A házi tej szépen megalszik és lehűtve nagyon finom. Nagyon régen poharakba töltve aludt meg, majd pincében (hűtő még nem lévén) kapta meg a kívánt hőfokot. Nyáron uzsonnára, vagy vacsorára kaptuk - isteni volt a vastag, zsíros föle.
Manapság a Gelej tej a kedvencem van nekik 3.5 zsírtartalmú változat is. (már majdnem Házi:-))
A Drava kancsos tejnek egy ideje borzaszto vegyszerize van. Regebben vettem ilyet tobbszor is, de az utobbi 4-5 honapban olyan, mintha erosen vegyszeres vagy gyogyszeres vizzel lenne felontve meg a 3,5%-os zsirtartalmu is. Eloszor azt hittem, azert erzek mellekizt, mert terhes vagyok, de mar a csalad tobbi tagja is mondja. Csodalom, hogy senki nem reklamalt meg emiatt. Remelem nem valami magzatra karos gyogyszert vagy vegyszert kevertek bele. Egyebkent ezeknek a bevizsgalasat hol lehet kerni? Van erre egyaltalan lehetoseg?
Minden reggel kakaó 40 éve, nagyon sok tejet kipróbáltam, nekem a piros Parmalat jön be legjobban. Amit nem bírok meginni, az a Mizo és a Milli, a Minna pedig már a moslék kategória, nem is tudom miért árulják.
Családi megtapasztalás: a piacos "Friss tej", avagy a zacskós magyar házi is összemegy a köv. 24 órában, üveges altatáskor látszik a bizonyíték, hogy mennyi a vizesség alatta, mert a savó bizony sárgás(abb) színű. . . gyerekkoromból még úgy emlékszem . . . Talán a kézi sajtárba fejéstől!?
Amit a piacra kivisz, az nem feltétlenül aznapi fejés. Te megveszed, hazaviszed, ami neked másnap, az a tejnek már harmadnap. Ráadásul biztos nem volt felfőzve, és amíg hozzád elért nem sokszor volt 4 fokon. A hűtőben sincs 4 fok, inkább 8-10 fok. Hagyományos fejésnél sok baci kerülhet bele, úgyhogy szerintem belefér a gyors savanyodás.
Parasztgazdaságokban sincs tartós tej. Ami nem fogy el aznap, abból aludttej, túró, tejföl lesz, vagy pedig rögtön megcsinálják sajtnak vagy vajnak.
A dobozos tejek azért romlanak és nem alszanak, mert kiölték a bacikat belőlük, és ami először bejut, az szaporodik el. A sima levegőből pedig ma már inkább penész megy bele és nem tejsav baci.
Kipróbáltam, sima dobozos tejbe kevertem egy tálban egy kanálnyi tejfölt, és nyáron az asztalon hagytam. Másnapra-harmadnapra príma aludttej lett belőle. Merthogy a pasztőrözés és homogenizálás a tejcukrot nem tünteti el belőle, így a bevitt tejsavbacinak van miből dolgoznia...
Szóval urban legend... (Én kiskoromban sokszor kaptam frissen fejt tejet. Ma már ki nem bírom a szagát sem, kifejezetten szeretem viszont a jó magyar dobozos tejet (a lengyel dobozos tejnek szerintem nagyon tehén-szaga van, egyszer tévedésből olyat vettem).)
Az átkosban a szállítók és boltosok (mint ált. az óriási többség) rettentő slendriánul dolgoztak, a hűtőlánc több helyen is megszakadt -- én is mindig láttam nagy kék ládákban a boltajtók előtt várakozni a tejet napon-melegben, mire végre bevitte valaki. (És nem lopták el időközben, szóval annak a rendszernek is voltak előnyei :)
Pancsolni mindennel lehet, ha megéri. Ugyanakkor a termelőtől vett tejek általában nem pasztőrözöttek, meg másként sem igen kezeltek, így hamarabb savanyodnak, mint a dobozos, nagyüzemi tejek. Anno az átkosban, még az "igazi" zacskós tejek idején is előfordult, hogy ott volt a friss dátum a zacsin, mégis a nagy melegben másnapra megsavanyodott. A mostaniak meg sokszor több nappal a hivatalos lejárat után sem. A mostani tejekből aztán senki nem csinál aludt tejet, mert hiába hagyod kint a tejet, csak a szaga lesz más, de nem alszik az Istennek sem. Max. büdös lesz, vagy összeugrik, ha forralod. Ha megalszik, az már jó jel! ;-)
Ezekben a cikkekben annyi van, hogy ha igazi tejet akarunk, ne vegyünk tejitalt, mert azok silány minőségűek. Ezzel gondolom mindenki egyetért, aki ivott már hasonlót.
De Te azt írtad, veszélyes (hulladék), és az Eu-ban szigorúan tilos. Továbbra is az a kérdésem, miért? És miránk miért nem érvényes, ha van ilyen Eu-s norma?
Én is vettem friss tejet egy termelőtől, egy jó darabig. Azt hittem frisset. Mikor másodszor savanyodott meg másnapra, többet nem vettem. Nem tudhatod mit kapsz, senkinél. A kistermelők sem angyalok, ahogy a tejipar sem. Ha át tudnak baszni, mindegyik megteszi és nem feltétlenül csak az olcsó tejnél. Tisztelet a kivételnek.
Erre muszáj rákérdezzek. A permeátum értéktelen, íztelen, fehérjékben szegény tejsavó kivonat, pl a sajtgyártás mellékterméke. Semmiképpen nem helyettesíti a valódi tejet élvezeti értékében, beltartalmában. De a tejből van.
jujjj- azoktol az "italok"-tol nekem is borsodzik a hatam ha csak rajuk nezek. Egyebkent a legjobb tej a kecskemeti piacon kaphato egy aranyos kis oregnel (ha jol emlekszem 150 Ft/l volt a nyaron mikor arra jartam) aki csurdultig teszi a ketliteres pillepalackot es megis csak ket liternek keri el az arat...
Vigyázat! Újra árulnak ilyen tejhez hasonló készítményeket, jellemzően reggeli ital, családi ital meg ilyen fos neveken. Ezek legalább 50 % permeátumot tartalmaznak. Ez a tejgyártás során keletkező veszélyes hulladék, amúgy drága pénzért meg kellene semmisíteni, hát inkább eladják tej helyett. Ez nemcsak tök szemétség és gusztustalanság, hanem az Európai Unióban szigorúan tilos is. Az Alföld Tejgyár (Székesfehérváron) például gyárt és árul ilyen szemetet, de más magyar üzemek is.
A 3,5 Milli nekünk nagyon bejött, íz és eltarthatóság szempontjából egyaránt nagyon jó. Kellemes ízű még a Sissy 2,8 tej is, ezt a legkisebb pénzről elnevezett áruházlánc árulja.
Jelenleg a magyar termelőnek minden liter tejen 10-15 forint vesztesége van. Egy átlag tehenészetben ez napi 50-100.000 forint. A fogyasztók meg veszik a drága sz.rt ami háromszor annyiba kerül, mint amennyit a termelő kap a tejért és már minden, ami a tejet tejjé teszi, ki van szedve belőle.
Igen, és 1 decivel így akár 10-20 kalóriát is megspórolnak, amit egyrészt az ízben elveszítenek, másrészt simán befalják másban, pl. egy jó kis (szintén nagyon fogyókúrás) müzliszeletben.