Na hát ez az. Én is meg tudom mondani, mi kell ahhoz, hogy egy magyar nyerje az olimpián a 100m-es futást. 7mp-en belül futni. Ilyen egyszerű ez. :-)))
Most én vagyok a sztár edző. A prémiumot kérem a számlámra.
hm. A csoportosítást a méret és a felelősség szerint próbáltam bontani. A szerencsejáték ráadásul kisebb is mint a máv... az pedig egyértelmű, hogy egyikből dől a pénz másikba meg ömlik be...
hülye példával mondjuk van két hadvezér, 100-100 egyforma katonával, az egyik 10 fő ellen áll ki és simán győz, míg a másik 1000 ellen áll ki és tuti elbukik, azért mert mások a körülmények és az adottságok, de a hadvezéri feladat ugyanúgy 100 fő jó irányítása volt :)
"Csakhogy mára eltolódott a képzési arány a diploma felé. A diploma szintjét meg értelem szerűen le kellett vinni, hiszen nem az emberek lettek okosabbak, csak az igények mások. És ezek messze nem fedik a piaci igényeket. Míg a piacnak kőművesre ácsra, cnc esztergályosra és hegesztőre lenne szükség, addig a tanulók művelődésszervezőnek tanulnak tovább."
No, igen... a "mi szeretnél lenni" vs. "mivel keresed majd a kenyered" dilemmája.
"Évente országosan néhány ezer pedagógus képzésére van szükség, ehhez képest az iskolák tízezrével adják ki a pedagógusdiplomát."
Ennek viszont az iskolák - elvileg - örülhetnének, hiszen van miből válogatniuk, nem?
"Kialakultak olyan hiányszakmák, mint például a lakatos, pedig 20-25 éve még a lakatos szakmunkásképzésben túljelentkezés volt. Most aki jelentkezik, az már csak a "maradék". Szakiskolai tanárok folyamatosan arra panaszkodnak, hogy mára teljes osztályok küzdenek olyan olvasásértési gondokkal, amikkel két évtizede csak a tanulók harmada, negyede."
Ez mondjuk régen is így volt: aki nem volt elég jó a szakközépiskolához (nota bene onnan bukott ki), az lendületből ment a szakképzőbe, egy év vesztéssel. 85-90-ig jártam szakközépbe, tapasztaltam. A legjobb barátom is így járt: kibukott-átment-elvégezte, majd lett belőle CNC-s. :)
Nem igazán jó a csoportosítás. Mert pl.a MÁV csak nyeli a közpénzt, míg a pl. a Szerencsejáték Rt meg dönti a lóvét a Kincstárba... Nem lehet egy kalap alá venni őket.
Egyébként én a miniszterelnöki fizetés 80 %-ában határoznám meg a felső plafont.
Csakhogy mára eltolódott a képzési arány a diploma felé. A diploma szintjét meg értelem szerűen le kellett vinni, hiszen nem az emberek lettek okosabbak, csak az igények mások. És ezek messze nem fedik a piaci igényeket. Míg a piacnak kőművesre ácsra, cnc esztergályosra és hegesztőre lenne szükség, addig a tanulók művelődésszervezőnek tanulnak tovább. De jó példa a pedagógusképzés is. Évente országosan néhány ezer pedagógus képzésére van szükség, ehhez képest az iskolák tízezrével adják ki a pedagógusdiplomát. Kialakultak olyan hiányszakmák, mint például a lakatos, pedig 20-25 éve még a lakatos szakmunkásképzésben túljelentkezés volt. Most aki jelentkezik, az már csak a "maradék". Szakiskolai tanárok folyamatosan arra panaszkodnak, hogy mára teljes osztályok küzdenek olyan olvasásértési gondokkal, amikkel két évtizede csak a tanulók harmada, negyede.
Nemtom, a régi rendszerben egy szakmunkás simán elvégezte a sulijához pluszban a megfelelő tanfolyamot, aztán lett belőle egy becsületes CNC-s. SzVSz egy szakközepes még könnyebben mehetett - volna - az ilyesmi.
A technikum/főiskola már tényleg túlképzett lenne sima gombnyomogatáshoz, de csak programozáshoz azt is lehetne találni.
Az ilyesmit régen legalábbis úgy oldották meg, hogy x gépre jutott egy programozó (aki megírta a programokat és be is vitte a gépbe), a gépekre meg gombnyomogató (üzemeltető).
