Olyan embereket várok ide, akiket (hozzám hasonlóan) nagyon érdekel a grúz nyelv, netán tudnak is grúzul. Szívesen veszek némi online nyelvleckét is, akár nyelvtanárt is stb.
Valaki tud ajánlani a grúz nyelv tanulásához valami könyvet ami a teljesen kezdőknek jó és ajánlott? Természetesen tudom, hogy ilyen könyv magyarul szinte biztos, hogy nincs, úgyhogy az angol nyelvűeket is javasolhatja aki tud valami jót javasolni. Előre is köszönöm! :)
Valaki tudna nekem segíteni? 1 rövid szöveget (7 mondat) kellene grúzról magyarra fordítani. Az internetes fordítóval sehogy sem boldogultam. Aki lenne olyan szíves, hogy segít nekem 1 picit, írjon 1 mail-t a dina.27@freemail.hu-ra és elküldöm neki a szöveget. Előre is köszönöm.
Az elején olaszul énekel a csóka, utána egy hosszú Shakespeare idézet és beszélgetés grúzul. Mindez persze az emlegetet filmből, mindenképp nézze meg mindenki, akinek lehetősége van rá.
Sajnos nem láttam méég grúz filmet, legalábbis grúzul biztos nem. :-(
Ez a 2 szó jó (mama, deda). Ezek mondjuk még könynen kiejthető szavak, a grúz himnuszban pl van egy ilyen szó: ბრწყინდება. Ez magyarra átírva így néz ki: brtszkhindeba (vagy brckhindeba - így se sokkal sszebb). A jelentését sajnos nem tudom.
Egy kis ízelítő; a grúz ábécé. A grúz ábécé, pontosabban kartvéli ábécé (saját nevén: ქართული დამწერლობა) az európai (latin, örmény, görög, cirill, kopt) ábécékhez hasonlóan, hangjelek, amelyek a kaukázusi nyelvek családjába tartozó kartvéli nyelvek szövegeinek írását segítik elő.
Betű Neve Szám Átírás Fonetikus ა an 1 a [a ] ბ ban 2 b [b ] გ gan 3 g [g ] დ don 4 d [d ] ე en 5 e [ɛ ] ვ vin 6 v [v ] ზ zen 7 z [z ] ჱ ha 8 ē [e ] თ tan 9 t [tʰ ] ი in 10 i [ɪ ] კ k’an 20 kh [kʔ ] ლ las 30 l [l ] მ man 40 m [m ] ნ nar 50 n [n ] ჲ ye 60 y (j) [j ] ო on 70 o [ɔ ] პ p’ar 80 p' [pʔ ] ჟ zhan 90 ž (zs) [ʒ ] რ rae 100 r [r ] ს san 200 s (sz) [s ] ტ t’ar 300 t' [tʔ ] უ un 400 u [ʊ ] ფ par 500 p [pʰ ] ქ kan 600 k [kʰ ] ღ ghan 700 gh [ɣ ] ყ q’ar 800 qh [qʔ ] შ shin 900 š (s) [ʃ ] ჩ chin 1000 č (cs) ც tsan 2000 ts [ʦʰ ] ძ dzil 3000 dz [ʣ ] წ ts’il 4000 ts' (ch) [ʦʔ ] ჭ ch’ar 5000 ch’ [ʧʔ ] ხ khan 6000 kh [x ] ჴ khar 7000 q [qʰ ] ჯ jan 8000 j (dzs) [ʤ ] ჰ hae 9000 h [h ] ჵ oh 10000 ō [ow ] ჶ far - f [f ]
Itt meg egy kis grúz nyelvű szöveg a grúz ábécérő, hátha van valaki, aki értil:
ქართული დამწერლობა — ანბანური ტიპის თავისთავადი, თვითმყოფადი სისტემა, რომელსაც ქართველური ენები (ძირითადად ქართული) იყენებს, დროგამოშვებით კი სხვა კავკასიური ენებიც (მათ შორის ოსური და აბხაზური ენები 1940-იან წლებში). თანამედროვე ანბანს 33 ასო აქვს. ქვემოთ მოყვანილ ცხრილში ცისფრად აღნიშნულია ასოები, რომლებიც ამჟამად არ გამოიყენება.
Egy kis ízelítő; a grúz ábécé. A grúz ábécé, pontosabban kartvéli ábécé (saját nevén: ქართული დამწერლობა) az európai (latin, örmény, görög, cirill, kopt) ábécékhez hasonlóan, hangjelek, amelyek a kaukázusi nyelvek családjába tartozó kartvéli nyelvek szövegeinek írását segítik elő.
Betű Neve Szám Átírás Fonetikus ა an 1 a [a] ბ ban 2 b გ gan 3 g [g] დ don 4 d [d] ე en 5 e [ɛ] ვ vin 6 v [v] ზ zen 7 z [z] ჱ ha 8 ē [e] თ tan 9 t [tʰ] ი in 10 i [ɪ] კ k’an 20 kh [kʔ] ლ las 30 l [l] მ man 40 m [m] ნ nar 50 n [n] ჲ ye 60 y (j) [j] ო on 70 o [ɔ] პ p’ar 80 p' [pʔ] ჟ zhan 90 ž (zs) [ʒ] რ rae 100 r [r] ს san 200 s (sz) ტ t’ar 300 t' [tʔ] უ un 400 u [ʊ] ფ par 500 p [pʰ] ქ kan 600 k [kʰ] ღ ghan 700 gh [ɣ] ყ q’ar 800 qh [qʔ] შ shin 900 š (s) [ʃ] ჩ chin 1000 č (cs) ც tsan 2000 ts [ʦʰ] ძ dzil 3000 dz [ʣ] წ ts’il 4000 ts' (ch) [ʦʔ] ჭ ch’ar 5000 ch’ [ʧʔ] ხ khan 6000 kh [x] ჴ khar 7000 q [qʰ] ჯ jan 8000 j (dzs) [ʤ] ჰ hae 9000 h [h] ჵ oh 10000 ō [ow] ჶ far - f [f]
Itt meg egy kis grúz nyelvű szöveg a grúz ábécérő, hátha van valaki, aki értil:
ქართული დამწერლობა — ანბანური ტიპის თავისთავადი, თვითმყოფადი სისტემა, რომელსაც ქართველური ენები (ძირითადად ქართული) იყენებს, დროგამოშვებით კი სხვა კავკასიური ენებიც (მათ შორის ოსური და აბხაზური ენები 1940-იან წლებში). თანამედროვე ანბანს 33 ასო აქვს. ქვემოთ მოყვანილ ცხრილში ცისფრად აღნიშნულია ასოები, რომლებიც ამჟამად არ გამოიყენება.