Ez a téma szinte mindig aktuális. Szinte már az első civilizációknál megjelent, viszont lassan már véget érhetne.
Nem azt mondom, hogy bennem nincs gyűlölet, vagy előítélet.
De szerintem nem normális, hogy különbek tartjuk magunkat másoknál, hogy más népek kultúráját alacsonyabb rendűnek tartjuk.
Egy kicsit mélyebbre kéne ásni ebben a témában. Ebéd közben be szoktam kapcsolni a tévét, és jóízűen nézegetem az aktuális nemzetiségi műsort, ma épp a szlovének voltak, de ha épp román, vagy bármely náció, egy csepp idegenkedés, vagy rossz érzés sincs bennem. Beszéljék csak nyugodtan a nyelvüket, énekeljenek, főzicskéljenek, jó hangzású a szerb-horvát nyelv, gondolom a szlovének is ezt beszélik, de lehet német román, vagy akár kiszuahéli is. Remélem jól írtam.
Azt hiszem az emberek többségében sem nemzetek, nyelvek, országok lakói, más kultúrák, vallások, bőrszinek kapcsán merülnek fel ellenérzések, hanem mindig annak kapcsán, amikor a másik megél egy adott princípiumot, amit én nem. Amikor valami idegesít, zavar, taszít, az mindig rólam szól, azt mutatja meg, hogy mi az a princípium, amit a mindenségből nem élek meg. Pedig belátni egyszerű, mindennek van helye a Nap alatt, mégis vannak az embert zavaró, idegesítő, az emberben ellenérzést, ellenállást keltő dolgok.
Ennek felismerésével már egy lépéssel előbbre jutottunk, és könnyebben kezelhető a probléma, nem ott reked meg, "náci vagy", "nem vagyok", vagy "te meg ezmegaz".
Aki hangyatermészet, azt idegesíti a tücsök könnyelműsége, aki tücsök, azt meg a hangya életörömmentes önsanyargatása. Mindkettőt meg lehet érteni, az igazság mindig középen van.
Nem is a színükkel van a baj a cigányokkal hanem a viselkedésükkel. És az igazság az, hogy ha úgy viselkedsz mint ahogy a putricigányok, akkor megkapod ugyanazt a bánásmódot akkor is ha hófehér a bőröd. Másrészt nem hiszem hogy egy diplomás, nyelveket beszélő orvosnak vagy mérnöknek bármi problémája lenne a cigány származása miatt idehaza. Szvsz amit idehaza rasszizmusnak állítanak be, az szvsz 90%-ban nem a fajnak hanem a kultúrának szól.
Mi magyarok. Nagyon szeretnek ezzel előjönni a jogvédők hogy itt milyen cigányellenesség van. De ha szétnézel európában, másütt sem igazán jobb a helyzetük, sőt.
Azt sem mondtam egy szóval sem hogy el kell fogadni amit tesznek, sőt, én velük szemben a zérótolerancia híve vagyok. DE NEM AZÉRT MERT CIGÁNYOK. Hanem mert nem látok más megoldást.
Azt nem mondtam hogy mi vagyunk fajgyűlölők és azt sem hogy más népeknél ez nem fordulhat elő. Eleve mi az hogy mi? Mi ketten? Mert akkor ez nem igaz, én biztos nem vagyok az. Vagy mi magyarok? Vagy ki az a mi? Azt jól írod hogy sok helyen előfordul a fajgyűlölet de etől még nem jó dolog.
Az egy dolog hogy valaki alacsonyabb rendű vagy sem (bár érdekes hogy nem csak mi vagyunk fajgyűlölők, ahol ezek megjelentek mindenütt hasonló soruk van európában), hanem az hogy hajlandó vagy-e a szent Tolerancia nevében azt mondani hogy el kell fogadni hogy a cigányok lopnak, rabolnak, gyilkolnak, ez a kulturájuk része, vagy bizony rájuk is rájuk kell kényszeríteni a magyar köztársaság törvényeinek a betartását minden tolerancia nélkül ugyanúgy mint minden más állampolgárra, esetleg valamit az ügyben is tenni kellene hogy ne csak szaporodjanak mint a nyulak hanem dolgozzanak, tanuljanak ugyanúgy mint bárki más.
Tudod, a fajgyűlölet is hasonlón alapszik, azon hogy képtelenek egyes emberek megérteni és elfogadni a másikat. Te bizonyára a VIII kerületben élsz, cigány családok között és a kulcsot a lábtörlő alatt tartod ;-)
Mindenesetre érdekes a két eset közötti különbség. Több mint érdekes: gyomorforgató.
