Konstantinápoly fő kikötője Galata. E város egy része lent a tengerparton fekszik, s a másikkal Péra hegyoldalára dől, dél-keletre nézve.
Galata tehát Konstantinápoly legélénkebb városrészeinek egyike; a világkereskedés rakhelye, rablók és orgyilkosok gyülpontja, különösen pedig a máltai és arnauta zsiványoké. Ez utóbbiak a kevésbé népes utczák zugaiban fényes nappal körülfogják az embert, oldalának késeket szegeznek: s elkezdik zsebelni, fosztogatni. Ha ki ellenáll, vagy zajt üt: azt leszurják s eltünnek. A szegény idegen tehát, nem csak hogy meredten hallgat a mütétel alatt: hanem még örvend, ha nekik maga szolgálhat órája, gyürüje s erszényével, hogy tőlük mihamarább menekülhessen.
Konstantinápoly városegyeteme hegyeken és völgyeken fekszik; földszine tehát mindenhol egyenetlen; sikátorai szükek, csavargók. Legszélesebb utczáját egy kocsi teljesen betölti. Ha két szekér jön szemközt: egyiket valami oldalsikátorba kell az utból félre tolni, hogy a másik tovább mehessen.
A kereskedő hajók terheit gyaloghordászok szállítják ide s tova. Személy hordozásra hátaslovakat és szamarakat használnak. Nők számára vannak bérkocsik is, ökrösök és lovasok. E kocsi-bárkák ollyanok, mint voltak századok előtt, születésök első napjaiban. Alakjok hasonlit a csónakéhoz, mellyre menyezet van helyezve. Az ökrösbárkák pedig egészen ollyanok, mint a régi superlátos ágyak. Menyezetök négy oldalára függönyök aggatvák. Ez otromba bérkocsik hajója s menyezete kiáltó szinekkel van bemázolva, s pazarul megaranyozva. Csupán török, görög és őrmény nőket hordanak és léptetve járnak, irtózatos csörtetéssel; kocsisaik pedig gyalogolnak, kezökben a gyeplővel és ostorral.
Persze, hogy nem. Mert ha lőttek volna ránk, eszünkbe sem jut kamerázni. A tudat pl. elég volt, hogy 2 hónappal korábban a térségben gyilkolásztak a gerillák, s hogy a helyi indiánok nem engedtek fotózni, sem filmezni, mert vörös zóna. Jövőre átkelünk a Darién Gapen, az biztos, mondjuk hogy élve-e vagy sem, azt nem tudom. :) Dariénből állítólagos statisztikák alapján 10-ből csak 1 ember jön vissza. :)
Ha már ultragáz helyeken utazgatunk, akkor itt van pl. az 1 hónappal ezelőtti kalandom Panamába, a Darién Gapben. Ez a Föld legnagyobb fdrogtermesztő helye, meg itt állomásozik a FARC. Szerencsére velük nem futottunk össze, de az értük küldött fejvadászokkal igen. Videó!
Aki veszélyes helyre vágyik, annak van egy ajánlatom. Rövidesen itt van május 9.-e, ilyenkor Berlinben az Alexanderplatz nagyon izgis tud lenni...
A térre bevezető utakon, sarkokon a rohamrendőrök foglalnak el állásokat, az egyik irányból jönnek a neonácik, a másik irányból a ultrabalosok és mindenki üt mindenkit. A Szabadság téri TV ostrom kutyafüle ehhez a bulihoz képest...
Egyszer vesztemre pont arra jártam, szerencsére akkor, amikor még csak hangoltak a táborok. Menekültem is ész nélkül :-(((
Engem is izgatnak az ilyen helyek,de úgy látszik nem sokan vagyunk ezzel :) Húzós (lövöldözős) helyzetben még nem voltam, igaz olyan nagyon nem is kerestem a balhét. Veled mi a helyzet?
Biztos minimális azoknak a száma a Földön, akiket izgalomba hoz, ha olyan helyre utazhat, ami feketelistás a külügy honlapján, de én azok közé tartozom. Igaz, sok ilyen helyen még nem voltam, de idén például elmerészkedtem a Panama-Kolumbia határvidékre, Darién Gapbe, ami ugyan nem feketelistás, mégis háborús övezetnek minősül. Katonák, drogtermesztők, fejvadászok, volt minden.
Írj, ha volt hasonlóban részed, illetve ha érdekelnek az ilyesmik...