Szia! Nem tudom miért 1984 ugrott be.Igaz ez elég sürű év volt. Leszereltem a seregből,megnősűltem,elköltöztem a szülő városomból falura,megszületett a fiam. Ekkor még még azt sem tudtam,hogy létezik ilyen hm. mint a tai chi. Talán kicsit eröltetett dolog párhuzamot húzni a hm. és a számitástecnika között de a 70-es évek végefelé amikor én először szerettem volna hm-et tanulni valami hasonló lila köd vette körűl,mint 90-es évek elején a számitástechnikát.A comodorokról kezdtünk átállni a pc-re és ez nem volt egyszerű dolog.Akik értettek hozzá számunkra teljesen érthetettlen nyelven beszéltek.Mikor hazavittük az első 286-os pc-t és másnap lefagyott csak lestünk,hogy hogy akkor most hogyan tovább.Megnyomtuk a reset gombot és lestük,hogy mi történik.Hát az lett,hogy szépen elszált a rendszer és többet nem volt hajlandó elindulni.Rám hozták a frászt,hogy ehhez bizony rendszer lemez kell aminek az ára úgy 5000ft volt.Persze a munkám révén elég sok embert ismerek és volt közöttük olyan informatikus aki átsegített a kezdeti nezézségeken és ha bekerítettem magam mindig tudott segíteni. Szóval valami hasonlót éreztem akkor is amikor hm-et szerettem volna tanulni. Akkor kezdték vetíteni a mozikban a karate filmeket és mindenki ilyen legyőzhetettlen harcos szeretett volna lenni.Akkor leginkább a karate különböző ágai voltak ismertek meg talán a kung fu.Nagyon nehéz volt bekerülni egy ilyen helyre.Akik bentvoltak igen csak a főld felett jártak.Igen, voltak olyanok is akik szivesen meséltek az igazi értékekről. Ennyit a számítástecnikáról.Bocs kicsit sokat beszéltem. Szia Öcsike61 Ja nyolc brokád tekercsről maj máskor.
Szia Miazmás! Szerintem addig nincs nagy baj ameddig az ember legalább magával szóba áll.Szóval szakértő én sem vagyok arra vannak itt régebbi motorosok. Valóban úgy érzi az ember,hogy a harcművészetet némi misztikum lengi körűl.Ez kb. olyan mint a számítástecnika,amit én inkább ámítástechnikának neveznék. Amikor én el kezdtem tai chit tanulni ez 1984 öszén kezdődött akkor határoztam el,hogy csak azt hiszem el amit látok és tapasztalok.Han mestertől olvastam,hogy ha kiváncsi vagy egy ételre azt meg kell kostolni. Szóval mikor elkezdtem edzeni arra voltam kiváncs mikor fogok érezni valami változást a leroggyant fizikai állapotomba.Az első edzésen sétálgattunk fel alá meg szerintem több száz liter levegőt vettünk meg nyújtottunk egy keveset.Már másnap reggelre meg is lett az eredmény olyan izomlázam lett .hogy felálnii is alig tudtam. És ez így ment hétről hétre ekkor még csak hetente egyszer edzettem.Álltunk rengeteget fában csináltuk a Nyolc brokádtekercset ,Damo gyakorlatait sétáltunk megfordított tornapadon előre hátra,majd csukott szemmel is.Ja és néha tai chiztünk is Yang stilust tanultunk Volt aki az első edzés után nem jött többet volt aki később morzsolódott le.Itt az én első alapelvem a kitartás és elszántság.Bocs most dolgoznom kell majd folytatom.Szia Öcsike61
Kicsit más : gyermekkorom egyik kedvenc meséje volt a Mekk Elek. Biztosan ismered :) Tudod, mindíg amikor kiderült, hogy nem ért valamelyik szakmához, elnáspángolták, de előrántott egy másik szakmát... Na, a végén csak egy maradt a cégéren, ahhoz viszont tényleg értett.
Nem akarok én bántani senkit. Lehet, hogy valahol nem tudnak kung-fuzni, de baromira jól tudnak tekézni, csak még nem jöttek rá..
