Gyurcsány Ferenc miniszterelnök
2007. november 12-én, Londonban,
a London School of Economics egyetemen
angol nyelven elhangzott előadásának fordított, szerkesztett változata
Már az első mondat LOL...Magyarországon szinte egyetlen párt sincs aki hű maradt volna az alapértékeihez...az SZDSZ pedig pláne nem (elég 1994-et említeni, ami után az szdsz szavazók úgy 70-75%-a ott is hagyta a pártot).
Elég közkeletű tévedés. Az MSZP-vel kötött koalíció után a közvéleménykutatások szerint az SZDSZ népszerűsége nem csökkent, hanem növekedett*, kb. a Bokros-csomagig. Azaz hónapokon keresztül több szavazatot kapott volna, mint előtte. De még akkor sem sokkal esett vissza. Igazán csak a Tocsik-ügy (1996) tette népszerűtlenné a pártot. (Érdekes módon az MSZP-t nem, pedig ők nagyobb összeget kaptak T. Mártától.)
Szóval a szavazók nem az MSZP-vel kötött koalíció miatt, és nem is akkor hagyták el a pártot. Az MSZP-vel kötött koalíció nagyon is népszerű volt.
*Seki Waker topiktársunk valahová be is tette az akkori Szonda Ipsos adatokat.
A Budapest Sun- nál nehezebb az MSZP-SZDSZ irányába jobban elfogult újságot találni. Erre hivatkozni mint mértékadó médiumra, meglepő oktalanságra vall.
Mi, alapítók, büszkék vagyunk arra, hogy az SZDSZ 19 év elteltével továbbra is hű maradt saját alapértékeihez
Már az első mondat LOL...Magyarországon szinte egyetlen párt sincs aki hű maradt volna az alapértékeihez...az SZDSZ pedig pláne nem (elég 1994-et említeni, ami után az szdsz szavazók úgy 70-75%-a ott is hagyta a pártot). Talán egyedül csak a Munkáspárt maradt hű alapértékeihez :-)
Azt, amit ő, ha egy olyan párt áll mögöttem, mint az öszödelőtti mszp, de erős a gyanúm, hogy nagy intelligenciával és még nagyobb felkészüléssel, meg kevesebb ügyetlen politikusi tetszelgéssel sokkal olcsóbbra is lehetett volna optimalizálni.
De igazából lettek volna altrenatívák is, háttérmegállapodás nagy anyagi áldozat árán a fidesszel, valamiféle virtuális nagykoalíció, vagy egy ideális esetben egy nagy intellektuális átütő erejű, felkészült, tisztességes,őszinte és sodró, egyben népszerű reformkurzus, tudok én nagyokat álmodni...
Jogos! A ÁHT hiánya fakad a kevés adóbevételból, a sok indokolatlan kiadásból, a gazdaságból ugye megy az adó az ÁHT-ba, így érthető?;-) Márpedig 18 éve nem gazdasági rendszerváltás volt, az most van, Ferinek hála (vagy nem hála!) :DD
Többnyire itt voltam. Éppen eleget bíráltam a miniszterelnököt a száz lépés hazug látszataktivizmusáért,s gyávaságáért, hogy nem vágott bele abba, aminek a szükségességét még a magamfajta, a politikának még perifériáján sem tevékenykedő ember látott.
Aztán meghallottam a fideszes kampányt és a megszoryítások utáni első közvéleménykutatésokat.
A bajok az elmaradt gazdasági váltástól ered. Kapitalizmusban nem osztogatunk ingyenes szocializmust a gazdagoknak :DDDD Főleg nem csalunk APEH ügyileg:DD
Na egy emberi szó. Köszönöm. Mármiont nemcsak azt, hogy igazat adtál, hanem azt is, ahogy minden jtovábbi jelző nélkül nevezted tarthatatlannak az álláspontomat: ez egy higgadt és méltánylást érdemlő ítélet.
Amúgy a feleselő villódzáson kívül tényleg érdekelne, hogy mi a bajod Gyurcsánnyal.
A "hazugság" szlogen hamis. Nyilvánvalónak kellene lennie, hogy a saját frakciója elé kelett tárnia a helyzetet, s a fejlemények azt utatják, hogy még így sem volt elég drasztikus.
Hogy felelőtlen volt egy olyan helyzetben, amikor talán valamivel jobban lehetett volna optimalizálni az erőforrásokat, de nem sokkal, azt tudjuk.
Vele szemben ugyanakkor egy olyan politiki kókler ált, aki a legrosszabb ghagyománypokta ötvözte a legpofátlanabb hazudozással, s én helyeseltem, hogy bizonyos árat meg kell fizetnünk azért, hogy kacsinszki álapotok ne jöjjelen létre Magyarországon, egy szudétanémet típusú sérelmi hagymázzal megfejelve.
Másfelől az is biztos, hogy a bajok strukturális oka pontosan az, amitől a gyurcsányi szöveg és részben gyakorlat elfelé vezet, az orbáni alternatíva meg bele vissza a sűrűjébe. Ha van bűne, az az, hogy akár frakciója és akár a minőségalatti szabaddemokrata politizálás ellenére nem alakított ki egy független reformelőkészítő csapatot.