Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.03.04 0 0 18
Második Winchester behelyezése? Egyet még csak, csak, de kettőt? Jó sok sikosító kellene hozzá! :-)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.04 0 0 17
Akkor ügyesek vagyunk, egységben az erő ! :)
Előzmény: retne (15)
retne Creative Commons License 2010.03.03 0 0 16
Köszi a részletes info-kat, alternatív megoldásnak nagyon megfelelő. :)
Előzmény: Vad (10)
retne Creative Commons License 2010.03.03 0 0 15
Sikerült a beszerelés! :) Köszönöm mindenkinek a szakszerű tanácsokat. Azért kicsit büszke vagyok magamra. :) Megnéztem a 2 winchesteren lévő Jumper beállításokat, és próbáltam aszerint eljárni. Amúgy a Maxtor-ból ki kellett venni a "műanyag pöcköt." A BIOS-ban automatikusan átállítódtak az adatok, csak el kellett menteni.

Eredeti bootolás a BIOS beállításai szerint:

Primary Master [Auto]
Primary Slave [Asus CD-S520/A]
Secondary Master [Auto]
Secondary Slave [WDC WD136AA]

Megvilágosodva rájöttem nem csoda hogy lassan töltött be az XP mivel Secondary Slave-re volt állítva a WD winchi.

Új bootolás BIOs beállításai szerint:

Primary Master [None]
Primary Slave [ASUS CD-S520/A]
Secondary Master [WDC WD136AA]
Secondary Slave [Maxtor 6E040L0]
Előzmény: Törölt nick (11)
retne Creative Commons License 2010.03.03 0 0 14
Megoldottam a dolgot, mindjárt leírom.

Elég szemléletesen elmagyaráztad, sikerült megtalálni. :)
Előzmény: Vad (7)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.03 0 0 13
Továbbá az IDE-csatlakozóknak is van prioritása (IDE1, IDE2, Primary, Secondary néven), az elsődleges szokott a RAM, illetve processzorhoz közelebb elhelyezkedni, alapesetben nyilván ez van előbb a boot-sorrendben.
Előzmény: Chaosmönger (12)
Chaosmönger Creative Commons License 2010.03.03 0 0 12
Ha jól emlékszem, csak akkor kell slave-re jumperelni a 2. vinyót, ha ugyanazon az IDE kábelen lóg mind a kettő, hogy tudja az alaplap, hogy az adott IDE konnektoron melyik az elsődleges. Ha 2 külön kábelen vannak két IDE konnektorban akkor mind a kettő master és a BIOS setupban kell beállítani a bootolási sorrendet.
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.03 0 0 11
Hát akkor talán mégiscsak át kéne állítani azt a BIOS-t, hogy a Boot device priority-ben első helyen legyen az alapértelmezett winyó masterként jumperelve, és a régi 40-esed Slave-ként a második helyen .
D tényleg az a legegyszerűbb, ha nem értesz hozzá, hogy egy felált gépre egy rackbe rádugod a régi winyót, ami gondolom még ATA-s ,azt jónapot !
Előzmény: retne (3)
Vad Creative Commons License 2010.03.03 0 0 10

Nem erre gondoltunk, ez egy asztali gépbe építhető rack, amelyet össze kell dugni az alaplappal. Ez is jó, ha láttál már számítógépet belülről :)

Kifejezetten külső rack-re (vagy házra, vagy mi) van szükség, az USB-s lesz.

Olyat is kapsz, amibe bele tudod tolni a már meglévő racked belső felét (amibe ugye már be van szerelve a vincseszter), de olyan is van, amibe, külön be kell szerelned.

Az első verzió sokkal nagyobb és nehezebb, viszont megvan az az előnye, hogy csak egyszer kell megvenni, és ki-be tologathatod a vincsesztereket (amik olyan rackbe vannak beszerelve, amilyen már neked is van).

