Keresés

Részletes keresés

battila63 Creative Commons License 2008.09.08 0 0 64
Üdv mindenkinek!

Felhoztam.

http://index.hu/gazdasag/magyar/adkerd080904/?thx=1

Kitöltöttem a tesztet, az eredmény nem hiszem hogy kétséges:)))))

ui: mit rontok el? Avanttal linkként teszi be a linket, Mozzillával csak szövegként.
Biztos én vagyok béna.
midnight coder Creative Commons License 2008.05.17 0 0 63
Az alapvető különbség a biztosítás és az állam bácsi által szolgáltatott TB és nyugdíj között az hogy az előbbi önkéntes, a felek közös akarata nyomán létrejött szerződés. Én mint midnight coder ha akarok odamegyek a biztosítóhoz ha akarok és kötök vele szerződést hogy ha én is akarok és ő is akar, olyan paraméterek alapján amiben meg tudunk egyezni - ez persze a gyakorlatban általában előre kidolgozott konstrukciókat jelent amit vagy elfogadok vagy nem. Ezzel szemben állam bácsi fogja a pénzem X százalékát (és itt most tökmindegy hogy a munkavállaló vagy a munkaadó fizeti, ez csak a parasztok vakítására szolgál, valójában mindent a munkavállaló fizet csak amit a munkáltató azt ez utóbbi adminisztrálja - ami amúgy a cégek adminisztrációs költségeinek növelésén túl kizárólag a feketegazdaság erősítését szolgálja - illetve azt hogy az átlagpolgár ne tudja mennyit is fizet valójában) és elveszi ha akarom ha nem.

Persze ilyen a kötelező biztosítás is, de ott legalább eldönthetem hogy akarok-e autót vagy nem, másrészt közel sem ekkora összeg.
Előzmény: Törölt nick (62)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.16 0 0 62
Ja, így már értem.

Szóval, ha a 102e nettóból levonom még a hiteltörlesztést (18e, dévúmatyi 0.8 ; 33e 46 m2 panel, R.palota ; 27e plazmatévé), a rezsit, a kajámat no meg a kannásbort és az ukrán cigit, akkor ez 80 % sarc.
Most már nem fogok ANNYIRA hülyén felfordulni. Kösz!
Ja, és ha hirtelen felforrnak a hormonjaim és háromszor kibuszozok a Külső Gázszag utcába a mozdonyszőke sánta Pamelához egy oboára kézi befejezéssel, akkor rögvest 104.8 % lesz.

Kurvagyurcsány! Mocsokszadesz!

(P.s.: Azért hálából... Na, szóval válassz ki a közeledben a sok közül egy jobbfajta biztosítási brókert -ha még nem múltál el 57 éves- és tárgyald meg vele, melyik változat lesz pont a neked optimális. Már havi 30-40e Ft befizetéssel is durvára meg tudod nyomni a jövendő járadékodat. És a legjobb, hogy az államnak coki!)
Előzmény: midnight coder (57)
battila63 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 61
A fejedelmi többes a cikkíróé. Legalább olvassd el, vagy legalább egy vigyorjelet.......
És ha beleolvastál volna egy picit a topikba, nem nekem írnád, hanem másnak.
Mindegy.
Előzmény: durvulo (60)
durvulo Creative Commons License 2008.05.16 0 0 60
Mi ez a fejedelmi többes? Lehet, hogy ti loptok, mi nem!
Előzmény: battila63 (-)
midnight coder Creative Commons License 2008.05.16 0 0 58
Pár év és fel is emelik a nyugdíjkorhatárt annyira...
Előzmény: Törölt nick (51)
midnight coder Creative Commons License 2008.05.16 0 0 57
Melyik részét nem érted ? A nettó-bruttó-bérköltség számításra ott van Pl. a http://nettober.extra.hu/, az durván kiszámolja neked hogy mennyi az amit a munkáltató által kicsengetett összeg (amit minimum ki kell termelned ahhoz hogy ne küldjön el). Ide bepöttyented a bruttó bér kockába hogy 300 000 Ft, a felső sorban meglátod hogy mennyit fizet utánad a munkáltató, az alsóban meg megkapod a nettó béred, a kettő közt pedig tételesen levezetve hogy mi mennyi. A nettó bérre aztán számolj még rá további dézsmákat: áfát, jövedéki adót, illetékeket, súlyadót, stb. ez viszont már attól függ hogy mire költöd a nettó béredet.

