Tenylegesen nincs olyan resze Becsnek ami ugy "am block" elkerulendo lenne. Termeszetesen vannak olyan utcak vagy blokkok, ahol lelakottak az ingatlanok vagy sok a "ketes egzisztencia". A palyaudvarok kornyeke tipikus "veszelyforras" mar ami a keregetoket vagy hajlektalanokat illeti. De ezek nem kulonulnek el bizonyos keruletekre.
Südbahnhoff kornyeken sok a hobo, viszont ott a Schweizer Garten az utca masik oldalan, ami szerintem az egyik legszebben megcsinalt becsi park.
11. keruletben tudok egymastol 3 utcanyira levo onkormanyzati lakasokbol allo hazakat. Az egyikben kirohadt ablakfelfak, dunyha az ablakban, mezitlabas kiskolykok probalnak cigit kerni minden kapualjban. A masik csontra felujitva, rendezett park a kozepen, nem lopjak ki az ujsagot a becsuletkasszas tartobol szombatonkent.
Vagy bevasarlokozpont: Ott a Lugner-City a 13. keruletben, ha bemesz kb. olyan erzesed van mint ha a Skala-Metroban jarnal a rendszervaltas elott. Parasztbarokk a gagyi hatan, pedig 10 percre sincs a Mariahilferstrasse. Viszont a XXII. keruletben ott a Donauzentrum, ami szerintem barmelyik europai bevasarlokozponttal felveszi a versenyt kialakitasaban es kinalataban. Pedig a XXII. kerulet igencsak varosszele...
A Prater, ahol ti is voltatok ezek szerint: Az elotte levo korforgalom es villamos/metromegallo az egyik leggazosabb, mert sok alkesz hobo ott veszi/issza meg a napi fagyalloadagjat. Ha kicsit bentebb mesz akkor viszont ott a Schweizerhaus, ami viszont Becs egyik leghiresebb etterme (bar en nem szeretem a csulkot sorrel, de tagadhatatlanul van egy egyedi osztrak/bajor hangulata).
Szoval nincs Ujpest-Obuda kulonbseg a varosreszek kozott, viszont sok helyen tud szemetszurni a felso-kozeposztaly es a prolik kozotti eletszinvonalbeli kulonbseg.
Tipikus turista be is megy az ilyenekbe vagy nem? ;)) Nekünk meg arra kellettek, hogy ha eltévedtünk, be tudjuk lőni: kb. melyik metróállomásnál járhatunk :D A belváros meg... hát ez van, páromra is kellett időt szakítani (lásd Práter :) ) túlságosan messzire nem mertünk menni, mivel fogalmunk sem volt (most sincs), meddig is tart a 100-as zóna. A metrótérkép kicsit megijesztett... A jegyünk meg csak azon belül volt érvényes.
Egy napos kirándulásra még vissza akarok menni (néhányszor), de akkor egyedül, kifejezetten fotózási céllal... ha netán van olyan városrész, amit jobb elkerülni... esetleg még most szóljatok! :)
"más kérdés, hogy tájékozódásipontként ezeket használtuk és szinte kizárólag a belvárosban kószáltunk"
Ezt csinaljak a tipikus turistak :))
Becsnek csak az egyik arca az 1-9 keruletekre jellemzo "csaszarvaros" hangulat. En peldaul nem is szeretem azt a reszet, pont a zsufoltsag es a turistak miatt. Viszont szeretem nagyon a Wienerwald-ot, a Donauinselt, a parkokat, a borospinceket es szoloskerteket a XIX. keruletben, stb.
Mondjuk en Londonban is utaltam, hogy a Tower-Bridge pillerjeit nyitogattak egy nyomorult vitorlasladik miatt is. A japan turista logott ki mellettem a buszbol 3 videokameraval a fejen, es majd osszepisilte magat oromeben hogy mekkora csodat lat. En meg minden heten legalabb ketszer szivtam plusz 15 percet emiatt hazafele. Szoval mas az ember nezopontja ha ott el az biztos...
Belgium, Dania, Ausztria es Nemetorszag tovabbra is korlatozza az "uj tagorszagok" munkavallaloit.
Az osztrakok raadasul meg pofatlanok is, mert "hianyszakmakban" konnyitett eljarasrol beszelnek. A teteles felsorolasbol csak nehany gyongyszemet ragadnek ki:
útkövező
patkolókovács
kocsikészítő kovács
mozdonyfűtő
Csak a kovako-pattintokat felejtettek ki meg a sarkanytyu-keszitoket...
A tobbi szakmahoz termeszetesen talalnak magasan kvalifikalt osztrakokat, igy mashol Kelet-Europai munkavallalo csak engedellyel vallalhat munkat.
