Milyen törvényeket, hogyan, milyen aránnyal kéne módosítani, ha a választók többsége elégedetlen az országgyűlési képviselőjével. Vissza tudja jelenleg?
Van erre jelenleg lehetőség?
Kedves parlamentünk döntően úgy működik, hogy ha az egyik oldal javasol valamit, a másik nemet mond, vagy nem szavaz. Ez oda-vissza érvényes. És nem mindíg nagy dolgokról van szó, mint pl. költségvetés.
A kormánypártok sorra leszavazzák az ellenzéki indítványokat, az ellenzék meg sose szavazza meg a kormánypártok javaslatait. Láttam már olyat, amikor utólag riporter megkérdezett egy politikust, hogy akkor ezt most miért is nem szavazták meg. Az illető nem tudta érvekkel alátámasztani, azt meg ugye nem mondhatta ki, hogy nagyon jó javaslat volt, de nem mi ajánlottuk, tehát azért.
Aztán van olyan is, hogy amit leszavaztak, később előhozzák ők is, enyhén átdolgozott formában, akkor meg a másik nem szavazza meg, mert ha ti sem, akkor mi sem. Egyszer elmondták a tv-ben, hogy sorozatszavazáskor az SZDSZ átverte a kisgazdákat, oly módon, hogy a vezérük egy alkalommal direkt a fordítottját mondta be annak, amit nyomni kellett nekik a gombon. Tehát ők igent nyomtak, de hangosan nemet mondtak, és így a sok kisgazda igent nyomott, mert csak az volt a lényeg, hogy az ellenkezőjét nyomják, mint a kormányoldal.
Ez egy csúnya trükk volt, és bele kell gondolni, hogy a szavazás előtti megbeszélésen nem a javaslatok tartalmát vitatták meg ezek szerint, hanem a beugratás módját.
Szerintem ez a fő baj, és ennek semmi köze sincs ahhoz, ki hogyan akar népszerű lenni a gyereke előtt.
Egyébként én a 20 %-ba tartozom, de mire megyek azzal, ha tudom a képviselőm nevét? Csendes szerény pártkatona ő is. A kampányban nem ezt ígérte.
Azért lásd már az érem másik oldalát is. Szerinted ha most végeznénk egy reprezentatív felmérést arról, hogy a választópolgárok meg tudják-e nevezni a körzetük képviselőjét milyen eredményt kapnánk? Engem eléggé meglepne, ha a szavazásra jogosultak 20%-a meg tudná kapásból nevezni, szerintem kevesebb, de már ennyi is elég ahhoz, hogy belássuk, miszerint nálunk a pártokra épülő demokrácia lett elfogadva, gondolom a tunya nemzeti karakterünkhöz ez állhatott közelebb.
Szóval lehet ez ellen morogni, de akkor is ez van: a pártok a fő politikacsinálók. Namost, ha ezt, mint tényt elfogadjuk, akkor ennek a következményeit is célszerű elfogadnunk, hiszen teljesen ésszerűek és pünkt az ellenkezője lenne az irracionális. Amíg a választópolgárok szarják le Karsait, szarják le Lengyelt, hanem inkább a maszopra és a fideszre szavaznak, állítsák azok jelöltnek a kertész kutyáját is akár, szóval addig biza akceptálható az az érv, hogy Karsai is, Lengyel is és a többi muppet is szíveskedjen ehhez igazodni.
Szép is lenne, ha egy egyértelműen szükségszerű, ámde nem kifejezetten népszerű intézkedést a pártok népszerűséghajhászabb egyéniben bejutott képviselői elkaszálnának. Te pünkt olyan vagy, mint az a szülő, aki azzal akar népszerű lenni a gyereke előtt, hogy mindent megenged neki, nem küldi el este lefeküdni, satöbbi. Bölcs dolog? :-)
Igazad van, nem fogalmaztam precízen, de Te kimondtad a lényeget.
Ha a képviselő lelkiismerete nem engedi a parancsot végrehajtani, akkor azért fizetnie kell. Konkrétan pénzbüntetést, aztán esetleg visszahívják a bizottságból (pénz), leváltják a frakcióvezető-helyettesi tisztségből (pénz), ha meg nagyon önálló akar lenni, legközelebb nem lesz listán és egyéniben sem őt jelölik (pénz).
Ugye, nem véletlen, hogy Te is feltételes módot használsz.
Akkor már legalább ketten vagyunk, akik tudják, hogy igazi független képviselők egyhamar nem lesznek a parlamentben.
Azt is tudjuk ugye, hogy mennyibe jön egy kampány, illetve nem tudjuk, mert hivatalosan mindenki csak 1 milláról mutat be számlát, de azért nyílt titok, hogy jóval többe van ez.
