Szerintem megér egy misét:)
Ti hogy főzitek, hogy le se égjen, de kemény se maradjon?
És hogy kell olyan tejberizst csinálni, amit a boltban lehet kapni, csokis-epres-stb alátéttel?
Arra gondolok, amiben alig van rizsszem, inkább pudingszerű krémmel van tele.
Tudod, keszitem en itthon is a tejberizst, a kisfiam nem kicsi örömere. De rajöttem, hogy sokkal finomabb lesz, ha 3resz tejhez, 1resz tejszint keverek es abban fözöm meg. Persze, csak akkor csinalom igy, ha melegen esszuk. Ha hidegen gyumölcsrizskent, akkor hagyomanyosan tejben fözöm meg es az alabb leirt modon keszitem el. Ajanlom kiprobalasra.
Biztos finom ugy is - de hat a magyar, friss tejberizs... az az igazi :)).
Egyszer volt, hol nem volt... a Margitszigeten egy cukraszdaban (Margit hidhoz kozeli oldalon) szoktam enni "gyumolcs rizs"-t, mikor az Apuval setaltunk a szigeten. (Az Apu nagyon setalos volt). Az volt kremes tejberizs hidegen, gyumolccsel benne... jajj de finom volt!
Nalunk /svedorszag/ tejberizst pl kilos es felkilos kiszerelesben is arulnak, ilyen folis"hurkaba" töltve. De van dobozos valtozat, mint amilyen a gyumölcsle is. Filleres dolog es finom. Hidegen eszik, összekeverve kemenyre vert tejszinnel, vaniliascukorral, szalasra vagott hamozott mandulaval, izles szerint citromhejjal es mazsolaval összekutyulva, forro gyumölcsöntettel leöntve, vagy akar csak natur. Persze van risifrutti is, az a kis tegelyes valtozat. Amikor elöször lattam az uzletekben a tejberizshurkakat, magam is meglepödtem.ma mar nem sokkol annyira:)
Általában nem, csak a sima forralt bor fűszerezés, némi vízzel felöntve, mert gyerekek is vannak (én tudom, hogy az alkoholtartalom elég gyorsan elpárolog, de az anyukát ez nem nyugtatja meg...). A sűrítés egyébként nekem is eszembe jutott, csak ahhoz le kéne szűrni a lét, hogy a fűszerek ne kerüljenek bele az öntetbe, erre a szűréses pancsolásra meg -be kell ismerjem- lusta vagyok, ráadásul plusz mosogatni való is :-)) A Vörösbor-szilva kombót olvasva megnyaltam a szám szélét, azt hiszem, a következő alkalommal kipróbálom... Ja, gyümölcsként az esetek jelentős részében meggy kerül a felfújtba nálam, vagy (esetleg és...) mazsola -- anyósom barackot, hámozott és felkockázott almát illetve körtét is szokott belerakni -- én jobban szeretem, ha van kontraszt az ízekben: édes kontra savanykás gyümölcs és (vagy) öntet.
Nálunk vörösboros szilva-röszter a leggyakoribb kísérője, de a te verziód is igen vonzónak tűnik. :-) Valamivel (pl. keményítővel) besűríted a fűszeres bort?
Na, a pudingpor a másik nagy ötlet... Mármint üzleti oldalról... EGy kis keményítő, némi aroma, festék, aztán ott van, nesze, pudingpor néven... Jól eltalált tejberizsbe maximum egy kis vanilia (pontosabban vanilin) kerül nálam, bár csak ritkán -- fahéj a tetejére, azt meg önállóan jó.
Meg a cukor+kakaó kontra pirított vaj+fahéj+cukor hívek között is, néhány szörppel, mézzel, egyéb löttyel fogyaztó partizánnal súlyosbítva a kérdést, aztán a melegen/hidegen táborok harcait is láthatjuk, természetesen több felvonásban :-)))
Én egy nagy szelet citromhéjat főzök bele(a végén persze kidobom) és mikor kész, egy picit, de tényleg picit verem a tejszínt és azt keverem bel.Mondjuk a vanília puding sem árt neki.
a pennyben lehet tejberizst kapni(csokiast), annak 560 Ft kilója. 1 kg rizs kb 220 Ft, 2l tej 380, kis cukor meg a gáz és 700 Ftnál tartunk. Igaz, ez nem 1kg, hanem kb 3....Ja és még a csokikrém... de azt nem tudom mennyibe kerül:)
Annyi plusz, hogy megvárom, míg újraforr (a rizs beleöntése után), elzárom a gázt, három-négy konyharuhát még ráteszek a fedőre, és kész. A normál rizsköretet is hasonlóan...
Nem ugyanaz van benne. A rizset előfőzik/hőkezelik, tesznek mellé tejport, keményítőt (inkább burgonyából, mint rizsből készült verziót), csomósodás-gátló adalékot (ez lehet akár SiO2 is), színező- és tartósító szereket... A felforralt tejbe belerakod, elkevered, a hőkezelt rizsszemek (az is megérne egy "misét", hogy milyen minőségű rizs kerül az ilyen tasakokba... tuti, hogy nem a szép, hosszúszemű, tört szemet csak mutatóba tartalmazó verzió) megdizzadnak, felveszik a megfelelő mennyiségű vizet, a hozzáadott keményítő meg összefogja a lét egy krémes masszává. Ezt a módszert egyébként normál tej(+víz)+rozs felállásban is lehet alkalmazni -- mármint a felfőzöm+pihentetem-et...
"De még mindig nem értem, hogy ugyan mitől ne égne le a zacskós, ha tökugyanaz van benne, (tej, rizs), mint a normál alapanyagokból???"
Mert nem kell főzni. A tejet megforralod, majd a gáz lekapcsolását követően elkevered benne a zacskó tartalmát és lefeded. Így állva hagyod 30 percig (én sokszor egy órát is nyugton hagyom) és kész is van a kaja. :)