"Sweden will host Europe’s next-generation neutron facility that, once built, will be the most powerful source of neutrons in the world." (Physicsworld)
valóban igaz, hogy felháborító, hogy a politika ezzel ennyire nem foglalkozott,
a lobbycsoport vezetője az mszp eu-s képviselője, herczog edit volt, de fideszes szakpolitikusok is támogatták, sőt, a fidesz volt oktatási minisztere, pálinkás józsef is, aki most az mta elnöke, valamint a debreceni fideszes polgármester (ahol az egész megvalósulhatott volna), kósa lajos is - ennek ellenére sem a fidesz, sem az mszp vezetése füle botját sem mozdította
ami nem 2010-re eladható belpolitika, az aparlamenti pártjaink vezetésének az ingerküszöbét nem éri el (és nemcsak a nagy pártokét, a két kicsiét sem)
Egyetértek minden előttem szólóval, csak engem az egészből az zavar, ahogy elhitették velünk, hogy milyen jók is vagyunk, közben egyetlen nyavajás ország nem állt mellénk. De ez mindennel így megy itt, elhitetnek velünk mindent, aztán meg jön a hidegzuhany. Talán emiatt vagyunk európa legrosszkedvűbb országa, nem vagyunk hajlandóak szembenézni a tényekkel, reálisan felmérni a kvalitásainkat, a helyünket a világban, európában.
talán meg fogtok kövezni azért, amit irok, de tényleg ez jutott az eszembe:
Ha majdani kutatás is hasonló sikerrel történt volna mint ahogy a dolgok mennek mostanában nálunk, akkor az emberiség tudományos haladása érdekében talán tényleg jobb (értsd: hatékonyabb) ha ez nem nálunk valósul meg. :-(
"2009 május 28-án került megrendezésre egy tárgyalás Brüsszelben, ahol egy szavazást tartottak a különböző döntéshozó országok az ESS elhelyezéséről. Svédország összesen hét országtól kapott támogatást (Németországtól, Franciaországtól, Lengyelországtól, Dániától, Észtországtól, Lettországtól valamint Norvégiától), Spanyolországot egyedül Portuáglia támogatta míg Magyarország nem kapott támogatást egy országtól sem. (...) 2009. június 3-án Spanyolország bejelentette, hogy támogatja az ESS svédországi elhelyezését, valamint magára vállalja egy tesztlaboratorium felállítását és különböző komponensek gyártását a kutatóközponthoz így az ESS svédországi elhelyezése biztosra vehető."
Évek óta hitegetnek azzal itthon mindenkit, hogy a három befutó közül nekünk van a legnagyobb esélyünk, erre kiderül, hogy tulajdonképpen mindenki esélyes, kivéve minket (nekem ez fáj a legjobban).
Nem szoktam politikával foglalkozni, nem az én területem, de ez a hír most nagyon kiborított. 8 éve dédelgetett projekt, kormányok jöttek-mentek és miközben a svédek (de még a jóval esélytelenebb baszkok is) szépen felépített pályázattal jelentkeztek, addig nálunk ez úgy nézett ki, hogy "gyönyörű" kormányaink még egy icipici szakbizottságot (pályázati szakkollégiumot) sem állítottak fel. Nem túlzás kijelenteni, hogy hosszú évtizedek egyik legnagyobb lehetőségét hagyta elfutni a mindenkori kormányzat.
Ostoba, szánalmas politikai (bel)harcok miatt.
Nagyon mélyen hallgatnak a hírekben erről és próbálják kisebbíteni a jelentőségét egy ilyen központnak, hogy ne tűnjön fel, hogy mekkora bakot lőttek.
2000 biztos munkahelyt adott volna csak a központ + nagyságrendileg 10000-et még a beszállítók és a későbbi fejlesztő-kivitelező cégek révén, amelyek az eredményeket használták volna fel.
"GRATULÁLOK" drága magyar politika! Csak így (NE) tovább!