magyar állampolgárként nagyjából sehogy :(. A nagykövetség nem segítőkész, nincs kapacitásuk erre. Legalábbis 2016-ban Nekünk (15 fő szeretett volna a túrán részt venni) ezt válaszolták. De azért lehet próbálkozni, hátha már változott valamit a hozzáállásuk.
Hali! Járt már valaki bent a Capitolium Visitor centerében? Érdemes benézni? Azért kérdezem, mert mi vasárnapra terveznénk az odalátogatást, aznap viszont nincsen nyitva a látogató központ, csak hétfőtől szombatig.
Vasárnaptól egy hetet leszek kinn washington DCben (a Microsoft WPC-t látogatom), ha valaki ott él és otthon lesz ebben a dög melegben szivesen találkoznék vele egy kávéra vagy egy rövid városnézésre. Előre is öszi Oya
Persze, ezzel én is tisztában vagyok, bármi lehet.. majd meggondolom még, hogy esetleg ott aludjunk. De csak 3,5 napunk van összesen NY-DC-re, utána New Yorkból indul tovább a repülőnk...
Egy akarmilyen varosnezo turat, aztan muzeumok. Amig nem nyitnak ki, illetve miutan bezartak, haborus emlekmuvek (tudom, furcsan hangzik, de latni kell azt a folyamatos tiszteletet, amit elesettek kapnak)
Niagarat majd megerted talan, amikor ott ulsz ures kisvarosban este, es barcsak lennel cityben, mehetnel kavarni, de nincs hova. Teljesen belefer szerintem is egy egyhonapos turan a Niagara, megpihenni, meg zen elmeny a vizeses. De ha csak par napod van, irany a city. Persze, kinek pap, kinek papne, persze.
Az ordog nem alszik, lehet az is, hogy lerobban a busz, es 5 orat kestek, en nem garantalok semmit, csak azt, hogy ez a legolcsobb. Ha tuti kell, menj vonattal. Miert nem fer bele egy ejszaka DC-ben egyebkent?
Aha, találtam pár oldalt, ahol vannak vélemények. Hát a megabusra többen panaszkodtak a szervezetlensége miatt, hogy a megállókban nem túl kedves a személyzet, nincs hely, nincs váróterem csak az utcán kell ácsorogni. Sokan írtak késésekről is... A Bolt Bus-t ajánlgatták, meg hogy legtöbbször azzal mentek eddig, csak gondolták, kipróbálják ezt is. Meg persze voltak olyan elégedetlenek is, akik azért húzták le a busztársaságokat, mert nem működött a wifi, ami nálam totál tök mindegy, mert nem utazom laptoppal, itthon is PC-m van. Szóval ez nem szempont. A szervezettség azért sokkal inkább, mert mégis csak egy idegen országban van az ember, szereti, ha gördülékenyen mennek a dolgok és nem romlik meg a nyaralás azért, mert valami gagyi vagy rosszul szervezett.
És mivel ugye egy napra mennénk át NY-vól DC-be, ezért nem mindegy, hogy már indulásnál késik a busz egy órát vagy mondjuk csak a forgalom miatt, mert azon nyilván minden busztársaságnak át kell menni. De igazándiból ettől tartok a leginkább, hogy késnek ezek a buszok. Így is ugye lesz kb. 11 óra, mire odaérünk és akkor kb. 5-6 körül indulnánk vissza. Nem nagyon fér bele 1-2 óra csúszás. :-(
A program, a szállások és az útvonal már fix a foglalások miatt. Plusz napot meg nem tudtunk már belerakni, mert itt (közép)kelet-európában nem szokás a dolgozót még 3 hétre sem elengedni egyben szabadságra. :-(
A cél az volt, hogy sok mindent lássunk, de tudom, hogy talán a negyedét sem fogjuk látni annak, amit kellene.
Tényleg Washingtonban Ti milyen menetrendet raknátok össze vasárnap reggel 8-tól hétfő este 8-ig?
Igen, azt néztem, hogy jóval drágább és nem sokkal hamarabb van ott, mert ha fele idő lenne, akkor jobban elgondolkodnék rajta, mert több idő maradna nézelődni.
Na, majd kinézek valami buszt, lehetséges, hogy a megabus lesz. Kérdeztem a New Yorki szállást, hogy mi a véleményük róla és azt válaszolták, hogy még nem hallottak negatív véleményt róluk a vendégektől.... azért még körbenézek... mondjuk az központibb helyről is indul, a Penn station-től...
És a menetrendet tartják? Tehát ha reggel 7-kor indul, akkor kb. 11-re ott vannak? Korábban nem igazán van busz egyik társaságnál sem. Vonattal esetleg mentél már a két város között?
