„(1) A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatár a annak, aki a) 1952. január He el őtt született, a betöltött 62 . életév , b) 1952-ben született, a 62 . életév betöltését követő 183 . nap, c) 1953-ban született, a betöltött 63 . életév [betöltését követő 244. nap] , d) 1954-ben született, a [betöltött] 63 . életév betöltését követő 183 . nap, e) 1955-ben született, a betöltött 64 . életév [betöltését követő 122. nap] , fi 1956-ban született, a [63] 64. életév betöltését követő 183 . nap, g) 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65 . életév[,] _ [h) 1960-ban született, a 64 . életév betöltését követ ő 122. nap, i) 1961-ben született, a 64 . életév betöltését követ ő 244. nap, j)
"Nekem most lett tanári állásom 10 hónapra, tehát nyáron nincs fizetés."
Látod, ezt sosem értettem, ez tényleg a minimális jóindulat hiánya. A suli megkapja az államtól a pénzt a fizura, nem az igazgató zsebéből megy, nyugodtan kinevezhetnének határozatlan időre, vagy legalább 12 hónapra szerződtethetnének, semmi nem tiltja nekik.
"És amelyik fiatal 25 éves korára nem dolgozik rendszeresen AZ MÁR NEM IS FOG soha."
Hát, ez nem ilyen egyszerű, nincs munka, itt Bács-Kiskun megye déli részén főleg. Nekem most lett tanári állásom 10 hónapra, tehát nyáron nincs fizetés. 25 éves vagyok, előtte nem volt munkám.
Illetve elmentem pizzafutárnak (ez milyen már??) napi kétezerért (2000!) 11 (!) órára. Ja, a kihasználásról: sokszor mentem saját autóval, akkor 500 Ft-ot kaptam a benzinre, természetesen nem volt elég (bár a forgalom szar volt), azt is a kétezerből kellett hozzárakni. Ha akartam egy pizzát enni, felét ki kellett fizetni, azóta ez már 70 % is volt:) Természetesen bejelentés nélkül, de ezt mondanom sem kell.
Angolul beszélek, el is húzok innen a picsába nemsokára:)
Az európai magasabb nyugdíjkorhatárral példálóznak,csak éppen azt felejtik el hogy ott nem 40 órás munka hetek vannak(pl.Franciaországban úgy tudom 36 órás), tehát egy magyar bőven dolgozik annyit 62 éves koráig, mint egy francia 65 éves koráig,a fizikai részéről meg ne is beszéljünk,a vállalkozó kisajtolja a profitot,agyon túlóráztat. Persze így a legkönnyebb, a nyugdíj alapot eltapsoltuk, az egyszerű melósnak emeljük a korhatárt,aki meg kedvezményt élvez pl katona,rendőr,az meg csak menjen 40,43 évesen életereje teljében. Azt mondják az ő munkájuk stresszes,a miénk melósoké nem. Ha mi nem teljesítünk hamar az utcán találjuk magunkat,na az az igazi stressz, főleg ha kölcsönöd van.
várható életkor, férfiak 68,2 nők 72,5 (2002-be érték el, most kb. +1-1,8 év még)
+
A magyar nyugdíjasok átlagos szolgálati ideje mindösszesen30 év;
öt újonnan nyugdíjba menő közül kettő rokkantnyugdíjasként teszi meg ezt;
jelenlegi nyugdíjkorhatárnál két és fél évvel korábban történik a tényleges nyugdíjba vonulás; (ez most 57-60 évre tehtető, 2009-re éri el az egységes 62 évet)
Kirívóan magas a rokkantnyugdíjasok száma és hányada az összes nyugdíjasrétegben és az újonnan nyugdíjba menők között egyaránt (ezt a rendszert alapvetően a rendszerváltás utáni tömeges munkahelyvesztés enyhítésére találták ki.)
!!!!csupán fél százalék azoknak az aránya, akik 64 éves korukban vagy azt követően döntenek e mellett !!!!
+
korfa és nyugdíjasok száma + 13 beépülése, nyugdíjemelés, kezdőnyugdíj vs. fizetés aránya
vs.
OECD 2000-es felmérése szerint az mind a férfiak, mind a nők 40 évnél többet töltenek átlagosan munkában.
Nemcsak hogy későn lépünk munkába, hanem az onnan való kilépési kor a férfiaknál a legalacsonyabb, a nőknél pedig a második legalacsonyabb.
Én is úgy tudom, hogy a 65 év biztos. Az a kérdés, hogy ki fogja 2010 ben bejelenteni, mert qrva kényelmetlen....Nyilván lépcsőzetes lesz mint máshol is Európában, pl. évente emelkedik 3 hónappal.