Keresés

Részletes keresés

Libera nos, Domine! Creative Commons License 2008.01.19 0 0 25
Szerintem nem kell vele foglalkozni. Akinek 1956 hősei és a kádárista megtorlás sértettjei és áldozatai pusztán "SZDSZ-es idolok", azok nem érdemesek arra, hogy elolvassuk, amiket írnak.
Előzmény: kutya17 (24)
kutya17 Creative Commons License 2008.01.19 0 0 24
Sztem fejezd be a topikhoz való hozzászólást, ha nem érted, hogy miről is van szó.
Előzmény: Törölt nick (1)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.19 0 0 23

Nem.

De te egy jobbant bunkó vagy.

Rákattantam Creative Commons License 2008.01.18 0 0 22
A liberális tömegbelövető!
Előzmény: Libera nos, Domine! (7)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.18 0 0 21
:(((((((((((((((
Irgalmas Creative Commons License 2008.01.18 0 0 20
Csak érdekes lenne a kettő együtt.:)
Előzmény: Derek (18)
Derek Creative Commons License 2008.01.18 0 0 19

De ez nem a temahoz tartozik

Előzmény: Irgalmas (17)
Derek Creative Commons License 2008.01.18 0 0 18
Előzmény: Irgalmas (17)
Irgalmas Creative Commons License 2008.01.18 0 0 17

És az, hogy kapitális nagyjából fejedelmit jelent, véletlen?

Előzmény: Derek (15)
Derek Creative Commons License 2008.01.18 0 0 16

Magyarul a szo eredete a marha feje:-))

Ugye ez a regi magyarban is vagyonmero volt ,a marha.

Előzmény: Derek (15)
Derek Creative Commons License 2008.01.18 0 0 15
Capital. This word comes ultimately from the Latin word for "head". The words capital and cattle come from this same root. Cattle were and are a source of wealth, and are typically measured in terms of how many "head of cattle".
Előzmény: Irgalmas (14)
Irgalmas Creative Commons License 2008.01.18 0 0 14
Akartam kérdezni valamit. Miért hívják németül a tőkét Kapitalnak? Valahogy a latin fej szóból származik, de miért?
Előzmény: Derek (8)
Hortalez és Társa Creative Commons License 2008.01.18 0 0 13
Kicsit megkésve: p0cspetri
zuglo_14 Creative Commons License 2008.01.18 0 0 12
csak azt adja ami a lényege.....

a kubatovi hülyegyerek képzőn ezt tanulta, azt most büszkélkedik vele....
Előzmény: Derek (5)
luciluca Creative Commons License 2008.01.18 0 0 11
Előzmény: Libera nos, Domine! (-)
Irgalmas Creative Commons License 2008.01.18 0 0 10
"Perben, haragban"?
Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.18 0 0 9
Ez nem kegyeleti topik, hanem egy újságcikk Fodor Gábortól
Továbbá én a megboldogultat nem bántottam.
Derek Creative Commons License 2008.01.18 0 0 8
Ne ,annak ellene vagyok.ahogy mindenfele moderacionak is. Hadd legyen csak itt a hozzaszolasa megorokitve a bunkosagat.
Előzmény: Irgalmas (6)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2008.01.18 0 0 7
Van egy örömhírem: nem is leszel az.
Előzmény: Törölt nick (4)
Irgalmas Creative Commons License 2008.01.18 0 0 6
Kérjem a kitiltásást?:)
Derek Creative Commons License 2008.01.18 0 0 5
Inkabb kussolnal, nem feltetlen szukseges minden hozzaszolasoddal azt bizonygatnod,hogy mekkora oltari nagy taho vagy
Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.18 0 0 4

Hát igen. Elég volt csak rákeresni a "Vásárhelyi Miklósné szdsz"-re a google-ban.

