Keresés

Részletes keresés

Szabadbatthyany Béla Creative Commons License 2009.04.10 0 0 39

Egy érdekesség a témához kapcsolódóan:

Az Osztrák- Magyar Monarchia felbomlása (1920) után Óceánia valamelyik államában (már nem emlékszem melyikben) még vagy jó húsz éven át elfogadott fizetőeszközként szolgált a korona bankjegyként.
:-)
Előzmény: Arilou (-)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.10 0 0 38
És mi lett jobb?
Előzmény: La tulipe noire (35)
Vámpír2009 Creative Commons License 2009.04.10 0 0 36

Na, ez lenne nekem is a kérdésem:

Tehát: ha úgy döntenénk, hogy holnaptól euróval fizetünk, honnan szereznénk?

Át kellene váltani ugye a betéteket, a forinthiteleket, ki döntené el hogy milyen árfolyamon történne ez?

A technikai részét nem értem, úgy ahogy van. :)

Előzmény: Unerwünschter Gast (10)
La tulipe noire Creative Commons License 2009.04.10 0 0 35
Montenegro megtette ott ájróval fizetnek..
Előzmény: Arilou (3)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.10 0 0 34
Bulgáriának SZUFFICITES lesz a költségvetés várhatóan még az idén is, csaxólok hogy az alapvető különbségek ne sikkadjanak el. Ájrópa egyik legszigorúbb költségvetési politikája a bolgár.

Magyarországon
* van-e elegendő euroja az MNB-nek a fixált árfolyam +/- 1-2%-hoz?
* az eurozona gazdasági fejlődése mennyiben tekinthető mostanában nagyjából azonos üteműnek a magyaréval?

Előzmény: szutyok (28)
szutyok Creative Commons License 2009.04.09 0 0 33
Montenegró, Koszovó
Előzmény: Unerwünschter Gast (32)
Unerwünschter Gast Creative Commons License 2009.04.09 0 0 32
Akkor ezt félreolvastam. :-)

De hol lenne az Euró hivatalos fizetőeszköz a Balkánon?
Előzmény: szutyok (31)
szutyok Creative Commons License 2009.04.09 0 0 31
Arilou balkánról kérdezett, te meg a baltikumról írsz. A balti államok ERM2 tagok, fixen euróhoz kötött árfolyammal.
Előzmény: Unerwünschter Gast (29)
Unerwünschter Gast Creative Commons License 2009.04.09 0 0 30
Idő kérdése. A kommunizmus bukásához is kellett 40 év. Ha jól csinálják, akkor később, ha rosszul, akkor előbb buknak bele. Vagy időben felhagynak vele.
Előzmény: szutyok (28)
Unerwünschter Gast Creative Commons License 2009.04.09 0 0 29
A letteknél is még saját valutáról írnak.
Előzmény: Unerwünschter Gast (27)
szutyok Creative Commons License 2009.04.09 0 0 28
Miért, Bulgária kivérzett? Egyébként én erről mint jogi lehetőségről írtam. Más szempontokból jelenleg ez nyilván megvalósíthatatlan.
Előzmény: Törölt nick (25)
Unerwünschter Gast Creative Commons License 2009.04.09 0 0 27
Ezt nem tudom. Litvánia esetében mintha euróhoz kötött fix árfolyamról írnának. Azaz ott nincs Euró pl. a wikipédia szerint.

Mely országokra gondolsz?
Előzmény: Arilou (22)
szutyok Creative Commons License 2009.04.09 0 0 26
Dehogy csatlakoztak. Annyi történt, hogy már az euró előtt is szinte kizárólag német márkát használtak, úgyhogy az euró "adta magát." De formális csatlakozásról szó nincs.
Előzmény: Unerwünschter Gast (21)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.09 0 0 25
Gondold végig ha pegelnénk az eurohoz mongyuk fix 1:255 váltási arányon vagy akár lebegtetve lenne egy szűk sávban 1:255+/5 Ft, már ki is vérzett volna az ország az elmúlt pár hónapban...
Előzmény: szutyok (20)
Demokrapia Creative Commons License 2009.04.09 0 0 24
Ha valaki hivatalosan belép az eurozónába, akkor valóban "majdnem úgy" történik, hogy csak a bankónyomtatás és a pénzérmék verésének az árát fedezi az ország.
Ha valamilyen ország csak úgy bevezeti, mint mondjuk Montenegró, akkor reálisan át kell váltani a hazai fizetőeszközt euróra. Tehát ha Magyarország a hivatalos eurozóna tagság előtt az eurót használná, sokkal többe kerülne, mert reális pénzértékként jutna a pénzhez, tehát nem a papír vagy a fém árát fizetné csak.
Előzmény: Arilou (19)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.09 0 0 23
Persze, váltsun 300-as euroval. Érdekes, hogy most jönnek elő ezzel a baromsággal, miközben már tavaly nyáron is ugyanekkora volt a szar, akkor meg 240 volt az euro. Az én fizumat ugyan senki se váltsa át 300-as euroval... meg másét se.
Arilou Creative Commons License 2009.04.09 0 0 22
Ezek szerint ők teljesítették a mastrichti kritériumokat? Nem arról volt szó, hogy éppen hogy önkényesen vezették be?
Előzmény: Unerwünschter Gast (21)
Unerwünschter Gast Creative Commons License 2009.04.09 0 0 21
Ők csatlakoztak az európai pénzrendszerhez. Az ő pénzüket átváltotta az "európai" bank. Ez nem egyoldalú bevezetés volt.
Előzmény: Arilou (19)
szutyok Creative Commons License 2009.04.09 0 0 20
Rosszul csinálták. Sorra feszegették és szegték meg a szabályokat, amelyek egy ilyen rendszer sikeres működéséhez szükségesek.
Előzmény: Törölt nick (18)
Arilou Creative Commons License 2009.04.09 0 0 19
Igen közben én is erre jutottam, hogy két módon lehet bevezetni: vagy van elég eurója az országnak, hogy minden magyar állampolgár forintját átváltsa, és akkor önhatalmúlag megteheti, vagy pedig nincs (és általában ez a helyzet), és akkor megkéri az EU-t, hogy nyomjon már neki elegendő eurót, amit odaadnak az emberek forintjáért. Ehhez már nyilván kell az EU (központi bank) beleegyezése.

