Tüntettek a bohócok 2008. 10. 09. 14.18 Hírextra Az új műsorból kimaradt bohócok tüntettek a Fővárosi Nagycirkusz előtt, mialatt az intézményben a premier előtti sajtóbemutató zajlott csütörtökön.
Nem szokványos cirkuszi műsort láthat a közönség a hétvégétől a Fővárosi Nagycirkuszban. A Maciva Mester Stúdió és a HunKun Dance közös produkciója egy lehetséges cirkuszi jövőképet körvonalaz - mondta Pósfai Zoltán szóvivő a sajtóbemutatón.
Kristóf Krisztián, a show kitalálója és rendezője szerint a cirkusznak sokféle irányzata van és szeretnék a modern stílusokat is bemutatni a magyar közönségnek.
A Ritmuscirkusz címet viselő új műsorban táncosok, zenészek, színészek és artisták adnak elő egy-egy darabot, amely egész történetté áll össze. A hirdetés szerint bővelkedik humorban és gyermekcentrikus a műsor, a hagyományos cirkusztól azonban eltér, hiszen nem tartalmaz állatszámokat és nem szerepelnek benne bohócok sem.
A bohócok a viszont éppen ezért tiltakoztak az épület előtt. Beöltözve, léggömbökkel a kezükben hívták hangosan az intézmény igazgatóját, és közben azt kiabálták: "Bohócot a cirkuszba! Munkát, kenyeret! Nincsen cirkusz bohóc nélkül, nincsen bohóc cirkusz nélkül!". Transzparenseiken szerepelt, hogy cirkusz = tradíció. Az arra járóknak, külföldi turistáknak bohócorrot osztottak és elmondták nekik, hogy tüntetnek, mert az új műsorban nem szerepelhetnek.
"Számunkra ez elképzelhetetlen. A tradícióhoz hozzátartozik, hogy egy műsorban van bohóc. Cirkusz bohóc nélkül nem létezik. A gyerekek kire kíváncsiak a műsorból? A bohócra, amelyet most elutasít ez az új műsor. Nem tudjuk, hogy ennek milyen lesz a sikere. Állás nélkül maradunk" - mondta az MTI-nek Zoboky Zoltán, Zozo bohóc.
A tüntető bohócok mellé állt Bakács Tibor Settenkedő újságíró, kritikus, aki az MTI-nek elmondta, azért csatlakozott az ügyhöz, mert sokszor mondták már rá, hogy pojáca és bohóc, és úgy érzi van közöttük lelki és esztétikai azonosság. "Úgyis mondhatnám, hogyha színészek lennének, akkor a helyzet nem ilyen faramuci? Hol húzzuk meg a művészi önkifejezés határát? Itt az egészben az a szomorú, hogy nem is kéne, hogy ez a kérdés legyen. Egyszerűen meg kell oldani ilyen problémákat, hogy mi történik egy tradicionális elemmel a cirkuszban. Nem biztos, hogy az a megoldás, hogy nem kap szerződést" - tette hozzá Bakács Tibor.
Kristóf István, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója az intézmény előtt adott rövid választ a tüntetőknek. Elmondta, miután ő is kapott egy bohócorrot, amit fel is tett: "A cirkuszban van bohóc, a cirkuszban lesz bohóc, de a cirkuszban legfontosabb az, hogy a gyerekek is és a felnőttek is nevessenek, érezzék jól magukat. Hogy ezt a rendező, hogy oldja meg, az az ő dolga. Az, hogy ennek a műsornak milyen sikere lesz - vagy nem lesz, az az én felelősségem." Forrás: MTI
Rizsporos arcú bohóc voltam Sírva nevettettem Nevetve sírtam Kóchajam vörös volt Mint a lemenö nap vére Mely a föld méhébe folyt Az elöadás volt fontos A fények, kacagás, csillogás Majd korgó gyomorral várt a szénapadlás A poshadt víz és rongy ruhák Szememben szikrázott az életem Víg dalom messze szárnyalt Míg ócska kordém az utat rótta velem Vézna testemet dajkálva Soha nem loptam és nem kértem kenyeret Szabad rabszolga voltam Dúsgazdag, de nincstelen Fényt loptam a szívekbe És jó kedvet szórtam Két marokkal Reszketö karokkal De vége lett Otthagyom a porondot A kegyetlen mámort A cigány kötéltáncos lányt Artúrt, az elefántot A zsonglört, a büvészt A lovakat és a dobot Mely álmomban is pereg Míg elöttem pereg életem a koszos vásznon Lemosom az arcom Letörlöm a hamis mosolyt És már tudom Nem vagyok bohóc Soha nem is voltam Csak egy ember Aki ölelésre vágyik Igaz szavakra, földi jókra Öszinte csókra
„Amióta világ a világ, nincsen cirkusz bohóc nélkül! A Fővárosi Nagycirkusz most mégis arra készül, hogy megfossza a nézőket vidám számainktól” – áll a szervezők által kiadott közleményben.