Nézőpont: már a nem fideszesek is Orbánt választanák kormányfőnek
* Index
2010. március 24., szerda 14:09
A Fidesz-KDNP-nek továbbra is komoly esélye van a kétharmados parlamenti többség megszerzésére az áprilisi választáson a Nézőpont Intézet március 19-21. között végzett felmérése szerint.
A Nézőpont kutatói úgy látják [1]: a jobboldali pártszövetség 281 képviselői széket szerezhet, míg az MSZP 44, a Jobbik 43, az LMP pedig 18 képviselőből álló frakciót alkothat az új Országgyűlésben. A kutatás szerint a szavazók 77 százaléka számít a Fidesz győzelmére, míg a Jobbikéra 3 százalék, az MSZP első helyére pedig csak 2 százalék gondol.
"A különbség kizárólag abból fakad, hogy a Jobbik politikai ereje nagyságrendekkel kisebb, mint a ballibé."
Most még. 2010-től van egy gyanúm, a Jobbik lesz a második erő, az MSZP a harmadik.
Azaz a Fidesz komolyabb politikai ellenfele a Jobbik lesz. Vonáék ingyen alapból jobban politizálnak mint az MSZP-SZDSZ együttvéve pénzért, továbbá jóval kényelmesebb a dolguk is. Az MSZP értelemszerűen nem lehet alternatívája már egy jobboldali kormánynak, hiszen ki a fene fogja elhinni nekik, hogy baloldaliak, a Jobbik viszont igen. A Jobbik helyét tekintve jobboldali, de valójában erősen nemzeti baloldali párt. (Multiellenes, rendpárti, szolidarítást hirdető, stb). Nem véletlenül szipkázta el elsősorban az MSZP szavazóit.
nagy elkeseredettség akkor van ha felborul a biztonságot adó rend,ezért természetes hogy a radikálisan szélsőségesen konkrétan és határozottan a feketétől a fehéret szétválasztó rendteremtést akartnak az emberek,az alapvető lelki igény
"Mindkettő, bár szerintem ellenség a háborúban van, demokráciákban a politikában ellenfélről szoktak beszélni."
Épp erre utaltam. A Jobbik lehet ellenfele a Fidesznek, ha így ítéled meg, mert csökkentheti a szavazatai számát (szerintem lényegesen nem, mert onnan nem nagyon szipkáz el szavazókat).
A maszop-szadesz kettős viszont nagyon is ellenség, és ezt világosan kell látni, különösen az utóbbi. Tönkretették az egészségügyet, lezüllesztették a mezőgazdaságot, lenullázták az oktatást - mindez tudatos nemzetrontás, tehát az ország ellenségei.
Nem baller vagy? :-o Pedig minden megszólalásoddal a jobboldalt ütöd.
Mindegy, a lelkiismereteddel magadnak kell elszámolnod, én ebbe nem szólok bele. De azért érdemes lenne elgondolkodni, hogy a maszopszadesz az ellenség vagy a Jobbik.
A jobbik ha akarja ha nem bekerül. márpedig a demokrácia miatt is :))
Több lehetőség van ami a jobbik tábort növeli:
1. Gondoljátok el, hogy sok embernek tele van a hócipője mind a fidesz mind az mszp tetteivel (hozzáteszem jogosan) , nos ő állampolgári kötelezettségének érzi, hogy szavazzon de nem akarja, hogy a szavazata elvesszen. Ő akkor 3 közül választhat de ebből 2től már kiütést kap, míg a 3. tiszta lappal indul a szemében.
2. a fiatalok nyelvén kommunikál a jobbik és ha valaki nem hátrányos helyzetű akkor azok a fiatalok trendinek tekintik, hogy jobbik szavazók ! tapasztaltam, engem is meglepett.
3. Ahogy kiderülnek az újabb imf disznóságok, és kiderül a brutál magas hiány és infláció + munkanélküliség, nos az szintén a radikális tábort erősíti mert ezért a szavazók büntetni akarnak, és mivel a 2 nagypárt egymást mocskolta be kölcsönösen így előlép a nevető harmadik aki tiszta lappal indul, lásd 1.pont.
4. A jobbikkal való riogatás pont az ellenkezőjét éri el, ez tisztán látszik, az elhallgatás pedig már nem válik be.
5. és talán legfontosabb, hogy a jobbik ezzel a szöveggel tud kampányolni :)))
ha nem akar újra egypártrendszert akkor szavazzon a jobbikra !
elsőre kb. ezek a lehetőségek lesznek és ez bizony nem a jobbik előretörését gátolja, sőt !
Egy dolog miatt bukhat a jobbik, ha személyes konliktusokkal lesz tele az utolsó hét és erre rámegy a párt, szerencsére nem ebbe az irányba tart a dolog!
Ezért írtam az elején, hogy a jobbik ha akarja ha nem nyerni fog a választáson. (persze nem abszolút értelemben), ők lesznek a rendszerváltozás reményénenek a pártja, mint a fidesz volt 89-ben, csak a fidesz nem tudott élni ezzel. gyakorlatilag a jobbik romabűnözés kérdése pont akkora tabu, mint anno a fidesz ruszkik haza ideológiája volt !
Itt már nem is arról van szó, hogy bekerül e, mert az ep választás olyan lökést adott ami után csak az a kérdés, 2. vagy 3. erő lesz e 2010-ben ?
Az még nem jelent semmit. Pl az szadesz is BP-en a legerősebb. Ez a 9-10% reálisnak tűnik. És elég szép eredmény egy korábban parlamenten kívüli párttól.
Miért nem 50 százalékot, ne aprózd már annyira. Most vasárnap volt Pécsett időközi, ott bizony 5%-ot ért el a Jobbik. Ez az, ami biztos, a többi kitaláció...
Alapvető tévedés. A Jobbikra nem csak a radikális tábor szavaz, hanem a laikus szavazók azon része is, akiknek szimpatikus. Ha a június 7-én távolmaradt szavazók elmennek szavazni, azok között nem lesz kisebb a Jobbikra szavazók aránya, mint az elmentek között.
"A populizmus egy antielitista politikai ideológia, legfőbb nézete szerint a népet egy, kizárólag a saját érdekeit szemei előtt tartó (szűk) hatalmi elit elnyomásban tartja, megfosztja a hatalomba való beleszólástól, ennélfogva a populisták elsőszámú célja a gazdasági, politikai és egyéb (köz)intézmények „visszahódítása” az „elittől” a „népnek”."