A szponzorok meg azért fizetnek, hogy később visszakapják a pénzt.
Visszaadni pedig csak olyan párt tud, aki benne van a hatalomban (ebbe az ellenzékiek is beleértendők, hiszen a Fidesz önkormányzati szinten elég jól el van eresztve és az is hatalom ám), egy önálló képviselő nem partiképes.
Önkormányzati szinten persze sok a független képviselő és polgármester, de érdekes módon csak kistelepüléseken. Ahol már lóvé van, ott a pártok dirigálnak.
Így aztán a független képviselőről eszünkbe juthat Gyenesei miniszter, meg régebbről Schmitt Pál független polgármester-jelölt, akit a Fidesz támogatott. Igaz, ő azóta már belépett.
Azért az árulkodó, hogy némely olyan szavazáskor, amikor nem kötelezik a frakciótagokat az egységes voksra, hanem megengedik nekik az önálló döntést, azt szokták mondani, hogy most lelkiismereti szavazás van.
A többi 99 %-ban meg nincs lelkiismeret.
Amikor Hofi Géza egyszer idézett egy olyan nyilatkozatot, ami szerint "most nem politikai, hanem szakmai döntés született", csak annyit tett hozzá: Hát ez különbözik?
Jó dolog a demokrácia. Meg a bélszin is. De csak akkor jó, ha van, és jó minőségű.
Ott sem volt. Csupán egy szemfényvesztés az alkotmányban, végrehajthatóság nélkül.
89-ban azonban ezt meg lehetett lovagolni a két visszahívási ügyben.
Valóban tudatosan maradt ki a visszahívhatóság intézménye. Képzeld el, hová kerülne egy ország, amelyiknek a kormánytöbbségét két héttel az első népszerűtlen döntése után visszahívnák!
Ennek azért nagy a rizikója. Nem a büntetőjogira gondolok, hanem arra, hogy ha tökéletlen a lövés, lesz egy olyan képviselőd, aki ahelyett, hogy a parlamentben szotyizna, mint rendesen vagy békében nyugodna, egy kórházi ágyat foglalna el teljes terjedelmében, a költségtérítési keretének folytatólagos kihasználásával súlyosbítva.
Na, azért az ki van találva, hogy a független képviselő jogai a pártos képviselőéhez képest jelentősen kissebbek. Pl. nem szólalhat fel napirend előtt, nem kap időkeretet vitánál.
Mert a jogok a frakciókat illetik meg, nem a képviselőt. Így aztán vagy csatlakozik egy frakcióhoz (akkor meg mitől független lásd Gyenesei), vagy elvan, mint a befőtt, de igazából teljesen feleslegesen.
Persze ha lenne legalább 10 független képviselő, ők alkothatnának frakciót, de ilyen sosem lesz, meg különben is, akkor már nagyon hasonlítanának egy pártra.
Gondold végig: például a választásokon éppen komoly sikert elért és így kormányzati pozícióba került párt aktivistái le sem állnának mindaddig, amíg az ellenzék képviselőit egyenként le nem vadásznák. Magunk adnánk a politikusok kezébe a lehetőséget az egypárti diktatúra visszaállítására... :(
Hogyan lehetne elérni pl. azt, hogy saját választókörzetük érdekeit képviseljék?
Az ígéretből valósítsanak is meg valamit vagy legalább lássam, hogy próbálja?
Ne csak annyiból álljon egy ogy. képviselő 4 éves tevékenysége egy ciklus alatt pl. egy uszodáért, hogy beleáll egy lavór vízbe és lefotóztatja magát?
Mellesleg nem utasításokra gondoltam pippike, - ez nyilván baromság -, mert lehet, hogy összességében tetszik, amit a kéviselőm pártja tesz, de az nem, amit az én képviselőm.
A proletárdiktatúra jogrendszerében volt ilyen lehetőség, a mai alkotmányból az alkotói ezt tudatosan hagyták ki. A rossz irányba haladó, de stabil Országgyűlés nagyobb érték, mint amelyikben folyamatosan képviselők tömegének inog a széke.
Ez egy baromság. Nincs kötött mandátum, vagyis nem meghatározott utasításokkal választunk képviselőt, szabad keze van. Ilyen alapon félévente lehetne váltogatni a képviselőket. Nem is tudom minek írtam ide, ez akkora marhaság.
Független képviselőt kell megválasztani. Erre mindig lehetőség volt, de a nép nem igazán élt vele. Úgy látszik, hogy jobban bíznak a pártok által jelölt emberekben.