Keresés

Részletes keresés

ELŐRE! Creative Commons License 3 órája -1 1 24952

Csakhogy az OSB több(!) rétegből áll, és a rétegek száliránya egymásra merőleges, így áll össze, és ennek célja éppen a vetemedés elkerülése/csökkentése. Az, hogy egy réteg nagyrészt(!) egyirányú szálakból áll, azt biztosítja, hogy a gyártás során a minőség viszonylag állandó legyen, ne forduljon elő az a szerencsétlen eset, hogy 2 egymásra rakott réteg is egyező szálirányú.

Ezzel együtt én is a rétegeltet tartom jobbnak, csak valaki felhozta az OSB-t mint ellenpéldát, én meg írtam, hogy az nagyon nem ellenpélda :)

De szerintem kezdünk messzire kerülni a terepasztalépítéstől.

Előzmény: trebront (24951)
trebront Creative Commons License 9 órája 0 0 24951

az OSB-ben "O" az orientált- irányítottat jelenti, ezért jellemzően csak 1 irányba teherviselő (fanyesedék, ami ragasztóban úszik.). nagyon érzékeny az élein a nedvességre.

a rétegelt-ragasztott sokkal erősebb és terhelési irány-mentes építőlemez (igazi falemezekből, nyomás alatt összeragasztva)

Előzmény: ELŐRE! (24949)
Peti251 Creative Commons License 3 napja 0 2 24950

Egy korábban elkezdett, majd később megrekedt stádiumban lévő asztalom esetén(1.7x2.8) is szomorúan konstatáltam, hogy átlóban nem lett elég merev. ha ilyen nagyot építenék legközelebb, biztosan tennék átlóban is. 

ELŐRE! Creative Commons License 3 napja -3 1 24949

Az osb-nek e szempontból pont ugyanaz a lényege mint a rétegeltnek: összevissza szálirányú. Mitől lenne ez az ellenkezője?? De te csak használj fenyőt, az neked jobb lesz.

Előzmény: diginewl (24946)
jelzo Creative Commons License 3 napja 0 2 24948

Üdv. Tudom hogy már késő, mert a faanyag le van szabva, de okulásul a következő asztal építéséhez.:) Az ilyen kisméretű asztaloknál érdemes a merevítést andrásolni, akkor bár melyik sarkát emeled meg az asztal együtt mozog,/nem nyaklik./ De ha már így kereszt merevítést használsz, érdemes lenne összecsapolni. Nem nagy munka és sokkal stabilabb lenne a merevítés.

A képeken összevan csapolva. A beeresztés amit a kollegák írtak az OK. 

Talán segítettem.

Előzmény: Zottty (24942)
Schmidt-féle túlhevítő Creative Commons License 4 napja 0 4 24947

A megfelelő merevítés elengedhetetlen, ez biztos. Nekem ami bevált a faszerkezet kezelésére az a lenolajkence és a háztartási lakkbenzin hígító 1:1 arányú keveréke. (A szagát ki lehet bírni, de érdemes jól szellőző helyiségben használni.) Szobahőmésékleten is gyorsan megszárad és a fafelület nem lesz ragadós. Aztán igény szerint akár át is lehet festeni.

Előzmény: diginewl (24945)
diginewl Creative Commons License 5 napja -2 0 24946

Kicsit finomítsunk rajta:

"Ami nem rétegelt az görbül, nem jó, csak szerencse kérdése, hogy megússza-e a pálya."

Kisfaludy kollega (is) az ékes példa az ellenkezőjére :) (Tudod: osb-ből nem lehet terepasztalt építeni)

A lényeg, a fa kezelésén múlik. A rétegelt kevésbé - de az is - érzékeny, a többi meg jobban, a környezeti hatásokra.

Előzmény: ELŐRE! (24944)
diginewl Creative Commons License 5 napja -1 1 24945

Jó ez. Egy valami a vázzal kapcsolatban: minden fát kezelni kell, hogy a külső, változó páratartalomnak jobban ellenálljon!!! valamilyen lenolajjal, vagy xilamon favédő akármivel be kell festeni.

Előzmény: Zottty (24939)
ELŐRE! Creative Commons License 5 napja 0 3 24944

Szia, ez valameddig jó, szerencsés esetben akár sok évig, de a fenyő a páratartalom és hőmérséklet változása miatt csavarodni/deformálódni fog, ami magával viheti a vékonyka 6 mm-es rétegelt lemezt és vele együtt a vágányzatot.

Szerintem: A merevítést érdemes 12 mm-es nyír rétegeltből csinálni (12 mm x 150-200 mm), ugyanígy a felső lapot is, bár nem telibe fedni, csak ott ahol van pálya. A merevítést fél méterenként keresztbe/hosszába egész anyagokból, nem toldozva. Alapozni vékony lazúrral.

