Keresés

Részletes keresés

Tamás ST70 Creative Commons License 2023.01.09 0 0 96

Sziasztok! 660db fehér akác csemete eladó! 30ft.  06/30/390-1811  Csak telefonon érdeklődj, mert itt nem veszem észre ha írsz. Köszi. 

9M31 Creative Commons License 2020.12.07 0 0 95

Üdv Mindenkinek!

Hat éve volt itt utoljára bejegyzés, de azért próbálkozom.

Nem rég költöztünk ebbe a házba, mely elé építettek egy zárt, üvegezett előteret, plusz egy télikertet leválasztva.

A télikertben van egy lilaakác, melyet végig futtattak az előtér felett, és van egy kint is pergolára futtatva, illetve az előtér tetejét is benőte.

Viszont a benti ezen a szakaszon lehullajtotta a leveleit és csak ott lombosodik ahol a napfény éri!

A kérdésem az lenne, hogy ha a külső lilaakác lombját a tető felett megritkítom, és így több napfény kerül bentre is, akkor újra lombosodik a belső "kopasz" rész is?

monkica74 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 94

Köszönöm a válaszodat Artamira!  A kora tavasszal az mit jelent? Főleg ebben a szélsőséges időjárásban? Nem vágom le így a virág rügyeket? Bár nagy veszteni valóm nincs. Ősszel visszavágtam kb 4-5 rügyre.  Előre is köszönöm a további válaszodat. Szép napot! Mónika

Előzmény: artamira (90)
Ali-bá Creative Commons License 2014.01.02 0 0 93

Köszönöm, akkor megollózom. Eddig a drótkerítésbe futtattam, van vagy 10 ága és 8-10 m hosszan fut már.

Előzmény: artamira (92)
artamira Creative Commons License 2014.01.02 0 0 92

Ha oltvány, vagy bujtás akkor már igencsak kezedeni kéne 3. évtől. Ha magonc akkor lutri, de inkább csak az 5.évtől, vagy még utána

Ne hagyd, hogy fusson a világba, mert akkor virágrügyek helyett, inkább levélrügyekre áll rá.

Ezért kell évente kétszer metszeni.

Ez végül is úgy értsd, hogy nyáron gyakorlatilag folyamatosan lehet metszeni, főleg, ha már jó pár éves legyökeresedett példány, mert mindig találni pár hirtelen megugrott hajtást. Majd kora tavasszal,  vagy akár februárban is, visszavágni jó rendesen 2-3 rügyig is.  Bár ez is úgy van mint a gyümölcsfáknál, hogy minél jobban metsszük annál jobban nő, de a virágzás miatt, ennél ez szükséges.

Előzmény: Ali-bá (91)
Ali-bá Creative Commons License 2014.01.02 0 0 91

Az enyém se virágzik csak fut. 3 éves. Mikor kezdi?

Előzmény: artamira (90)
artamira Creative Commons License 2014.01.02 0 0 90

Huhh, de régen nem írt ide senki.

Monkica! Kétszer kell metszeni.

Nyáron a hosszúra nőtt friss hajtásokat 6 rügyig, kora tavasszal, meg mégjobban 2-3 rügyig kell visszametszeni az ágakat.

Előzmény: monkica74 (88)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.30 0 0 89

Tavaszodik.

monkica74 Creative Commons License 2013.04.28 0 0 88

Sziasztok! Elkezdtem visszaolvasni a topicot, de igazából nem jöttem rá a gondozására. Van egy fehér lila akácom kertészetben vásárolt, kb 6 éves még nem virágzott bár én nem metszegetem csak a rossz irányba futó ágakat vágom le. Segitsetek légy szives hogy is kell gondozni. Bár úgy látszik ez nálam ragályos mert nem virágzik a gránátalmám, nem terem a fügém sem. Köszönöm szépen. Sziasztok.

artamira Creative Commons License 2013.01.21 0 0 87

Ugye:-), szerintem is, főleg az éjszakai felvételek.

Már értem , hogy honan vette James Cameron az avatarnál a lelkek fáját :-)

Előzmény: cyntia (86)
cyntia Creative Commons License 2013.01.20 0 0 86

koszonom a linket! gyonyoru!!!! :)

Előzmény: artamira (85)
artamira Creative Commons License 2012.12.31 0 0 85

Nagyon pang, ( bár nem csak ez a topic) nyilván nincs igazi kertészkedő idő. Egy kis kedvcsináló Japánból az Ashikaga park:

http://www.youtube.com/watch?v=MT5MjjcsY5Q

maxel Creative Commons License 2012.02.04 0 0 84

Nem tudom mi van a lila akácunkkal, elkezdtek kipattogni a magja, igaz nem mind.Nem hiszem, hogy olyan meleget érzett. Valami érzéki csalódás lehetett nála. Általában tavasszal egy nap alatt pattog ki minden magja.