A baj ott kezdődik, hogy aki írni olvasni tud, az diplomára hajt, valami lehetetlen büfészakon, mert olcsón megszerezhető az állami támogatások jóvoltából, így a nagy többségnek elérhető. Persze sem a társadalomnak nem származik belőle előny, sem a végzettek többségének, hiszen nem fog tudni abban a szakmában elhelyezkedni. A cnc esztergához viszont ész is kell. Ám aki marad a szakképzésben az már szinte írni sem tud...
Lehet pl. az is a kitűzött cél, hogy 100 milliárdra csökkenjen a veszteség
Költségvetési szférában nagyon nehéz követelményeket állítani és a teljesítményt mérni. A BKV működése ugyanis nem a BKV kezében van, hanem a pénzügyminiszterében. Ugyanis ő határozza meg, hogy mennyiért adhatod az árut. ( A jegyet).
Próbáljunk meg a másik oldalról elindulni. Azaz a költségek felöl.
Egy kurrens vállalatvezető mobilis, azaz bármikor bárhová elköltöznie kell. Ergo ő az egyedüli családfenntartó. Egy a pozicióhoz tartozó életnívón él. 5 évente vesz egy új, középkategóriás autót. Családi házban lakik. Évente két hetet üdül. 10 évente lecseréli a berendezést. (TV, hűtő, stb.)
Számoljuk össze, hogy erről az oldalról mennyi a minimális bér.
Mert, ha azt vesszük, hogy most munkanélküli vagyok, a MÁV vezetését akár havi 300-ért is boldogan elvállalom. :-)))
A személyszállítás soha a büdös életben nem fog egy lyukas fillér nyereséget se hozni. Műszaki oldalról meg teljesen tropa az egész, a jelenlegi fejlesztések olyanok, mintha játéklapáttal akarnál megállítani egy gátszakadást.
A közzétett adatok szerint másfél millió körül keres Bajnai is meg a miniszterek is.... a képviselők fizetése meg közismerten alacsony.... akkor? nem igazak a számok?
vagy ahogy korábban írta valaki, hogy 1-2 millióért nem létezik jó vezető, tehát a kormány a fizetési adatok szerint is alkalmatlan kell legyen, nem csak a politikai vélemény szerint?:)
Persze, hogy nem lesz holnapra nyereséges se a BKV se a MÁV, de hogy a szolgáltatás folyamatosan csökkenjen, a színvonal folyamatosan romoljon, a veszteség folyamatosan nőjön és egyre több pénzt osszanak szét a vezetők között az kicsit sok egyszerre becsületes gyomorral. Tehát legalább az kellene, hogy legyen állandó veszteség javuló szolgáltatással, vagy csökkenjen a veszteség állandó színvonal mellett...
A BKV-vezér mondta a napokban, hogy kevés bérért csak hülyéket tud felvenni. Ez bizonyára igaz. De valahogy mégis sikerült sok pénzért hülyéket alkalmazni.
Nem kell, hogy addig 500-ért dolgozzék, de mutasson fel eredményeket. Legyenek kitűzött célok, és azokat érje el.
Lehet pl. az is a kitűzött cél, hogy 100 milliárdra csökkenjen a veszteség, utána 80-ra, aztán 60-ra stb. Ha három év alatt sikerül ezt teljesítenie, akkor kapjon kurva nagy bónuszt, addig meg részbónuszokat - ha sikerül részeredményeket elérnie. Ha meg nem, akkor meg ne kapjon. Az alkalmatlanok így könnyebben odébbállnak legalább. Ha havi 3-4 milkát kapnának tovább ragaszkodnának a székükhöz.
Igen, csak mintha hónapokig tartó toporzékolás ment volna az országban a kis posták bezárása, a szolgáltatások díjainak emelése és úgy általában a Posta jelentős átszervezése okán. A Posta ennek is köszönhetően működik most úgy ahogy.
Szerinted hány év amíg egy MÁV-ból működőképes cég lesz? Addig 500 ért dolgozzon? Ezt te sem gondolod komolyan, amikor több ezren keresnek ennél többet a MÁV-nál. Arról nem beszélve, hogy aki erre alkalmas lenne, az sokkal, de sokkal többet kereshet addig is egy olyan cégnél, amiről a közvélemény semmit sem tud. Értsen is hozzá, meg mazochista is legyen, meg fillérekért dolgozzon?