Meg azt is mondják, hogy a hülye beszél magában :)
Köszi, hogy megosztottad a tapasztalásaidat, szerintem se lehet megtanulni tájcsizni (és más stílust se) könyvből, onnan max a történelmet, mert azt nem élhetjük át :)
A chi kung biztos nagyon fontos, én arra gondoltam, hogy túl van néha misztifikálva. Olyat nem is lenne jogom írni, hogy nem fontos, mert nem vagyok szakértő.
Örülök, hogy írtál, tényleg szuper a honlap ! Igazából nem kifejezetten kritikát szerettem volna készíteni, hanem azt megfogalmazni, mit tapasztalhat egy laikus aki megpróbál ellavírozni.
Egyébként akárhogy is nézi bárki, a jóról nem lehet rosszat írni.
A kungfuakadémia honlapján engem is meglepett a 4 év alatt megtanulható "instant kungfu", de az még jobban zavar, hogy 3-4 éve még Chow gar-t (déli sáskát) és Taijit oktattak csak, aztán hirtelen eltűnt a sáska és lett helyette xingyi.
Amúgy pedig használd a fórumkeresőt, a harcművészetek meg a déli sáska topikban lehet találni ezt-azt a dolgok miértjéről.
(ezzel persze nem az Akadémiát szeretném kétségbe vonni, lehet, hogy nagyon jó amit tanítanak, még nem próbáltam eddig)
Szia! Elég vacak dolog egyedül társalogni,bár valaki szerint egy inteligens ember elég jó társaság magának.Elég sok mindent össze írtál itt.Csak pár gondolatot irnék le. Ezek az én tapasztalataim . 1. Kőnyvből nem lehet megtanulni tai chizni 2.A chi kung gyakorlatok nagyon fontosak. 3.Fontos az egyéni gyakorlás,mert ilyenkor csak magadra kell figyelni. 4.Akarat,elszántság. 5.Döntsd el,hogy melyik stilust akarod tanulni,és tarts ki mellete. 6.Alapelvek Van több is,de azokról talán mjd máskor.Az első mester akitől tanultam azt mondta az első edzés bevezetésekor,hogy egy életre szoló programot ajánl a tai chi gyakorlásával.Én ehhez tartom magam.Üdv Neked. Öcsike61
Megvettem dr. Yang Jwing-Ming-től a Nyolc Brokáttekercs c. könyvet, de szerintem könyvből nem lehet megtanulni. Legalábbis nekem nem sikerült más lehet, hogy sokkal fogékonyabb.
Keresgéltem a videók között és a magam részéről megtaláltam azt, ami nekem tetszik és szívesen elsajátítanám !
Kihagytam az előzőből valamit, pedig külön fel is írtam...
Az Egyetemen nem ígérnek tudást 4 év alatt és fekete övet se kapni. De lehet, hogy nem is adják a nevüket ha saját iskolát nyitok két edzés után :DDDDDDDD
Pedig nem is rossz ötlet...
A következő állomás a XING YI Kereskedelmi Kft. (XING YI Kft.) lesz ami Borsod - Abaúj - Zemplén megyében található, mégpedig : 3980 Sátoraljaújhely, Kazinczy út 3. szám alatt.
Megállónk következő állomása a Magyar Kung-fu Egyetem.
www.magyarkungfuegyetem.hu
Nos, az első benyomásra nem kell sokat várni, végre egy olyan honlap ahol aláfestő zenét hallani, ráadásul brutálisan el van találva.
Oktatnak Taijit, Hsing-I-t, Shaolin Quant, Modern Wushut és Bagua Zhangot. Mindjárt koppantam is, mert Hsing-I-nél megemlíti, hogy három lényegesebb stílusa létezik: Shan Xi, He-Bei és Honan. (erre vissza fogok olvasni, hogy máshol tettek-e erről említést, bár nem emlékszem)
Bagua Zhang, stílustörténet szintúgy.
Képek: Egy szimpatikus, fiatal srác ad ízelítőt a két stílusból egy elég tuti helyen, aki oktató lehet, mert az egyik képen a gyakorló fekete naci és fehér pólót visel.
