... azért ott van az MDNP, a Zöld párt, a Humanista párt stb. stb.
Ezen pártok társadalmi ismertsége rendkívül alacsony. Még te sem ismered maradéktalanul a felsoroltak jelenének mindegyikét, hiszen ha így lenne tudhatnád, hogy az MDNP már nem létezik, idestova 4 éve.
... amit a két parlamenti pártról írsz abban van némi igazság ...
Tudom.
... ha más nem, a kötőszavak.
Ennél azért jóval többről van szó. Rendszeres mérés zajlik nem csak a pártok iránt kifejezett szimpátia, hanem antipátia vonatkozásában is. Van szerencsém ebben részt venni. Jelenleg az MSZP a legelutasítottabb párt. Az MSZP elutasítottsága ma már közelít ahhoz a mértékhez, amely 1990-ben volt, az első választás ideje körül. A jelen vizsgálatok alapján (közvélemény-kutató cégek szerint kissé eltérő modalitás szerkezetben) a válaszadók 40-43 %-a semmiképpen nem szavazna az MSZP-re. A második legelutasítottabb párt az SZDSZ, amelyet a választók több mint egyharmada semmiképpen nemn választana. Ez a kettő tény azért lényeges, mert akár csak 3-4 évvel ezelőtt ezek az eredmények egész mást mutattak. Az MSZP elutasítottsága igen mérsékelt volt, hasonlóan az SZDSZ-éhez, amelyet ugyan nem támogattak sokan, de nem is élrezték maguktól távol. Ma ez teljesen megváltozott. Ehhez a két párthoz csatlakozott a dávidista MDF, amely tavaly szeptember óta drasztikusan kifejeződő elutasítást szenvedett, mára a Jobbik után, amely harmadik a sorban a legelutasítottab árt.
A Fidesz társadalmi elutasítotásga szinkronban mozog a párt iránt kifejeződő szimpátia index változásaival. Tehát egyfelől a Fidesz támogatottsága még soha nem volt olyan magas, mint most, és az elutasítottsága még soha nem vot annyira alacsony, mint most. A támogatási index a biztos szavazók körében 67-71 %, az elutasítás pedig már kisebb, mint 20 %.
... egy csomó párt nem jut és nem is fog bejutni a parlamentbe, noha messze nem szélsőséges.
Azért írtam, hogy jó eséllyel, mert a pártok ismertsége jelentősen eltér, mint ahogy az sem mindegy, hogy egy párt tényelegesen működik-e, vagy csak neve van. Mit csinál például a Racionális Párt, hány tagja, van, ki az elnöke, mi a célja, mi a programja? Mit csinál a Magyar Nép pártja? Ki hallott már erről a pártról? Ki az elnöke? Hány tagja? Mi a programja? A Kisnyugdíjasok Pártjának hány tagja, ki az elnök? Hol jelennek meg? Hol nyilatkoznak, hogya védik a kisnyugdíjasok érdekeit? Miféle párt, mit képvisel, milyen értékek mentén működik,ha műkdik az Általános Párt, mert ilyen bejegyzett párt is van, vagy a Demokratikus Unió? Honnan tudod, hogy ezek nem szélsőségesek? Mitől vagy benne annyira biztos?
Másfelől az MDF és az SZDSZ társadalmi ismertsége nagyon is magas. Ismert a tevékenységük, ismertek a vezetőik, ismert a programjuk és ismert az is, amit saját programjuk, ideológiájuk mellett, vagy azzal szemben tesznek, megvalósítanak. H ez utóbbi két párt közmegítélése rendkívül kedvezőtlen, mint az már évek óta tapasztalható, ez azt jelenti, hogy nem véletlen hatások miatt kedvezőtlen a közmegítélés, és ez mi más lenne, ha nem az, hogy elhatárolódnak a választók ezektől a pártoktól, mert azok értékeivel, céljaival és eszközeikkel nem tudnak azonosulni, vagyis ezek a pártok szélsőségesek a magyar közvélemény nagy többsége szemében.
Szerinted rágalom, szerintem nem. Felesleges tovább ragozni.
Ja és az én elvbarátaim nem hiszem, hogy hatalomra kerülnének. Nem látok olyan pártot, amelyik valóban engem képviselne. Így marad az, hogy az Mszp-Szdsz ellenében a kisebb rosszra szavazok.
"Egyik távoli ismerősöm szdsz tőrzszavazó, a világ legnagyobb gazembere.Pártján keresztűl elintéz magának mindent."
Figyejj má. Akkor ez egy nagyon jó kis párt. Csoda, hogy csak ilyen kevesen támogatják. Tucc valami összeköttetést hozzájuk? Baromi sok elintézni valóm volna.
Egyébként nem kell azt betiltani, most már magától beleesik a sirgödörbe. Csak arra kell vigyázni, hogy az onnan kimászó zombik átalakulva, mint az energia, meg fognak jelenni más szervezetekben (pl. lmp), ezeket annyira kerülni kell majd, mintha maga az szdsz lenne. Persze nem hiszem, hogy értelmes emberek esetében fenyegetne ez a veszély, egyáltalán.
Azt hittem, ezt már felfogtad, de csak a kedvedért még egyszer. Leszarom a jogerős bírósági ítéletet. Ebben az országban sokan vannak, akik nem kaptak büntetést, pedig megérdemelték volna. Nem csak politikusok. Ismerek is néhányat. Épp ezért nem fogok szentté avatni senkit, akiről tudom, hogy simlis, csak azért, mert bíróság nem ítélte el. És továbbra is inkább a saját szememnek hiszek. Az meg nem azt a szép világot látja, amit az újságok írnak. Hogy te mit látsz, az meg a te dolgod. Menj, és szavazz a talpig becsületes szadeszesekre, úgyis szükségük lesz minden szavazatra!
Ezt nem vitatom. Ezért is röhögök, mikor balos fikucik jól gazdálkodó Mszp-ről beszélnek, mert tele a kasszájuk. Persze. Kormányon könnyű megtölteni. Ha majd a Fidesz kormányoz, az övék is tele lesz. Meg persze a haveroké. Ahogy most is.