(Vizesesrol meg nem akarok en senkit se lebeszelni :) Csak azt szamolom, 2x5 ora autozas vagy valami ilyesmi, es ha keves az ido... , en inkabb NY, DC...)
Az biztos, hogy rengeteg a látnivaló. Nekem most ez lesz az 5. utam az USAba, mindig valami kis újdonságot teszek bele, mint most pl. Washington. De vannak kedvenc helyeim is, amiket nem tudok kihagyni. :-) Ilyen a hollywoodi universal studió és Las Vegas. :-)
A buszozással kapcsolatban akartam én is kérdezni, hogy te ezzel a 2000-es társasággal szoktál jönni-menni? Ezek a kínai negyedek rendben vannak biztonság szempontjából?
En azert azt mondanam hogy ki ne hagyd a Niagarat, fantasztikus latvany, annak meg aki a vizeket szereti kulonleges elmeny. En mar voltam 5x de meg ennyiszer sem tudnek betelni vele, fontos lenne hogy atmenjetek a kanadai oldalra mert onnan szebb. Attol meg jol korulnezhettek Washingtonban is bar aspennek igaza van, ott nagyon sok a latnivalo amit szinten kar lenne kihagyni, probaljatok atrendezni az utvonalat vagy nehany nappal tovabb maradni az Usaban. Es gyertek vissza maskor is...annyi itt a latnivalo az orszagban hogy egy elet nem lenne eleg ra ha allandoan uton lennel sem.
Az Udvarhazy muzeum, magyar szarmazasu adomanybol van, talan ez is plusz. A Smithsonian resze, autoval el lehet erni (a muzeum ingyen, a parkolas 10 dollar korul, de van busz is, belvarosi muzeum es e kozott) kiallitas japan kamikazektol urrepulegepig.
Nem tudok utvonaljavaslatot, en javaslatom ugye az lenne, hogy NY es DC csak, mert ami itt latnivalo van, inkabb megeri, mint autozni na jo, kipipaljuk, hogy lattuk vizeses.
Autóbérlés: csak aznap vesszük fel mikor indulunk a Niagarához, így NYC-ben nincsen parkolás, és washingtonba érkezés másnapján le is adjuk reggel. A Holiday Inn-ben leszünk Rosslyn Key Bridge és elvben ott ingyenes a parkolás. Szóval igyekeztem énis rövidíteni.
Amit írsz a Dulles-nél az a Smithsonian része vagy valami más múzeum?
Esetleg a NYC-Niagara és Niagara-Washingtonra tudsz útvonal javaslatot tenni? (útóbbinál egyenlőre Gettysburgi megállást néztem ki)
En Niagarara egy percet se toltenek, de ha neked fontos, rajta, New York, Washington inkabb megeri az idot. Konnyeim potyognak az elvesztegetett idoert azert. Kozbiztonsagert ne aggodj, ha turista ovezet, akar NY, akar DC. Erre a kettore toltenem az idot, auto nelkul.
Minden attol fugg, mi erdekel. Ha air & space, van a belvarosi muzeum, es a masik, a Dulles repter mellett, tervezd be. Kocsikazas egy vagyonba kerul, NY-i szallodaban ejszakaztatni kocsit 50 dollar, DC-ben parkoltatni sincs ingyen. Ha pl en megyek NY-ba, leparkolom repteri parkoloban autot, elmetrozok kinai negyedig, felulok buszra NY-ig, onnan metro, taxi, vagy gyalog.
Szóval az én utamban a keleti part a következő képpen néz ki new york 2 nap-autóbérlés és 1 nap út a Niagarához-ott töltünk egy napot-1 nap út washingtonba-2 nap washington majd a végén tovább san francisco-ba.
Szóval az lenne a kérdésem, hogy tudsz-e esetleg útvonalat javasolni, ami nem baj ha hosszabb 2-3 óráva, de esetleg érdekesebb dolgokat látunk útközben nem csak autópályát.
Mi az amire esetleg európai szemmel mindenféleképpen figyeljek? Közbiztonság szempontjából mire figyeljen az ember, itt főleg washingtonra gondolok, mert hogy ott élsz elsősorban.
A Smithsonian már én is kinéztem az Air and Space múzeumot 1 napot arra szeretnék szánni a kettőből.
Gyonyoru osz lesz oktoberben, igerem. (hacsak nem esik az eso :)) Ice skating ring helyen labaztato szokokut lesz, pentek estenkent meg tartanak az ingyenkoncertek mellette.