Keresés

Részletes keresés

Zöldár Creative Commons License 2021.07.04 0 0 22

Hülye a cikk. Pl. az első képen is egy hatalmas teret mutat. Nincs értelme elolvasni !

Előzmény: DénesiPatrik68 (21)
DénesiPatrik68 Creative Commons License 2021.07.03 0 0 21

Én nemrég (pár éve) költöztem egy kisebb garzonba barátommal, de azt kell, hogy mondjam nem olyan egyszerű alkalmazkodni a szűkös körülményekhez. Mondjuk ennek lehet, hogy az az oka, hogy kertesházban nőttem fel (BP-hez viszonylag közel), de nekem jó ideig tartott mire egyáltalán ki tudtam alakítani egy napi rutint. Pedig én mindenféle cikkeket elolvastam, hogy hogyan lehet helytakarékosan, minimalista módon berendezni egy kis lakást, de őszintén a mentalitáson is változtatnom kellett. Szóval így, elsőkézből azt mondanám, hogy spórolj többet és egy egérlyuk helyett vegyél egy picit nagyobb helyet. Ha meg az nem fér bele, akkor első körben bérelj!

eekeili Creative Commons License 2016.02.23 0 0 19

Ami tetszik és jó helyen van !!

Alapi42 Creative Commons License 2016.01.22 0 0 18

ha nagyon ólcsó/pl. fele a tégla lakásnak, akkor meg lehet venni.

Előzmény: kissj83 (15)
kissj83 Creative Commons License 2016.01.18 0 0 15

Sziasztok!

Találtunk egy 2000-ben épült, két szintes, látszólag jó állapotú, nagyon szép házat, viszont a  falak két réteg CK lapból állnak, köztük üveggyapottal, plusz még kívül van 8cm-es dryvit szigetelés. A vázszerkezet fa. Eddig nem is hallottam, hogy lakóházak is készülnek ezzel a technológiával.

Érdeklődnék, hogy mik a tapasztalatok ezekkel a házakkal? Mennyire időtállóak?

Összehasonlítva más építőanyagokkal (tégla, szilikát) mik az előnyök és hátrányok? Mire érdemes figyelni?

Köszönettel,

József

Alienita999 Creative Commons License 2010.02.15 0 0 14
Ja, a thermoüveges tippet köszönöm, ezt a módszert nem ismertem, de szeretném, ha régiek a nyílászárók, mert a panelben most cseréltettem, ég és föld a régi ablak és az új műanyag között a különbség...
Alienita999 Creative Commons License 2010.02.15 0 0 13
Igen, ez az alap, hogy pár számlát megnézünk majd - közös költség, gáz, stb. Eleve csak saját gáz-, víz és villanyórás jöhet számításba, eszemben sincs mások helyett fizetni, most is van egy-két ilyen lakó a panelben. Én ezt nem fogom tudni megengedni magamnak, elég lesz a saját fogyasztás is.

A kilakoltatásokból származó ingatlannal kapcsolatban nekem az az álláspontom, hogy nem szeretnék olyan ingatlanban élni, ami azért lehetett az enyém, mert egy szerencsétlen elveszítette a munkáját és nem tudott fizetni, vagy hasonló. Ennél lelkisebb vagyok, sajnos. Mindig az jutna eszembe, hogy ő esetleg az utcán van. Br....

A nagy belmagasság általában a belvárosi lakásokat jellemzi, amitől kicsit ódzkodom, jobban szerettem volna zöldebb környezetet, de arrafelé vagy nagyon elszabadultak az árak, vagy sokkal újabbak a lakások, tehát vacakabb a minőségük. Valamit valamiért :-S, ne legyünk mohók :-)

Szóba jött még a panelprogramos panel, de az a baj, hogy most hiába vitték le a távhő áfáját, és lett kevesebb a fűtésdíj, bárki bármikor úgy dönthet, hogy megemeli az árat (alapdíjat, stb.), és akkor szívás, míg egy gázkonvit legfeljebb nem kapcsolok be. Amúgy az álmom - láttam is ilyet - egy cserépkályhás :-)) Az is gázos, de ha a kályhatest felmelegszik, ha a fűtést konkrétan ki is kapcsolom, még melegít egy darabig. Ráadásul hangulatos :-)))