Következő fül a honlapon „Az Egyetemről” címszó alatt legnagyobb megdöbbenésemre azzal kezdődik, hogy (basszus, nem lehet másolni a szöveget…-na nem ez a megdöbbenés tárgya..)
„Alapvető célunk egy hierarchikus rendszer nélküli iskola kialakítása. A rendszer működőképességének fenntartását az egymás iránti bizalomra alapozzuk. Ebben az iskolában mindenki egyenlő”
Hoppá…most venni kéne a fáradtságot és visszamenni ide: http://www.kungfuakademia.hu/gyik.php#q33. pont ALL IN, de ez a tuti: …az iskola nem ismeri a demokráciát…
Most nem azért, de én pl. úgy választanék, hogy : oktatás színvonala + csapat hangulata (még jó, hogy jókedv, humor) Na, nem mindenki egyforma utat javasol, az a lényeg. Meg itt nem beszélnek le a kínai mesterről, ha továbbolvasunk…[color]
Képek: Most komolyan ? Általában nem szoktam bedőlni az „ilyen volt-ilyen lett” fogyikapszula reklámoknak, de itt nem semmi munka volt.
Tábor téma képekkel: ezek a legjobb csapatépítő helyek és itt lehet talán a legtöbbet is fejlődni. (napi 3X-i edzés, kemény..) Kár, hogy egy évben csak 1 alkalommal van tábor, bár lehet, hogy nincs rá több igény..
MesterNŐ!!! Nem is akármilyen eredményekkel. De asszem’ nem itt van a lényeg. Aki viselkedés problémás gyerekekkel szeretne foglalkozni lehet, hogy más lelkülettel nézi a világot, nem a lóvén keresztül.
Csikung itt is… az biztos az én hibám, de a csikung nekem nem több egy légzőgyakorlatnál. Szóval azzal még nem nyertek nehézsúlyú versenyt. Mindegy, hozzá tartozik a kung-fuhoz de sztem túl van dimenzionálva.
…és végül a humor témaköre. Igazság szerint ez tetszett a legjobban és itt is a „Megviágosodás” c. kép. Itt emberek vannak kifinomult humorérzékkel…és nem az „Om Mani Padme Hum”-ot nyomják all day long. Erről írtam korábban, ugye : ez a tábor feeling.
Ja, bocs. Majdnem kihagytam a tanfolyami oldalt. Tavaly szeptemberben indult utoljára hsing-I, taiji és wushu. Baguára úgy látszik nincsen kereslet.
Már csak azt nem értem, hogy a sok iskola összebeszél, hogy mindenki heti két edzést tart ? Mi van ha valakinek háromra lenne igénye...vagy négyre mert ráér.
Kicsit kiigazítanám az előző hsz. befejezését. A honlap nagy, csak a xing-yi-vel foglalkozó rész nem foglal sok helyet. (érdemes megnézni más stílusokat is, pl. thai témában az oktató több mint szép belföldi eredményekkel rendelkezik)
A http://xingyi.kungfu.googlepages.com/ dobja fel a következő iskolát, amely nem más mint egy név nélküli suli a Pit Bull Gym-ben. Katt. http://www.pitbullgym.hu/, így már más.
Sok stílust oktatása folyik itt, mint pl. a biztonsági őr képzés stílus, vagy a nyinnya képzés. Na jó, viccet félre téve, ez teljesen más tészta, már így első látásra is.
Faszán egy bull (szájában egy súlyzóval) a logo. Van kempo, kyo és tájjellegű boksz + testépítés is, szóval el tudom képzelni, hogy sok nagy pofont lehet itt kapni.
A honlap stílusa egyébként közvetlen, baráti hangulatot tükröz, elsőre szimpi. Irány a xingyi !
Stílustörténet, Shaolin, Yue Fei, Tai Ji Quan és a Ba Qua Zhang kapcsolat mint belső stílus, ok.
Stílusbemutatás, öt elem, 12 állat.
„A mozgást egy ostorhoz lehetne hasonlítani, amely végig hullámzik, majd a végén a hullám annyira felgyorsul és olyan hirtelen csapódik ki, hogy robbanásszerű ereje lesz.”
Ez nem a Taijira jellemző inkább ?
