Legutóbbi Chip számítógépes magazinban volt egy cikk, amelyikben összehasonlították -több féle szempont alapján, pl. biztonság, teljesítmény, felszeretlség, felhasználóbarátság-, a Windows 7, Az Apple Mac Os, és a szabad szoftverek közül a Kubuntut. . A sorrend is ez maradt. Persze egyik ez, másikban amaz volt a nyertes. Viszont azt a tapasztalatomat, h a Linux erőforrásigényesebb, a cikk is alátámasztotta. Lényeg, a közoktatásban, hivatalokban, ha az egy főre vetítjük, mennyibe kerül a Microsoft szoftvere, ami néhény milliárd összesen, akkor relatíve ez nem oly sok.
Én apple Pages-t használok. Soha nem értettem, mi az a sok basz ott a word fejlécében. Sokkal egyszerűbb mint az openoffice(az is van, csak hihetetlen lassú). Tanulhatnának belőle MS-ék meg a többi openlófasz.
Tegnap a Fidesz informatikai és telekommunikációs munkacsoportja és az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöksége egyetértettek, és ezt alá is írták. A Fidesz lényegében lózungokat hangoztatott (fontos politikai döntés, az informatikai kiemelet ágazat lesz...) Ami érdekes: Keresztesi János (az IVSZ elnöke) arról beszélt, hogy minden párthoz eljuttatták azt a javaslatukat, miszerint részt vennének programalkotásukban. Egyedül a Fidesz-KDNP-vel tudunk együtt működni, csupán ők fogadták el a felajánlkozást - mondta. Kár, hogy nem tudtam elmenni: megkérdeztem volna, hogy konkrétan mely pártoknak juttatták el? A Jobbiknak is? És mi volt a válasz? Semmi, vagy valami?
Akkor fejlesszél mono-ban (http://www.mono-project.com/Main_Page). Az fut Linuxon, és ha a követelmény .net-es alkalmazás, akkor oda is jó. (Bónuszként Mac-en is fut.)
Ma lesz a Fidesznek valami ilyen dologban sajt.táj.. Az informatikai mcsoportja megmondja a tutit. Sajnos nem tudok menni, pedig lenne mit kérdeznem...
Sajnos nem mondhatok cégneveket, meg neveket, mert abból nagy baj lenne. De aki az IT világban, meg a beszerzésekben jártas, az pontosan tudja, hogy mely cégek azok, akik ennyire "nyomulósak".
mutatsz egyetlen ilyen állítólagos állami "IT managert"?
hol és mikor is volt efféle "konzultáció" közszférás, közoktatási, vagy bármiféle rendszergazdáknak???
te roppantul el vagy tévedve....
egyszerűen levegőből kapott hazugság amiket ide képzelegve tényként probálsz beállítani
könnyen lehet, hogy én is vádaskodom, és tévedek, oké
és a jobbiknak zseniális kész tervei vannak, hatalmas szakmai háttérrel, és óriási felkészültsséggel..
csak akkor tessék előlépni vele, és felmutatni
ez a kiállunk 3an öltönyben egy mikrofon mögé és közöljük, mi eljutunk a holdra, az elhatározás megvan, a többi már csak "apró részlet", nem is nevetséges, hanem inkább szánalmas
ja, semmi nincsen? nagy pofa, mi hogy betartunk majd a nagytőkének?
muhahahahhaaaa..vagy ő nekünk, illetve leginkábbis mi magunknak...
én mint tegyük fel intézményi vezető, európai rangu kutató egyetem rektora hogy vagyok az m$ "különalkuról" letiltva? sehogyan?
akkor cseberből vederbe, X nagy intézmény költ majd ugyanugy az adofizetők pénzéből hasonló összeget, mint amiért most országlicensz van, és marad a windóóz, "kis" helyeken meg visszamegy a világ lopottba...
hogy is kerül képbe a nyitott szoftver?
majd haverbétének kifizetnek néhányszor jópár százmilliót, aztán produkál valamit? és ha a valami nemműködik? olyan nincsen, hisz ez linux, ez tökéletes, biztos hülyék hozzá...mi?:) ismerős...
ugyanarrol szol ez is, mint minden más
nincsen a jobbiknak semmiféle KÉSZ koncepcioja, még előzetes ÖTLETEI sem..
nem is ISMERI a helyzetet, csak beszél a levegőbe
ennek példájaként leültetném mrs Morvait egy linux elé, aztán tessék bemutatni a
koncepciot, ha ennyire szabadságpártinak teccik lenni... :D
ugy el lenne veszve, mint zárdaszűz a sohoban..
a valóság az, van pár magukat linuxgurunak gondoló haversrác, akiknek hiányzik az uszómedencés villa, legújabb sportkocsi, yacht és svájci bankszámla..meg a pártnak a kasszájábol is néhány milliárd...ennyii...
Akkor ezek szerint flash-es játékokkal, meg egyszerű logikai, ügyességivel játszotok, mert a directx-es játékokhoz nem jó a wine, arra winex, vagy nem tudom hogy hívják most, kell.
kicsit le vagy maradva szerintem wine ügyben.
