Keresés

Részletes keresés

Maaria Creative Commons License 2008.12.31 0 0 226

Boldog új évet kívánok minden családnak, ahol a szülők szeretetben nevelgetik a gyerekeiket, és már csak ezzel is jelentősen hozzájárulnak A JÖVŐ építéséhez! :)

Maaria Creative Commons License 2008.12.22 0 0 225

Boldog, békés karácsonyt kívánok minden családnak, töltsék örömben az ünnepeket, és a kölcsönös szeretet növekedjen közöttük!

Maaria Creative Commons License 2008.12.21 0 0 224

Biztos sokan vannak ilyen tulajdonságokkal is, de talán nem mindenki. Vannak rendes srácok, lányok, akik már fiatal korukban is komolyan gondolkodnak az élet dolgairól. Ismerek jónéhányat... sok felnőtt is tanulhatna tőlük, annyira tiszta szívűek, nagylelkűek, és annyira komoly, felelősségteljes gondolkodásúak.

Előzmény: porperos (223)
porperos Creative Commons License 2008.12.21 0 0 223
Épp most olvastam, hogy felnőtt az első agyondédelgetett , agyonszeretgetett generáció és mohó lett önző és rosszindulatú.
A belefeccölc energiát egyáltalán nem értékeli és pláne nem akarja visszaadni, vagy tovább adni. nem véletlen van kevés gyerek.
nemezis 2 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 222
Igazad van, később kapcsolódtam be. Így mea culpa a "kielégületlen vágyaid" miatt.:D:D:D

Azonban azt fenntartom, hogy a többnejűség esetében hiába hangsúlyozod a szabad akaratot, mert éppen a moszlim családmodellben ilyenről szó sincs.
Olyannyira, hogy még azokban az országokban , ahol megszűntették a többnejűséget, ott is a szülők választják a házastársat.
A kecskét helyettesítheted tevével.
Előzmény: Eto Demerzel (219)
Eto Demerzel Creative Commons License 2008.12.20 0 0 221

A magam részéről nem nagyon találkoztam az általad említett nosztalgikus vonásokkal a topikban, de te már előre védekezni kezdtéál ellene, ami nem baj, de talán elég akkor is, amikor a valóban nem nagyon hasznos nosztalgiázás ténylegesen megjelenik.

én ezt eltérően értékeltem, számos hozzászólásban implicite a régi időkre való hivatkozás, más esetekben explicite megjelent a korábbi időszakok boldogabb családmodellje....

Szerintem inkább az a kérdés, hogy rendben van-e a családok helyzete itt és most?

egyetértek

Erre sajnos egyértelműen nemmel kell válaszolnunk. Ezt mutatja a válások magas aránya,  ami mindenképpen a befuccsolt, kudarcot vallott házasságok magas arányát jelentik.

Ennek tényét nem lehet vitiani, okait viszont hosszadalmasan lehet taglalni. Ha kínávod belemehetünk.

Az én célom az, hogy tegyünk meg mindent azért, hogy ez az arány kedvező irányba változzon, tehát kevesebb legyen a befuccsolt házasság, az egyik szülőjét a mindennapi együttélés szintjén nélkülözni kényszerülő gyerek, és kevesebb legyen a magára hagyott idős ember, akinek a felnőtt gyerekei a saját életüket sem tudják harmóniába hozni.

Megkérdezhetem, hogy mi a te célod?

beszélgetni róla. Mi másra volna ez a topic ?

Hiszen ez van az témanyitódban is...

Előzmény: Maaria (214)
Eto Demerzel Creative Commons License 2008.12.20 0 0 220

A szabályozás sohasem volt és sohasem lesz következetes, mivel mindig igyekszik valamilyen módon igazodni a többségi normához, ami nagyon gyakran eltér attól, amit a logikus eszmefuttatással levezetett dolgok igazolnak

ezért nem tövényszerű, hogy a logikai lánc oda vissza működjön. Mivel a jelenállapotból nem lehet úgy kiindulni, mint konzekvens állapot.

Az emberi jogok emlegetése itt is, másutt is az absztrakció diadalát jelenti, ugyanis az említett jogokat a ma ismeretes formájukban és megvalósult állapotukban elméleti okfejtésekre támaszkodva, papírízű módon és felülről oktrojált formában ismerjük csak

figyelmen kívül hagyod, hogy a törvényalkotóknak muszáj "papírizű" akár idealista módon megközelíteni, elvégre alapelveket nem hagyhatja figyelmen kívül akkor sem, ha ezekkel az adott társadalom működése erősen deficites.