„A tanulás sorában az első az öt elem elsajátítása. Ez az öt elem rendszer a Pi- , a Zuan-, a Beng-, a Pao- és a Heng –quan…”
„A tizenkét állat rendszere tizenkét állat harci mozgásának utánzására épül. Ezen állatok: csirke, kígyó, medve, sas, majom, sólyom, fecske, tigris, ló, vizi gyík, kínai strucc és a sárkány. „
Nagyjából következtetni lehet a tanulás folyamatára, alapütések ezerrel, majd formák.
Az oktató egy szimpatikus fiatal srác, aki először Shaolint, Taijit majd Sun Bin Quant tanult és az utóbbi években gyakorol Xing-Yi-t és Qi Gong-ot. Mindemellett kínai mesterének engedélyével tartja az edzéseket.
Semmi nagyzolás, de szerintem arra mentek, hogy minél több dolgot lehessen gyakorolni a gym-ben.
A net ezt a sulit dobja fel először, tehát ezzel kezdem. Talán sok mindent kihagyok, csak azt írom ide, amin valami miatt megakadt a szemem. A forrás megjelölése pedig nem reklám, hanem, hogy hol lehet az itt leírtakat valójukban megtalálni.
A Tradicionális Kung Fu Akadmémia :
Az iskola egy kínai nagymester nemzetközi szervezetéhez tartozik, az iskola nagymestere egy másik kínai nagymester. Az iskola alapítói egy magyar és egy kínai mester, míg az iskola szakmai irányítója egy magyar mester
A suli felépítése:
4 éves. Az időszak alatt megtanítja a Xing Yi teljes mozgásanyagát a fegyveres gyakorlatokkal és az alkalmazással együtt. A 4. év végén záróvizsgát tartanak, amely ha sikeres, a vizsgázók megkapják az Akadémia oklevelét és a fekete övet mely igazolja, hogy elsajátították a stílust.
A kamarai tagság:
Aki a tanulás kezdetétől a záróvizsgáig éves tagsági díj fizetésének fejében (xx.xxx Ft/év) tagjaivá legyenek a magyarországi Xing Yi Quan Kamarának. A záróvizsgát követően, ha nincs tagdíj elmaradás, a bekerülés automatikus és a további tagság ingyenes. Ezért az iskola folyamatos gyakorlási lehetőséget biztosít, érdekes programokkal és hasznos továbbképzésekkel nyújtva segítséget.
Instruktori lehetőségek:
A gyakorlás 3. éve után a legrátermettebbek az iskolán belül elkezdhetik tanítani a rendszert. A sikeres záróvizsgát követően az oktatói gyakorlatot a Kung Fu Akadémián lehet megszerezni, mely addig tart, míg az adott instruktornak lesz legalább 5 záróvizsgán megfelelt tanítványa.
Utána az oktató saját iskolát nyithat, és szabadon taníthat a Kung Fu Akadémia engedélyével és támogatásával, mivel bizonyította, hogy képes a Xing Yi Quan tanítását megfelelő minőségben továbbadni. „
„A Hunyuan Qigong Hu Yaozhen Xing Yi Qigong-ját és Chen Fake Taijiquan qigong-ját ötvöző módszer. Keveredik benne a Xing Yi Qigong legjava, a Chen stílusú Taijiquan selyemgombolyításával.„
Forrás : http://www.kungfuakademia.hu
Felmerülő kérdések :
Kik még a tagjai nemzetközi szervezetnek ?
Négy éves suli, utána érettségi. Ok. Instruktor leszek, (harmadiktól) majd kiképzek öt ifjoncot és megalapítom a saját iskolámat ? Ezt rajtam kívül ki és hogyan ismeri el ? Ha ez így működik, ajánlom mindenkinek !
Ezt Kínában is így tudják? Ha igen, minden ok.
Kik a tagjai a magyarországi Xing Yi Quan Kamarának ?
