A CHDK egy alternatív szoftver Canon kompakt fényképezőgépekre. Jelenleg 55 modellt támogat. A program nem érinti az eredeti gyári programot (firmware), bármikor használható eredeti állapotában a gép.
mulheten vettem egy powershot sx200-t. szerencsere rataltam a chdk-ra es sikerult is feltenni. viszont olyan sokretu a menu, hogy nekem kicsit bonyolult. talalok rola leirast valahol magyarul ? vagy csak angolul van ra esely ?
Igazán hálás vagyok a segítő szándék miatt, de sehogysem tudom az oldalról letölteni a kiegészítést. Kérlek, ha Neked sikerül, küldd el a megadott e-mail címre. KÖSZÖNÖM!
Sziasztok! Canon A710IS típusú fotógép került a birtokomba, amire a chdk-t telepítettem. Az időzített sorozat / time laps / funkciót használnám, azonban a letölthető szoftver ezt a lehetőséget nem tartalmazza. Valami kiegészítő lehet az eredeti frissítés mellé, azonban ezt letölteni nem tudom sehonnan. Ha valaki tudna segíteni, kérem tegye meg! Köszi
Megvan! Sikerült!!! A gyári firmware verzió nem volt kompatibilis a CHDK-val. Ez le is volt írva, csak az én figyelmemet elkerülte. Jöhet a próbálgatás:-)))
A kártya max. 4GB legyen, egyébként elég bonyolultan kell megosztani. A kártyát a CardTricks segítségével bootolhatóvá kell tenni. Utána kell rámásolni a fájlokat. Az adott gépnél a verziót nem kell ellenőrizni, mert csak egyféle létezik. A kártyát Lock állásba kell kapcsolni. Betenni. A gépet Felvétel állásban bekapcsolni. Menni kell neki. A gépről Camera Window-val kimásolni. Ezután DNG for PowerShot-2 segítségével konvertálni.
Sziasztok! Most találkoztam ezzel a fantasztikus programmal és nagyon kellene a RAW nekem, de nem tudom, mit bénázok el, de nem sikerül:-( A620-am van, kártyára felmásolom a 3 file-t+CHDK könyvtárat és kiválasztva a frissítést lefagy a gép és semmi... A firmware verzió mihez kell, mikor csak 1 féle chdk van 620-hoz? Ha tudtok légyszi segítsetek! Előre is kösz: ARTUR
Leírás az "Allbest build 50" verzióhoz van angol használati útmutató. Én most a jan. 30-i fejlesztést használom, ami meghaladja jelentősen az említett leírást. Ezért nem tudok válaszolni. De nem értem a fénymérő dolgot. Élő hisztogrammot lehet elhelyezni a kijelzőn, az mutatja az tervezett expozíció megfelelőségét fénymérés szempontjából. Meg a zebra funkció is jelzi pl. a túlexponálásra kerülő részeket. A színhőmérséklettel én csak a RAW konfreterekben szoktam találkozni (Lightroom 2.2, Raw Therapee, UFRaw, stb. De lehet, hogy valahol el van rejtve.
Érdekes, hogy ez a téma nem vált ki lelkesedést. Ez azért lehet, mert akik a "Point-and-shoot" kompaktokat veszik, azok nem szoktak belepiszkálni képeikbe utólag. Pedig a CHDK legújabb változata jelentősen emeli a gépek használati színvonalát, érdemes akár egy olcsó kompaktot feljavítani vele. Elég, ha csak a javult video felvételi lehetőségekre gondolunk. Vagy az élő hisztogramra felvétel előtt. Még ha nem is kell valakinak a RAW. És nem kerül semmibe. Kockázatot sem jelent a gépre nézve.
Egy korábbi („Allbest”) CHDK változat univerzális használati utasítása, 56 (kisméretű) oldal angolul, kinyomtatva hordható:
http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK_guide_pdf
Mivel a RAW fájlhoz ez a gép nem csomagol EXIF adatokat, az alábbi programmal kell azt helyreállítani. Működik „csak RAW” (jpeg nélkül) állású felvételekkel is. Rendkívül egyszerű használni, kéri a forrás könyvtárat, a cél könyvtárat, utána beindul, és oda konvertálja .dng RAW formátumban a képeket (szép lassan): (Javasolt verzió: 0.2.3-beta16)
http://code.google.com/p/dng4ps2/
Tapasztalatok (kevés van még):
4 GB SD és SDHC kártyákkal megy a dolog.
Ismert sajátosság ennél a gépnél, hogy csak RAW állásnál ha az exponáló gombot a fókuszáláskor nem tartjuk félig lenyomott állásban, hanem telibe nyomjuk, akkor csak jpeg képet ment el. Ha kicsit megtartjuk félig lenyomva, akkor RAW lesz.
A legújabb (2009.01.30-i) firmware nagyon szép, rendezett menükkel áll fel. Teljesen magyarul is megy, sok nyelv választható
MUNKAFOLYAMAT (WORKFLOW) SD kártyára (más kártyával kicsit eltér)
FORMAT FAT 16, Make Bootable, CHDK rámásolása a Canon kompakt gépre (http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK_For_Newbies_-_How_To_Install )
1. SD kártyán unlock (kapcsoló átváltása), kártyaolvasóval a számítógéphez kapcsolni. 2. CardTricks143 futtatása (http://savedonthe.net/download/60/CardTricks143.exe ) : a. Drive (ahova a memória kártya be van kapcsolva) kiválasztása. b. FORMAT (FAT 16) gomb megnyomása. c. Make Bootable gomb megnyomása. d. Program leállítása. 3. Aktuális CHDK Autobild letöltése, kicsomagolása. (http://mighty-hoernsche.de/ ) 4. A kicsomagolt állományokból a CHDK könyvtár és a DISKBOOT fájl rámásolása az SD kártyára. 5. Kártya kivétele a kártyaolvasóból, lock kapcsoló zárása. 6. Kártya berakása a fényképezőgépbe. 7. Kamera indítása, átváltó kapcsoló előzetesen „felvétel” állásban.
A CHDK egy alternatív szoftver Canon kompakt fényképezőgépekre. Jelenleg 55 modellt támogat. A program nem érinti az eredeti gyári programot (firmware), bármikor használható eredeti állapotában a gép. Alapvetően angol nyelvtudással lehet jól tájékozódni róla a Weben. Ennek ellenére már magyarul is működik, az installálást alább leírom magyarul. A legújabb változat 2009. január 30-án került fel a Webre.