Keresés

Részletes keresés

Jan Ce Creative Commons License 2009.03.17 0 0 59
A legtöbb közgazdasági iskola szerint, a fedezet nélküli pénzteremtés a pénzrendszer összeomlásához vezet. Egyes közgazdasági iskolák szerint, a hitelkihelyezések valódi mértéke csak a hitel keresletén múlik, mivel a jelenlegi törvényi szabályozások mellett a bankok valódi kihelyezés korlátja a hitelkereslet hiánya (nem véletlenül reklámoznak annyi hitel lehetőséget, ez is azt kell hogy jelentse, hogy valamilyen furcsa módon bőségesen áll rendelkezésre kihelyezethető forrás).

A jelenlegi szabályozásban a bank elsődleges jövedelem termelő "terméke" a hitel, és annak kamatahozadéka, igy a profit orientált bank is abban érdekelt, hogy minél több hitelt helyezzen ki (megint csak reklám).

A gond akkor van, ha már szinte minden fizetőképes fogyasztónak van hitele, illetve fedezettel bíró javak zöme már hitellel megterhelt. Figyelembe véve, hogy a szabad piacon a gazdasági folyamatoknak nem létezik mikroökonomiai szinten egyensúlyi pontja (konkurencia), a jelenlegi gazdaságba kódolva van a vállalkozások növekedési kényszere. Ez vezet el fedezetlen hitelek kibocsátásához (új pénz teremtéssel?), ami idővel törvényszerűen össze kell, hogy omoljon, elindítva a ma is tapasztalható pénzügyi domonió effektust.
Előzmény: _horst (54)
tbando Creative Commons License 2009.03.05 0 0 58
Orvosok? Na és szegény Semmelweist kik készítették ki?

És hivatkoztam itt már a Black-Scholes egyenletért adott Nobel díjra. A képlettel egyébként semmi bajom, kíválóan modellezte a pénzpiaci mozgások rövid távú hatását, de közgazdasági paradigmának tekinteni elképesztő leegyszerűsítésre utal. Amit azóta már 2 pénzügyi válság igazolt. Amelyből a második már a reálgazdaságot is tönkreverte. És sehol semmi jele, hogy tanulnánk belőle.

Előzmény: Unerwünschter Gast (57)
Unerwünschter Gast Creative Commons License 2009.03.04 0 0 57
Ezt vitatom. Az orvos is szakértője mondjuk a pestisnek, de túlzott lenne azt mondani, hogy az ő művük.
Előzmény: tbando (56)
tbando Creative Commons License 2009.03.04 0 0 56
Nem vitatom, érteni kéne a rendszert. Legalább a szakembereknek. Ám ami most van, az az ő művük.
_horst Creative Commons License 2009.03.04 0 0 55
előtte meg kéne érteni a rendszert, csak arra tudunk értelmes kritikát építeni.
_horst Creative Commons License 2009.03.04 0 0 54
én ezt egyelőre nem látom ilyen világosan - el tudom képzelni hogy bele van kódolva, de azt is hogy nincs.
Előzmény: tbando (53)
tbando Creative Commons License 2009.03.04 0 0 53
Hogy működik a hitelpénzrendszer?

Úgy, hogy bedönti a normál gazdaságot. Ha veszel pl. egy kocsit hitelre, az mondjuk 3 milla + kamatok. Ha megveszed ugyanezt a kocsit kp prompt, akkor az 3,5 milla. Elég torz gyakorlat. Bele van kódolva a fejreállás.
_horst Creative Commons License 2009.03.04 0 0 52
tbando Creative Commons License 2009.03.03 0 0 51
Mivel indokolták? - Avval, hogy ebből sokon kurva jól élnek.

Hát nem az a kimondottan tudományosan megalapozott érv. Legföljebb közgazdaságtudományosan. Elvégre ahol a Black-Scholes egyenletre Nobel dijat adnak, az minden, csak nem tudomány.
Előzmény: Unerwünschter Gast (49)
Magic Horse Creative Commons License 2009.03.03 0 0 50
Elméletben. Aztán a gyakorlatban ez a láncolat enyhén szólva is bizonytalan. Átkerül-e a pénz egy másik bankba, az továbbhitelezi-e, satöbbi.

A tartalékráta nagyon alacsony szintje szerintem azt mutatja, hogy nem az korlátozza a gazdaságban lévő pénzmennyiséget. Van, ahol pl. nulla a kötelező tartalékráta (talán Kanadában), mégsem végtelen a pénzkinálat.

A jegybank többféleképpen is beavatkozhat. Alapkamat, nyiltpiaci műveletek, tartalékráta, devizás ügyletek - az, hogy melyik eszköz kap központi szerepet jegybankja válogatja.
Előzmény: _horst (38)
Unerwünschter Gast Creative Commons License 2009.03.03 0 0 49
Mivel indokolták?