Amibe még nem akarok belefutni, az a villanybojler :-(

Előzmény: Wauhaus (12)
Wauhaus Creative Commons License 2010.02.15 0 0 12

A nagy belmagasságtól önmagában ne ijedj meg! Ilyen házak általában jó hőtartó képességű falszerkezetűek, amilyen egy átlagos háború utáni épület nincs.

Kérd meg az eladót, hogy mutasson gázszámlákat! Azon is a mennyiséget nézd, ne az árat (abban lehet gázártámogatás). A gázfogyasztásból lehet következtetni a fűtési igényre.

Előzmény: Alienita999 (10)
Wauhaus Creative Commons License 2010.02.15 0 0 11

"Én csak azt tudom javasolni, elsősorban, hogy ha jogi kérdéseid vannak, MINDENKÉPPEN ügyvéddel, jogásszal, önkormányzattal (IS) beszélj. (Azért még nem kell fizetni) Mi mondhatunk itt bármit, meg a kedves ismerőseid is, de jobb, ha szakembertől tudod a jogi hátteret, pláne ha naponta/hetente változnak a jogszabályok ebben az országban."

Igen, a helyi gyakorlatot mindenképpen fel kell térképezni, és erre egy helyi ügyvéd megfelelő forrás lehet. Csak éppen a kiválasztása nem egyszerű, mert rengeteg a középszerű ügyvéd, aki ilyesféle "okosságok" terén alulinformált, és nem foglalkozik azokkal.

Az önkormányzatokat is fel lehet keresni, csakhogy óvatosan kell a szóban forgó kérdéssel bánni, mert alapvetően jogellenes önkormányzati bérleti joggal "kereskedni" lakóingatlanoknál, üzlethelyiségnél persze lehet. Esetleg olyan önkormányzatok engedik meg ezt kifejezetten, amelyek a lakosságszámuk növelése, megtartása érdekében ezt is megengedik (kisebb településekről tudnám ezt elképzelni), de ezt is inkább kedvezményes, jelképes összegű telekértékesítésekkel, netán lakóingatlan-értékesítéssel ösztönzik (tudok olyanról, akinek nagyon durván jelképes összegért adott el egy falusi önkormányzat egy lakóházat annak érdekében, hogy a lakosságszámra és a település korösszetételére kedvezően hasson, azonban nem kötöttek ki elidegenítési tilalmat, így az illető eladta nyereséggel, még így is kedvező áron). A szóban forgó Szeged azon kevés magyar település közé tartozik tudomásom szerint, amelyiknek nem csökken a lakossága, tehát valószínűleg nem szorul rá a bérleti joggal "kereskedés" kifejezett engedésére (valószínűleg ott is az önkormányzati lakások súlyos szűkössége áll fenn, mint más nagyvárosokban). Az önkormányzati hivatalnokok szavahihetőségét egyébként egészséges kétkedéssel kell fogadni (főleg tekintettel arra, hogy Szeged maszopos önkormányzatú). Inkább a hatályos önkormányzati rendeleteket kell elolvasni, amik települések honlapján általában elérhetőek, és esetleg egy normális, tájékozott ügyvéd segítségével feltérképezni a helyi viszonyokat.

A jogszabályok közül valóban több változik rendszeresen, de az e tárgykörre kiterjedő hatályú jogszabályok érdemben nem változtak a közelmúltban (az illetékszabályok változtak, de itt alapvetően nem erről van szó).