Előzmény: retne (9)
retne Creative Commons License 2010.03.03 0 0 9
Előzmény: Vad (6)
Vad Creative Commons License 2010.03.03 0 0 8

sztem az régebben volt probléma, hogy ha nem állítod be a jumpert, csak 32 gigásnak látta a windows.

Nekem az összes külső vinyóm slave-re van állítva, mert néha bedugom az asztali gép rack-jébe is, problémám eddig nem volt vele.

USB-csatlakoztatásnál nem is tudom, van-e jelentősége.

Előzmény: Vad (7)
Vad Creative Commons License 2010.03.03 0 0 7

A vincsi hátulján van 3 vagy négy pár rézpöcök, az egyik páron jó esetben már van egy műanyag bizbasz, az a jumper.

M=master

S=slave

Előzmény: retne (3)
Vad Creative Commons License 2010.03.03 0 0 6
biztos?
Előzmény: retne (4)
retne Creative Commons License 2010.03.03 0 0 5
Köszi, megpróbálom.
Előzmény: Törölt nick (2)
retne Creative Commons License 2010.03.03 0 0 4
Köszi a tippeket, egyébként van mobil rack-em, asszem az nem USB-s.
Előzmény: Vad (1)
retne Creative Commons License 2010.03.03 0 0 3
Pont az jutott eszembe talán amiatt nem indul a Windows (a leírt képernyő jelenségek) mert úgy sikerült behelyezni a Maxtort hogy arról akart bootol-ni a gép.
Gyanítom hogy nem mindegy a bottolási sorrend sem, és ha ez jelent valamit a gépen lévő alapértelmezett WD. winchi a gép indulásakor utolsónak jelenik meg. A BIOS-hoz sosem nyúlok hozzá.

Utánanézek pontosan mit takar ez a Slave pozíció, de ha nem megy inkább nem próbálkozom, nem akarok semmit elcseszni. Van egy ismerős aki összerakott már gépet, de pechemre nem meri vállalni másodlagos winchi beszerelését és szerinte nem minden géphez illik a beszerelendő merevlemez.
Előzmény: Törölt nick (0)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.03 0 0 2
Ez a megoldás, a jumpert "master" - be kell tenni.
Előzmény: Vad (1)
Vad Creative Commons License 2010.03.03 0 0 1

Ha veszel neki egy külső házat (kb. 3500 Ft), usb-kábellel összedughatod.

Oprendszer indításával tényleg ne próbálkozz a második vinyóról.

Előzmény: retne (-)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.03 0 0 0
Remélhetőleg nem a Windowst akarod akarod indítani a Maxtorról, ugyanis más a hardverkörnyezet, ez haladóknak való feladat.

Másodlagos eszköznek, Slave pozícióba kell szerelni az utólag beszerelt merevlemezt. BIOS-hoz alapesetben nem kell nyúlni ilyenkor, kivéve ha nem jól van beállítva. Egyébként az eredeti HDD-ről történő indítást kell beállítani.
Előzmény: retne (-)
retne Creative Commons License 2010.03.03 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Két gépem közül az egyik rendszeresen behal. Rendszeresen kellett vinni szerelőhöz, legutóbb már nem vállalta a javítást. Van benne egy 40 GB-os Maxtor Winchester tele adatokkal. Kivettem a gépből mert kéne róla pár fontos adat. Az lenne a kérdésem hogy hogy tudnám beszerelni a jó gépbe? Már nem merem kihívni a szakembert, ráadásul egy csomó pénzem ráment a javíttatásra. A jó gépen XP van meg egy Western Digital winchi. Többféleképpen próbáltam rákötni de indításkor vagy a már ismert képernyő jön be "A Windows indítása sikertelen volt, ez a harvereszközökben vagy a szoftverekben okozott változás okozhatja..." vagy egy fekete képernyőn egy villogó kurzor.

Ha lenne valamiknek ötlete és érthetően elmagyarázni egy amatőrnek, megköszönném. :) Ha jól hallottam nem mindegy milyen állásba tesszük a Winchester-t, van valami Slave vagy ilyesmi, de a szakkifejezésekkel is gondban vagyok.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!