Ami nem tétegelt az görbül, nem jó, csak szerencse kérdése, hogy megússza-e a pálya. A rétegelt nem görbül mert a szálirányok eltérőek, kioltják egymást (még konkrét nedvesség hatására sem).

(mindez nem a nagy igazságok könyvéből való, csak “szerintem” kategória :) )

Előzmény: Zottty (24941)
porszívómester Creative Commons License 5 napja 0 0 24943

Olyan akril festéket válassz ami azért beszívódik mint pl egy vastag lazúr mert arra könnyebb lesz dolgozni utána. Bár a parafa réteg már magában is víz taszító valamennyire. Akril zománc festéket például kerülném mert arra nem jó ragasztani festeni utána.

Illetve jók a dekor boltban kapható föld színű akrilok is.

Előzmény: Zottty (24942)
Zottty Creative Commons License 6 napja 0 1 24942

... hűű de körülményes a kép csatolás ...

végül itt vanak azok is ;-)

Előzmény: Zottty (24941)
Zottty Creative Commons License 6 napja 0 1 24941

Szia!

Ezen én is sokat dilemmáztam, mivel a kellően merev, de mégis könnyű megoldást kerestem.

Amit végül mi csináltunk az a 2 cm x 6 cm-es borovifenyő léc létraváz, 3 helyen megmerevítve és arra 6 mm-es nyír rétegelt lemez.

Az egész asztal 100 cm x 165 cm lett.

Kézben fogva, nem atom merev, a helyére rakva tökéletes. A végleges helyén, egy hosszú és egy rövid oldalán végig a falon lévő lécre van támasztva, középen egy láb és a nem feltámasztott sarokban egy szekrényre rakva kellően stabil. Nem csinálnám most sem máshogyan.

Csatoltam képeket, hogy könnyebb legyen elképzelni.

Üdv,

Z

Előzmény: tompa101 (24936)
kozma555 Creative Commons License 2025.01.17 0 0 24940

Szia! Szerintem a mai vízbázisú festékek megállják a helyüket mindenhol. Ha én most ott tartanék, ahol Ti, szerintem így csinálnám. De vannak itt nagyon tapasztalt építők, ők tudják a tutit! 

Előzmény: Zottty (24939)
Zottty Creative Commons License 2025.01.17 0 2 24939

Sziasztok!

Régen jelentkeztünk, ídőközben eljutottunk a terepasztallal az alábbi állapotba. (A fiammal építjük ;-) )

6x2 cm-es borovi létraváz alapra, 6 mm-es nyír rétegelt lemezből elkészült a terepasztal alapja.

Erre ragasztottunk 4 mm parafát zajcsillapításnak és biztonsági rétegnek, ha később lebontanánk egy-egy tereprészletet. (Csak kivágjuk a parafát és egy üressel helyettesítenénk).

A sínt rögzítés nélkül felraktuk próbaüzemre, hogy az esetleges sín és váltóhibákat még most kiszűrjük. Mivel hibamentesnek ítéltük, így folyatatódhat az építés.

Azt tervezzük, hogy a parafát víz alapú akrilfestékel alapoznánk a későbbi terepépítéshez és erre rögzítenénk a szakaszolt sín (analóg szakaszolt sínünk lesz).

Meg tudnátok erősíteni, hogy ez a víz alapú akril festék alapozás jó ötlet / irány?

A terepépítést így tervezzük: Az festékkel alapozott rétegre menne a higított faragasztó, arra homok, majd erre ismét egy ragasztóréteg után a fű.

Domborzat esetében: XPS lapból kifaragjuk az alapot, majd glettel kiképezzük a felületet. Ezt akril festékkel alapozzuk erre jön a faragasztó homok és/vagy fű. 

Jól gondoljuk? Minden tanácsot, javaslatot szívesen fogadunk.

Köszönjük előre is!

Üdv,

Z

somytomy Creative Commons License 2025.01.13 -2 3 24938

Egy nem szokványos dilikör: https://www.youtube.com/watch?v=ArgfXkx6ufE

_Tapicska_forgalmista Creative Commons License 2025.01.09 0 3 24937

Itt minden szükséges infót megtalálsz:

https://martrain.hu/2015/terep_2015_1.html

Nyárfa rétegelt lemez.

Előzmény: tompa101 (24935)
tompa101 Creative Commons License 2025.01.09 0 0 24936

A méret lemaradt. 150×70 cm és 50 ill 100 cm-nél betervezve a merevítők. A magasság 12 cm lenne. 

Előzmény: tompa101 (24935)
tompa101 Creative Commons License 2025.01.09 0 0 24935

Asztalépítéshez milyen rétegelt lemezből célszerű a keretet építeni? Nyár vagy nyír és 15 vagy 18 mm-es anyagot válasszak?