Én nem szeretnék az szdsz halottja lenni. Brrr.
Előzmény: Libera nos, Domine! (2)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2008.01.18 0 0 2
[...]bár nem tudom, lesz-e Pór Edit-szobor valaha Budapesten, és nem tudom, az emberi nagyság mércéje a szobrokban rejlik-e, de azt tudom, hogy Snagovban, a börtönévek alatt és után Vásárhelyi Miklósné és sorstársai tartották életben, rakták össze újra az '56-os hagyományt, teremtették meg a szó legszorosabb értelmében a szabadság kis köreit. És ezek az értékek a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb kincsei.
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.18 0 0 1
Ez valami szadesz0s id0l?
lendületlenül Creative Commons License 2008.01.18 0 0 0

0?

Libera nos, Domine! Creative Commons License 2008.01.18 0 0 topiknyitó
Vásárhelyi Miklósné Pór Edit (1928-2008)

Népszabadság • Fodor Gábor • 2008. január 18.

Pór Edit halálával a XX. századi magyar történelem, benne a II. világháború, az 1956-os forradalom, a Kádár kor és a rendszerváltás egyik kiemelkedően fontos tanúját veszítettük megint el.

Pór Edit sajtótörténész volt és tanár. Sorsát mégis az döntötte el, amikor fiatal felnőttként, 21 évesen hozzáment a nála tíz évvel idősebb Vásárhelyi Miklóshoz, a Szabad Nép újságírójához. A Rákosi-diktatúrából való kiábrándulás után Vásárhelyi Nagy Imre közeli barátjává, szövetségesévé vált, az 1956-os forradalomban a Nagy Imre-kormány sajtófőnökévé nevezték ki. Családjával együtt Pór Edit 1956. november 4-én, a szabadságharc elárulása után a jugoszláv nagykövetségre került, majd a Nagy Imre-csoport számos tagjával együtt Snagovba deportálták. Bár két évet töltött Snagovban, ez a két év csak a kezdete annak a száműzetésnek, amiben a következő évtizedekben része volt. Edit soha nem sorscsapásként, hanem rá mért feladatként élte át ezeket az éveket. Felnevelte gyerekeit, és akik ismerik őket, tudják, hogy nagyszerű emberekké váltak; és élete végéig hű maradt Miklóssal közös ügyükhöz: a szabad, független Magyarország ügyéhez.

Kiváló történészek és kutatók munkáiból tudjuk, min mentek keresztül 1956 szabadságharcosai a forradalom leverése után. Tudjuk, mit jelentett Kádár börtöneiben ülni, az ítéletekre várni. De tudjuk-e, értjük-e, mit élt át, min ment keresztül Vásárhelyi Miklósné ezekben az években? Felfogható-e Maléter Pálné, Halda Alíz, Marián Hajnal, Göncz Árpádné és társaik önfeláldozása és bátorsága a XX. század legnehezebb éveiben? Mert bár nem tudom, lesz-e Pór Edit-szobor valaha Budapesten, és nem tudom, az emberi nagyság mércéje a szobrokban rejlik-e, de azt tudom, hogy Snagovban, a börtönévek alatt és után Vásárhelyi Miklósné és sorstársai tartották életben, rakták össze újra az '56-os hagyományt, teremtették meg a szó legszorosabb értelmében a szabadság kis köreit. És ezek az értékek a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb kincsei.

Akik közelről ismerték, tudták, hogy ő teremtette meg azt a szoros, melegséget és biztonságot adó köteléket, ami családjában a gyerekeken, unokákon és dédunokán át mindenkire kiterjed. Enélkül férje és gyermekei nem váltak volna a magyar történelem és közélet ismert és tisztelt szereplőivé.

A Kádár-korszakban könyvtárban dolgozott, tanított, írt. Férje, aki ötvenkét évig társa volt, hét éve, 2001-ben hagyott itt minket. Az '56-os forradalmárok feleségeiről, özvegyeiről sokan azt hihetnék, hősök árnyékában éltek. De Vásárhelyi Miklós és mi, akik ismertük Editet, tudjuk: Miklós egy valódi hős, a felesége mellett élt. Pór Edit január 18-án, pénteken, temetése napján ünnepelné nyolcvanadik születésnapját.

A szerző miniszter, parlamenti képviselő

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!