Múlt évben vettem egy nagyon finom chilis ketchupot tesco márkás termékként.
Utána gyorsan eltűnt, hiába kerestem. Most nyáron (2018) újra megjelent a tesco polcain. De már chumak.
Ez egy jalapeno-s ketchup. Tényleg jó, más mint a többi szerintem. Én nyaranta nevelek jalapenot, meg más chilit, de ez egy jó párosítás. Szerintem most is van tecsóban.
Ami nem igazán jó, az a túl édes thai chili szósz. Viszont most volt a pennyben pár hete 7 decis chilis fokhagymás verzió, az már ehető volt.
Amit venni szoktam kínai boltban, azt halakhoz árulják, 7 decis, zöld chilli van benne és fokhagymás. Mindenhez jó és nem túl édes!
Schiracha mellett meg érdemes kipróbálni a magyar marhaerőst is :)
Jó volt olvasni a véleményedet, én is hasonlóan feldobódtam anno, mint te, bár én annak idején chili-s, azaz minél csípősebb ketchup-okat kerestem, vagyis folyamatosan szemlélem a kínálatot. A Chumak gyártó ezen termékét én is szinte zsákszámra vettem, mígnem egyszercsak teljesen ki nem ürült a magyarországi boltok polcairól. Pár hónapra rá, miután sehol soha nem láttam, felhívtam a magyarországi képviseletet, hogy mi lehet a dolog háttere, tudnak-e valami infóról. Azt mondták, hogy az országban túl kicsinek találták a keresletet a chili-s változat iránt, ezért nem éri meg nekik ezzel a fajtával foglalkozni. Szóval így jártunk sajnos, szerintem nemigen kerül már vissza a polcokra.
Az egyetlen pozitívum, hogy nem vonták vissza a termék engedélyeit, hanem csak itthon nem forgalmazzák. Azaz, akinek vannak ukrán kapcsolatai vagy néha megfordul Ukrajnában, az könnyűszerrel bevásárolhat a termékből. Én is tettem már így, néhány darabbal tértem haza év elején, illetve ismerősök által is néha van 1-1 utánpótlás.
(ZsuR-vel és hasonló pedig nem kell foglalkozni, a normálatlan beszólása láttán még a vakbelem is röhög, a 75 ezer hozzászólásszáma alapján még a vaknak is feltűnhet, hogy valószínűleg az egész komplett életét a neten töltheti, tehát valami 4 fal közé korlátozódott, megfásult mongolidióta lehet csórikám. :) )
...es meg veletlenul sem vagy erdekelt a forgalmazasaban... :)) Jajj de kedves, onzetlen ember vagy! :)) Fel fogod lenditeni a ketchup forgalmat biztosan!!! :)) Csak igy tovabb...
Azt még elfelejtettem az előbb megirni, hogy ami még szintén szuper, hogy zacskóba van könnyen lecsavarható kupakkal, az utolsó cseppig kiürithető, megáll a talpán könnyű tárolni a hűtőben.
Látom elég ritkán látogatott ez az oldal. Én most csak azért irok, mert nagyon feldobódtam.
Soha nem szerettem, megnem ettem a ketchupot. A napokban az auchan-ban egy ketchup kóstolón véletlenül megkóstoltam egyet. Azóta nem tudok magamhoz térni. Valami eszméletlenül finom. Én a chilis izesitésűt kóstoltam, vettem, mert szeretem a csipős dolgokat. A neve CHUMAK ukrán gyártmány. Kóstoltam ott a majonézét is az is fantasztikus ! A ketchupnak 4 izesitése van, most megkóstolom a többit is. És ami még lényeges, teljesen szinezék és tartósitószer mentes !
Aki ezt olvasta, nagyon tudom javasolni, hogy kóstólják meg !!!!!!
csak amolyan megkérdezem, aztán meglátjuk... annyira nem akarom tudni az igazat, mert amit nem tudok, az nem fáj....
ez nem amerika, ez balkán...a maga virslijével, párizsijával, ehetetlen száraz/füstölt kolbászaival, májasnak csúfolt kenhető masszájával, paradicsomot sosemlátott kecsapjaival...nem sorolom...
én csak megpróbálok túlélni minden napot, amire felébredek. eddig sikrült.
sokmindenről nem akarom tudni az igazat. persze a polcról sem veszek le akármit, mert óvatos vagyok.
ezért sikerült eddig életben maradnom.
ennek semmi köze az alább említett ketchupnak. talán a legjobb.
Az mondjuk elsőre nyilvánvaló volt, hogy a nyers paradicsom tömegét vették alapul ;) Azonban így viszont hazugság, amit állítanak. Az összetevők szó azt jelenti, hogy abban a termékben, ami a flakonban van, azok az alkotóelemek vannak, amiket felsorol. A főzés során elpárolgott víz nincs benne. Pont azért, mert elpárologott ;) Azt ráírhatják, hogy 148g paradicsomot használnak fel 100g ketchuphoz, de abból összetevőként csak x (70-80?) g lehet benne. Úgyhogy a válasz érthető, de nem korrekt ;)
nem olyan bonyolult dolog ez, csak végig kell gondolni. :-)
Nyersparadicsomban mérik a gyümölcstartalmat!
