A gerincferdülés itt kezdődik. Repülő lapockák, stb. Hirtelen nőni kezdenek, aztán annyi. Az anyjának is gerincferdülése volt, szóval jobb az óvatosság, laikus szemmel nem lehet észrevenni a kezdetét. Nagyon jó, hogy törődnek vele.
Igen, tanulási nehézségek és beilleszkedési problémák miatt aggódom.
Tegnap egyébként voltunk a mozgásvizsgálaton. Szó ami szó minden területen van elmaradása. Felajánlották heti egy alkalomra a vizitornát (nem mondták meg a spéci nevét, de gondolom valami szenzomotoros mozgásfejlesztési módszer), amit boldogan el is fogadtam. Igaz a város túlsó felére kell majd vinni, de valahogy megoldjuk. És heti egy alkalommal lesz logopédia (ahol gondolom megadják az itthoni gyakorlás módszerét konkrétan), ha később lesz hely, akkor ez heti kettőre bővül. Szeptember közepétől kezdődnek a fejlesztések.
Mjad még meg kell nézni az ovoda napirendjét is, hogy mikor milyen különfoglalkozások vannak (ott is van logopédia és gyógytorna, a fél csoportot beírták gerinctornára, köztük az unokámat is) , aztán ha lehet beiktatunk még egy fejlesztést valami módon pénzért.
Alíz ugyanazok a gyerekek mennek iskolába, aiki addig oviba jártak. Miért ennék meg? Ha tanulási nehézségei vannak (lesznek) ahhoz szakember kell, ennek semmi köze az iskolai farkastörvényekhez. (Már ha egyáltalán mások, mint az oviban. Enyim gyerek szept 1-én kezni a sulit, majd beszámolok neked mások-e a farkastörvények ott, mint az oviban)
Tulképpen miért aggódsz ennyire? Tanulási nehézségek miatt? Beilleszkedési problémák? Nem megfelelő pedagógus?
Akarja a fene, hogy annyi ideig itthon lébecoljon. Csak éppen rettegek a jövő évi iskolakezdéstől. Ezt a gyereket a többiek egyszerűen MEGESZIK az első héten. Amúgy is egy kis outsider, de ez az ovodában még tolerálódik, az iskolában viszont sokkal erősebb farkastörvények vannak.
Egyszerűen nem hiszek benne, hogy egy év alatt fel tudja zárkóztatni bárki... :-(
"legnagyobb baromság amivel eddig foylamatosan találkozik az, hogy "hagyjuk még egy évet, majd beérik"
Nekem is ezt mondták a tanárok a suliban, + a pszichológusok a nevtanba. Aki nem iskolaérett 6/7 évesen, azt lássa szakember, mert ott általában az idő önmagában nem segít.
Alice, szerintem így kimondani, hogy dislexiás lesz, badarság. Veszélyeztetett, de ha megfelelő módon tanítják és kellő hozzáértéssel, akkor ennek az esélye erősen csökken.
A lányom ( szept.-i ) elment 7 évesen sima suliba, hiába a Meixner módszer, totál úgy tűnt, hogy dislexiás. Majd újra elsős, immáron neki megfelelő helyen, szakemberek között, odafigyeléssel, és jelen pillanatban dislexia "tünetei" nincsenek.
Ami gázabb, az írás ( nem gondoltam volna ) , na ott még reménykedem, hogy nem lesz semmilyen fokú diszgráfiás, de erre pillanatnyilag kicsi az esély.
Örülök, hogy - ha átvitt értelemben is - segíthettem.
Utolsó beírásom óta naponta gyakoroljuk a feladatokat abban a könyvben az unokámmal. Hát eléggé el vagyok keseredve. Hogy cseppet sem iskolaérett, az hétszentség. Azt a negyedórát sem képes egyhuzamban figyelni. Állandóan tornászik, ugrál közben... pedig napi 10-15 percnél nem több. És - mivel már összeolvastam a gyerek miatt egy rahedli irodalmat itt a neten - nagyon az az érzésem, hogy kőkeményen diszlexiás is lesz.
