A kamatról. A két hetes kamatról. Nem tudunk elszakadni attól, hogy van egy hatalmas államadósságunk, amit refinanszírozni kell. Van némi mozgástere a jegybanknak a kamatok meghatározásában, de igazából a piac dönt. Ha nem kellene annyi lejáró államkötvényt refinanszírozni, akkor nem kellene csalogatni a befektetőket, hogy legyenek szívesek államadósságot venni magas kamatra.
Na ne fárassz 7 év alatt 10 ezer milliárd forintnyi államadóssággal sikerült növelni a már megláévő 8 ezret. Ekkora mennyiségű állampapírt a piac csak ilyen magas kamatokkal tudott felszívni. Ma már szinte így se. A magas kamat a hatalmas államadósság következménye. Ha nem vettünk volna föl ennyi hitelt nyugdíjra és egyéb készpénzes jóléti juttatásra, akkor lehetne alacsonyabb kamat.
A monetáris tanács március 23-i ülésén a jelen lévő 9 tag közül hat külső tag az alapkamat 9.5%-on tartására, míg a három belső tag (Simor András jegybankelnök, Király Júlia és Karvalits Ferenc alelnökök) az alapkamat 100 bázisponttal történő megemelését támogatták - derül ki a Magyar Nemzeti Bank által ma kiadott rövidített jegyzőkönyvből. Simor András a márciusi kamatdöntést követő sajtótájékoztatót akkor szokatlan, most már jobban érthető módon azzal kezdte, hogy jelezte: két kamatdöntési alternatíva volt a tanács előtt, és a "számottevő többség" a kamatláb szinten tartása mellett volt.
Köszönöm mégegyszer - megtörtént:)) Viszont valamit nem értek.
Eddig ha külföldön használtam a kártyámat (Bulgária - DSZK-ottani OTP automatánál, 1 eurot számoltak fel tranzakciós díjként. Most ha jól látom (jól látom????) 4 euro+ 1 % a taksa. Igy van? vagy csak elnéztem valamit.
Holnap 236 forintért tudod majd venni - ez lesz szerintem. De ne a kártyát nézd, hanem a szlacsomagod. Annyiba kerül a kp-felvétel eurónál is, mint forintnál.
Sima Visa Classic - az előzőt ellopták - és erre beszélt rá a nő a bankban - 100e a napi limit amit felvehetek - innen mennek az átutalásaim. Próbáltam megnézni a kondíciós listát - de olyan kis betűkkel van hogy nem bogarásztam.
Mi van akkor pl. ha változik napközben az árfolyam? mert most 236.76-nál van mindig nézni kell mikor mennyi? vagy csak a reggeli számít?
:)) Nem tudom tavaly lehetett-e venni eu-t az OTP-nél..... mindenesetre nekem jók a tapasztalataim a bolgár DSZK (ottani OTP)-nél - korrekt áron vettem ki pénzt - és csak 1 euro volt a tranzakciós díj.
Kérdezném, ha most itthon vennék ki eurot - (Deák tér) - akkor mennyi az itthoni taksa????
Ha nincs devizaszámlád - és azon belül utalgatsz egyik valutáról a másikra -, akkor a bank mindenképpen a rosszabbik valutavételi árfolyamon fog számolni és nem a devizaárfolyamon. Csxólok....