Az ökoteregetés egy alulról szerveződő mozgalom gyűjtőneve. Rendezvényünkön teret és lehetőséget biztosítunk a lakosságnak, hogy megszabaduljanak fölösleges ruháiktól és cserébe válogathassanak maguknak olyan ruhaneműket, amiket hordani szeretnének utána.
Célunk a tömegek figyelmének felhívása mind a túlfogyasztás káros szokására, mind arra, hogy a környezetünk védelme sok kis lépéssel kezdődik.
Emellett az ökoTeregetés egy művészeti megmozdulás is, mert az előzetesen gyűjtött ruhaneműkből óriási ökoszivárványt teregetünk, hogy megmutassuk a járókelőknek, milyen szépek a használt ruhák egymás mellett.
Az előzetes gyűjtés időpontja, helyszíne: 7621 Pécs, Király utca 9. belső udvar 2010.04. 18. 13.00-tól 18.00 óráig
A leadott holmikért bónokat adunk, s a Föld napján ezekért a bónokért válogatnak cseredarabokat. Április 22-én egész nap lehet hozni a cuccokat, a cserebere 10-kor kezdődik!
RETEXTIL ALAPÍTVÁNY PATAKI ERIKA 70 77 135 77 retextil@gmail.com
Együttműködő partner: LABOR Kulturális Szövetkezet VeloSophie Műhely
:) Köszönöm az ötleteket, majd alaposan átnézem. Biztos tudok használni valamit belőlük. :) Ruhaátalakítások, talán inkább a ruhavarrós topikban lenne jó, itt nem fognak ilyesmiket keresni.
Kaoka: csak annyira gondoltam,hogy nem csak ez a Retextiles feldolgozás lenne,hanem minden más,amivel a pl.én most ügyködök: nem szeretném csak úgy kukába dobni a gyerekeim babaruháját,ezért odaadom a babavarróknak,amit tudnak hasznosítani....Ilyenek. Bár most bevillant,hogy van egy Újrahasznosítós topik. Hoppá,akkkor most mi legyen?
Textil újrahasznosítása érdekel engem nagyon.
Az Újrahasznosítóson van mindenféle: fém,üveg,egyebek. Hát nem is tudom.....Bizonytalan vagyok,vagy nem??:))))
Köszönöm mammka. :) Nem értem milyen bővítést szeretnél? légyszi írd meg mit tehetnék ez ügyben. Minden jó ötletnek örülök, főleg, ha használható is, mert idáig nem sok szőnyeget készítettünk ebben a topikban. :D Nekem is rengeteg elfekvő és lassan kidobandó készletem halmozódott fel. Jó lenne hasznosítani. :)
Örömmel látom ezt az új topikot. A munkahelyemtől 10 percre, Pécsett a Szent Mór és a János utca sarkán működik egy retextiles műhely. Minden nap megcsodálom a kirakatot, mert tele van ezzel a technikával készült táskákkal, párnákkal, kockákkal, függőágyakkal. Még soha nem mentem be, de tudom, hogy itt 90 %-ban sérült embereket foglalkoztatnak. Nekem közelről megnézve inkább úgy tűnt, mint ha kötve lennének ezek a dolgok a csíkokra felszabdalt anyagmaradékokból.
De jó h. Mammka betette az idevezető utat, mert nem találtam volna ide :-)
Volt egy cikk róluk a Nők lapjában, és ott az állt, hogy egy spéci, lábbal hajtható gép segítségével sodorják a szálakat, amit ha jól emlékszem a kitaláló hölgy készíttetett helyben egy iparossal.
Kakoka, én sem tartottam meg a horgolt verziót, most másképp kezdtem neki, és az egyik mindjárt kész és akkor meg is mutatom majd.
Annyit változtattam, hogy akkora darabokra vágtam a pólócsíkokat, hogy hármat összefonva kiadja a szőnyeg szélességét. Megfontam az összeset, aztán szépen elrendeztem, egymáshoz varrtam őket egyesével sorban, széles cikcakkal, aztáb felragasztóspréztem vászonra, és jó sűrűn megtűztem szabadgépivel.
Nagyon mutatós, jóval vékonyabb és könnyebb. Végül úgy fogom beszegni, mint egy quiltet szokás. Ez hiányzik még.
Na! csak idetaláltam! Szégyen,de most értettem meg,hogy mi ez a retextil.:) Én eddig azt hittem,hogy itt nem egyfajta technikáról van szó,hanem a már nem használatos ruhák újrahasznosításáról. Rongyszőnyeget én is szerettem és szeretem.Pólókból remeket lehet csinálni!
