Igen de médiapszichológiai (ha van ilyen) szempontból, valami új (ergó, hogy a magyarok megoldanák a kisebbségek parlamenti képviseletét) sokkal hatásosabban eladható, megjeleníthető a sajtóban és Nyugaton, mint egy már megszokott helyzet. Én ilyen szempontból gondoltam ezt.
Nem kérdetni kell, hanem kijelenteni. Mondjuk Bajnai mondhatná nekik, hogy a mai naptól a hazai szlovák kisebbségre pont azok a nyelvhasználati jogok vonatkoznak ugyanazon szankciókkal, mint a szlovákiai magyarokra. Kiváncsi lennék mit mondana. :)
"hogy a magyar kormányfő legutóbb 1999-ben járt hivatalos látogatáson Szlovákiában, míg a szlovák 2001-ben Magyarországon. Ráadásul Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök első megbízatási ideje alatt nem kapott hivatalos budapesti meghívást, míg a magyar államfő járt Pozsonyban."
Csak nem a 7 éves ballib uralom alatt romlottak meg a kapcsolatok? :)
inkább szlovák & magyar zászlókat lobogtató, integető, kedvesen nevető tömeg kellene, hogy fogadja ezt korlátolt és kisstílű politikacsótányt. jó jelzés lenne a kisebbségi komplexusban szenvedő szlovák nacionalistáknak...
Egyébként a romáknak van az egész országot lefedő pártjuk (MCF Roma Összefogás). Ha elmennének szavazni és a saját pártjukat támogatnák, simán bejutnának a parlamentbe.
De egye fene: én nem bánnám, ha kapnának 3-5 garantált helyet a parlamentben.
"mert náluk már van a magyar kissebbségnek parlamenti képviselete"
Önerőből, mert átugrotta az 5%-os bejutási küszöböt, mint akárki más. Mi viszont jó szándékunk jeléül, bejutási küszöb alkalmazása nélkül adhatnánk 17.693 embernek parlamenti képviseletet.
És ez bizony igencsak haladó szellemű, européer cselekedet lenne.
Nem inkább a mindenki előtt meghunyászkodó gerinctelen balfékek? koccintgatós Megyó, bratyizó Csótány... A szomszédaink meg egyre pofátlanabbak. De azért legyünk még csúszómászóbbak, ugye??
2002. Februar 13
Orbán Viktor szokásos szerdai rádióinterjújában úgy fogalmazott, hogy „tárgyalni akkor is kell, ha nem látjuk ebben a pillanatban, hogy mi lenne az a megoldás, amely a legális, törvényes és indokolt magyar igényeket, illetve az ezzel szemben felhozott szerintem nehezen indokolható szlovák szempontokat egyaránt magába foglalná”.
A miniszterelnök közölte: a magyar diplomácia úgy érzi, hogy ebben a vitában, tárgyalássorozatban az európai értékek a higgadt, nyugodt mérlegelő érvelés és a kölcsönösség szempontja a magyar oldalon van.
Évek óta, sőt parlamenti ciklusok óta léteznek kisebbségi önkormányzatok nálunk, messze a szomszédokat meghaladó kollektív jogokkal... de egyébként a parlamenti képviselettel egyetértek.
Más kérdés, hogy a fent vázolt helyzettel épp a legnagyobb hazai kisebbség nem él, hanem visszaél, elég sok a peres ügy sajnos...
"meg kellene oldani gyorsan a hazai kisebbségek parlamenti képviseletét"
Egyetértek, "druszám".
A kisebbségi önkormányzattal rendelkező hazai kisebbségek kaphatnának egy-egy garantált helyet a parlamentben (összesen 7 fő). Ez a létszám nem elég nagy ahhoz, hogy bekavarjon a drágalátos parlamenti pártjaink játékába, nyugodtan meg lehetne (meg is kellene) lépni.