"...De a bankok nem adnak kölcsön a termelő gazdaságnak, mert most olyan nagy a jegybanki alapkamat, hogy a náluk lévő fölös pénzt – összesen 4000 milliárd forintot – berakták a nemzeti bankba, vagyis a magyarországi központi bankba több mint 10% kamatra. Ha csak 10%-ot számolok, akkor is a kamat 400 milliárd forint, amit az állam a költségvetésből fizet..."
Még azt sem hiszem el,hogy kényelmességből tartanák vissza.Bár egyszerűbb egy biztos helyről várni a kamatot,tény.Előbb-utóbb felszabadul,de mire vár....?:)
Nem hinném,hogy a "nyakán maradt" akárkinek is.Volna rá többszörös kereslet szerintem,csak valamiért nem érdek belepumpálni a magyar gazdaságba.Azt lenne jó tudni,hogy a kamatokon kívül miért jobb ott tartan lebetonozva,mint hagyni mozogni.
Én nem vagyok egy kifejezett gazdasági szakember,de ha van 50 mill kp-m és azt becuccolom az OTP-be,nekem is egyéni kamatot állapítanak meg.Gondolom 4000 mrd-nál kicsit magasabb a szám.:)Meg hát nem kizárt,hogy ilyen összegnél más a kamatfizetés üteme,mint "szaros" 50 milliónál.Az nem szerepel a cikkben,mennyi idő alatt kapják meg azt a 10%-ot...:)
"..De a bankok nem adnak kölcsön a termelő gazdaságnak, mert most olyan nagy a jegybanki alapkamat, hogy a náluk lévő fölös pénzt – összesen 4000 milliárd forintot – berakták a nemzeti bankba, vagyis a magyarországi központi bankba több mint 10% kamatra. Ha csak 10%-ot számolok, akkor is a kamat 400 milliárd forint, amit az állam a költségvetésből fizet..."