Közép-Amerika az egyik legizgalmasabb, ha nem a legizgalmasabb kontinens. Apró, Magyarország méretű vagy annál kisebb országok alkotják (kivéve Mexikót), melyek mindegyike egy külön csoda. Minden ország legalább annyi meglepetést tartogat, mint fél Európa. Mind közül a legszebb Guatemala, de Costa Rica és Panama is megér egy misét, hogy a Moszkító-partól Hondurasban már ne is beszéljünk. Jöhetnek utazási tippek, a legjobb hostelek és a helyi vezetők címei, valamint utazási élmények. Jó mulatást!
Mikor, hány éve tetted meg Tikalból az utat, és mennyibe került megközelítőleg. Gondolom "csirkebusz" hátizsákosan, bár nekem egy nagyon jó samsonite bőröndöm van, nincs hátizsákom hogy fogok azzal utazni a csirkebuszokon??? (A kérdés persze csak poetikus) -:). Nagyon remélem egy napba belefér, reggeli indulással.
Sok kérdésem lenne, de kezdeném egy viszonylag egyszerűvel: Bus from Copán (Honduras) Tikálba (Guatemala), vagy pontosabban előbb Flores/Santa Elena városába a leggyorsabb és legolcsóbb útvonal. Taxi, bérelt autó nem érdekel.
szallason kerdeztem hogy biztonsagos-e, azt mondtak igen. Es tenyleg az volt, semmi problema sehol, pedig mentunk az agua azulhoz is es arra is azt irja hogy veszelyes. Orankent megy collectivo, azt javaslom, kenyelmes , relative gyors es sokkal kevesbe problemas mint az auto, ha esetleg utlezaras lenne, oket siman tovabb engedik, autoval meg fizetni kell. Szoval a tapasztalatunk hogy teljesen biztonsagos, egyebkent Ocosingoban nagyon kedvesek es segitokeszek az emberek.
Ocosingo korul volt barmi gond? Esetleg beszeltel helyiekkel hogy mi a helyzet arrafele? Az LP nagyon riogat hogy bar a varos biztonsagos, de az arra vezeto utak nem, a buszok is elkerulik.
Mi is Palenque-bol tervezzuk Toninat, ugyhogy erintenunk kellene.
Csak a clickbus-on lehet megvenni, rátesz egy kicsit de ad 10% kedvezményt és a végére úgy kb 30-40%-al olcsóbb mintha az állomáson vennéd plusz nem kell kimenni és nem kell kinyomtatni, bemutatod a telefonon és kész.
Úgy vettük előre meg hogy két nappal előtte vagy egy nappal utazás előtt, online, simán lehetett féláron venni persze ez inkább a két nappal előre vett jegyekre vonatkozik.
vegul maradt a varos illetve elsetaltunkket erosen tularazott es turistas cenotehez, tenyleg annyira le van rohanva yucatan hogy sem ci sem tulum es coba sem erdekelt, palenquiben is utannunk kb negyed oraval mar annyian voltak hogy szinte elvezhetetlenne valt gondolom ez a harom meg meg roszabb, Cancun meg egyenesen borzalom volt, nem is ertem minek mennek oda, masfel ora eleg is volt belole, se nem kulonleges se nem szep
Yaxhilan es Bonampak latogatasakor en 5-6 fos csoportban voltam, annyi nekem siman belefert. Tikalnal meg ugye ott aludtam, de reggel is egyedul ertem oda a legfobb templomokhoz is. Talan ez szezonfuggo.
Merida korul en Uxmalon kivul csak azt a maszkos templomot neztem meg, a Rute Puuc tobbi temploma sajat jarmu nelkul nem volt elerheto.