A véleményem akkor is az, hogy az evolució nem késztette őket valami nagy agyteljesítményre az idők folyamán.
De mivel viszont a fehér ember dekadens, etnomazochista viselkedése kihalásához vezet, helyüket a sokkal vitálisabb barna népek foglalják majd el, s így majd idővel kikupálódnak.
Ne pucoltam el, ne mondj olyat kérlek ami nem igaz. Nem bírod megérteni: azért nem akarok erről vitatkozni, mert nem ide tartozik. Különben sem állítottam semmi a piramisokkal kaplcsolatban, úgy hogy álltj már le! Mi abban a megfutamodás ha nem szét off-olni a topicot? De sajnos megint erre kényszerülök, mert nincs benned csepp tolerancia és megértés sem. Ha valaki nem te véleményeden van, miért akarod erőszakosan győzködni?! Jobban alszol tőle? Tudod, a fajgyűlölet is hasonlón alapszik, azon hogy képtelenek egyes emberek megérteni és elfogadni a másikat.
Remélem, ezzel pontot tettünk az ügy végére, és vissza térhetünk témához.
Igen sok dolognak van vagy lehet genetikai alapja. A rasszjegyeknek nyilvánvalóan van genetikai alapjuk. Csak ez nem jelenti azt, hogy a rasszjegyeket előhívó genetikai mutációk a legmélyebb genetikai divíziók az emberi fajon belül.
Attól függ, mit értesz változatosságon. Az embernek 20-25 ezer génje van, egy gén kábé 1200 base pair hosszú, vagyis 24-30 millió lehetőség van mutációra. Ha ember akar maradni az ember, a génjei olyan sokat nem mutálhatnak, mert igen hamar paradicsomnak sem lesz jó. Ráadásul van egy csomó mutáció, aminek nincs következménye, mert a mutált base-pair lánc szinonímája az eredetinek.
"Tehát mindez a látszat, mert a géntérkép szerint nincennek rasszok, sőt az emberi faj génjeiben nagyon kevés változatosságot tartalmaz... a biológia tehát a legkisebb mértékben megkülönböztethető ember-csoportokat sem talált. A különbözőség a kulturákban van, ami időleges."
A pigmentszám, testalkat, arcvonások mind-mind kultúrafüggők, közük sincs a génekhez, vagy akár biológiához. ...legalább nyilvánvaló hülyeségektől meg lehetne kímélni a nagyérdeműt. :))
Ebből semmi sem igaz,olvass egy kicsit az utóbbi 10 év genetikai irodalmából... Az emberi faj kifejezetten változatos genetikai szempontból,ami nem csoda a földrajzi elterjedtséget és viszonylag jelentős időt (150000 év) tekintve.
Mondok egy példát:a tejemésztő enzim esetét. A Föld nagy részén pár éves kora után az ember elveszíti a tej megemésztésének képességét,azaz a tehéntejet nem tudja meginni. Kivéve néhány populációt,ahol a tehén(marha)tenyésztésnek hagyománya van: az európaiak és legalább 2 afrikai populáció (tán van még),itt az emberek 50-80%-a hordoz egy mutációt és meg tudja inni a tejet. Ez nyilván egy előnyös mutáció ,ezért elterjedt.
Ha eddig tiszta,akkor két meglepő dolog: - a tehén domesztikálása 8000 évnél nem régebbi,tehát a mutáció se -a 3 populációban más-más helyen "romlott el" a gén,azaz ezek egymástól független mutációk! 8000 év alatt ilyen változatosság..és ez csak 1 gén.
Engem idehaza nem néznek cigánynak, de Fokvárosban a youth hostelben egy félvér fickó megkérdezte, hogy ugye cigány vagyok? Nem? Esetleg zsidó? Remélte, hogy valami foltot talál a fehér ember pedigréjében.
Csak én tudok 2 vizsgálatról,amely agyra hatást gyakorló génmutációkról szól. Ha én ismerem,Watson még inkább. Persze korai még bármi biztosat mondani, - de Watson is pont azt mondta,hogy 10 év múlva lehet.
Nemrég a rendőrségi körözésekben "kreol bőrű" jelzéssel futottak a cigányok. Az arabok is,de ők kevesebben. A kreol bőr nem önmagában "rasszjegy". Én is fekete hajú,kreolos kinézetű vagyok,cigánynak nem néztek még,töröknek számtalanszor.