Nem túl nagy Magyarországon a témával foglalkozók társadalma, akár kalligráfiának, akár betűrajzolásnak nevezzük. Vagy csak én vagyok alulinformált, és a nem megfelelő helyen keresem őket? Igazából örülnék neki:) Addig is, amíg kiderül, hátha ez a sarok egyfajta találkozóhellyé válik mindenkinek, aki akár műveli a műfajt, akár csak szeretné, akár csak érdeklődéssel olvassa a többiek okoskodásait.
Feltéve, hogy vannak többiek...
Félúton az írás, a rajz vagy a festészet között, jelentésként és ugyanakkor a jelentés hordozójaként is a kalligráfia világtörténelmünkből örökölt művészet. Egyre gyakrabban jelenik meg körülöttünk jelenlegi kommunikációs eszközeink sokoldalúságán keresztül is, tipográfiában, jelekben, vonásokban A kalligrafikus küldeményművészettel új életre kel a levélváltás, és ismét betölti utazása végén, a címzettnél, az alkotás és kifejezés átadásának örömteli szerepét.
A Mail Art Across the World projekt 2005-ben született az első frankofón kalligráfia-fórumon belül, különböző nemzetiségű kalligráfusok találkozásából. Azóta minden második esztendőben megújulva kel útra.
Ugyanerről a helyről épül tehát 2011-ben ismét az a híd, amely összeköti az egész világon a kalligráfia szerelmeseit, hogy újra felfedeztesse mindenkivel ezt a fantasztikus művészetet.
Hogyan lehet részt venni és beküldeni a kalligrafált borítékot?
A Mail-Art Across the World kalligrafikus borítékok nemzetközi vándorkiállítás-projektje. A projekt mindeki számára nyitott, földrajzi kötöttség nélkül. A beérkező borítékok a határidő lejártával nemzetközi vándorkiállításra indulnak.
Feladat: küldjenek 2011 április 1-ig egy, vagy több, analóg kalligráfiával kidolgozott, postai bélyegzővel ellátott borítékot, egy, vagy több címre az alábbiak közül:
Mail art across the world Atelier-Calligraphie 24 avenue Jean Jaurès 24750 Trélissac FRANCE
Mail art across the world Plumes et Calames 47 rue Montgomery 7540 Tournai BELGIUM
Mail art across the world Kalligráfia Baráti Kör Szalai & Buzogány 1171 Budapest, Porzó u. 13. HUNGARY
Mail-Art Across the World Manuscriptum, Igor Stepanov 4 apt, 7 Belorusskaya st., 04050 KIEV UKRAINA
Határidő: 2011. április 1. Formátum: maximum A4 Téma: szabadon választott, kalligráfia
A borítékban kérjük az alábbi nyilatkozatot és mellékletet megküldeni:
Nyilatkozat: Ezen boríték és tartalma a Mail Art Across the World kiállításra készült. Hozzájárulok, hogy az általam megadott adatok szerepeljenek a kiállítások anyagában. A kiállítássorozatról tájékoztatást kapok legkésőbb 15 nappal az első megnyitó előtt a honlapon. Tudomásul veszem, hogy az érintett postai szolgáltatók hibájából a borítékokban bekövetkező károk, késések, vagy a küldemény elvesztése tekintetében a címzetteket felelősség nem terheli. Tudomásul veszem, hogy a mű nem kerül visszapostázásra. Tudomásul veszem, hogy a borítékok publikációk tárgyát képezhetik az adatok feltüntetésével. Természetesen a mű értékesítésre nem kerül.
Dátum, hely, aláírás.
Melléklet:
Kérjük, töltse ki az alábbi adatlapot:
Vezetéknév*: Utónév*: Cím: Ország*: E-mail**, honlap, vagy telefonszám: Kalligráfia típusa, vagy alkalmazott technika:
** a megadott e-mail cím, ill. telefonszám nem lesz közzétéve, illetve nem kerül publikálásra.
Reméljük, hogy a korábbiakhoz hasonló lelkesedéssel kapcsolódik be mindenki a határok nélküli kalligráfia ezen mozgalmába, és érdeklődéssel várjuk a műveket.
Félúton az írás, a rajz vagy a festészet között, jelentésként és ugyanakkor a jelentés hordozójaként is a kalligráfia világtörténelmünkből örökölt művészet. Egyre gyakrabban jelenik meg körülöttünk jelenlegi kommunikációs eszközeink sokoldalúságán keresztül is, tipográfiában, jelekben, vonásokban A kalligrafikus küldeményművészettel új életre kel a levélváltás, és ismét betölti utazása végén, a címzettnél, az alkotás és kifejezés átadásának örömteli szerepét.
A Mail Art Across the World projekt 2005-ben született az első frankofón kalligráfia-fórumon belül, különböző nemzetiségű kalligráfusok találkozásából. Azóta minden második esztendőben megújulva kel útra.
Ugyanerről a helyről épül tehát 2011-ben ismét az a híd, amely összeköti az egész világon a kalligráfia szerelmeseit, hogy újra felfedeztesse mindenkivel ezt a fantasztikus művészetet.