Törölt nick Creative Commons License 2010.06.24 0 0 83
A magvetés hátránya, hogy 7-10 évet kell várni az első virágokra. Nem, nem tévedés a 7-10 év. Tavaly ősszel szedtem mindenféle magot: világos kéket, sötét lilát és fehéret. Májusban ültettem el árnyékos helyre, szinte mind kikelt. :)
maxel Creative Commons License 2010.05.28 0 0 82
Hát itt a megoldás. Ezért virágoznak mindig a kertészetben vásároltak. Ők tudják, hogy melyik fiu melyik lány:)
Előzmény: wieder (81)
wieder Creative Commons License 2010.05.27 0 0 81
Amennyiben ezek a "fiak" gyökérből hajtanak és gyökeresen le tudod választani akkor jó mert ez biztos jól fog virágozni, akkor van gond ha a fiú a lehullott magból kikelő magonc.
Előzmény: maxel (79)
wieder Creative Commons License 2010.05.27 0 0 80
Persze, bár az hogy megjelennek, az még nem egyenlő a jó gyökeres állapottal, Én télre jól betakargatom, hogy a friss gyökerek ne fagyjanak el és a következő év kora tavaszán választom le, így biztosabb. Bár lehet kísérletezni 2 hónap bujtatás után is.
Előzmény: bbea81 (76)
maxel Creative Commons License 2010.05.26 0 0 79
Hát az enyém is van már biztos 10 éves, de nagyon magas, talán 5 méter is, mi nem hagytunk meg oldalhajtásokat, az egész egy nagy fa, csak a tetején lombosodik ki és onnan vittük jobbra és balra az ágakat, viszont minden évben nevel magának egy két fiat.
Előzmény: sirrra (78)
sirrra Creative Commons License 2010.05.24 0 0 78

Az enyém a föld fölött is hoz pár centire, le is gyökeresedik ami a földön terül, csak én levagdosom.

10 éves.

Előzmény: maxel (77)
maxel Creative Commons License 2010.05.23 0 0 77
Persze, hát ez a szaporítás lényeges. Nem egészen értem, hogyan lehet így szaporítani, mert az én lila akácfámnak uj hajtása legelőször 3 méter magasan van, ez a szaporítás csak egészen fiatal kis növényeknél elképzelhető, ugyanis a lila akác nagyon gyorsan nő , pillanatok alatt eléri az egy méter magasságot, akkor meg már nem hoz oldalhajtásokat.
Előzmény: bbea81 (76)
bbea81 Creative Commons License 2010.05.23 0 0 76
Csak egy kérdésem volna: ha 1-2 hónap múlva megjelenneka gyökerek, és leválasztom az anyanövényről, ki lehet ásni az új hajtást, és máshová átültetni?
Előzmény: wieder (74)
Perle 1 Creative Commons License 2010.05.21 0 0 75
Szívből köszönöm a tájékoztatást.Hát akkor stílusosan:Immer wieder "lila akác".
Perle
Előzmény: wieder (74)
wieder Creative Commons License 2010.05.18 0 0 74
A magról vetettek nagy átlagban csak évekkel később kezdenek virágozni és akkor sem olyan intenzíven, mint a jól virágzó növényről ivartalan szaporítással szerzett utód. A legegyszerűbb és legáltalánosabb szaporítási módszer a lilaakácnál a bujtás. Vagyis egy 1 éves ágat lehajlítunk a földre és földdel takarjuk, persze úgy, hogy a vége kint legyen. 1-2 hónap alatt megjelennek a gyökerek és akkor le lehet választani az anyanövényről.
Persze lehet szerencse a magról kelt növényekkel is, de az is lehet, hogy évekig csak dús lombozatot fog nevelni.
Előzmény: Zuzus (73)
Zuzus Creative Commons License 2010.05.18 0 0 73
Köszi. Vizet azt kap eleget, abban biztos vagyok. Esetleg az idén megpróbálok valami tápot is adni neki, hátha jövőre csoda történik, és tele lesz virággal. Azt én is hallottam, hogy a magról keltek is virágoznak egyszer.....
Előzmény: maxel (70)
maxel Creative Commons License 2010.05.16 0 0 72
Na én most adtam a bátyámnak egy magról keltet, kiváncs vagyok rá fog-e virágozni.
Előzmény: sirrra (71)
sirrra Creative Commons License 2010.05.16 0 0 71
Ezt már megbeszéltük, meg is lett cáfolva, virágzik a magról vetett is.
Előzmény: maxel (68)
maxel Creative Commons License 2010.05.16 0 0 70
Én már nem emléksem hányadik évében virágzott nálam, azt tudom, hogy először csak nőtt, erősödött, én ugy mondtam, hogy menyasszony volt, és amikor már erős, szép zöld fa volt, akkor kezdett virágozni. Nagyon gyorsan növekszik és nagyon igénytelen növény, ugyhogy ha elég vizet kap, akkor bármilyen talajon szépen növekszik szerintem.
Előzmény: Zuzus (69)
Zuzus Creative Commons License 2010.05.16 0 0 69
Én nem tudom, hogy ez honnan van, nem mi ültettük, de tavaj volt rajta 1 db kb.5 cm-es virágocska...., amit én nem neveznék virágnak.Tehát nem reménytelen a dolog, de  a méretéhez képest többet várok tőle. Jóval többet.
Előzmény: maxel (68)
maxel Creative Commons License 2010.05.15 0 0 68
Hali, én ugy tudom, hogy csak a kertészetben vásároltak virágoznak. Nem tudom ők milyen eljárással szaporítják, de a magról keltek nem virágoznak.
Előzmény: Zuzus (65)
Mom Creative Commons License 2010.05.11 0 0 67
ne keserítsetek el, eddig azzal vigasztaltam magam, hogy már csak 1-2 év....!? :(
Előzmény: Zuzus (65)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!