"A lakásvásárlásról: valószínű, hogy nem most azonnal, hanem 1-2 hónap múlva lesznek a piacon azok az eladó lakások, amiket a bankok árvereznek el, a hiteltörlesztési problémák miatt (most ugye moratórium van, ha jól tudom), na akkor majd érdemes lesz halászni. Ne higgy egy ingatlanosnak sem, ha ennek az ellenkezőjét mondják:)"

A "kilakoltatási moratórium" a bírósági végrehajtási eljárást mellőző hitelszerződési konstrukciók esetére vonatkozik (amik eleve súlyos jogszabálysértésekkel övezettek), a bírósági végrehajtási eljárás esetében eredetileg is létezett erre vonatkozó szabály.

A nyíltpiacon pedig ezek a lakások nem fognak ár alatt megjelenni, ár alatt egy meglehetősen agresszív fellépésű bennfentes kör vásárolhatja fel azokat, akik finoman szólva nem szeretik és az árverésről eltessékelik a "külsősöket". A nyíltpiacon ezek a lakások kőkemény piaci áron fognak megjelenni, miután beindul az ingatlanpiac.

Egyébként én nem lennék ekkora elánnal meggyőződve arról, hogy "érdemes halászni" ilyen lakásokat. Az erkölcsi szempontokat itt nem is említem (ez a fórum nem az a közeg, ahol ilyenről érdemben lehet beszélni), azonban nem kizárt, hogy fognak születni olyan precedens értékű bírósági ítéletek most folyó ügyekben, amik nem éppen lesznek kedvezőek a bírósági végrehajtási eljárást mellőző hitelszerződési konstrukciók révén nyerészkedőknek. Megmondom őszintén, én magam is gyűjtöm (egyelőre fejben - a hiteles autómat akár feltenném egy próbaperre) az érveket amellett, hogy hogy lehet ezeket a törvénytelen eljárásokat megakadályozni, és a bírói gyakorlatot esetleg - a csalás támogatása helyett - polgári jogállamhoz méltó irányra ösztönözni. Szóval szívből remélem, hogy korai azoknak az öröme, akik előre dörzsölik a tenyerüket a sok ellehetetlenült ember vagyonának töredékáron megszerzésére.

A jelenlegi piaci helyzetben normál értékesítésben is fel lehet lelni nagyon kedvező árú ingatlanokat.

" Kivéve talán, ha egyszintes a ház, és ezért földszinti a lakás - láttam már ilyet, normális a belső, de hőszigetelés szempontból katasztrófa, és ha belemész a nyílászárók cseréjébe, az sem kis pénz. "

Az eredetiből is ki lehet hozni többet gumiprofilokkal (egy lakásra max. tízezres nagyságrend), amik az új nyílászárókon is vannak, emellett eredeti keretekbe is be lehet építeni thermo-üvegeket, ami lényegesen kisebb kiadás, mint a komplett nyílászárócsere. Emellett több egyéb előnye is van, pl. nem rontja el a ház képét, emellett hangszigetelésben lehet jobb egy elérhetőbb árkategóriás új nyílászárónál.

Előzmény: noaemie (9)
Alienita999 Creative Commons License 2010.02.15 0 0 10
Sziasztok!

Köszi a sok tanácsot, van köztük pár nagyon jó tipp.

Nos, egyedül költözöm, külön, pont ez a lényeg. Még nem is aktuális, mert Bp.-en előbb el kell adni egy lakást, hogy meglegyen a teljes pénz (sajnos az ára kétfelé megy), ez most van folyamatban. Napközben amúgy pár órát vagyok távol, nagyrészt azért itthon, plusz van egy cicám, aki azért mégsem hagyok megfagyni :-) A lehetőségeimet nézve 30 ezer körül tudok rezsire költeni havonta, de ebben minden benne kell, hogy legyen. Én valami kis, 40 nm körüli, kis belmagasságú, gázfűtéses lakásban gondolkodom Szegeden, bár a belvárost nem szeretem különösebben, a most folyó változtatások miatt valószínűleg ezeknek a lakásoknak az értéke fog nőni, ilyenbe érdemes invesztálni. (Forgalomkizárás, stb.) Valóban meglepő árakkal találkozom, de igazán még el sem kezdtünk nézelődni.

