnél, így nagyon nem kell foglalkoznom a penészedés veszélyével. Viszont ha nálatok nem fogy ilyen gyorsan akkor érdemes légáteresztő fóliába csomagolni, a vágási felületre pedig gondosan rá kell simítani. Így talán megúszható a penészedés. Meg még annyi, hogy a hűtő mondjuk 6-7-8 fokra legyen állítva.
Úgy tűnik, nagy trappista-szakértő vagy. Kérlek, segíts nekem egy kérdésben, amire már régóta keresem a választ. Miért van az, hogy a trappista egy hét alatt megpenészedik a hűtőben? Márkafüggő? Vagy a tároláson múlik? Van olyan márka, amelyik eltartható? Milyenek az ideális tárolási körülmények?
Hát, ha így kérdezed. A Spar márkatermékes a S-Budget-t azt a Tolnatej gyártja. Mondjuk én a Tolle-t nem szeretem mert nem túl érett, túl "nyers". Reszelni sem jó. Azt hiszem az Auchanban akciós msot 999-ért kilója. A Penny-s trappistát - Sissy - a Sole-Mizo gyártja, az már jobban bejön, a Sole mindig is valamivel érettebben adta ki a trappistát, keményebb is, reszelni is jobb, meg kicsit sósabb mint a Tolle. A CBA azt hiszem szintén Sole. A Lidl-ben szlovák trappistát láttam, ízre nem jön be meg állagra sem, mintha le lett volna fagyasztva, vagy nemtom, olyan furcsa mázgás volt a felszíne. Persze ez a helytelen tárolási hőmérsékletből is adódhatott. Aldiban még nem voltam, Reálba nem járok. Ami még trappistában bejön, az az Óvártej trapija, de sajnos nem a legolcsóbb. Ami még nekem bejön az a Drávatej trapija, csak nem sok helyen lehet kapni. Néha az Auchanban vagy Cora-ban, de ott is csak akkor ha éppen akcióznak.