Avval, hogy ebből sokon kurva jól élnek.
Előzmény: tbando (46)
Magic Horse Creative Commons License 2009.03.03 0 0 48
"A pénzügyi folyamatok túlságosan függetlenedtek a reálfolyamatoktól."

Szerintem is erről van szó. Egy értékpapír árfolyama normális esetben ugye a papírból származó cash flow-k / hozamok jelenértéke, pl. részvény esetén az osztalékoké (ez persze nőhet is idővel). De mi történik a pénzpiacon, megjelenik egy csomó vevő, aki értékpapírokat vásárol, mert bízik abban, hogy árfolyamnyereségre tud szert tenni, és az árfolyamokat nem az elvárt hozam határozza meg, hanem a túlkereslet, ami felveri az árakat, úgy, hogy a magas árfolyam mögött nincs "semmi". Aztán egyszer csak megborul a rendszer.
Előzmény: Unerwünschter Gast (36)
tbando Creative Commons License 2009.03.03 0 0 47
A pénzt a pénzügyi rendszer teremti.

Nos szerintem ez a gyenge pontja a rendszernek. A pénzt ugyanis a real gazdaság teremti. De legalábbis a fedezetét. Ha pénzügyi rendszer ettől elszakad, borul a bili.
Előzmény: Unerwünschter Gast (42)
tbando Creative Commons License 2009.03.03 0 0 46
És amikor pár évvel ezelött ezt felvetettem itt a fórumon, mindenki lehülyézett.

És mivel indokolták?
Előzmény: Unerwünschter Gast (43)
Unerwünschter Gast Creative Commons License 2009.03.02 0 0 45
Szerintem nem!

De szvsz az egész szócikk eléggé zavaros. És maga is írja, hogy a hitelpénz és a rendeleti pénz egymástól megkülönböztethetetlen.
Előzmény: _horst (44)
_horst Creative Commons License 2009.03.02 0 0 44

szerintetek most rendeleti pénzünk van?

http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9nz#Rendeleti_p.C3.A9nz

Unerwünschter Gast Creative Commons License 2009.03.02 0 0 43
Nemrég számolgattam. Az OTP az idén nem, de az elmúlt években fizetett osztalékot.

Az alapján nekem olyan 2500 Ft jött ki. Ehhez képest volt 10.000 Ft is.

Ez már nem gazdálkodás, hanem a jól ismert "add tovább, mert szamár maradsz" című gyerekjáték.

És amikor pár évvel ezelött ezt felvetettem itt a fórumon, mindenki lehülyézett.
Előzmény: tbando (40)
Unerwünschter Gast Creative Commons License 2009.03.02 0 0 42
Kössünk kompromisszumot. A pénzt a pénzügyi rendszer teremti. Ezen belül a legnagyobb részt a bankrendszer, a jegybankkal együtt.

Például te is csinálhatsz "pénzt".
Előzmény: AkarkiJ2 (39)
Unerwünschter Gast Creative Commons License 2009.03.02 0 0 41
Ez így van. Vagy mégsem. Vannak kétségek a tartalékráta hatékonyságával kapcsolatban.

De ha ettől eltekintünk, akkor is fennmarad a kérdés. Honnan a fenéből tudja a jegybank, hogy mennyi pénz kell a gazdaságnak. (A jegybank is csak vagy buta vagy korrupt vagy politikailag elkötelezett (pártkatona) emberekből áll.)

A tetejében a világban nem is egy jegybank van. Rgy világgazdaság van és sok jegybank.

És van egy valuta, a dollár, amelynek egészen érdekes szerepe van és másképp működik, mint az összes többi.
tbando Creative Commons License 2009.03.02 0 0 40
Mindig csodálkoztam, hogy cégeknek, akik soha egy fillér osztalékot nem fizettek, hogyan mehetett az égbe az árfolyama.