Mindekozben a lakossag 40%-a kozvetlen allami juttatasbol (nyugdij, gyes es segelyek) el. A legmagasabb adokulcs pedig 50% (hogy nehogy hazautalja a sok Torok es Jugo a jovedelmet, aztan ehenhaljon a szegeny osztrak szavazo allampolgar).
Nos... azért én nem vagyok egy szokványos turista. Eleve olyan céllal indultam, hogy inkább a városból szeretnék látni valamit, nem a látványosságokból. (más kérdés, hogy tájékozódásipontként ezeket használtuk és szinte kizárólag a belvárosban kószáltunk)
Drogos arab alatt nem annyira a belőttekre gondolok, inkább a dílerekre céloztam. :) http://www.flickr.com/photos/haazee/2743841963/in/set-72157606609098383/ - pl. emellett a templom mellett ültünk le pár percre. Ezalatt a tíz perc alatt volt szerencsénk látni egy röpke "árucserét". Hogy valóban drog volt-e, azt persze nem tudhatom.
Koldusok: ezeket nézve komolyan Budapesten éreztem magam, csak jóval kevesebben voltak.
Ami a kiköltözést illeti, egy szóval sem mondtam, hogy dolgozni is akarok. De ez már hosszú... (egyébként megleptél: EU tagként is engedélyhez kötött a munkavállalás? :-o )
>> Ha barhol Ottakringer vagy hasonlo felirat van kiirva az egyenerteku azzal hogy 70-es evek ota nem ujitottak fel, 90 ota nem takaritottak. Az osztrak prolik imadjak a hangulatat... <<
brigitte hamann könyvében olvastam, hogy már rudolf trónörökös is 1860-70 körül hetenként egy két alkalomra el-eltünedezett a burgból, és mintegy álruhában, hajnalig különféle kocsmákban sörözött és kocsisokkal nótákat énekelt. egyszer a belga feleségét is magával vitte, aki utána napokig hányt, és élete végéig az egyik legkellemtelenbb emléknek nevezte azt az éjszakát.
Turistakent mindig mas a varos mint ott lakni. Neked 3 nap alatt lehet fol se tunik az ami engem huzamosabb ido alatt zavarni kezd, mert inkabb a terkepet bujod meg a megallokat figyeled. En altalaban 1 megalloval a Stephansplatz elott riadok fel rutinbol, de szerintem aludva is betalalnek :)
Milyen drogos arabokra gondolsz? Szerintem kifejezetten keves a nagyon lecsuszott egzisztencia Becsben egy nagyvaroshoz kepest. Londonban ehhez kepest tenyleg durva allapotok voltak.
Emlitette valaki a koldusokat: Az leginkabb kulfoldi kezben levo koldusmaffia. Megtalalhatok Becstol Londonon at Romaig mindenhol Europaban sajnos. Nem lehet veluk mit kezdeni ha egyszer nyitottak a hatarok.
Viszont kikoltozni nem egyszeru. Egyreszt engedelyhez kotott a munkavallalas, masreszt anyagilag is elegge megterhelo tud lenni. Ovatosan a tervezgetessel szerintem...
Érdekes, a metrós problémáddal nem találkoztam a három nap alatt. Egyszer volt, hogy tömegben kellett volna metróra szállni, megvártuk a három perccel később érkezőt.
De azt hiszem, amikről írsz... na pont ezekre lettem volna kíváncsi, mert ez már a "valódi" Bécs és nem a turisták számára kiglancolt belváros. De lehet, hogy ezekkel, a narkós arabokkal és a punkokkal együtt is könnyebben el tudnám viselni. Namind1, ez még a ködös jövő, de egyelőre nem adtam fel, hogy kimenjek. (hacsak nem találok munkát egy hónapon belül)
Nehany aprosag ami zavaro ha huzamosabban itt elsz:
A metron nem tudnak kozlekedni. Minden megalloban kozelharcot vivnak a le- es felszallok mert keptelenek kivarni mig leszall mindenki es csak utana felszallni. Minden mas kozlekedesi helyzetben elozekenyek es udvariasak ez meg valahogy nem megy nekik...
A lakossag nagy resze dohanyzik, es abszolult erzeketlenek ezzel kapcsolatban a kornyezetukre. Pl jatszoteren homokozoba bagoval a szajaba megy be, vagy akar el is dobja a csikket a homokozoba. Az teljesen atlagos, hogy babakocsit tol es bagozik anyuka...
Kutyakat mindenhova beengedik. Bar ez van akinek kifejezetten tetszik, en pl nem szeretem mikor ruhasboltban vagy kavezoban is ott leng a kutyaszor mert valaki nem tud a bernathegyi nelkul elni...
A boltok nyitvatartasa elegge lehetetlen. Bar megszokja az ember egy ido utan, de azert visszasirom hogy delutan nem kellett rovifnyulvagtaban rohanni a bevasarlast elintezni munka utan, hanem 24 oras volt a Tesco otthon...