Jefferson (talán?) mondotta volt annak idején, hogy minden nemzedéknek lehetőséget kell/kellene adni arra, hogy az őket szabályozó rendszerek mikéntjéről újra és újra véleményt nyilvánítsanak. Ő ugyan az alkotmányról beszélt, de meggyőződésem, hogy ez a dolog kiterjeszthető. És azt is nagyon hasznosnak tartanám, ha a szabályozórendszerek véleményezése nem csupán egyetlen - mint mondanád: evolúciós - úton mehessen végbe.

Ha Jefferson mondta, akkor ez éppen az evolúciót támasztja alá. A társadalom sokszor toleránsabb, mint a saját szabályai, ezért van, hogy a szabályok követik a társadalmi realitásokat és - bár kétségetelnül van oda-vissza kölcsönhatás -  nem fordítva.

80-100 évvel ezelőtt a válásról még kemény erkölcsi viták folytak, a szabályok nem tették lehetővé, míg végül - alulról jövő kezdeményezés - a társadlom adott generációja felülvizsgálta, ma már elfogadott dolog.

Hasonló evolúcióját avagy tendenciáját látjuk a társadalmonak a homoszexuélisokhoz való viszonyában.

Egy évszázada még büntetendő cselekmény volt, azaz az Állam olyanért szankcionált amit az illető nem követett el, hanem beleszületett.

Az ezerkilencszáhetvenes évek óa már nem is betegségnek számít, és köznapi értelemben is érzékelhető ahogyan máshogy viszonyul a társadalom a melegekhez. Ez is jól kirajzolható tendencia.

Előzmény: Törölt nick (212)
Eto Demerzel Creative Commons License 2008.12.20 0 0 219

Kielégületlen vágyaid a többnejűség vonatkozásában szembetűnőek!

Bizonyára túl későn kapcsolódtál be a társalgásba ahhoz, hogy észrevedd, Novus Ordo Seclorum emelte be a beszélgetésbe (165) a muszlim családmodell példáját, ezért tulajdonítod tévesen vágyaknak a puszta tényt, hogy beszélek róla valakivel.

Szabad akaratról beszélni, ahol csak az egyok fél akarata számít ostobaság, és mélyen antidemokratikus. (meg diszriminativ, intoleráns)

Nem mulasztottam el megemlíteni, hogy az is szabad akarat függvénye, így megint téves premisszákból indultál ki, így nem megállapításod sem lehetett más mint tévedés.

Miközben az egyneműek "házasságáról" fantáziálsz a szabadságjogokat hangsúlyozod, olyan együttélési formában, ahol az egyok fél a másik tulajdonát képezi.
Újabb téves kiindulópont. Értelemszerűen téves konklúzióval.

Kecskéért asszonyt!

Túl meredek és tudatlan kijelentés, ha Novus Ordo Seclorum eredeti felvetésével vetjük össze:

a nagy muszlim lakosságú nyugat-európai országokban a multikulturalizmus jegyében akceptálnák az ő családmodelljüket

Előzmény: nemezis 2 (211)
freyya Creative Commons License 2008.12.20 0 0 218
Összekeversz két dolgot. A nők nem azt vívták ki, hogy el kelljen tartani magukat, hanem hogy meglegyen a lehetőségük erre, vagyis tanulhassanak, járhassanak egyetemre, dolgozhassanak, és ne kelljen hozzámenniük és sokszor kiszolgáltatva lenniük az első jöttment férfinak, akkor is, ha szerelemről szó sincs köztük, csak hogy ne haljanak éhen.
Az a háborúval járt már együtt, hogy mivel minden férfi a fronton volt, szükségszerűvé vált a férjes nők munkavégzése is, a háború után meg szokásból és gazdasági szükségszerűségből (a fogyasztói társadalom diktálta javak megszerzésére már nem volt elég egy kereset) megmaradt.
De a nők nem ezért harcoltak.
Előzmény: verevel (215)
Maaria Creative Commons License 2008.12.20 0 0 217

Az utolsó mondat talán nem egyértemű, ezért újra...