Csak még arra vagyok kíváncsi, akkor azok a balkáni országok hogy csinálták ezt meg? Vagy ők már korábban felhalmoztak elegendő eurót?
Előzmény: Unerwünschter Gast (10)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.09 0 0 18
Az argentínok ugyanezt eljátszották a dollárhoz kötött pesoval... nem jöttek ki jól belőle.
Előzmény: szutyok (16)
Arilou Creative Commons License 2009.04.09 0 0 17
Más az illem, meg más a jog.
Előzmény: Fine Tune (6)
szutyok Creative Commons License 2009.04.09 0 0 16
Szerintem jogilag is aggályos lenne, más szempontokról nem is szólva. De egy valutatanács felállításának és fixen az euróhoz kötött árfolyamnak jogilag semmi akadálya. (ld. Bulgária és a balti államok.)
Unerwünschter Gast Creative Commons License 2009.04.09 0 0 15
Ajánlom figyelmedbe az utolsó bekezdést.
Előzmény: Törölt nick (13)
Unerwünschter Gast Creative Commons License 2009.04.09 0 0 14
Nem erről van szó. Panamában is tudtommal dollár a hivatalos fizetőeszköz. Mi is bevezethetnénk az Eurót. De egyoldalúan túl drága lenne. (Elértéktelenedne a jelenlegi pénz. ) Mert az európai bank nem kötelezhető az átváltásra.
Előzmény: Törölt nick (11)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.09 0 0 13
Jaaa...eddig aszittük, Gyurcsány miatt ugrál a HUF! :o)))))))))))))))))))Ennek hogy fognak ürülni.
Előzmény: Unerwünschter Gast (12)
Unerwünschter Gast Creative Commons License 2009.04.09 0 0 12
Az alap az, hogy magyar árut magyar forintért lehet megvenni. Azaz egy amerikai gyulai kolbászt akar venni. Akkor átváltja a $-t forintra és megveszi a gyulai hentestől a kolbászt.

Ha a gyulai hentes amerikai Hummer személygépjárművet akar venni, akkor pedig vesz a forintért dollárt. A kettő egyensúlya határozza meg az árfolyamot.

Amennyiben sokkal több magyar akar venni amerikai árut, akkor gyengül az árfolyam. Ha fordítva, akkor erősödik.

Ha gyengül az árfolyam, akkor egy amerikai számára a gyulai kolbász olcsóbb lesz $-ban, mint a texas-i. Ugyanakkor a Hummer is drágább lesz forintban. Az amerikainak megéri gyulait venni, a magyar pedig inkább Suzukit vesz.

Az lenne a reálgazdasági alap. Ezt változtatják meg - időlegesen- bizonyos pénzügyi folyamatok.
Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.09 0 0 11
A forint magyar fizetőeszköz, a boliviano pedig bolíviai. Az euró az európai gazdasági közösség egyes tagországainak közös fizetőeszköze.

Bolívia dönthet úgy, hogy holnaptól forintnak hívja a pénzét, de az a forint nem lesz azonos a magyarral. Pont úgy, mint az Egyesült Államok dollárja sem azonos Ausztrália fizetőeszközével.
Unerwünschter Gast Creative Commons License 2009.04.09 0 0 10
Jogilag meg lehet tenni. Azt tudni kell azonban, hogy mi is a modern pénz.

Az egy "váltó", amire indirekt módon az van írva, hogy: "Aki nekem ezt a papírt visszahozza, annak a felém fennálló adósságából elengedek x összeget." x a bankjegy névértéke.

A bevezetéshez az kell, hogy legyen elegendő Euró. Jelenleg nincs annyi, amennyi a pénzforgalomhoz kell.

További kérdés, hogy mi legyen a meglévő forinttal. Egyoldalú bevezetésnél az elértéktelenedik. Csatlakozásnál pedig átváltják. Nem mindegy.
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.09 0 0 9
Nem! Itt a tőzsde meg a bankok irányítják a gazdaságot, látszólag.
Előzmény: Törölt nick (7)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!