Bevételi oldalon mi van ? Ez is személyfüggő: nálam speciel szinte semmi. Kivéve persze az állam által nyújtott szolgáltatásokat: rendőrség, honvédség, esetleg az orvosi ellátás. Nyugdíjat én már nemigen kapok, orvosi ellátást elég ritkán és kis súlyú dolgokkal kapcsolatban veszek igénybe, gyerekem nincs így oktatási költséget sem produkálok, szociális segélyt sem kapok. Persze a szabolcsi 8 elemis rokkantnyugdíjas cigány és kis 16 gyerekes családja más kérdés, ők viszont adót nem fizetnek. Mert szociálisan így igazságos.
Előzmény: Törölt nick (53)
battila63 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 56
Nem vagyok azért annyira........:)))
Minden bizonnyal többet is fizethetnék, de az már igaz, a mostani adóteher befizetése mellett a vegetációhoz jó vagyok.
Igaz az is, hogy a legjobban az borít ki, ha látom mások mennyire szarnak az egészre, no meg persze az is ha szeretett pártunk és kormányunk szarik rá. /És ez igaz egyaránt minden oldalra!!/

Azért is keltette fel a figyelmemet a topiknyító cikk, mert a kötelességek és jogok tekintetében nagy zavart érzek az erőben. Ha nem teszem a kötelességem, nincs is jogom bárki ellen ágálni. Sokan ezt alaposan felforgatják, először a jogok, és majd aztán talán a kötelességek, de ebben már senki sem bízik.
Nyilván való, hogy odafenn alaposan rendet kellene tenni, de az is nagyon igaz, a fejekben is alaposan azt kellene.
Előzmény: Kiswombat (55)
Kiswombat Creative Commons License 2008.05.16 0 0 55

Attól függ...

Ha kibírod/kibírja a vállalkozásod, hogy mindent rendesen befizess, akkor nem vagy hülye.

Ha inkább csődbe mész/vállalod az utcára kerülést, pedig el is kerülhetnéd, akkor bizony hülye vagy.

Tkp. persze az lenne jó, ha mindenki úgy gondolkodna az adófizetésről, mint te. Csak szerintem ezzel az agyatlan adóztatással (nem a behajtásra mennek rá, hanem ugyanazt a nyomorult 2 millió embert szívatják egyre jobban) teljesen kiölik az átlagból az adózási morált.

Már én is úgy vagyok vele, hogy ha lenne módom bárhogyan átbaszni anyagilag az államot (sajnos nincs), semmi lelkifurdalást nem éreznék miatta.

Előzmény: battila63 (22)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.15 0 0 53
Má' megbocsánat Pofaszőr Úr,
de az én <50-es IQ-mmal ennyi nem elég. Légy má' oly kalkuttai Terézanya, hogy a menetrend szerinti porig alázásom MELLETT még le is vezeted TÉTELESEN, hogy miképpen is lesz az az elvonás cca 80 %. MONDOM TÉTELESEN ha szabad esdekelnem. És én, csekélyértelmű ez alatt asztatat merészelem érteni, hogy a klasszikus kettős könyvelés szabályai szerint (és nem ragaszkodom a hivatalos számlakeret minuciózus alkalmazásához) levezeted a bevétel-kiadás oldalakat. Legalább hozzávetőlegesen.

Lehet szó róla?
Előzmény: midnight coder (47)
ISFC Creative Commons License 2008.05.15 0 0 52

"Feltaláltak valami csodaszert amit ha beszedünk akár 600 évig is élhetünk."