én pl. Lord of The Rings: Harc középföldéért-et, megy Witch Kinget szoktam játszani rajta. De pl. a Guild Wars is jól fut, meg nagyon sok minden még...
Én azt hiszem az a kijelentés, hogy "megtörni az MS monpóliumát" nem teljesen korrekt. Az elsődleges cél NEM az MS tökönrúgása, hanem a használt dolgok racionalizálása. Hogy az opensource állami felemelésével az MS tökönrúgódik, az egy másodlagos dolog. Amúgy nem is az MS kapná a legnagyobbat, hanem azok az IT managerek, meg államtitkárok akik az MS beszerzések (és a hozzá járó konzultációk) jutalékát kapták. (Mert hiába veszel egy exchange szervert, azt, hogy melyik ablak hanyadik fülének melyik gombján lehet valamit beállítani azt nem tudod - szemben azzal, ahol egy szöveges állományban van minden beállítás, és könnyen megtalálod.)
itthon 5 számítógép van. mindegyik összerakott, noname (kivéve egy HP notebook) az ubuntu a 7.04 óta csont nélkül fut mindegyiken. most már 9.10 van rajtuk. nyomtatók mennek, videokártyák mennek, sőt wine alól a windows-os játékok is mennek (már, amivel szeret játszani a család, ki min). egyedül a lányom gépén van windows is, a sims2 miatt. ja, és a notebookon is van windows, egy USB-s tv-tuner kártya miatt, amit egyelőre nem sikerült beröffenteni linux alatt én voltam a hülye, nem néztem utána, és úgy vettem meg....)
több ismerősömnek telepítettem linuxot otthonra, volt közte, aki informatika-szűz volt (hálistennek). semmi gondjuk nincs a géppel, van internet, multimédia, multifunkciós nyomtató, fényképezőgép, dvd-író, irodai programcsomag, játékok. a fontokkal mi gondod? a TTF-ek működnek linux alatt is. mi kell még otthonra?
a periféria kezelés meg még csomó minden ami a felhaszálónak fontos gyenge benne akár a winhez, akár az osx-hez képest
ennek oka nem a linuxban keresendő, hanem a hardver-gyártókban. tapasztalat: sok ismerősnek tetszik a linux, a szolgáltatások, programok széles tárházát kínálja. használnák is, de pont a hardverek miatt néha sajnos végül nem jön össze.
A gyártók szeretnek olyan árukat gyártani, amit el is lehet adni. Ha a linuxért egymást törnék a vevők, akkor mindenki azt gyártana, és minden sarkon lenne egy linuxbolt. De nem így van. A szoftverforradalmárok nem veszik figyelembe, hogy amire nincsen igény, arra gyártó sem lesz.
Persze nyilván okkal nincsen rá igény. Például azért mert a képernyő kezelhetősége, a fontok, a nyomtatás, a periféria kezelés meg még csomó minden ami a felhaszálónak fontos gyenge benne akár a winhez, akár az osx-hez képest. Én kb. nyolc éve olvasom azt minden évben, hogy az idei év a linux desktop áttörés éve lesz...
A linuxnak megvan a maga helye, a szervertermekben, egykori risc/unix munkaállomások utódjaként, meg hasonló területeken. Úgy tudom, ezekben a szegmensekben a linux-al nyomuló vállalatok magas szakmai színvonalat nyújtanak, és szép üzleti sikereket érnek el.
a rendőrség a szolgálati kocsikat is béreli már...
ez van egy szegény országban, amikor a föltétlen szükséges vagyontárgyak megfizethetetlenek, de a megvásárlásukra a további hitel is elképzelhetetlen, az ember(ez esetben az állam) bérbeveszi valakitől
Én meg nem mesélek, mert már kurvára elegem van a sok fos összegányolt meghajtóból. Amikor engem basztatnak, hogy miért megy a gépén, és a printer szerverről meg miért nem, mintha én tehetnék róla. (Én meg sem vettem volna, de hát olcsó.)
Aha, és akkor mi lesz a már meglévő, drága nyomtatókkal.
konkrétan milyen nyomtatóra gondolsz? Mert amik nálunk vannak pl. drága nyomtatók, szinte mindnek van PCL6 és PS drivere is... az is lehet, hogy mindnek van.
Aha, és akkor mi lesz a már meglévő, drága nyomtatókkal. Dugják fel annak, aki megvette azokat az inkompatibilis eszközöket. (Mert ha xp alá van is meghajtó, az win szerveren már nem biztos, hogy jó, meg vistán, meg win héten...)
"a nyomtató gyártó abbol indul ki, aki meg tud fizetni egy 2,3 milliós gépet, annak nem lesz tétel 30windows licensz ugysem"
A nyomtatógyártó abból indul ki, hogy majd ha sok vevő a Linuxhoz keres nyomtatót, akkor majd ahhoz is kínál. A nyomtatógyártóknak nem érdeke, hogy több oprendszer legyen a piacon, mert ahhoz több drájver kell.