Hogyan lehet részt venni és beküldeni a kalligrafált borítékot?
A Mail-Art Across the World kalligrafikus borítékok nemzetközi vándorkiállítás-projektje. A projekt mindeki számára nyitott, földrajzi kötöttség nélkül. A beérkező borítékok a határidő lejártával nemzetközi vándorkiállításra indulnak.
Feladat: küldjenek 2011 április 1-ig egy, vagy több, analóg kalligráfiával kidolgozott, postai bélyegzővel ellátott borítékot, egy, vagy több címre az alábbiak közül:
Mail art across the world Atelier-Calligraphie 24 avenue Jean Jaurès 24750 Trélissac FRANCE
Mail art across the world Plumes et Calames 47 rue Montgomery 7540 Tournai BELGIUM
Mail art across the world Kalligráfia Baráti Kör Szalai & Buzogány 1171 Budapest, Porzó u. 13. HUNGARY
Mail-Art Across the World Manuscriptum, Igor Stepanov 4 apt, 7 Belorusskaya st., 04050 KIEV UKRAINA
Határidő: 2011. április 1. Formátum: maximum A4 Téma: szabadon választott, kalligráfia
A borítékban kérjük az alábbi nyilatkozatot és mellékletet megküldeni:
Nyilatkozat: Ezen boríték és tartalma a Mail Art Across the World kiállításra készült. Hozzájárulok, hogy az általam megadott adatok szerepeljenek a kiállítások anyagában. A kiállítássorozatról tájékoztatást kapok legkésőbb 15 nappal az első megnyitó előtt a honlapon. Tudomásul veszem, hogy az érintett postai szolgáltatók hibájából a borítékokban bekövetkező károk, késések, vagy a küldemény elvesztése tekintetében a címzetteket felelősség nem terheli. Tudomásul veszem, hogy a mű nem kerül visszapostázásra. Tudomásul veszem, hogy a borítékok publikációk tárgyát képezhetik az adatok feltüntetésével. Természetesen a mű értékesítésre nem kerül.
Dátum, hely, aláírás.
Melléklet:
Kérjük, töltse ki az alábbi adatlapot:
Vezetéknév*: Utónév*: Cím: Ország*: E-mail**, honlap, vagy telefonszám: Kalligráfia típusa, vagy alkalmazott technika:
** a megadott e-mail cím, ill. telefonszám nem lesz közzétéve, illetve nem kerül publikálásra.
Reméljük, hogy a korábbiakhoz hasonló lelkesedéssel kapcsolódik be mindenki a határok nélküli kalligráfia ezen mozgalmába, és érdeklődéssel várjuk a műveket.
Rákóczi Kert Civil és Közösségi Ház 1212 Budapest, (XXI ker, Csepel), Rákóczi tér 34.
Link: http://www.3d.hu/csmk/rakoczi
Megközelítés: 151 busz, Rákóczi tér megálló (a ház előtt tesz le) Autóval az Áruház térnél kell ráfordulni a Széchenyi utcára, és egyenesen menni, amíg bal oldalon ott nem lesz a linken levő épület.
A bérelt KISTEREM képe a honlapjuk "Helyiségek leírása" linkjén van.
Picinykét szűkebben leszünk, mint a művház aulájában, de legalább rengeteg ablak van, jó világos. Asztalt/széket igény szerint tudunk betenni.
Ellátás: alapvetően kosaras bál jellegű, azaz ki mit hoz, azt kapja...
N.B. Ha valakinek olyan elvetemült gondolata támad, hogy elhozza kedvenc sörét, vagy meg akarja főzni kedvenc teáját, teakonyha, hűtő, stb van...
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! FIGYELEM!!! Az esti program következtében délelőtt tíztől délután négyig (10-16) tudják a helyiséget rendelkezésünkre bocsátani. Ez "mindössze" 6 óra, és eddig mindkét találkánk alkalmával az derült ki, hogy ez nem is olyan sok idő!. Várható tehát, hogy a program sűrű lesz, mert szeretném, ha az írással is minél többet tudnánk foglalkozni. Ergo, minél pontosabban tudunk kezdeni, annál több időnk lesz. Négykor kivágnak bennünket, mert öttől más program van, és még fel kell készülniük arra is. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bérleti díj (alku után) 1500 Ft / óra, azaz 9000 Ft összes. A bérleti szerződés aláírásakor ezt én előfinanszírozom. Értelemszerűen, minél többen leszünk, annál kisebb lesz a részösszeg (én a lányommal, Mónikával, eleve kettőnek számítok).
Bármennyien leszünk viszont, a korábban említett hozzájárulást tartom, tehát akkor sem lesz több 1200-nál, ha a kis létszám miatt elvileg többre jönne ki (nem lenne korrekt a jelenlévőket a megígértnél nagyobb mértékben terhelni). De talán csak összejövünk legalább annyian, mint a múltkor :D.
Na elmentem a Nagymező utcai művészboltba, vettem tollszárat, 3 hegyet és egy kis tust. igy volt a legegyszerűbb, na meg olcsón tud majd hozzá tust, további hegyeket vásárolni.