Nekem igazából MINDENFÉLE újrahasznosítós textil ötletekre lenne szükségem.Már van néhány,pl.szabadidő felsőből és nadrágból csíkokat vágni és azokat 3-as fonásban összefonni. Párnába töltetnek beletenni a puha anyagmaradékokat. A párnásat Kastanie mondta nekem.
exi! Üdv a fedélzeten. :) De miért csak nézelődő üzemmódban?
Köszönöm a jó kívánságot, de szeretnék már szőnyeget is látni és szőni is valahogy. :) Minden esetre, már gyűlnek a gombolyagok. :) Azért a többi kedvenc elfoglaltságomat sem hanyagolom el, csak kevesebb az időm jut ilyenekre mostanában.
Kaoka ! Csak sok sikert szeretnék kívánni mint új topik anyának . Most találtam ide én csendes nézelődő ( mint ahogy már csak máshol is ). Legyen igazi széép naagy topik családod.
Sajnos egyik sem jó nekem, de viszont érdeklődtem tegnap a XV.-ker. családsegítőben. Minden szerdán 9-13- ig foltvarrás, szövés és egyéb kézimunka foglalkozást tartanak. Ezt sajnos csak egy prospektusból tudom, ami a munkahelyemen van kifüggesztve. Nem tudom mennyire működik valóságban és retextil foglalkozás van-e, még telefonon nem tudtam velük beszélni.
A szigeten augusztus 4-i programként szerepel a retextil műhely bemutatkozása, igaz, hogy még arrébb van! itt.
Ezen a helyszínen pedig műhely működött még 2003-ban, nem tudom él-e még? Cím:
Istenkúti Közösségi Ház Retextil Műhely,7634 Pécs, Fábián Béla út 9.
Ez pedig a retextil alapítvány oldala, ahol lehet kérdezni, tanfolyamra jelentkezni, hírlevelet kérni stb.
Era! De jó, hogy jöttél. :) Akkor azért foszlott a póló anyagom, amit horgoltam, mert nem volt sodorva. Le is bontottam és ott áll azóta. Nemrég fedeztem fel ezt a technikát, de még nem tudok róla semmi kézenfoghatót. Már ez is segítség, amit írtál, de látni kellene készítés közben. A vízszintes hurkolást nem tudom elképzelni, hogyan csinálják. A családsegítő központnak holnap utánanézek. :)
Itt vagyok!Én sem vagyok a dolog művésze,és szeretnék valakitől tanulni ez ügyben,de tény,hogy csináltam így egy függőágyat.Újpalotán egy családsegítő kp-ban van-volt(ezt most nem tudom)egy retextil klub,csak érdeklődők hiányában szünetelt,amikor legutóbb arra jártam.Szerintem újraéleszthető.Én ott tanultam,amit tudok. Egy kötélsodró szerkentyűvel tekerik meg a felvagdalt rongycsíkot.Az a jó,ha minél hosszabb az ép csík,akkor tartósabb a kötél.Aztán a leghosszabb csíkokat felkötöztük a vízszintes fűtéscsőre(hagyni kell egy darabot a végek utólagos eldolgozásához),ez lesz a hintaágy szélessége,majd hurkolni kezdtünk új szálakat,keresztben haladva.Az a gond,hogy már elfelejtettem,hogyan.Én egy hintaágyat csináltam,ami baromira kinyúlt,azt lebontottam,és újra hurkoltam szélesebbre(re-retextil...).Most is hosszú,mint a fene,de használható.Láttam ilyen technikával puffokat,kockát is.Na,azokat szívesen megtanulnám,és 16543-ik tervként majd idős koromra elkészíteném.
Andy67! De jó ez a videó! Kár, hogy munka közben nincs felvétel. Ahogy látom a legkisebb darabokat is felvágják. Azt a sodró herkentyűt jó lenne itthon elkészíteni, de fogalmam sincs, hogyan kellene hozzáfogni.
Örömmel fedeztem fel a videón látott készüléket amivel sodorták a csíkokat,mivel édesapámnak van ilyen. Lehet,hogy még én is használni fogom? Ő bálamadzagból köteleket fon vele,az autómban is így készített vontatókötél van.
Meghallgattam a videót és örömmel látom, hogy felfedezték ismét a spanyolviaszt. :) Ezt cseppet sem pejoratív értelemben mondom.
A régi, már nem használt textil termékeket a pécsi közösség csíkokra szabdalja, összesodorja és az így kapott "fonálból" új terméket hoznak létre. Közösségépítő, kulturális, szociális, művészi tevékenységet folytatnak.
Gyermekkoromban, fiú létem ellenére sokat kézimunkáztam, bár ezzel a technikával nem ismerkedtem meg közelebbről. Azonban az így készített termékeket sokszor láttam ismerősöknél az ötvenes években. Akkoriban egyszerűen rongyszőnyegnek hívtuk a szegényebb családokban előforduló retextil szőnyegeket. :)