Úgy gondolom, hogy a múltba nem lehet ugyan visszamenni, de a jelenben nem árt felülvizsgálni egy-két dolgot, akár a múltbeli tanulságok alapján, és jónéhány esetben változtatni érdemes a jelenlegi, téves szemléleten.

Előzmény: Maaria (216)
Maaria Creative Commons License 2008.12.20 0 0 216

Semmivel sem szabadabbak, de sokkal több terhet raktak a saját nyakukba, miközben a legfontosabb szerepüket képtelenek ellátni - utódok tisztességes nevelése, család egyben tartása.

Sajnos sok esetben tényleg így van. Ha a férj és a feleség közötti harmónia megbomlik, elvész, akkor annak súlyos következményei voltak is, vannak is.

Ilyenkor a saját keresettel nem rendelkező nő kiszolgáltatottá válik, a kereső nő pedig könnyen elvesztheti az irányt, és nem a harmónia helyreállításán munkálkodik, hanem saját maga próbál boldogulni, ami anyagilag megoldható ugyan, de mégis súlyos következményekkel jár a család életére, integritására nézve.

Úgy gondolom, hogy a múltba nem lehet ugyan visszamenni, de a jelenben nem árt felülvizsgálni egy-két dolgot, akár a múltbeli tanulságok alapján, és jónéhány esetben változtatni érdemes a szemléleten.

Előzmény: verevel (215)
verevel Creative Commons License 2008.12.20 0 0 215
Back to the past!

Mi is azt taglaltuk, hogy a nők legnagyobb hülyesége volt a látszólagos szabadság kivívása. Semmivel sem szabadabbak, de sokkal több terhet raktak a saját nyakukba, miközben a legfontosabb szerepüket képtelenek ellátni - utódok tisztességes nevelése, család egyben tartása.
Maaria Creative Commons License 2008.12.20 0 0 214

Az előbbi kis kitérő után, ami végül is egy másik kultúra, az muzulmán világ jellemzője, talán térjünk vissza saját kultúrkörünkbe, az európai kultúrához.

A magam részéről nem nagyon találkoztam az általad említett nosztalgikus vonásokkal a topikban, de te már előre védekezni kezdtéál ellene, ami nem baj, de talán elég akkor is, amikor a valóban nem nagyon hasznos nosztalgiázás ténylegesen megjelenik.

Szerintem inkább az a kérdés, hogy rendben van-e a családok helyzete itt és most?

Erre sajnos egyértelműen nemmel kell válaszolnunk. Ezt mutatja a válások magas aránya,  ami mindenképpen a befuccsolt, kudarcot vallott házasságok magas arányát jelentik.

Az én célom az, hogy tegyünk meg mindent azért, hogy ez az arány kedvező irányba változzon, tehát kevesebb legyen a befuccsolt házasság, az egyik szülőjét a mindennapi együttélés szintjén nélkülözni kényszerülő gyerek, és kevesebb legyen a magára hagyott idős ember, akinek a felnőtt gyerekei a saját életüket sem tudják harmóniába hozni.

Megkérdezhetem, hogy mi a te célod?

Előzmény: Eto Demerzel (203)
nemezis 2 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 211
Kielégületlen vágyaid a többnejűség vonatkozásában szembetűnőek!
Szabad akaratról beszélni, ahol csak az egyok fél akarata számít ostobaság, és mélyen antidemokratikus. (meg diszriminativ, intoleráns)
Miközben az egyneműek "házasságáról" fantáziálsz a szabadságjogokat hangsúlyozod, olyan együttélési formában, ahol az egyok fél a másik tulajdonát képezi.
Kecskéért asszonyt!
Előzmény: Eto Demerzel (210)
Eto Demerzel Creative Commons License 2008.12.20 0 0 210

A logikai lánc visszafelé működik.

A szabályozás jelen pillanatban azonban nem következetes.

A homoszexuálisok a házasság intézményéből ki vannak rekesztve, ezzel öröklési, vagyonjogi szempontból nem élveznek egyenjogúságot, holott házasságuk engedélyezése nem okoz kért senkinek és semminek, pusztán egy amúgy is fennálló de facto viszonyt ismer el.

A többbnejűség - mivel a házasság szabad akaraton múlik - hasonlóan az egyén szabadságjogának korlátozása, a törvényalkotó azonban feltehetőleg fél a felboruló családi-demográfiai és kultúrális viszonyoktól.

