Ügyvédek az APEH adóslistáján - mi a valóság? 2009. november 04
Pontosan 334 ügyvédi iroda szerepel az APEH honlapján ha beütjük a keresőbe az "ügyvéd" szót, mint végrehajtás alatt álló adózó - írta egy internetes portál.
"Levelet fogok írni Szikora János APEH elnöknek az ügyben, mert abszurdnak tartom ezt a listát" - így reagált a Hírszerző megkeresésére a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. A sajtó azonban pontatlanul hozta a hírt. Szerinte az idézett listán (melyen több mint 300 ügyvéd, illetve ügyvédi iroda szerepel) akkor szerepelhet valaki, hogyha köztartozása magánszemély esetén meghaladja a 10 millió forintot, iroda esetén pedig a 100 millió forintot.
Ez a megállapítás azonban így pontatlan, ugyanis a 2003. évi XCII. törvény 55. § (3) bekezdése szabályozza az említett listát (10-100 millió forint meghaladó összegű adóhiány esetében). Csakhogy ugyanezen törvény 54. § (5) bekezdése rendelkezik egy másik listáról, mely listára való felkerülésnek nincs alsó összegszerű határa és nemcsak a tényleges adóhiány esetében lehet rá felkerülni, hanem azokat veszi jegyzékbe, "amely adózókkal szemben az állami adóhatóság végrehajtási eljárást folytat." Azaz jelen esetben erről a másik listáról szóltak a sajtóközlemények, ahová tehát az általam a nyilatkozatokban említett pl.: parkolási díjhátralékkal is fel lehet kerülni, hiszen ezeket is adók módjára az állami adóhatóság hajtja végre, valamint ami szintén fontos körülmény: nem kell, hogy a tartozás meghaladja a 10 millió forintot, elegendő néhány ezer, tízezer forintos tartozás.
A Budapesti Ügyvédi Kamara a lista áttekintése után észrevételezi, hogy az ügyvédként megjelölt személyek egy része nem ügyvéd, egy része fegyelmi eljárás alá vont ügyvéd, egy része a Kamara által ismerten önhibáján kívül fizetésképtelenné vált ügyvéd. A Kamara diszkriminációnak tartja, hogy más foglalkozások folytatói szakmai alapon nem azonosíthatók az APEH honlapján, ezzel olyan látszat keletkezik, mintha az ügyvédek adófizetési morálja eltérne más társadalmi csoportokétól.
A Levegő Munkacsoportot felháborítja az ügyvédi kamara elnökének arra adott magyarázata, hogy miért van 334 ügyvédi irodának végrehajtható köztartozása.
A Levegő Munkacsoport felhívja mindenki figyelmét, hogy nem kötelező személygépjárművel közlekedni...minden állampolgár egészsége érdekében megkérjük az ügyvédeket és a gépjárművüket rendszeresen használó állampolgárokat, hogy indulás előtt gondolják meg, valóban szükséges-e az autóhasználat, és csak akkor üljenek az autóba, ha az elkerülhetetlen.
Nemcsak ügyvéd van ilyen... Én ismerek olyant, aki nem ügyvéd, de elvi alapon nem fizet. Lehetőleg senkinek - kivéve egy-egy hivatalos személy. (Amúgy beruházó, építkezési vannak.)
Az alaphír valami olyasmiről szólt, hogy az ügyvédek elbukják ezeket a parkolási pereket. és nem fizetik meg a perköltséget amit az APEH elkezdene behajtani ...
mondjuk az is elég kacagtató, h adott esetben nem fizetik be - ha igaz, h ezért vannak az APEH listán - a büntetést. nem fussa, gondolom, az úgy 3-30 eFt/órás megbízási díjakba nem fér bele az a párezer forint bünti!:-DD
Habár arról sincs tudomásom, h a parkolási bírság behajtója/nyilvántartója az APEH lenne, engem mindig a Rabló1 és Rabló2 Kft szokott megkeresni, illetve a Zugírász-x, mint a jogi képviselő, de az APEH még soha nem mozgatta még a kisujját sem.
ismerek olyan idősebb ügyvéd kollégát, aki tudatosan nem fizet évek óta szja-t, járulékot, mert szerinte ez nem bűncs., ez végrehajtási kérdés. vagyis hajtság végre rajta, ha tudják.
nekem is könnyebb lenne az életem, ha nem kellene havonta 150 ezret kicsengetni, de én jobban alszom, ha fizetek, nem idegeskedem emiatt.
Minden nagyvárosban ugyanilyenek (ügyvédnyelven: "embertelenek") a parkolási szabályok. Hogy ez ellen pont az ügyvédek tiltakozzanak az legalább 2 dolog miatt totál beégés:
1. Ez ellen pont az egyik legjobban kereső, és legtöbb jövedelmet eltitkolni képes réteg reklamál ?!!
2. Olyan hülyék az ügyvédek, hogy még nem hallottak a mobil parkolásról ?!!
PErsze hogy le voltak, csak a konkrét eset kapcsán nyílt ki a bicska a zsebemben, hogy csak a magafajtára gondol... miért nem járt a pofája értem, érted, értünk???
Az se kell basszameg... egy hívás egy ingyenes számra a parkolás elején, egy meg a végén... Egyébként láttam már sok extrém esetet, de arról nem hallottam, hogy a parkolási idő (értsd: az előírt három óra max) túllépéséért büntessenek valakit...
Mindigis le voltak! Nézd meg a Margit hidat, tilos áthajtani rajta és mégis vannak, akik áthajthatnak rajta! A tipikus kvodlicetnonlicet:D Sajnos ez a fajta mentalitás teljesen átterjedt a magyarokra!:( lehet, hogy ezért is utálnak már bennünket?
Bánáti ezért levelet is ír az APEH elnökének, mert szerinte abszurd, hogy "az embertelen parkolási szabályok" miatt adóslistára kerülhetnek ügyvédi irodák.
A jó édes anyádat, azt... az átlagemberek meg le vannak szarva.