és volt nádtoll! vettem azt is 50 Ft. Majd aztán metszik magának később végülis az is a szépsége a dolognak.
Tökéletesen megfelelő készlet, én is írtam alább a Bruynzeel-t. Később meg attól függően, hogy merre akar irányulni, továbbmehet.
Én máig is 300 ft-os tollhegyekkel és tollszárakkal dolgozom (600 Ft / db). Ezeket majd az lesz az előnye, hogy bármit játszhat a színekkel, mert nem lesz tintára korlátozva.
fú nagyon szép ez a készlet! lehelletnyit drága, de vállalható
http://www.muveszwebshop.hu/index.php?productID=8694 ez nem lenne jó? olcsóbb, cserébe nem túl dekorativ kiszerelés, viszont ha jó a minősége és használható..
Igazából arra gondolok, hogy a latin betűs kalligráfiára kéne ráállni. az talán egy magyar kezdő számára ismerősebb terep. annak szerintem jöbban örülne.
Barátnőm nem csinált még egyáltalán ilyesmit, viszont tudom, hogy grafomán és mikor voltunk egy papirmalom&múzeumban a shopban látszott hogy nagyon nézegeti ezeket a készleteket és teljesen odavan értük.
Arab kalligráfiához a toll hegye NEM 90°-BAN VAN csiszolva, hanem balra 30°-ban. Ide tűzök egy linket, ahol vannak képek az iszlám kalligráfia eszközeiről.
FONTOS! Nádtollat nem lehet kapni, azt mindenki magának metszi.
Én sem keleti kalligráfiával foglalkozom:D A latin betűs, ún. nyugati kalligráfiát művelem, csak a közös portálunk összehozta a kalligráfiához tartozó összes ágat:)
Értesz esetleg angolul? betűznék néhány linket az iszlám kalligráfia eszközeiről, aztán ha letisztul, hogy mi lenne a legjobb, megnézzük, hogyan lehet hozzájutni.
látom a másik topikba is irtál, nem akarom teleszemetelni a fórumot szóval ide válaszolok arra is.
Igen törökül tanul és iszlám kalligráfiához kéne :) de szerintem legalább ugyanúgy érdekli az európai kultúrkör (gondolom beszélhetünk kalligráfia esetében európai vonalról is). Egyedül japán felé nem nagyon vonzódik.
köszönöm a reagálást:) Barátnőmnek karácsonyra lesz, tehát dec 24 előtt meg kéne vennem Pesten. Hivtam a budai művészellátót, ott nem volt.. meg egy másikat ahol visszakérdeztek, hogy a kalligráfia készlet az mi.. :D :(
hát szóval tényleg egy kezdő kis készlet kéne ami nem japán kultúrkörből származik. pl olvastam az Ann Bowen féle kiadványról de az is elfogyott már mindenütt..
Az íráshoz többségében kézzel szoktak nádtollat faragni, (én is használok a nagyobb betűs latin kalligráfiához), vagy balkezeseknek készülő kalligráfia készletet.
Töltőtollban mehet a ROTRING ART PEN, vagy BRUYNZEEL, csak a hegyet át kell csiszolni más szögbe.
Kérlek segítsetek nekem, a sors (google) ide irányitott.
Barátnőm rendkivül lelkes és nagyon szeretne kalligráfiával foglalkozni. Mivel közeledik a karácsony teljesen egyértelmű, hogy egy készletet fog tőlem kapni.
Nagyon kérlek benneteket hogy mondjatok nekem egy boltot ahol kaphatok számára megfelelő (kezdő, nem japánt - törökül tanul) jó minőségű készletet.
Nagyon köszönöm. Én sajnos egyáltalán nem értek hozzá és nem tudom mi milyen hol miért mennyiért..
Ps: Abdullah Yusuf munkáit megnéztem, hát még a végén engem is elkezd érdekelni.. :D baromi jók!!
A legtöbb jó minőségű tollhegy nem rozsdázik (ha így lenne, a tintát sem bírná). Én speciel mártogatós hegyekkel dolgozom, hogy ne csak tintát, hanem festékeket is tudjak használni (arany, ezüst, fehér, stb). Minden további nélkül mosom vízzel, sőt esetenként fogkefével is, főleg, ha színes után fehérrel akarok dolgozni, vagy olyan festéket használtam, amelyik korrodálhatja a fémet, ha rajta marad.
Amennyiben a kalligráfia készlet tőltőtollverzió, érdemes lenne megnézned a "Töltőtoll, golyóstoll, ceruza" topikot, biztosan találsz tisztításra tanácsot, nagyon jó töltőtoll szakértők vannak ott...:)
egyszer már találtam egy nagyobb, tollakkal foglalkozó topicot de most sajnos nincs meg. a kérdésem az lenne, hogy vettem egy 10 euro értékű kalligrafikus tollkészletet, ez volt a legolcsóbb használható. mostanában rajzolok vele, és utána vízzel szoktam elmosni a csap alatt. így a fejek feketék maradnak, de ami nagyobb probléma, hogy félek hogy berozsdásodnak. ti mivel szoktátok mosni? ettől nem kell félni? köszönöm: karas