A negybool csak Tikal volt meg. Yaxha kkimaradt mert addigra elfaradtunk az egymas utani fel negyes negyes keles miatt, a masik kettohoz meg egyszeruen nem volt kedvem szervezett csoporttal menni. Amugy Yaxchilant meg is lehetett volna mert Frontera Corozalban voltunk de akkor meg ugy volot hogy Palenquibol visszamegyunk. Tikal viszont tenyleg a csucs, viszont nem lehet megnezni turistak nelkul, fel otkor indultunk es nyitasra ott voltunk, akik velunk jottek azok is ott voltak es etannunk mar mottek a turistabuszok, azert elviselheto voot fooeg fert mas nyomvonalon mentunk mint a tobbiek igy igy legszor csak ketten voltunk.
Edzna: ma volt nyagyon tetszett foleg mert kb negyed oraig csak ketten voltunk, aztan elkezdtek jonni a turistak es a turista buszok. Ennyi Iguanat soha nem lattam meg egy kupacon amennyi ott volt.
Egyebkent El Tajint is nagyon megneztem volna de az annyira kiesettminden nyomvonalbol hogy nem fert bele.
Meg egy rom van visza Uxmal. Most jon Merida, esetleg otleted hogy korulotte mit erdemes megnezni?
Ja, Toninaban nem kellett belepot fizetni pedig ki van irva hogy 60, ez valami uj dolog?
Ha Edzna is meglesz, akkor vegul az altalam ajanlott helyek kozul csak El Tajint hagytatok ki, arrol majd Zs... megmondja, erdemes volt-e besuvasztani.
Bonampak, Yaxhilan, Tikal es Yaxha hogy tetszettek?
Szamomra mindent osszevetve Tikal a maja romok koronaja, kulonosen ott aludva keso delutan es kora reggel jarva be, a tomegek nelkul.
Palenquebol Campechebe mentem es ott megszalltam, aztan kira reggel asszem collectivoval, ahogy a Lp is irta, irany Edzna. Szo szerint egyedul voltam ott, amikor mar kifele jottem, akkor erkezett par meikoi latogato.
Ez igy nagyon tetszett (pedig akkor meg az igazi tomeghelyek elott jartam).
Utana gyorsan setaltam egyet Campeche fallal korulvett ovarosaban is, aminek nulla hangulata volt, mintha egy turistaknak epitett makett lett volna, de 1-2 orat meger.
Aztan pedig irany busszal a sokkal hangulatosabb, elobb Merida.
Onnan Uxmalba is erdemes minel korabban menni, mert oda is elernek mar a cancuni seregek, meg ha nem is olyan mertekben mint a keletebbre levo ronokhoz.
Addig addig terveztem amig oda is elmentunk, nagyon jo volt, jol neznek ki az Olmec fejek, de annyi a szunyog hogy csak na, alig lehetett megmaradni, eszebe sem jutott igy nem is kentuk be magunkat. Edznaba hogy mentel es foleg hogy jottel visza, ha meg emlekszel?
Igen kellet volna de nem talaltunk. Mint kiderult most mar, nincs kozvetlen Ocosingoba, Altamiranoban at kellett voona szalni. Igy nem mentunk el Toniaba Comitanbol. Viszont Palenquebol kb fel orankent jarnak collectivok igy tegnap onnan mentunk el. Hat tenyleg megerte, nagyon erdekes hely es az elejen csak ketten voltunk, majd kesobb jott a turistahad. Montebelo is megvolt kicsit tobb mint 20 kilometert turazgattunk.
Guatemalaban minden annyiba kerul mint Mexikoban csak eppen 1 quetzal ketszer annyi forintba kerul mint egy peso, sot. Tovabba Guatemala agyon van szabalyozva az INGUAT mindent szabalyoz. Ennek ellenere megerte. De Mexiko sokkal jobban bejon viszont itt is rengeteg a turista, kiveve ma a La Ventaban csak mi voltunk feherek.
Villahermosabol mennenk, onnan is egy busz megy kozvetlen Xpujilba. Gondolkodtam rajta mert tetszik de sajat auto nelkul nehezen lehetne megoldani. Taxit meg kb 1400 peso korul irnak az meg kicsit huzos.