Nemszakértő Creative Commons License 2025.01.09 0 3 24934

Szerintem segíthet az eligazodásban a PIKO első 50 évét bemutató könyv, ami az 1949-1999 közti időszakot öleli fel:

https://www.piko-shop.de/de/artikel/das-piko-buch-50-jahre-piko-modellbahnen-8648.html

Ennek a második része is megjelent, ami az 1999-2024 közti éveket mutatja be, és 2025. január 10-től rendelhető:

https://www.piko-shop.de/de/artikel/das-piko-buch-ii-43731.html

Előzmény: ysenyerkesz (24933)
ysenyerkesz Creative Commons License 2025.01.06 -1 0 24933

Szerintem termék függő volt a PIKO felirat előterében található szöveg.

Pl a fúró(régebbi), Wartburg(régebbi), és a turmixgép dobozán a "mechanik" a szöveg,

a számítógép jellegű elektronikus masinánál, pedig az "elektrik" látható.

A modellvasűtokon pedig értelemszerűen a "modellbahn".

Előzmény: eMPet (24931)
eMPet Creative Commons License 2025.01.06 -1 3 24932

Ahogy most utánaolvastam, amikor a 80-as években több játékgyártással foglalkozó keletnémet vállalatot egyesítettek, akkor Kombinat Spielwaren Sonneberg lett a cég elnevezése és PIKO volt a gyűjtőnév.

Na ezt neveztem eddig számomra ismeretlen részletnek, mert a katalógusomon Modellbahn van, míg a mosógépemen Spielwaren. :-)

Előzmény: eMPet (24931)
eMPet Creative Commons License 2025.01.06 -1 0 24931

"a VEB PIKO (amúgy Spielwaren volt ám!) vállalatot,"

Vasútmodell: végignézve régi katalógusaimat, nekem nem rémlik, hogy endékás korban Spelwaren lett volna. A katalógusokon is Modellbahn van.

Ettől függetlenül lehetnek számomra ismeretlen részletek. 

Az tény, hogy annak idején vasútmodellen kívül egyéb játékot is gyártottak, például a társasjátékokra és autókra Piko Speilwaren volt írva hasonló kinézettel, mint a Piko Modellbahn.

képek a netről

horáculum Creative Commons License 2025.01.06 -4 0 24930

Nekem is van vasutam. Kisvasutam a kertben.

tompa101 Creative Commons License 2025.01.05 0 1 24929

Egy picit aprólékos lesz flexiből, de több váltó miatt olcsóbb lesz flexiből megoldani egy kartonlapból kivágott sablon mellett nagyon szépen kihajtható lett. Köszönöm a segítő válaszokat!

Előzmény: Váltógyártó (24927)
porszívómester Creative Commons License 2025.01.05 -1 0 24928

Igen valóban nem 12 fok de az a 0.75 simán elvész a terepasztalon főleg amikor szigetelő sinpapuccsal van összerakva, ami miatt amúgy is torzul a geometria. Nekem nem okozott komolyabb törést az ívben.

Előzmény: Váltógyártó (24926)
Váltógyártó Creative Commons License 2025.01.05 0 2 24927

Streamline kitérőkhöz csak flexi sín van, mindent abból kell megoldani.

Előzmény: tompa101 (24923)
Váltógyártó Creative Commons License 2025.01.05 0 1 24926

Ez egyik sem jó, mert mindkettő 11,25°, nem 12. Ebből 2 db jó a Setrack 22,5°-os kitérőkhöz, de a Streamline kitérőkhöz nem.

Nem tűnik soknak a 0,75°, de elég csúnya törés lenne az ívben miatta.

Előzmény: porszívómester (24925)
porszívómester Creative Commons License 2025.01.03 0 1 24925

Szia

Streamline-ban nincs kimondottan ellen darab csak flexi, de a settrack ugyanúgy összekapcsolható a code 100-al amiből az st-238 vagy 227 megfelelő ellendarabnak.

Előzmény: tompa101 (24923)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2025.01.03 0 3 24924

Van gyáruk Kínában. Akkkor alapították, amikor már nem kellett a Kínai Népköztársaságnak többségi tulajdonosnak lennie. Így aztán a minőségi gondok is nagyjából elkerülik az ott készülő PIKO termékeket.

DE!

A privatizáció keretében úgy kapták meg a VEB PIKO (amúgy Spielwaren volt ám!) vállalatot, hogy gyártásnak is kell maradnia Sonneberg-ben. 

Előzmény: Cooper911 (24922)
tompa101 Creative Commons License 2025.01.03 0 0 24923

A PECO 12°-os váltóihoz ellendarabot a flexi sínből kell hajlítani vagy elérhető más megoldás is? A PECO oldalán nem találok ilyen ivű sínt. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!