Kádár János húsz éve halott, de szellemisége ma is ott kísért egyes szerkesztőségi szobákban. Most épp egy székelyföldi szálloda elhunyt alkalmazottját románozták le - kétszer is - a MTV híradójában.
"A hó fogságában a németek, mínusz 31 fok a románoknál"
"Mínusz 31 Celsius-fokot mutattak a hőmérők hétfőn kora reggel a közép-romániai Bodzaforduló (Intorsura Buzaului) városban. A Kovászna megyei Bodzaforduló térségében megszokott a szélsőségesen hideg időjárás."
Volt az a mondás, hogy minden embernek nemzetisége van, kivéve a zsidókat és az íreket, mert nekik pszichózisuk. Aki ezt kitalálta, vélhetőleg nem ismerte még árpádvért és csatolmányait.
Azért írtam, hogy törölve, mert törölni itt nem lehet, de közben megtaláltam. A név magyar nemzetiségű román állampolgárt sejtet, valóban. De nem értem mi a baj. Ha egy román tévében Vujicsics Tihamérről esne szó, akkor őt szerbnek kellene meghatározniuk? Dobrev Klárát bolgárnak? Bolgár Györgyöt…
Tragédia a kovásznai Turista Szállóban — Bodor János
A kovásznai Turista Szállóban szombaton hajnalban két személy életét vesztette szén-monoxid-mérgezésben.
A 70 éves magyarországi P. Győző hajnali 2 óra után pár perccel a szálloda recepciós hölgyének szólni akart, hogy hívjon mentőt, mert a felesége rosszul érzi magát. A recepciónál nem talált senkit, így felhívta egyik kovásznai ismerősét, hogy riassza a mentőt. A férfi 66 éves, kómás állapotban levő feleségét a kovásznai holland kórházba szállították, ahol megadták a szükséges orvosi ellátást, de hamarosan rájöttek, hogy a férfi élete is veszélyben van, így egy másik mentőt is riasztottak, hogy őt is szállítsák kórházba. Ez meg is történt, de időközben a férfi olyan súlyos állapotba került, hogy őt már nem tudták megmenteni. Az elsősegélynyújtásban két rendőr is részt vett. Éppen arra járőröztek, amikor az első mentő a szállodához ért. A rendőrök átnézték a szálloda többi szobáját is, és az egyikben találtak egy kábult állapotban levő nőt, akit kivittek a levegőre, és magához tért. A nő a P. házaspár családi barátja volt. A rendőrök tovább kutattak az épületben, és a recepció szobájában megtalálták az 52 éves helybeli Sz. Erzsébetet, aki az asztal alatt kábultan feküdt. Őt is kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni.
A Distrigaz szakemberei még akkor éjjel kiszálltak a helyszínre, a gázvezetéket leellenőrizték, de nem találtak gázszivárgást. Feltételezések szerint a tragédiát szén-monoxid-mérgezés okozta, hiszen a kazánban a tűz égett, így a gázmérgezés kizárt. A kazán működését a rendőrök állították le a szállodát bérlő Martini Károly magánvállalkozóval együtt.
A kovásznai fogyasztási szövetkezet tulajdonában levő egycsillagos szállodát március 1-jétől Martini vette bérbe. A vállalkozó érdeklődésünkre elmondta, hogy a szállodában december 15-től nem fogadtak vendégeket, január 15-től pedig a szobákat fel akarta újítani, de egy helybeli ismerőse megkérte, hogy három magyarországi vendégét szállásolja el. A baráti társaság, mely a Nagykanizsa és Kovászna közötti testvérvárosi kapcsolat révén jött létre, Hegyeli Károly helybeli magánvállalkozó születésnapját és nyugdíjba vonulását ünnepelte volna december 27-én.
Nem csináltam, történt velem. Magyarországon születtem, magyarok között, magyar az anyanyelvem, magyar az identitásom. A nemzetiség ugyanis nem származás kérdése, hanem identitásé.
Szóval, milyen veleszületett nemzetisége van annak, akinek atyai nagyanyja magyar. atyai nagyapja tót, anyai nagyanyja zsidó, anyai nagyapja szerb, és így tovább....
"Emberi szemmel szemlélve a világot, semmi jelentősége a nemzetiségnek. Persze vagytok néhányan, akik szeretnétek elhitetni az emberekkel, hogy ez nem így van."
Néhányan? Északon 4 millió, keleten 20millió, csak úgy saccperkábé. Persze te szemléld nyugodtan emberi szemmel a világot, ha jó sokat szemléled, majd egyszercsak megváltozik. Istenem, miért nem jut belőletek odaátra akár csak tizedannyi, mint ide.
Semmilyen itéletről nincs szó, pusztán az emberek egyik - veleszületett - tulajdonságáról. Arról, hogy nemzetségekbe születnek bele, amelyek aztán meghatározóak lesznek későbbi életükben.