Mindenhol csak "Ketreces tojást" lehet kapni. Pedig elvben, elméletileg léteznie kell nem-ketreces előállítású bio-tojásnak. Országos szonda: ki tudja, hol? Országos felmérés: hol?
Budapesten hol? MIért titkos?
Hát ezt azért gyakorlott tyúktartóként cáfolnám. Nálam soha egyetlen percig sem kapnak tápot, pedig én is keltetem őket (nem géppel, kotlóval). Egész évben ellátnak tojással. A téli hónapokban csak a családot, de februártól már a környéket is. Bőven kitermelik az eltartásukat.( Való igaz, vannak dísztyúk fajták, amelyek csak pár tojást tojnak évente, de azokat nem a tojásukért tartják. ) Egyetlen heppjük van, a kakashiány. Ha likvidálom a kakast közülük, akkor sztrájkolnak és leállnak tojni. Városban lakom, de jó nagy udvarunk van. Egész évben ott kapirgálnak, télen még a veteményes kertben is. Meghálálják és az sem utolsó, hogy a konyhai hulladék nem a kukában landol, hanem ők eszik meg. Csak természetes táplálékot kapnak. Lehet azt a tojást sárgítani így is. Sütőtök, sárgarépa, cékla, kukorica. Majonézt és tortát csak is ebből a tojásból lehet igazán jót készíteni. (Nálam sokkal tapasztaltabb idős nénikék is ezt mondják). Arról az élményről már nem is beszélve, amikor reggel arra megyek ki, hogy csipog a frissen kikelt pipi a kotló alatt. (Egy Pesti srác volt nálunk pár éve. éppen akkor keltek a csirkék. Meglátta őket, egy darabig meg sem tudott szólalni, aztán megkérdezte: Ebből lesz a rántott csirke?). Jót nevettünk.
Valaki azt mondja meg nekem, hogy miért kell minden árutojást pirosra festeni, van valaki aki azt hiszi hogy a kukorica darától lett ilyen szine a sárgájának?
Szerintem már nem is lehet festékmentes tojást kapni, mert meg se vennék a háziasszonyok a "fakó" de talán egészséges tojást.
Ugyan ez érvényes a csirkékre is.
Kimégy a piacra és gyönyörű 6 hetes aranysárga bőrű csirkéket kapsz a tanyasi néninél. Szerencsétlen jószág 6 hét alaltt a sok kukoricától ugy megsárgult, hogy csak na, mellette meg a tyúk ami kb 1 éves meg annak meg majdnem fehér a bőre, biztos az 1 év alatt nem evett annyi jó takarmányt mint a csirke 6 hét alatt.
Kis hazánkban nagyon sok buta háziasszony van aki mindezt benyalja.
Sziasztok! Hogy hol? pl.: nálam!:-))) Mi szabadon tartjuk a tyúkjainkat!! Hatalmas terület áll a rendelkezésükre és igenis boldogok tőle!!! Nagyon jól tojnak, gyönyörűek, kedvesek! A legöregebb tyúkocskám 7 éves és tojik, kotlik!!:-))) Természetesen rendszeresen vágunk belőlük, de amíg élnek, jól élnek!!!!
A tojó tyúkokkal már nem etetnek hallisztet (húslisztet, vérlisztet), mert a tojásrakáshoz szükséges fehérjemennyiséget a tápban (tojótáp) szójából és napraforgóból is lehet biztosítani.
Ameddig fejlődik a csirke, addig a tápban (nevelőtáp) tényleg van elég sok halliszt.
Van értelme a bio tojást megvenni, utánanéztem, hogy mi a különbség a 4 féle tartási mód között.
3-as, ketreces: Tyúkok egy ketrecben, kakas nincs (apartman, önellátás).
2-es, mélyalmos: Tyúkok szabadon kapirgálnak egy zárt sátorban, a kakas egyszer jön a héten (szálloda, félpanzió).
1-es, szabadtartású: Tyúkok szabadon kapirgálnak a nyílt térben, a kakasok hívásra bármikor a tisztelt tyúkok rendelkezésére állnak (szálloda, all inclusive).