Most azon morfondírozok, hogy ilyenkor mi a helyesebb: inkább mondjuk 8 évesen iskolába iratni, vagy pedig jövőre beiratni, aztán a nyakára járni a tanítónőnek, hogy az istenért! ha nem tanul meg olvasni, könyörgöm ismételtesse meg vele az évet. Sokat beszélgettem egy nővel aki a bezsédjavítóban dolgozik, és ő azt mondta, hogy a legnagyobb baromság amivel eddig foylamatosan találkozik az, hogy "hagyjuk még egy évet, majd beérik" . Mert az ilyen esetelben majdnem 90%-ban valami fejlesztendő dolog áll a háttérben, és semmit nem fog beérni.
Alice, nekem azt mondta a szuper logopédusunk, hogy az 5 éves kor ott igaz, ahol egy-két hang hiányzik, pl. r, vagy selypít. A sok-sok hangot rosszul ejtő, vagy nagyon beszédhibás gyereknél akár 3-4 évesen is el lehet kezdeni, gyerektől függ.
Egyébként hálás köszönet, mert a te beírásaid alapján elégeltem meg az óvodai "töketlenkedést" és indultam el magán úton. Persze kiderült, hogy a fiamnak rejtett középfülgyulladása volt, emiatt tompán hallott. Most már lassan egy éve túl vagyunk az operáción /orrmandula, garatmandula, tubus/, valamennyi hangja megvan, kivéve az r-t. /Az is szépen pörög, csak rossz helyen képzi/ Egy éve a következő hangjai hiányoztak teljesen: l, r, gy, ty, ny, és a következők voltak még "neccesek": s, sz, z, zs, cs
Most jut eszembe. Voltatok már a Harcos utcában a Pregradiocion-nál? Az a 11. kerületben van. Ha érdekel, annak meg tudom adni a címét és a telefonszámát.
ja, értem akkor. nálunk még nem a hangok kiejtése megy, azt itt is nagycsoportban kezdik a gyerekekkel. viszont feladattudata akkor is van (vagy van olyan, amelyiknek van) kisebbnek is, nálunk a gyerek szokta kérni, h gyakoroljunk :-)
Unokámat is mérték fel többször is, négyévesen is, meg ötévesen is, és olyankor ő is koncentrált. De a logopédiai foglalkozást úgy értettem, hogy tükör előtt ülve a hangokat tisztázzák, és ehhez állitólag az 5 éven aluliak még nem alkalmasak. Más persze a beszédindítás és társai, mert ott jószerivel játszanak, ézre sem veszi, hogy foglalkoznak vele. Bár szó ami szó, volt kis csoporttársa, akit szintén már korábban kezdtek fejleszteni, és ő is szorgalmasan gyakorolta lópaták hangját meg a nyelvgyakorlatokat stb.
Ugyanúgy, mint ahogyan 4 évesen nem lehetett úszni taníttatni, mert nem azt tette amit az úszómester mondott, akkor is elküldtek minket, hogy majd inkább egy év mulva, mert nincsen feladattaudata, holott a magassága meg az alkata megvolt hozzá. De felelősséget nem tudott volna érte vállalni, mert ha úgy szottyant kedve akkor szépen átkecmergett a mélyvízbe pl. Aztán 5 évesen már nem volt gond, azóta túl van két úszótáboron is.
hát nem tudom, a lányommal kiscsoporttól fogva foglalkozik logopédus és gyógypedagógus is, tavaly heti 5x, idén heti 4x az oviban, és hihetetlen feladattudata van kezdettől fogva. otthon magától mondja, h gyakoroljunk, sőt, csinálja is a gyakorlatokat sokszor, mert "nekem ezt kell, h ügyesedjek".
Hát igen, minél korábban kezdik, annál nagyobb a valószinűsége, hogy behozza a hátrányt. Csak nálunk az van, hogy kizárólag nagycsoportban foglalkoznak konkrétan a logopédiával, (kivéve beszédindítás) merthogy az annál kisebb gyereknek nincsen megfelelő feladattudata meg szabálykövetése. Így állandóan csak a tornára mentek rá... egy éve rendszeresen úszik, mert vannak bizonyos mogáskoordinációs hibái is (bár elenyészőnek tűnnek az anyjához képest, ő aztán igazi állatorvosi ló volt, csak akkor még leszarták).
