Én csak tippeltem. Nem véletlen hogy a nyugdíj helyzet ezen része tabu. Úgy emléxem volt olyan törvény v javaslat hogy a nyugdíjas ne dolgozhasson közszolgálatban hiszen akkor 2x feji ua tehenet. De személyesen ismerek olyat aki mégis teszi ezt, mert teheti.
Kihúzhatja, ha az elkövetkezendő években a rengeteg munkanélküli közül legalább a felét munkába lehet állítani a gazdaság esetleges kibontakozása révén.
Elvileg elfogadható ez az álláspont, csakhogy a gyakorlat cáfolja minden nap, hogy ez a metódus működne. Vegyük, azt az 50-es éveinek derekán levő szakit, aki az eddigi munkáját már egyre nehezzebben látja el, mindenféle baja miatt, az képezze át magát! És versenyezzen azokkal a 20-as éveinek derekán járó munkanélküli fiatalokkal akik egészségesek, kiknek nem jár 30+x nap szabadság, és valószínű táppénzre is kevesebbszer kényszerülnek. Sejted mennyi esélyük van? Mint nyúlnak a hurokban!
Én azt mondom a nyugdíjnak a járulékbefizetéssel arányos öregségi járadéknak kellene lenni, és nem öregségi szociális segélynek, ami boldog- boldogrtalannak jár a közkalapból. Ez utóbbi legyen az állam feladata, de ne a nyugdíjkasszából finanszírozza.
Az nem vitás hogy nem csak a bkv-nál hanem a parlamentben önkormányzatoknál is meg kellene nézni hogy hányan veszik fel a nyugdíjat és mellette dolgoznak teljes állásban.
Igen, ez így van. Amikor két nyáron, másodikos és harmadikos gimnazistaként dolgoztam az Egyetemi Nyomdában a 80-as évek közepén-végén, akkor a munkabérből esetemben is vontak nyugdíjjárulékot és tb-t arra a 3-3 hétre. Meg amikor az egyetemen kötelező nyári gyakorlat volt, ott is vonták (már amelyik cég fizetett valamit) ez már a 90-es évek elején volt.
a többség nem végez kemény fizikai munkát, aki meg igen, azt is főleg a korhatárig tartó munkavégzés felé (pl átképzéssel) kell terelni, nem a gyors nyugdíjbapucolás irányába
a végképp reménytelen és fizikailag leépült emberkéket szigorú feltételekkel esetleg el lehet küldeni 60 éves korukban, de ha a korhatár eléréséig munkavégzésen kapják akkor coki nyugdíj
a nyugdíjat vissza kell vezetni az eredeti koncepciója felé, vagyis az idős, munkaképtelen emberek ellátása kell legyen nem egy össznépi jóléti bónusz ami az ötvenes évei végétől "jár" boldog-boldogtalannak
Való igaz, Vágó szellemileg testileg is fitt ahhoz, hogy azt a munkát amit edddig végzett, még évekig ugyan azon a színvonalon végezhesse. Ezért mondom hogy nem mindegy, hogy milyen munkakörben dolgozta le valaki az életét, mert az a hátralevő életkilátásait is nagyban befolyásolja. Ha Vágó nem csak a zenésztársaival lenne favágó, hanem valójában is, meglehet te sem hoznád őt mint negatív példa, mert valószínű, hogy roskatag lenne és nem nézne ki neki 20-25 nyugdíjas év, henem csak 10-15.
Csakhogy MO-on a szolgalati ido szamit. Mivel kotelezo sorkatonasag volt azt is beleszamitjak, es az egyetemi eveket is.
Amugy en mar kozepiskolas koromban is jarulekfizeto voltam mert 2. gimis korom ota zeneltem hivatalosan OSZK kikozvetitessel es minden gazsi utan levontak a nyugdijjarulekot ,meg azutan is amikor elmentem egy teeszbe paprikat valogatni egyetemista koromban.Tudom mert kikertem a papirjaimat es minden tetel rajta volt,hogy mennyit kerestem a baZsevalassal.
Amugy a nejem pl elmehetett volna nyugdijba 2008-ban ,ha aprilis elott keri,mert megvoltak az evei ,csak lekestuk mert nyaron amikor MO-ra mentunk addigra megvaltozott a torveny . Nem lett volna sok de szepen szaporodott volna egy mo-i szamlan. Igyv szivtunk
Vago Istvan 1949 feb 14-en szuletett,vagyis 67-ben erettsegizett.Az utana levo evek,katonasag ,egyetem es munkaban eltoltott evek mind beleszamitanak az elszamolasba . Vagyis van neki eppen 42 ev szolgalati ideje.
de, akinek mondjuk van 42 év járulékfizetése, az elmehet felőlem 60 éves korában is
a probléma az hogy ma nagyon lazák a nyugdíjbamenési szabályok és egy rakás (kb félmillió) fiatal nyugger vidáman dolgozik és közben kapja az állami zsebpénzt is, ami kurva nagy pazarlás
klasszikus példa amikor vágó istván nyugdíjas.....
Nem, szerintem meg az a logikája, hogy a delikvens, már rakott annyit a közkalapba, hogy onnan már ki is vehessen, hiszen halmozott fel annyit, hogy várhatóan az élete végéig ez elég lehet. (tudom ez a pénz nincs meg) Aztán ezen túl, ha még a munkaerőpiac keretein belül dolgozni van kedve és ereje, egészsége, hát dolgozzon, és hízlalja még a nyugdíjjalapot. Szerinted 42 év járulékfizetés után nem várhatja el bárki, hogy most már neki is csöpögjön valami a közkalapból?
Semmi kifogásom ha valaki a nyugdíj helyett dolgozik tovább. De általában az a gyakorlat mint a bkv elhíresült esetében, a dolgozó leszámol távozik, másnap mint nyugdíjas folytatja tovább. Ez nagyon geci a jelenlegi óriási munkanélküliség mellett.
"Csak az szavazhasson, aki vagy jelenleg is dolgozik, vagy az utóbbi 3évből 1évet dolgozott, és nem nyugdíjas."
Tovább megyek.
Ne szavazhasson továbbá:
- Cigány, sváb, tót, bunyevác, keresztény, ateista - Szőke, fekete, vörös (pláne), barna, ősz és mindenféle hajú, na meg a kopasz se - munkanélküli, sánta, vak, süket, meleg - aki nem tudja igazolni, hogy az ősei Árpád apánkkal jött be az országban.
Szavazhasson:
- Csak Ön kedves "Nyuszi üldögél"
Majd Ön eldönti mi legyen azokkal a fránya "nuggerekkel", akik ezt a valamikor tejbe-vajba fürdő országot a rendszerváltás előtt és után is tönkretették. A döntése után amikor kihaltak a fent felsoroltak, újból eljön a jólét, mondhatnám, Kánaán.
A szociális problémákat tereljuk a nyugdíjkasszába. Ez világos mint a nap. Míg a szociális gondok megoldása tisztán állami feladat lenne , ehelyett a nyugdíjkassza hiányaira hivatkozva sarcolhatnak bennünket kedvükre.
Az, hogy valaki már termelési körülmények között nem versenyképes munkaerő, az nem azt jelenti hogy mindenféle munkavégzésre alkalmatlan. Aki nyugdíjba vonul igen csak ajánlott, hogy a korának megfeleló munkavégzéssel ápolgassa a testét, hogy hosszú nyugdíjas évei lehessenek.
Vagy az acél hogy minél hamarabb kaparják el? :-(((