A lakásbumm egyrészt jó hír, másrészt nem, mert ha tavasszal tényleg a piacra kerül egy csomó "olcsó" lakás, akkor a pestinek is tarthatatlanná válik az ára. Vagyis ott elbukom azt, amit emitt nyernék :-S

Az örökölhetőség jogát mindenképpen megkérdezzük az önk.-nál, mert bár konkrét örökös ugyan nincs, de mégsem lenne jó, ha a pénz csak úgy "elszállna". Azt tudom, hogy ha be van jelentve valaki oda, hogy még ott lakik, az viheti tovább, de pl. nem tudom, hogy bejelenthető-e olyan személy, akinek a nevén van saját lakás?

noaemie Creative Commons License 2010.02.15 0 0 9
Hello!

Én csak azt tudom javasolni, elsősorban, hogy ha jogi kérdéseid vannak, MINDENKÉPPEN ügyvéddel, jogásszal, önkormányzattal (IS) beszélj. (Azért még nem kell fizetni) Mi mondhatunk itt bármit, meg a kedves ismerőseid is, de jobb, ha szakembertől tudod a jogi hátteret, pláne ha naponta/hetente változnak a jogszabályok ebben az országban.

A lakásvásárlásról: valószínű, hogy nem most azonnal, hanem 1-2 hónap múlva lesznek a piacon azok az eladó lakások, amiket a bankok árvereznek el, a hiteltörlesztési problémák miatt (most ugye moratórium van, ha jól tudom), na akkor majd érdemes lesz halászni. Ne higgy egy ingatlanosnak sem, ha ennek az ellenkezőjét mondják:)

Fenntartási kérdésben, én szerintem akkor érdemes ebbe nagyon gondolkodni, ha saját tulajdonról van szó, hiszen akkor nem sajnálod a pénzt egy esetleges átalakításba - a régi konvektort is le lehet cserélni újra, és akkor már nem vészes (annyira) a gázszámla; ilyesmire gondolok. Én jelenleg panelben lakom, és ugyanannyi a rezsim, mint amennyi a kétszer akkora, de cirkós, téglaépítésű lakásé - tehát szerintem egy téglaépítésű jobban megéri. Kivéve talán, ha egyszintes a ház, és ezért földszinti a lakás - láttam már ilyet, normális a belső, de hőszigetelés szempontból katasztrófa, és ha belemész a nyílászárók cseréjébe, az sem kis pénz.
Wauhaus Creative Commons License 2010.02.14 0 0 8

Ennek az egyik megoldása az, amikor te megvásárolod a "bérleti jogot kínáló" bérlő által kijelölt ingatlant (tulajdonjogot), és átengeded a használati jogát neki, ő pedig átengedi a neki kiutalt önkormányzati lakás használatát neked - mindezt egy "zsebszerződéssel" rendezitek. Általában vidéki ingatlant kell ilyenkor megvenni (ami a te neveden lesz, de a "bérleti jogot kínáló" lesz a használó), és városi használati jogot kapsz érte cserébe, a díjak, költségek viselését pedig a "zsebszerződés" rendezi. Az önkormányzati bérleti jog személyre szól, közvetlenül azt általában nem lehet átengedni másnak, csak esetleg akkor, ha az adott önkormányzat ezt kifejezetten megengedni (ilyet még nem hallottam).

Én azért azt javaslom, hogy az adott helyen hirdetett lakástulajdonok körében is nézz jól szét, mert néha azért lehet meglepő áron találni tulajdonjogot is. Most, amikor az ingatlanpiac áll, még inkább igaz ez, és ebben a helyzetben alkudni sem csak tízezreket lehet. Most találhatsz olyan áron tulajdonjogot (sőt), mint amilyen áron 1-1,5 éve önkormányzati bérleti jogokat "árultak".