Xing Yi Qigong legjava, ez tényleg érdekel
Az oldalon megnézhető egy videó is az alap formával. (asszem)
Ezen kívül, lehet járni Xingyi-Bagua és Xingyi-Bagua-Taiji oktatásra is. (ezek így szerepelnek, tehát elképzelhető, hogy egy oktatáson mindhárom stílust gyakorolhatjuk, másfél órában és mint olvasás után kiderült, 75-25 % az arány) A Baguáról nem írok semmit, mert sztem huszon X perc nem túl sok mindenre jó. Aztán lehet.
Viszont érdekesebb a Nei Jia Quan oktatás, ami a belső irányzatok harcművészetét jelenti. „Az egyesített stílus elsajátítása után végül is bármely teljes rendszer könnyebben tanulható.” Ezt nem tudom megítélni, de itt is található két videó egy kínai mestertől. Nos, tetszik. A Bagua pedig ez alapján tényleg nem egyszerű mozgás koordinációt igényel.
Bemutatják Hai Yang mestert és már keresné is az ember, hol lehet jelentkezni, aztán közlik, hogy Montreálban él…kár.
A honlap egyébként tényleg nagyon szép, sok képpel, leírással és videóval. Egy dolog nem jött be :
„Néhány kérdést azokhoz akik most kínai mestertől tanulnak:
• Az elmúlt egy évben hányszor lettél kijavítva a kínai mester által? • Ad a mester megerősítéseket vagy csak néz? • A mester megérinti a kezed (gyakorol veled),megérezheted az erejét és a technikáját? • Szerinted érdekli őt a fejlődésed? • Tudsz vele beszélgetni a gyakorlás fortélyairól?
A KFA tanácsa:Az első lépésektől a haladó szintig tanulj inkább megfelelő tapasztalatokkal rendelkező magyar mesterektől.
Gondold át mennyi időt és energiát tudsz áldozni a gyakorlásodra, tedd mérlegre a tehetségedet és dönthetsz,ehhez kínai mester kell?”
Úgy jön át, hogy konkrét információval rendelkeznek arról, hogy más sulikban mi a helyzet, ha meg nem, akkor minek ez ? Tele pakolták a honlapot kínai megamesterekkel, aztán megmagyarázzák, hogy haladó szintig magyar mester a tuti. A sakknak nem tisztázott az eredete, talán India, de mindenhol vannak mesterei, nagymesterei, de nem bántják egymást. Versenyen meg a jobbik nyer. (az Akadémia nem versenycentrikus)
Ja ! majdnem elfelejtettem, a sok edzőtábor egyébként szuper ötlet.
Akadémián tanuló Xing-Yi-sek ide ! Tapasztalat, edzés, stb.
Amennyiben pedig a stílusok hazai szakértői, ismerői, mesterei, vagy gyakorlói leírják a véleményüket, még az eddigieknél is színesebb és talán hasznosabb lesz a topic, segítve pl. azt, aki a Nyolc brokáttekercsről csak könyvben olvasott.
A Tai Chi-nak van egy nagyon jó topicja, évtizedek óta gyakorlók és versenyzők részvételével. A többi belső stílus, más topicokon belül került idáig megemlítésre.
Sok szakkönyvet is kiadtak már mindenféle magyarázattal, képekkel és mint ahogyan látszik,google barátommal is össze lehet ollózni ezt-azt, a lényeg megértése nélkül.
"A Xingyiquan egy olyan belső stílus, amely utánozza a tizenkét állat formáját (mozgását) és belső tulajdonságaikat harc közben. A „forma” (Xing) a külső megjelenést vagy a harci mozdulatot jelenti itt, az Yi pedig az elmét, amely belülről, a szívből származik."
Liang Shou-Yu – Yang Jwing-Ming, Dr.
Baguazhang - A Nyolc Trigram-tenyér- "Ez a stílus mozgássá alakítja a taoista mű, a ‘Yi Ching‘ által leírt nyolc változást. Mindegyik trigramnak megfeleltet egy sor mozgást, amelyek egymásba szövődnek, miközben a gyakorló egy kürben mozog. A stílus atyjának Dong Haichuant tartják, aki a 19. században élt."
www.wuming.lx.ro
"Liuhebafa - hat harmónia nyolc módszer, vízi box. 66 mozdulatból áll az alapgyakorlat, amelyet 2 részben szoktak tanítani egészségjavító és harcművészeti céllal"