A "Legígéretesebb Új Kávéház" címet a budapesti Déryné Bisztró, a "LegjobbLáncszem"-nek járó díjat pedig a kecskeméti California Coffee Company nyerte el.
szerintem nagyon jó a Daily sandwich&coffee shop caffe latte-ja a Váci úton, a Kossuth mozi mellett. Vannak jó szendvicsek is, ha arra járok reggel, mindig szoktam vinni egy adagot:)))
A kieresztési idő, ergo az őrlésfinomság is/inkább befolyásolja a crema színét. Lehet jó kávét csinálni robustából ugyanakkor hányan, de hányan rontják el az arabicát nem megfelelően beállított gépekkel.
"Na akkor nézd meg a kávézás szülőhazájában hány helyen használnak hőmérőt! Én barista vagyok, és soha nem használtam hőmérőt. Aki kicsit ért hozzá, annak nem kell hőmérő."
A szülőhazában(Etiópia??) lehet, h egyáltalán nem használnak hőmérőt, ám azóta sokat fejlődött a "gyermek" és sztem érdemes kihasználni a modern technológia nyújtotta előnyőket.
Már nem dolgozom a szakmában, de amikor benne voltam akkor én is eltaláltam kézzel, +/- 3 fokra, a 69 Celsiust, de ez a pontosság nem elégíthet ki egy profit, és egyszerűen több kontrollod van a tejhabon ha pontosan annyi. Mindezt nem csak én állítom, tapasztalati úton, hanem személyesen is hallottam Paul Bassett-től.
Tudnotok kell, hogy egy márkának szinte mindig több keveréke van, tehát ettől is lehet más ízű pl. egy Danesi, de leginkább azért nehéz finom kávét találni, mert a vendéglátók jelentős része nem ért az örlő beállításához, a gépek belső tisztántartásához, és a készítés folyamatához sem. Az Illy-nek special egy keveréke van vendéglátó üzletek számára. (100% arabica)
Ha ránéztek egy friss espressora, és azt látjátok hogy nem fél deci csak 25ml, és szép egységes mogyoróbarna krém van a tetején, akkor az már nem lehet nagyon rossz. Ha vékony világos krémet láttok, vagy csokibarnát, vagy lukas a közepe, akkor ne számítsatok sok jóra. Ha ránéztek a kávégép gőzölőcsövére, és azt látjátok hogy rá van száradva a tej, akkor biztosak lehettek benne hogy nem szakember áll a gép mellett, persze ettől még lehet jó a kávé. Ha képzett barista van a pult mögött, akkor tisztaság van, és a cappuccino-ra a habot nem kanalazza, hanem egy csőrös fémedényből önti ki. Meg persze nem felejti el megtömöríteni az őrleményt egy kézi tömörítővel.
OFF: Közben pontosítok. Nem a kávédarálás és a mozi. Nem úgy volt az. Eszembe jutott. Hanem amikor elkezdték a filmeket felvenni mozira, akkor először is keresni kellett olyan emberkéket, akik tudtak egyenletes sebességgel tekerni. Mert ugye az fontos a filmnél. És kik voltak ezek az emberkék? Hát azok a fiúk, akik már nagy gyakorlatra tettek szert ebben a ténykedésben a kávépörkölés során. Kis kultúrtörténeti adalék. :D A jó kávé mellé. :)
Őszinte legyek? Ebbe a dologba nem gondoltam bele eddig. Nyilván nem, most ahogy így elképzelem. És akkor ezek szerint itt van a kutya elhantolva, hogy pörkölés után vész el a zamat az oxigén hatására? Jól értem? Tudod, néha elgondolkodom dolgokon. (Elnézést kérek nagyon sűrűn, hogy ebbe a topicba ide...gondolkodom.) Szóval, hogy van az emberben ez a régi szép dolgok utáni sóvárgás. Hát igen, mert amikor még a nagymami otthon pörkölte a kávát, meg kézzel darálták, (azt hallottad, hogy a mozifilmek ütemére? mármint a felvevőgép és a kávédaráló kapcsolatát, na mindegy, megint elkalandoztam) meg ugye az a régi jó vaj, amit otthon köpültek... De tudomásul kell venni, hogy ez a világ már nem ilyen. Ha valaki olyasmit akar, mint ami a régi világban volt, akkor pénzt és energiát kell áldoznia rá. Régen volt pénz és energia, nem volt technika. Ma technika van és gépesítés. Beáldozódtak értékek. Nincs mit tenni. Ébenfából sem faragnak már lépcsőkorlátot, pedig régen nem volt nagy ritkaság. Sűrű elnézések az offért.
Igen. És csak hermetikusan elzárt vákuumos folyosókon lehet megközelíteni a kávé-tartályokat, fajták szerint. Mielőtt belépne a személyzet vesz egy jó nagy levegőt és csak visszaérve fújhatja ki. Villámgyorsan töltik meg a kis zacskókat, gondolhatod. :D
Őszintén megmondom nem emlékszem már, hogy miképp is tárolják a kávét. Amire emlékszem az a zsákokban állása a kávészemeknek. Nem eleve őrölt kávéról van ám itt szó! Azt majd te intézed otthon és vákuumozol ügyesen. Az ültetvénytől idáig sem hiszem, hogy különleges, oxigéntől elzárt állapotban utazna a kávé. :)
Csak nem a Coffee with sugar-ra gondolsz? (ott dolgozik egy baristalány) Mit jelent az, hogy "zacskóból csinálják"??:)) Nem kávé az alapanyag, hanem papírzacskó? Vagy nylon?