0-ás, bio: Tyúkok szabadon kapirgálnak a frissen összerakott szemétdombjukon, decens külföldi kakasok is rendelkezésükre állnak (szálloda, ultra all inclusive ellátás VIP tyúkoknak).
hat mindenkinek mas a kedvenc mondata, de gondoltam, h tetszeni fog, nekem ez a kedvencem: Az árutojás termelésben a tojássárga színe és a broilerhízlalásban a vágott áru bőrszíne egyre nagyobb jelentőséget kap a minőségi végtermék előállításban. Ez a két xxxx termék lehetőséget ad a termelőnek a fogyasztói igényeknek megfelelő szín beállítására. iden osszel a kozepsarga tanyasi csirke a divat...
OFF: ez már majdnem olyan, mint a (pékségeket látogató) lisztügynök, aki színkártyával kínálja, hogy milyen színű kenyereket lehet előállítani az ő keverékéből... ON
Amit én vettem "Farmtojás" néven, annak a tojásaira (!) mint irtam: halványan, de rá van pecsételve a 2-es kódszám, ami nem bio (az a 0 kód), hanem az "alternativ, vagyis mélyalmos". Ez is jó, jobb mint a 3-as, a szokásos ketreces, de nem a "szabadtartásos". A cymbeli bio is jöhet, meg a szabadtartásos is.
1-es kodjelut fogalmam sincs, a kerdes a biotojasra vonatkozott eddig, az 0-s kodjelu, es hetrol hetre vasarolom sparban, kaisersben, es tescoban is van, ha nem hiszed, nem hiszed, ez az http://www.farmtojas.hu/menu3_8.htm
Végigjártam a nagy Fény utcai piac második emeletét. Egy más mellett tucatnyi gyümölcs- és vegyes áruda. Nem tudom, ezt szokták-e "östermelöknek" mondani? Egy-egy Kft volt kiirva tulajdonosként. A lényeg: több tucat egymás után - és mindnél csak a szokásos 3-as jelű, ketreces tojás.
Felújítom a kérdést: hol lehet kapni 1-es kódjelű, "szabad tartásos" tyúktojást. Mai portyámon a 2-es kódjelűt találtam a "nagy boltokban". A kisebbekben, mint eddig is csak "3-ast", ketrecest. Hol lehet kapni 1-es kódjelű, szabadtartásos tyúktojást. Az a feltételezés, hogy "minden nagy boltban" - téves.
Az alternatív tartás fogalmát a ketreces tartáshoz képest kell értelmezni. Az alternatív tartás azt jelenti, hogy nem ketrecben, de zárt térben vannak a tyúkok. Ennek egyik fajtája a mélyalmos tartás.
Bocs, visszavonom: NAgyon halványan, alig olvashatóan rajta van, és valóban HU-2 (vagy 2-HU) A kód jelentése: "alternativ tartás" /ezt az általánosító, önmagában nem konkrét, jelentésnélküli minősítést megváltozatnám!!!/ a dobozon: "mélyalmos tartás" - ennek van értelme és jelentése - miért nem ez a kód "magyar neve"?/ De a lényeg: rajta van, csak nagyon halványan.
nem a dobozon, hanem a tojason kell hogy ra legyen pecsetelve, ha nincs, azt en meg nem veszem, ha boltban talalsz ilyet, az durva szabalysertes (piacon mas kerdes, ott ugye vagy remenykedsz, hogy igazat mond a nenit, vagy inkabb otthagyod, en ez utobbi, foleg, mert szalmonellas allattol meg siman szarmazhat)
Részletesebben: a doboz fedőlapján NAGY betűkkel és RAJZZAL: "Omega 3 Farm tojás - A osztály" A dobozon belül: "A tojáson levő regisztációs szám jelentése - minta: 2-HU-xxxxx(a telep száma) 2 - alternativ tartás." --- poén: a tojásokon semmiféle szám vagy jel vagy betű nem látható. Vagy teljesen lekopott, vagy nem is volt. Vélemény?
Részben igazad lett! A Margit híd budai hídfőiben van "Mélyalmos tojás". Ez van ráírva, kód nélkül. A kötelező számkód kötelezősége ellenére nincs rajta a dobozon, hogy 0, 1, 2 v. 3.