Előzmény: Törölt nick (209)
nemezis 2 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 208
Hány első látásod volt már? :D:D:D:D
A szex= szerelem?
Szegíny
Előzmény: Törölt nick (207)
nemezis 2 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 206
Nyilvánvaló, hogy így van!
Elsődleges szocializáció! Azonosulás, mintakövetés, értékrend, önkontroll és egyéb funkciók kialakulása, az anya és az apa szerepe!
Előzmény: Eto Demerzel (203)
nemezis 2 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 205
Miből következtettél erre?
Nem ítélem el, de a megismerés a szexuális harmónián túl, kognitív és érzelmi szinten is zajlik. Például az értékek, világnézet, erkölcs, érdeklődés, konfiktuskezelés, családról alkotott kép, gyermeknevelés.
Előzmény: Törölt nick (202)
Eto Demerzel Creative Commons License 2008.12.20 0 0 203

Ennek célja az volt, hogy a társalgás vonalából egyértelműen kivegyük a nosztalgiát, miszerint korábbi korokban boldogabb családok voltak, erősebb volt a morál, a szoldiaritás, a harmónia, azóta hanyatlásban van a családmodell és ez egy lefelé mutató tendencia.

Nyilvánvaló, hogy nem így van.

Előzmény: Maaria (198)
nemezis 2 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 200
Ahogy látom, Te meg a Kormánypropagandát nyomod! :D:D:D:D

Kérdés miért fontos Neked a családok szerepének devalválása?
És egyálttalán vita, beszélgetés helyett miért is támadsz?

A Böszme szerint most közeledünk! Lemaradtál az utolsó eligazításról?
Előzmény: Törölt nick (199)
Maaria Creative Commons License 2008.12.20 0 0 198

Igen, ez jogos, tényleg én kérdeztem, a te felvetésedre, ahol a múltra hivatkoztál. Csak az a kár, hogy a válaszod kissé féloldalasra sikerült, csak a múltbeli negatív példákat hoztad, azokat viszont nagyon részletesen, így nyilvánvalóan nem teljes a kép.

A múlt tanulmányozása is hasznos lehet, engem azonban a jelen problémái sokkal jobban érdekelnek.

Előzmény: Eto Demerzel (197)
Eto Demerzel Creative Commons License 2008.12.20 0 0 197

Példálódzásod a régi idők szörnyűségeivel így is értelmezhető.

Ez kizárólag csak akkor értelmezhető így, ha eltekintesz az előzményektől, amelyekre ez válaszul született.

Vagy nem te voltál-e éppen aki a 145-ösben ezt kérdezted:

Óhatatlan a kérdés, vajon régebbi időkben, akár évszázados távlatban, boldogabbak voltak-e az emberek, jobb mintát adott-e a családmodell, amikor még kötelező volt ? nagyon kevés utánajárással eljuthatunk a válaszig: NEM

Utánajártál? Mondanál valamit erről a nagyon kevés utánajárásról, milyen forrásokra támaszkodtál? Tényleg NEM? Honnan tudod?

Lehet, hogy tényleg nem voltak boldogabbak, engem csak az érdekel, hogy mi alapján teszed ezt a biztos kijelentést. 

Amikor pedig megadtam a példákat forrásokat, vélaszomat más aspektusból kezdted értékelni.

Előzmény: Maaria (189)
nemezis 2 Creative Commons License 2008.12.19 0 0 196
..." Néha kiderül, hogy feloldhatatlan ellentétek vannak a házastársak között. Másként gondolkoznak, másként látják a világot, más az értékrendjük.::"

Néha valóban kiderül, ám jobb lenne, ha a házasság előtt fektetnének nagyobb energiát egymás megismerésébe. Akkor kevésbé derül ki.
Nem feltétlenül idillikus, maradjunk annyiban: elég jó
A szülőknek sem kell ideálisnak, csak "elég jónak" lenni.
(Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő)
Előzmény: alias78 (190)
Maaria Creative Commons License 2008.12.19 0 0 195

Ezek olyan különlegesen súlyos helyzetek, amelyek már méltán megérdemlik a tragikus jelzőt. Valóban tragikus helyezetek, amikor egyszerűen nem lehet jó döntést hozni, csak tragikus döntést. Ez magából a helyzetből következik.