Nem, nem! Nemsokára jön Ooorbáááán és nektek már akkor végetek lesz, sőt az egész világnak! :-)

Előzmény: Törölt nick (51)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.15 0 0 51
Jó hír! Feltaláltak valami csodaszert amit ha beszedünk akár 600 évig is élhetünk.
És akkor igen sok idő lesz még a nyugdíjig.
Előzmény: kopasznyakú (50)
kopasznyakú Creative Commons License 2008.05.15 0 0 50
ha fizetsz járulékot és 45 évesnél fiatalabb vagy, sem lesz nyugdíjad
Előzmény: Törölt nick (45)
midnight coder Creative Commons License 2008.05.15 0 0 49
Ja. Úgy fél év után pedig csődbemenne az ország. A baj igazából az hogy kb. 6 éve hasonló gazdasági zsenik irányítják az országot, azért tartunk ott ahol...
Előzmény: Törölt nick (45)
midnight coder Creative Commons License 2008.05.15 0 0 48
Az államnak az a haszna hogy ha az illető cég csődbe menne akkor a vállalkozó, valamint az összes alkalmazottja mehetne munkanélküli segélyre vagy ennek hiányában lopni. Az illető cég illetve az alkalmazottak így legalább a megélhetésüket + valamennyi járulékot (ami az ő ellátására legalább elég) kitermelnek, ellenkező esetben pedig ezt is állam bácsinak kellene kitermelnie.

Persze jöhetne be a helyére multi, de ahogy én látom valahogy mostanság a multik sem annyira ide jönnek, hanem Pl. a jóval kedvezőbb adózási és egyéb paramétereket nyújtó szlovákiába. Ide az jön aki a szlovákoknak nem kell (Pl. a Hankook). Ráadásul a multiknak is megvan az a jó szokásuk hogy mindenféle kedvezmények fejében jönnek ide, ami szintén a költségvetés bevételi oldalát kurtítja.
Előzmény: Törölt nick (43)
midnight coder Creative Commons License 2008.05.15 0 0 47
Nagyon hülyén fogsz meghalni ha azt hiszed hogy a 400 ezer 50%-a 100 ezer. Ez még az alapszintű érettséginél is bukta lenne ;-)
Előzmény: Törölt nick (42)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.15 0 0 46
Ha nem fizetsz nyugdíjjárulékod, nyugdíjad se lesz. Bár, amilyen nagyvonalú a magyar állam, valami minimálisat biztos ad. Az eü. járulékok nemfizetése drasztikusabb következményekkel jár más országokban, és a saját egészséged rovására.
Előzmény: Gerolsteiner (44)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.15 0 0 45
Kifogás, ujjal mutogatás másokra mindig van, ez egy jó magyar szokás.
A baj, hogy az ilyen kifogások még mindig komoly következmények nélküliek.
Ha teljes vagyonelkobzás+10 év járna adócsalásért, mindenki rágná az APEH küszöbét:-DD
Előzmény: midnight coder (41)
Gerolsteiner Creative Commons License 2008.05.15 0 0 44

"Sorry, de a nyugdíjbiztosítást és eü. járulékot azért a saját nyugdíjadra és egészségügyi ellátásodra fizeted"

Ez azért csak részben igaz.

Előzmény: Törölt nick (38)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.15 0 0 43
"Akik mellesleg a magyarországi munkahelyek úgy 3/4-ét adják, és akik akkor is jó eséllyel itt maradnak ha a multi felszámolja a magyarországi telephelyét egy új romániai vagy kínai telephely kedvéért."

Aha, és mi az állam haszna a sima, szaros adócsalókból? Többe kerülnek, mint a munkanélküliek.
Ezek után most már értem, miért nem kár az ilyen vállalkozásokért.
Előzmény: midnight coder (40)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.15 0 0 42
Értem.

