- szavazati jog kizárólag -évente ismétlődő- tanfolyam után, - vizsgabizottság tagjai: az előző választáson bejutott pártok soraiból, - vizsgázni megadott időpontokban, a szavazókörökben lehet az összes párt maximált tartalmú választási programjából és (!) a pártfüggetlen statisztikai hivatal előző éveket érintő eredményeiből kell. - csak és kizárólag adózó ÁP-oknak (ez még pontosításra szorul, mert lehet hogy valaki külföldön adózik, mert mondjuk ott többet él, stb.)
Lehet, hogy szemétség, de szerintem korrekt.
előnyei:
- 0 politikai reklám - kevesebb (majdnem 0) demagógia - marketingeszközök nullára írása a politikában (olyan szépen mosolyog, olyan fess ember... stb.)
1 10 x 20 + 40=? 2 Ha egy lány elvisz a barátjának két almát a háromból,mennyi alma marad a lánynak? 3 Hány megye van Magyarországon vagy sorold fel a 7 vezért.... 4 Mi Zala megye székhelye? vagy Ki volt az első királyunk?
Én egy olyan figurát is tudnék támogatni, hogy a választójogosult állampolgárok időnként kapjanak egy cserépdarabot, amire fölvéshetik egy különösen ellenszenves politikus nevét, és aki a legtöbb szavazatot kapja, azt halálbüntetés terhe mellett 10 évre száműzzük a Magyar Köztársaság területéről, éljenéljenéljen!
Ha már ötletelni kell akkor én is én is! Kicsit még nyers. Mindenkinek lenne választójoga, csak egyéni körzetek lennének, és vagyoni osztályok alapján lenne a szavazatok összeszámlálása. A választók besorolása aszerint történne, hogy az elmúlt négy év átlagos havi bevallott adóköteles jövedelme mennyi volt. pl: -0-minimálbér -minimálbér-150 ezer ft -150-250 ezer ft -250-600 ezer ft -600 ezer ft-nál több Minden osztály szavazata egynek számít. Amelyik jelöltre a legtöbb osztály szavaz az lesz a győztes.
A lényeg: megakadályozni, hogy síkhülyék tömegesen (tehát választást eldöntő módon) beleszólhassanak a végeredményébe.
A többi már egyszerû: Síkhülye az, aki nem Orbán Viktor Elvtársat akarja örökös magyar kormány- és államfõnek, valamint kiránynak és lovastengerészeti admirálisnak...
Nagy ellenérzéssel kezdtem olvasni a topicnyitót, de egyet kell értenem vele.
Ötletem hasonló: aki pénzt, vesződséget, időt hajlandó áldozni a kereskedelmi tévékre, az is ki legyen zárva. Sajnos, csak a valódi digitális átállás után lehetne realitása.
Valóban az igazi probléma az, hogy ma Magyarországon azt érezzük: nem bennünket képviselnek, nem az ország előrehaladásán fáradoznak. Ezért is bízunk már minden másban (akár a Jobbikban, akár a korlátozott választójogban), csakhogy valahogy rendbejöjjenek már a dolgok.
A politikusok alapmotivációja a haza szolgálata kellene hogy legyen (vagy polgármestereknál: az adott település szolgálata). Nem ezt érezzük/látjuk.
Az a baj, hogy a racionális gondolkodás is megvezethető. Ha majd a választási ígéreteket/programokat be nem tartó pártokat, személyeket büntethetik pár év börtönnel, akkor talán ezzel együtt összehozható lenne.
"Én iskolai végzettséghez, konkrétan érettségihez kötném a választójogot."
Igen, az érettségi komoly gondolkodást, ésszerű és átgondolt döntést és helyes világszemléletet feltételez az azzal rendelkező személyről.
Ilyenekkel egy netalántán csak általánossal vagy szakmunkás vizsgával rendelkező ember nem rendelkezik, ezért nem is szavazhatna.
És én, mint szakmunkás, ezt a pár mondatot is csak pár érettségizett barátommal telefonon keresztül tudtam összehozni, mert egyébként csak ilyenek tellettek volna tőlem például, hogy: bőőőőőőő vagy guguguguguuu....
AZ érettségi lófasz. Mondjuk a diploma is. Számos olyan embert ismerek, aki diplomázott, tehát érettségije is van és nemhogy szavazást nem biznék rá, de egy ötforintost se, hogy vigye el a következő sarokra és hozza vissza.