Mert ugye a ketchupban sűrített paradicsom van.
Hasonlóképpen a füstölt szárazárukban (kolbász, szalámi, stb.) jóval 100% fölött van a hústartalom, mert szárítás előtti (=nyershús) tartalomhoz viszonyítják.
Mindazonáltal szomorú, ha ezt a gyártó termékmenedzsere nem tudja séróból...
Kérdezem a ketchup szerető olvasókat, hogy' lehetséges 148 gramm paradicsom 100 gramm ketchup-ban? Az egyik élelmiszeráruházban véletlenül összefutottam a HEINZ képviselővel, sajnos ő sem tudott rá válaszolni...
Ennyien hiányoztunk a suliból, amikor ezt tanították?
By 1801, a recipe for tomato ketchup was created by Sandy Addison and was later printed in an American cookbook, theSugar House Book.[4]
Get [the tomatoes] quite ripe on a dry day, squeeze them with your hands till reduced to a pulp, then put half a pound of fine salt to one hundred tomatoes, and boil them for two hours.
Boil over a slow fire till quite thick, stir all the time.
Bottle when cold.
One hundred tomatoes will make four or five bottles and keep good for two or three years.
The salt in this recipe, which served as a preservative, yields an extremely salty taste.
Gepi forditasban:
A1801-receptetketchuphozta létreSandyAddison éskésőbbegy amerikainyomtatottszakácskönyv,theSugarHouseBook.[4] Get[a paradicsomot]elégérettszáraznapon,nyomja összeőketa kezeddel, amígcsökkenacellulóz, aztánfél fontfinomsó100paradicsomot,és forraljukőketkét órán át. Keverjük összeőket, hogyneégő. Míg aforrónyomja őketát finomszitán,egy ezüstkanalat, amígsemmi, de abőrönmarad,majd adjunk hozzá egykevésszerecsendió, 3szerecsendió, szegfűbors, szegfűszeg, fahéj, gyömbérésborsízlés szerint. Forraljukátlassú tűzön, amígelégsűrű, keverjükegész idő alatt. Üveget, amikorhideg. Százparadicsom, hogy négyvagyöt üvegés tartsajókét-háromévben. A sóezt a receptet, amely szolgálttartósítószer, a hozamokrendkívülsós ízű.
Eredetileg a ketchup nem volt edes... ami viszont volt, az a koncentralt paradicsom, nem ivole surusegu. Ha belemartod a sult krumplit - nem csopog le rola, rajta marad mint egy dip.
2 liter sűrű paradicsomlé befőtt (ha csavaros üvegbe tesszük el nem celofán lezárással, akkor nem barnul meg a teteje),
a következő arányok ízlés szerint változtatható mennyiségek
5 nagy gerezd fokhagyma,
1 tk. gyömbér, (teás kanál)
0,5 tk. kardamon,
1 tk fahéj,
1-2 ek. 20% ecet,(vagy bármilyen ecet)
0,5 tk. szegfűszeg,
esetleg 1-2 ek. cukor,
tartósító nincs (0,5 l üveg+ fedő vízben kifőzni, majd a megtöltött üvegeket vízben forraljuk 10-15 percig, 2 nap száraz dunc) felbontva hűtőben el áll párnapig,
Amit az előbb kifelejtettem: nem az itthon is kapható műanyag dobozosra gondoltam, bár az itthon nagyüzemileg kaphatóak közül még mindig messze a legjobbnak értékelem, de az eredetihez nincs sok köze sajnos:(
Kedvencem több is van, de azok itthon nem kaphatók (itthon a sz*rrá édesített paradicsomszószt hívják kecsapnak, és azt szeretik az emberek vagon számra minden ételükre rakni, hogy elnyomja az étel eredeti ízét (ahogy pl. a szőlő ízét nélkülöző édes(muskotályos) pezsgőt is "pezsgőnek" híváj itthon, de ez OFF topik itt...)
No azért nem mindenben, a két magyarból (?) az Univer majonéz szerintem messze veri a Globust... (Viszont alulmarad ketchup és főleg mustár terén, az igaz.)
Nemrég egy olyanra bukkantam, hogy Felix "Barbecue lover's ketchup", és ez tényleg finom! (Szemben a Felix alapmodelljével.)
Én is leszoktam a bolti ketchupról és otthon készítem, mindig frissen, és csak annyit, ami max 1-2-szeri étkezés alkalmával elfogy. Nagyon egyszerű az én receptem, egészben megfőzök kb 5 db paradicsomot. Lehúzom a héjukat, turmixgépbe teszem a meghámozott paradicsomokat (extra vizet nem adok hozzá) és ízesítem sóval, borssal, esetleg fokhagymával. Összeturmixolom és már kész is. (Cukrot nem teszek bele)