Azt mondják, hogy a FIDESZ által ígért dolgok - járulékcsökkentés, béremelés - tovább rontanákaz ország helyzetét. Most majd kiderül, kinek lesz igaza!
Te nem érted. Nem ilyen egyszerű a dolog. Nem csak annyiról van szó, hogy megszorítás, vagy keresletélénkíjtés, ennél sokkal összetettebb. Sokféle képpen lehet megszorítani is és keresletet élénkíteni is. Két külön dolog a járulékcsökkentés és az adócsökkentés. Megszorításnál pedig fontos, hogy az állami kiadásokat csökkentik, vagy a bevételt növelik, mert így különböző csoportok érdekei sérülhetnek (termelők kontra közszféra, nyugdíjasok, segélyből élők).
Emellett elég fontos tényező még, hogy két különböző társadalomról van szó.
Ha Albániában működik, egyáltalán nem biztos, hogy nálunk is működne, ha nem működik, nem biztos, hogy nálunk sem.
Na látom, nem értettétek a kérdést. A FIDESZ azt mondja, hogy nem megszorítások kellenek, hanem adócsökkentés és keresletélénkítés, most a válság idején. Albániában ezt próbálják ki éppen. A kérdés, hogy ettől jobb lesz-e az országnak. Ha igen, akkor lesz növekedés és nem dől be a valuta. Ha nem jön be, akkor nem lesz növekedés, és romlik a lek. Örüljünk, hogy van egy elő példa, és kövessük figyelemmel. Aki akar játszani, az tegye meg a tippjeit!
Én nem erre értettem, de erre is lehet. Én inkább azt akartam hangsúlyozni, hogy a 6 %-os ra csökkenő növekedés még mindig növekedés, tehát országosan nicsenenek elbocsájtások, és nem rántja egyik ágazat magával a másikat. Míg ahol a növekedés 0 alá megy már óriási a zuhanás. Elbocsájtások, munkanélküliség, egyre mélyül, mert egymást magukkal rántják a cégek, csökken állami bevétel és növekvő állami kiadások.
Ez sem igazán mond semmit, szerintem... Arra gondolok, hogy atléta kitartó edzéssel elég gyorsan képes mondjuk a száz vágtás eredményét 20 mp-ről 15-re javítani, de később mondjuk 11-ről 10 alá már közel sem olyan egyszerű - pedig a javulás itt lényegesen kisebb lenne
Csak ugye az sem mindegy, egy orszag honnan indul, amikor az eves novekedest nezzukl a beka segge alol a 10% semmi. Azt is ird ide, mennyi a magyar atlagkereset euroban 1 honapban es mennyi az alban most.
Valóban nehéz így összehasonlítani a két országot, mert azért óriási külnbség van aközött, hogy a növekedés 10-ről 6%-ra esik, meg akoözött, hogy 0,8-ról, -3,5(?)-re. Továbbá ez a program sem nagyon fedi le egyik Magyarországon felvillanó programot sem.
Albániában május elsejétől 10 %-kal csökkentik a tb-járulékot, 15 %-ra. Ettől a naptól 15 %-kal emelik a béreket az egészségügyben és az oktatásban, valamint 10 %-kal emelik a nyugdíjakat. A Valutaalapnak nem tetszik a dolog, de nem szólhat bele. Albánia nem Magyarország, persze, de a válság őt is érinti. Az elmúlt években igencsak eladósodott az ország, és a gazdasága is gyengült a válság miatt. Az elkövetkező időszakban tehát kiderül, hogy működik-e ez a típusú gazdaságélénkítés. Az albán lek, eddig nem romlott nagyon, egy EUR tavaly 125 lek volt, most 130 lek. A növekedés tavaly 10 % volt, idén kevesebb lesz, a kormány 6 %-os növekedést vár, a Valutaalap 1-3 %-osat. Nemsokára kiderül, mi lesz. Szerintetek sikerül nekik? Várom a fogadókat! Kérdéseim:
1. Mi lesz a lek árfolyama júliusban, októberben és januárban? 2. Mekkora lesz a nöbvekedés 2009-ben Albániában?