Szóval a 80 az ex venter sacc/kb cca. 50. Ámdeviszontag egy alacsony jövedelmű erős dohányosnál hozzájön még az ÁFA, meg a durvamagos jövedéki adó, ezzel együtt az állami sarc lehet akár 55-60 % is. Nodehaezzelszemben az a bizonyos csekélykejövedelmű állami pógár csempészett bagóval rongálja a tüdejét, nem közlekedik, csak a saját guggolósát issza, akkor lemegy 45-re.
Köszi, most mán nem fogok ANNYIRA hülyén meghalni.
Előzmény: midnight coder (37)
midnight coder Creative Commons License 2008.05.15 0 0 41
Ps. Amúgy nekem nem is alapvetően azzal van a bajom hogy adózni kell (a mérték már más kérdés) hanem azzal hogy ezek után felkent vezetőink kaján vigyorral az arcukon lopják a közvagyont, és ha netán tettenérik őket akkor max. vállatvonnak és egészségügyi okok miatt távoznak - majd fél év múlva megjelennek valahol másütt ahol közpénz van a láthatáron. Ok, szedjék az adót, de akkor legalább olyan gondosan bánjanak a beszedett pénzzel mint ha magáncég vagyonáról lenne szó. És ha nem képesek akkor tűnjenek az adott posztról, lehetőleg börtönbe.
midnight coder Creative Commons License 2008.05.15 0 0 40
Sorry, de a nyugdíjbiztosítást és eü. járulékot azért a saját nyugdíjadra és egészségügyi ellátásodra fizeted.
Szerinted mennyi az esélye annak hogy egy mai 30-as, 40-es bármiféle nyugdíjat kap mire odakerül ?

vagy pedig azok a kis pitiáner vállalkozócskák, akik minimálbérből döglődtek idáig, míg az összevont Államkincstár és APEH óta már kifizetik a magasabb bér után a járulékokat, annyira fosnak a vizsgálatoktól. Ez 114 ezer egyéni vállalkozóból 112 ezret jelent :-DD
Akik mellesleg a magyarországi munkahelyek úgy 3/4-ét adják, és akik akkor is jó eséllyel itt maradnak ha a multi felszámolja a magyarországi telephelyét egy új romániai vagy kínai telephely kedvéért.
nyugatioldal Creative Commons License 2008.05.15 0 0 39
Akkor szerinted ha nyugdíj előtt meghalok, akkor örököseim visszakapják a befizetett nyugdíjjárulékomat?
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.15 0 0 38
"a nyugdíjbiztosítási és egészségbiztosítási járulék + egyéb dézsmák"

Sorry, de a nyugdíjbiztosítást és eü. járulékot azért a saját nyugdíjadra és egészségügyi ellátásodra fizeted.

Különben az ilyen dumát, hogy miért nem fizetek adót-járulékot, rendre olyan emberektől lehet hallani, akik a legnagyobb potyalesők. Olyanok, akik 10-20 éve otthon kotlanak a férjük révén, vagy pedig azok a kis pitiáner vállalkozócskák, akik minimálbérből döglődtek idáig, míg az összevont Államkincstár és APEH óta már kifizetik a magasabb bér után a járulékokat, annyira fosnak a vizsgálatoktól. Ez 114 ezer egyéni vállalkozóból 112 ezret jelent :-DD
Előzmény: midnight coder (37)
midnight coder Creative Commons License 2008.05.15 0 0 37
Durván:
bruttó bér = bérköltség - (a nyugdíjbiztosítási és egészségbiztosítási járulék + egyéb dézsmák)
nettó bér = bruttó bér - SZJA.
elkölthető pénz = nettó bér - (ÁFA + jövedéki adó)

Ez mondjuk 400 000 forint bevétel mellett úgy 100-140 ezer (attól függ mit veszel). Jó, nem 80%-os elvonás, de épp elég ahhoz hogy pofátlannak lehessen nevezni.

Persze ez még fokozódik, állam bácsi ha Pl. kenyeret veszel akkor azon is nyer, mivel a kenyeret, illetve a búzát is szállította valaki, a szállítás során benzint fogyasztottak amiben szintén benne van a jövedéki adó. Ezt is te fizeted, csak nem tudsz róla.
Aztán ha megdöglesz, a gyerekeid fizetik a haláladót az után amit te már egyszer leadóztál.
Előzmény: Törölt nick (35)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.15 0 0 36
Azzal hogy a polgár lássa, hogy mire megy el a pénz, maximálisan egyetértek.
Minden olyan testület a köztisztaságitól, az iskolákon át a közigazgatásig amelyik közpént költ el legyen köteles nyitni 1 fórumot és ott beszámolni az elköltésről, és tudomásul venni a véleményeket.