Előzmény: Alienita999 (-)
Wauhaus Creative Commons License 2010.02.14 0 0 7

Gyakorlatilag két szoba van folyamatosan fűtve (20-22 fok, nem 26-30, mint sok helyen). A konyhában és a fürdőszobában csak néha kell beröffenteni, a többi helyiség nincs fűtve (a cselédszobát fűtöttem régebben villannyal, de csak néha, idén nem). Ma divatos típusú szigetelés nincs, az egyik szoba külső ablakában van thermo üveg az eredeti keretben, plusz gumiprofil, de a nyílt égésterű gázkészülékek miatt nem mindenhol (az előszobában konkrétan hagyom "fütyülni" be a kinti levegőt a kétszárnyú ajtó záródási résein + a levélbedobó nem éppen légmentesen záró fedelénél). Ja, annyi előny van, hogy az utcai szobák délnyugatra néznek, és télen is kapnak valamennyi közvetlen napfényt délután. Mondjuk cserébe a lakás másik oladala, ahol az előszoba van, megkapja az északkeleti szeleket.

Minden ellenkező híresztelés ellenére hőtartás szempontjából jó a falazata ezeknek az épületeknek. Az előző kéglim kisebb alapterületű és belmagasságú volt, mégis sokkal nagyobb gázfogyasztást igényelt.

Ha csak én laknék itt, még kevesebb lenne a gázfogyasztás. :-)

Előzmény: Törölt nick (6)
Wauhaus Creative Commons License 2010.02.14 0 0 5

Nekem 7 rugó körül van a gázátalányom (nincs gázártámogatás). Az éves leolvasásnál most valószínűleg 12 rugó körül kell ráfizetnem, tehát kb. egy ezressel több lesz a következő hónaptól az átalány.

Paraméterek: 1915-ben átadott ház, 72 nm, gázkonvektor + melegvíz + főzés gázzal, 3,45-ös belmag., alsószomszéd holland, nem lakik itt, egy oldalsó szomszéd van a házból, a másik oldalról két főfalnyira, zártsorú beéptíéssel a szomszéd ház lakásai. Tehát nincs telejsen "körbefűtve".

Előzmény: 46-80 (2)
Ghanima Creative Commons License 2010.02.14 0 0 4
A jó válaszhoz azt is tudni kellene, hogy hol, milyen településen van a lakás, de többnyire (és amennyire én tudom) a bérleti jog nem örökölhető, tehát ha meg találnál halni (Isten óvjon ettől, az emberi kor legvégéig!), akkor visszaszáll az önkormányzatra.
Ha közvetlen hozzátartozóval költözöl be, akkor ő átveheti (többnyire) a bérlést. A lényeg szerintem az, hogy járj utána, mi a helyzet pontosan.
Előfordulhat az is, hogy (később) megvehető a lakás, mármint az önkormányzattól. _Szerintem_ hosszú távon megér/het/i: van részletfizetési lehetőség, lehet, hogy a társasházi közös költség nem fog olyan gyorsan nőni, mint a fizetendő lakbér. Ha bármi gond adódik, még mindig továbbadhatod.

Én az egyedi fűtést tartom előnyösebbnek - ennek fajtája már jobban végiggondolandó.

Mindenesetre az tény, hogy nem egyszerű a választás, sok sikert kívánok neked! :-)
Előzmény: Alienita999 (-)
46-80 Creative Commons License 2010.02.14 0 0 2
Én most gázfűtéses lakásban élek,de márciusban költözöm panelba.Szerintem kb. egyforma.A panelben egyértelműen melegebb van.Ha nincs cirkód-ami megint dobja a számlát-nincs egyenletesen meleg.Igy nekem 12000 körül van a számlám.41 nm-es lakás...
Alienita999 Creative Commons License 2010.02.14 0 0 topiknyitó
Úgy határoztam, hogy - mivel saját tulajdonúra nem telik - megvásárolom egy önkormányzati garzonlakás bérleti jogát. Tapasztalatokat szeretnék - elhalálozás esetén örökölhető, vagy bukom a vételárat és visszaszáll az önkormányzatra a jog? Mennyi a rezsi, a panelt olcsóbb fenntartani, vagy egy gázfűtésest?

Előre is köszönöm a segítséget.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!