Mert a vevők azt hiszik, hogy a cég majd valamikor sokszorosát éri a mostani árának. Ezekből lesznek a lufik.
AkarkiJ2 Creative Commons License 2009.03.02 0 0 39
"pénzt nem csak a jegybankok tudnak létrehozni hanem a kereskedelmi bankok is"

Csak pontosításként, de szerintem a jegybank nem tud pénzt teremteni, csak a kereskedelmi bankok...
_horst Creative Commons License 2009.03.02 0 0 38

oké. ahogy látom a rendszer a következőképpen működik: pénzt nem csak a jegybankok tudnak létrehozni hanem a kereskedelmi bankok is, hitelnyújtással.

valahogy így: ha valaki elhelyez 100 Ft betétet a bankban, akkor az a bank kiadhat 98 Ft hitelt. Ha ezt megteszi, akkor az első arcnak lesz 100 Ft a számláján, a másodiknak meg 98 Ft.

sőt ez folytatódhat tovább. ha ezt a 98 ft-ot elkölti az illető, és átutalja valakinek, aki elhelyezi a saját betétszámláján egy másik bankban, akkor ezután a 98 Ft után a másik bank is kiadhat kábé 96 ft hitelt > még tovább nő a pénzmennyiség. javítsatok ki ha tévedek de ez a pénzmultiplikátor hatás. a kötelező tartalékrátától függ hogy max mennyi pénz lehet a gazdaságban, ezen keresztül tudnak beavatkozni a jegybankok.

Előzmény: Magic Horse (23)
AkarkiJ2 Creative Commons License 2009.03.02 0 0 37
Nem, a kamat forrása az úgynevezett, igen speciális "bemondás" jellegű technika :)

Jön egy bank, egy befektetési alap, és közli, hogy ő ennyi kamatot fog fizetni. Aztán vagy tud annyit fizetni, vagy nem... De már az igény meg van már rá, és szép kifejezés a magyarban a "készpénznek" veszi kifejezés, mert így meg hitelt vesz fel mondjuk egy pénzügyi cég, amit majd az igért kamatokból fedez... Aztán pislognak, amikor nem gyűn a manna
Unerwünschter Gast Creative Commons License 2009.03.02 0 0 36
A kamat forrásának megtermelt, előállított értéknek kellene lennie. Sejtésem szerint ez borult meg most. A pénzügyi folyamatok túlságosan függetlenedtek a reálfolyamatoktól.

Mindig csodálkoztam, hogy cégeknek, akik soha egy fillér osztalékot nem fizettek, hogyan mehetett az égbe az árfolyama.
Előzmény: AkarkiJ2 (35)
AkarkiJ2 Creative Commons License 2009.03.02 0 0 35
Nem, szerintem a bankok, befektetési- és nyugdíjalapok,stb makró/globális szinten több pénz igérnek (a fizetett kamat formájában), mint amennyi valójában be fog folyni - ettől lesz piramisjáték a pénzügyi világ, amíg van olyan érintetlen forrás, ahonnét lehet fedezni a kamatfizetést, addig ok a dolog
Előzmény: Unerwünschter Gast (34)
Unerwünschter Gast Creative Commons License 2009.03.02 0 0 34
Dehogynem nyomtat. Ott van a hitelszámlán az előjegyzett kamat.
(A pénz nem csak bankjegy, hanem a bakszámlapénz.)
Előzmény: AkarkiJ2 (33)
AkarkiJ2 Creative Commons License 2009.03.02 0 0 33
De a bank nem nyom a kamatfedezetet - mert miért tegye? A bank, mint mikró egység független a kamattól, hiszen más pénzéből tudja fedezni, mint egy piramisjáték, más befizetők pénzéből kifizeti.

Makró szinten jelentkezik csak a probléma, hogy honnét legyen fedezet a kamatra.
Előzmény: Unerwünschter Gast (32)
Unerwünschter Gast Creative Commons License 2009.03.02 0 0 32
Ha a hitelt diszkontként adják, akkor könnyen megérthető a rendszer. Ha nem diszkont alapon nézzük, akkor nehezebb a probléma.

Akkor a banknak a kamatokkal egyenlő mennyiségű plussz pénzt kell nyomtatnia és azzal vásárlóként megjelenni a piacon.
Előzmény: AkarkiJ2 (31)
AkarkiJ2 Creative Commons License 2009.03.02 0 0 31
De lehet statikusnak tekinteni ebből a szemszögből. Mert egyszerűen nincs annyi pénz a rendszerben, amennyi fedezni tudná a hiteleket a kamatokkal együtt, csak ha újabb hiteleket bocsátanak ki, de a hiteleket se lehet végtelen mennyiségben kibocsátani, csak nagyon nagymértékben.
Előzmény: Magic Horse (30)
Magic Horse Creative Commons License 2009.03.02 0 0 30
Na igen, ezt pl. én sem értem. Mi az, hogy van x pénzmennyiség. Ez nem ennyire statikus rendszer.

Másik: ha már az inflát is idekevertük, ha a pénzmennyiség nem nő, akkor infláció sincs, legalábbis egy idő után leáll - erre vonatkozik az "infláció mindig és mindenhol monetáris jelenség" kijelentés Friedmantól. Másfelől a pénzmennyiség növekedése nem von maga után feltétlenül inflációt.
Előzmény: AkarkiJ2 (24)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!