Több ismerősöm is tapasztalta, hogy a médiumok számának növekedésével exponenciálisan nőnek a bakik, még a korábban kifogástalannak tartottakban is. Próbáljuk meg a különböző médiumokban (újság, TV, rádió stb.) olvasott, látott, hallott sajtóhibákat, tárgyi és nyelvi tévedéseket, helytelen mondatszerkesztéseket, tájékozatlanságról árulkodó megjegyzéseket összegyűjteni.
Kérlek benneteket, hogy ebben a topicban lehetőleg pontos forrásmegjelölést is tegyetek!
Hír TV, beszámoló az ortodox karácsony ünnepléséről. Ennek kapcsán helyenként görög katolikus egyházról beszéltek. Holott a görög katolikus nem azonos az ortodoxszal, az a görögkeleti.
Az orientpress.hu Szenes Ivánnal kapcsolatos cikkében találtam az alábbi szépségdíjas mondatot, mely akár általános iskolások nyelvtankönyvébe is kerülhetne elrettentő példaként:
"Kovács Kati a művész halála óta először vállalt Szenes fellépést, aki könnyeivel küszködve emlékezett vissza a régi szép időkre."
A Szenes-fellépés forma sokkal megfelelőbb lett volna. Így nagybetűvel és különírt formában semmi értelme. Kis sz-szel és különírtan még lehetett volna értelme, ha a fellépésnek valami köze van a szénhez.
Továbbá fogalmam sem volt, hogy egy fellépés képes a könneivel küszködni. A fellépő (és a hírt olvasók) már inkább...
Talán inkább így lehetett volna:
Kovács Kati a művész halála óta először vállalt Szenes-fellépést, akiamelynek során könnyeivel küszködve emlékezett vissza a régi szép időkre.
Vagy egyszerűen csak:
Kovács Kati a művész halála óta először vállalt Szenes-fellépést, akiés könnyeivel küszködve emlékezett vissza a régi szép időkre.
SENKIT nem engednék az újságírói szakma közelébe, aki nem tanulta meg legalább elviselhető szinten használni közös kincsünket, a magyar nyelvet!
"A Duna cseppkőbarlangok garmadát(!) alakítja ki..." Tudom, gyakori hiba, ezért nem is nagyon durva, de ami mégis azzá tette, hogy attól a Csernák Jánostól hallottam, aki annak idején hosszú évekig narrált a Grétsy-féle nyelvművelő műsorokban. Amiben most hallottam, az egy ism.terj. film volt a Duna Tv-n.
Aki nem akarja végigolvasni, annak itt az ominózus elírás:
"Altorjai Anita keddi közleménye szerint az esztergomi polgármesterrel érkező csoport egy részének a Jobbik frakció intézte a parlamenti belépést, de az általuk kiadott "napi belépő" ülésnapokon nem jogosítja fel a vendégeket arra, hogy az ülésterem körüli folyósokra is belépjenek."
Az RTL Klub az imént (13.21-kor) közölt egy Moravia-idézetet: "A művészet az abszolut keresése." U g y tűnik, c s u n y á n elhanyagolták az ú betűt...
Az év végétől megtiltaná a turistáknak, hogy füvet szívjanak a hollnad coffee shopokban. Legalábbis ezt tervezi a holland kormány. A döntéstől még több turistát várnak.
"Miután már az Arab Liba is támogatásáról biztosította a repüléstilalmi zóna létrehozását, William Hague brit külügyminiszter hétfőn azt mondta a BBC-nek, hogy „rendkívüli szükség esetén az ENSZ BT határozata nélkül is létrehozható a zóna”."