Hát az unokám most volt hatéves júliusban, és most megy nagycsoportba. Remélem most már komolyan veszik.
Okvetlenül meg kell venni Dr Gósy Mária: A beszédészlelés és a beszédmegértés fejlesztése ovodásoknak c. kis füzetét, ez 700 ft és szülőknek szól. Ebben le van írva, a menetrend is. A másik meg Gósy Mária és Imre Angéla: Beszédrecepciós fejlesztőmodulok c könyve, ez 2000 ft. Ebben vannak a napi feladatok.
Mindkettő kapható a Krasznai és fia könyvesboltban (ott minden kapható ami kell bárminemű beszédhibára).
Gósy Máriának vannak jó könyvei, mi azokat használjuk. Beszédészlelési zavart különben sokminden okozhat, ezek közül csak egy, a beszédfogyatékosság tartozik a Beszédvizsgáló hatáskörébe. További gyakori ok még a nagyothallás és a figyelemzavar (nálunk pl ez játszik be).
Mi már több, mint egy éve járunk logopédiára (beszédértés, beszéd, szókincs, + dadogás, stb, a beszédészlelés nem tudom mit takar...) és TSMT-re. Sokat javult, most már sokkal ügyesebb, egyébként 4 éves. De azért még vastagon ráfér a fejlesztés. A dadogás maradt, azzal nem tudom, mit kezdjek. Eddig 3 pszichológussal próbálkoztam, sikertelenül. Nem találtam olyat, akire szívesen rábíztam volna a gyerekemet.
Akikhez járunk tornára és logopédiára nagyon aranyosak, a fiam is imádja őket, de gondoltam, nézzék meg objektív szakemberek is.
Még van pár évünk a suliig (szerintem 3), addig talán behozza a lemaradását. A logopédus mondta, hogy nagyon okos, intelligens, sokmindenben felülmúlja a kortársait, de valószínűleg lesznek olyan tantárgyak, amikben nem fog jeleskedni. Úgy vagyok vele, hogy amit lehet, segítséget, megadunk neki, foglalkozunk vele és nem fog érdekelni, ha valami nem megy jól neki. Akkor is az én gyerekem marad és imádni fogom, mert imádnivaló! :)
Mi egyébként most a Beszédjavító Központba keveredtünk el. Az történt ugyanis, hogy a ker. logopédián azt mondta a nő aki foglalkozik az unokámmal, hogy beírja ugyan jövőre szenzomotoros tornára, de azt is mondta, hogy nem biztos hogy bekerül, mert előtte felmérés lesz, és nagyon sokan sokkal súlyosabb állapotban vannak. Meg azt is, hogy nézessük meg ujra ezt az SNI papírt, mert szerinte már nem aktuális, a gyerek csak raccsol, de azt az ovodában is helyre tudják hozni. Minden jel arra mutatott, hogy le akarják passzolni.
Hát így indultam el, hogy valahol mérjék fel ujra, hogy akkor most mi van. És találtam ismeretséget ebben a központban hálistennek. És protekciós alapon kaptunk is extra rövid idő alatt időpontot. Két óra kőkemény tesztelés után csak annyit mondtak, hogy a kölöknek beszédészlelési zavara van, és kell még egy mozgásfelmérés is, amiit aug. 23-án végeznek el. Utána - ha minden igaz - itt fogják fejleszteni, átadjuk nekik az sni papírt.
És utánanéztem jobban ennek a beszédészlelési zavarnak, és így utólag egyszerűen ordítottak róla a tünetek. Ha szakember lettem volna... :-((( Ha eleve ezt is nézték volna... de hát így jártunk. Azzal vigasztalnak, hogy ez az ami a legkönnyebben fejleszthető és otthon is. Meg is vettem az összes ajánlott irodalmat, és egy otthoni foglalkoztató füzetet, naponta 15-20 percig kell adott tanterv alapján egyszerű gyakorlatokat csinálni... kb 3 napja el is kezdtem a gyerekkel.