Mert pillanatnyilag ez csak a legmagasabb helyeken van így, arra cuppan a média, pedig sok kicsi sokra megy.
Annak idején bosszantott pl hogy miért olasz csempével űjították a sulit. Aztán hetekig álltak mert a megrendelt cucc kevés volt, és az utórendelés elvitte, azt amivel végül is olcsóbb lett volna.
Előzmény: midnight coder (32)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.15 0 0 35
Ezt a 80 %-ot lécci vezesd mán le nekem, (<50 IQ) tételesen.
midnight coder Creative Commons License 2008.05.15 0 0 34
És akik eddig fizették, azokkal mi legyen?
Általában az fizet adót aki nem tudja elkerülni. De ebből is leszámolhatod az összes közszolgát, mivel azok adója állam bácsi egyik zsebéből kerül át a másikba.
De ha a céged bezárhatna ha minden adót befizetsz akkor két lehetőséged van:
1. Bezárod a céged és elmész munkanélkülinek.
2. Csalsz.

Csak addig ilyen silány-selejtes, alja az adómorál, amíg komoly következményei nem lesznek.
Ja. Csak ott nézd meg hogy hogy alakul a jövedelmek / adók aránya. Sokat javul az adómorál ha a megfizetett dézsma után még ki lehet fizetni a rezsit is ;-).

A 80%-ban mi van benne? Szerintem ne keverd bele a járulékaidat, máris nem 80%-szja-t fizetsz, hanem sokkal kevesebbet. Már ha fizetsz....
Azt amit ki kell termelned úgy hívják bérköltség. Ebben benne van a béred és a járulékok is, méghozzá a munkavállaló és a munkáltató által fizetendő dézsma, majd ha ez megvan akkor jön még az ÁFA, majd a jövedéki adó (Pl. benzinben).

Ezt van aki ki tudja termelni, és van aki nem. Nekem idáig szerencsére sikerült, de ismerek olyat is akinek nem. Kis hazánkban versenyezned kell a multikkal, versenyezni azokkal az EU-s cégekkel akik némileg szerencsésebb történelmű országban élvén nem az elmúlt 20 évben a semmiből kellett hogy felépítsék a tőkéjüket és a technológiájukat a mindenkori magyar kormány tevékenysége ellenére, és persze a termelő cégknek kicsi kínai munkásokkal akik a magyar minimálbér bérköltségéből négyen eldolgoznak egy hónapig, és nem hogy szakszervezetet nem alapítanak, de a nap végén megköszönik hogy ma sem lőtted le őket... És akkor a másik oldalon azt látod hogy a kínkeservvel befizetett adódból kedvenc politikusaid ott lopnak ahol tudnak, és míg ha a könyvelőd nem csinál meg időre egy bevallást akkor a töködet is levágják büntetésként, addig ők ha lebuknak egy százmilliós nagyságú ügyben akkor megússzák egy ejnye-bejnyével.
Előzmény: Törölt nick (33)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.15 0 0 33
Jaja, a szokásos kifogás, miért ne fizessek mán én adót! :-DD

És akik eddig fizették, azokkal mi legyen? Köpdössük le őket, amiért a pénzükért MÉG működik az állam? Amiért MÉG a gyerekeid kapnak iskolai-óvodai ellátást, a szüleid nyugdíjat? Amiért MÉG ellátnak az egészségügyi intézményekben? Hm?

Csak addig ilyen silány-selejtes, alja az adómorál, amíg komoly következményei nem lesznek. Mint az USA-ban, vagy akármelyik gazdagabb oszágban;-) Amire ugye vágyunk és amivel állandóan példálódzunk.

A 80%-ban mi van benne? Szerintem ne keverd bele a járulékaidat, máris nem 80%-szja-t fizetsz, hanem sokkal kevesebbet. Már ha fizetsz....

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!