Ezeket a tragikus helyzeteket, az akkor meghozott tragikus döntéseket nem lehet kiterjeszteni, vagy bármi módon is alkalmazni a hétköznapi helyzetekre.

Előzmény: Hierro Nyh. (194)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.12.19 0 0 194

És mi van, ha nemi erőszakból fogant a gyerek?

És ha veszélyeztetné a szülés az anya életét?

Előzmény: Maaria (177)
Maaria Creative Commons License 2008.12.19 0 0 193

Ez az álom szerintem nem muszáj, hogy távol álljon a valóságtól... hiszen mégiscsak az lenne a felnövekvő generáció szempontjából a legjobb, ha stabil érzelmi környezetben nőhetnének fel. Arról nem is szólva, hogy a férjnek és a feleségnek is a jó házasság lenne a legjobb, azt hiszem, eredetileg sokan ezt szeretnék, amikor házasságot kötnek.

De ki tanítja meg a mostani tiniket, házasság előtt állókat, hogy hogyan kell ezt csinálni? Sokukat senki a világon... és még jó példát sem látnak maguk előtt. Nem csoda, ha sok friss házasság tönkremegy. A házasság elég nagyszabású vállalkozás... mégis sokan felkészületlenül vágnak bele. Éretlen személyiséggel.

Ahhoz, hogy valaki egy komolyabb team munkájában részt tudjon venni egy cégnél, elég sokat kell tanulnia. A házasságra legalább annyira fel kellene készülni.

Előzmény: alias78 (190)
Maaria Creative Commons License 2008.12.19 0 0 192

Kerülhet egy házaspár olyan helyzetbe, bármilyen okból, hogy egy ideig nem tudnak gyerekvállalásra gondolni. De manapság már nagyon hatékony és jó védekezési módszerek vannak, csak élni kell ezeknek a módszereknek valamelyikével.

Előzmény: ganesa13 (191)
ganesa13 Creative Commons License 2008.12.19 0 0 191

Én megértem, hogy ellenzed az abortuszt, ahogy látom vallásos katolikus vagy. De mondd meg nekem, hogy lesz abból összetartó, szerető család, ha az anyuka muszájból szüli meg a gyerekét? Esetleg apuka rég lelépett, ahogy meghallotta a hírt?

Előzmény: Maaria (177)
alias78 Creative Commons License 2008.12.19 0 0 190
Mert egy álomhoz nem lehet hozzászólni. Egy álomnak ritkán van valóságalapja. Hogy neked sikerült úgy élni, ahogy elképzeled, hogy az szép és jó, az a te szerencséd. Örülj neki! Egyeseknek sikerül. A többségnek nem. Pedig a legtöbbünk megteszi, ami tőle telik.
Hogy miért nem sikerül mindenkinek? Mert minden ember más. Mert a sémák nem működnek. A szerelem elmúlik a korral, és nem mindig marad szeretet a helyében. Néha kiderül, hogy feloldhatatlan ellentétek vannak a házastársak között. Másként gondolkoznak, másként látják a világot, más az értékrendjük.
Amit te elképzelsz az egy idillikus családmodell.
"a gyerekeket az édesapjuk és az édesanyjuk nevelje fel, akik szeretik egymást, és ezzel a harmóniával tudjanak az idős felmenőik felé fordulni, őket is ebben a szeretetben részesíteni, amit maguk is megélnek."
De mi van ha már nem szeretik egymást? És ha a felmenők sem igazán szeretreméltóak?

Előzmény: Maaria (178)
Maaria Creative Commons License 2008.12.19 0 0 189

Példálódzásod a régi idők szörnyűségeivel így is értelmezhető. Lehet, hogy nem ez volt a szándékod a példáiddal, de akkor is, van egy ilyen aspektusa is.

Úgy gondolom, hogy ez nem elérhetetlen álom. Sokaknak sikerül ma is így élni, és miért ne sikerülhetne akkor másoknak is?

Kérdés hogyan ?

Szerintem egyszerűen csak több jó példát kéne bemutatni a médiában, és többet kéne beszélni a közösségek megtartó erejéről. A civil társadalom is sokat tehetne ebben az ügyben, csak talán sokakban nem tudatosodott, hogy erre miylen nagy szükség lenne.

Előzmény: Eto Demerzel (186)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!