A kocsmak nagyresze tenyleg kocsma, krimo, vagy meg annal is rosszabb. Ha barhol Ottakringer vagy hasonlo felirat van kiirva az egyenerteku azzal hogy 70-es evek ota nem ujitottak fel, 90 ota nem takaritottak. Az osztrak prolik imadjak a hangulatat...
Hamar osztrak proli: Van egy tipusa az osztrakoknak, az alacsony kopcos voros szoros izzado pocakos. Mindegy hogy no vagy ferfi, kb. ugyanugy nez ki. Nyaron rovidnadrag, atletatriko. Telen nyakig huzott farmer es kotott melleny. Na azokat erdemes messzire kerulni, olyan paraszt mind, hogy szedul a betonon...
Mindezekkel egyutt is nehez azt mondani hogy Becsben ezek vagy mas rosszabbak mint Budapesten. Csupancsak itt sincs kolbaszbol a kerites. De osszessegeben ket ev tapasztalata alapjan azt mondhatom hogy Becs sokkal elhetobb varos mint Budapest.
"őket már 1959-ben elhagyták a felszabadítók, igy volt alkalmuk és idejük fejlődni. 30 éve előnyük van velünk szemben"
Ez egy régi tévhit, ami nem igaz. Mo sem 30 év múlva sem később nem fogja utolérni a nyugatot, mert ez egy másfajta kultúrkör, másfajta szocializációjú emberekkel. Mo-nak a török hódoltság koráig ugyan volt némi esélye felzárkózni a nyugathoz, ez az esély azonban a hódoltság korában elveszett. Ma az a kérdés, ki tud-e törni Mo a balkáni (hódoltsági török) kultúrkörből. Az utóbbi években úgy tűnik hogy nem tud, Románia és Bulgária is hamarabb fog felzárkózni a fejlett világhoz mint az egyre inkább operettvalóságba menekülő Mo.
Meg ami fura még Bécsben, hogy a központi helyeken (metróaluljárókban), nem csak egy-egy lyuk a bérletpénztár, hanem egy nagyobb kulturált szép helyiség, s nem csak ticketet vehetsz, hanem makettvillamost stb-t is. Térképet pl ott vettünk.
Nállunk meg 70-es évekbeli bódé lemázolva 60.-szor s benne egy egy öreg mamika. Vagy újításként konténer. Illetve egy-egy ablak az aluljáróban a csövik közt, akik rájárnak a bérletessora, mert tudják hogy ott pénzel álnak sorba, s akkor lehet lejmolni. ...
Nem tudom hol jártál. Rengeteg ujságárus van, rokonlelkek rendszerint egy szót se tudnak németül és elég sötétbőrüek. Árulnak a belvárosi utcákon, metroban, meg mindenütt. kirakják a földre az ujságokat és szedik érte a pénzt. Becsületkasszát ugy ismerem, hogy ha nem dobod be a megfelelő pénzt, nem nyilik ki az ablak amin kihuzhatod az ujságot. Persze egyszerre csak egyet. Tkp. nem becsületkassza, hanem egy automata ujságos.
becsületkasszás ujságos (standard, presse, kurier stb) hétvégeken egész ausztriában van. én még emlékszem, hogy budapesten is volt 1984 telén, de kb 3 hét alatt megbukott.
Egyébként időm, mint a tenger, tervezgetem, hogy visszamegyek egyedül. Egyetlen apróság kellene: valami egészen alapfokú német nyelvkönyv, hogy a nemönkiszolgálóban is tudjak kérni két zsömlét vagy egy pizzát... lehetőleg úgy, hogy kizárólag németül adjam elő a bánatomat :) Ciki volt, mikor próbáltam németül felolvasni a táblára írt szöveget (Ein xxxx bitte - v. vmi hasonló), majd angolul folytattam... :D
Újságárust én is alig találtam - tán kettőt a három nap alatt, ebből az egyik épp zárva. Kólát, egyebet lehet kapni minden nagyobb aluljáróban. Azzal csak az a gondom, hogy k. drága... (Sparban egy üveg valami 0.9EUR körül van, míg ezekben a boltokban 1.5-2.5)
Mi vonattal mentünk. A rendezőpályaudvaron áthaladva megnyugodtunk, itt is firkálnak kocsikat, mozdonyokat, keritést meg egyéb vasúti műtárgyakat. Persze nem annyin volt mint a MÁV-nál. Kb 100 vagonból egyen volt, s azok elég elhagyottnak is tűntek.
A Pályaudvaraik meg egyenesen fantasztikusak. Mint egy reptér :)))
No ez a vicc, hogy közel sem tűnt olyan koszosnak, mint pl. a budapesti Belváros... Egy-egy eldobott sörösdoboz, néhol egy-egy csikk. Persze lehet, hogy túlságosan lefoglalt a kerékpárutak mennyiségének látványa :)