De, szeretem,de tény,ami tény, az eredmény nem olyan...
Még az olyan levesemnél se tetszett, ami még kihűlés előtt baltával darabolandó sűrűségű volt ( valami olyasmi érzet, mintha nagyon jó minőségű kockalevest készítenék.)
De engem nem kell komolyan venni, én levesbolond vagyok...:}}}
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy mennyi vizet szabad beletölteni a kuktába, ha például húslevest szeretnék csinálni? Félig, harmadáig? Mert már jártam úgy, hogy a falra fröcskölte a bablevest a kis drága! Vagy akkor más miatt történhetett, vagy a víz volt benne sok?
10 éve biztos hogy nekünk is van. Amit csak lehet, mindent benne főzök. Levesek : hús, bab, lencse. Pörköltek, húsos káposztát, kocsonyát. És mindig megalszik!! A lé mennyisége, mennyi benne a bűrke, fokhagymától függ hogy aldjon. ( a sima velőscsont leves is kocsonyás ).
Ha a " fütyülője " kivan tisztítva, és a helyén van, nem szabad hogy " robbanjon " a készülék.
Mert nem nyitogatjuk gyakran, az íz, illat az ételbe marad, nem kell zep... ter edény. Ja és a húsleves első levét azt a ronda fekete habosat leöntöm. Erre a célra egy régi fazék van használatba. Talán 1 percig hagyom forrni.
Hideg vízzel lemosom, és mindig meleg vízzel teszem fel a kuktába minden fűszer, zöldséggel együtt. És nem kell annyit sikálni az edényt.
A kisfiam kapásból megeszik hármat, és akkor még én és a feleségem még legalább ennyit... Nincs akkora mikróedényem:-)! (szerintem jövőre már a lányom is enni fogja a kukoricát)
A kukta nem azért gyorsfőző, mert esetleg fokozottabban lobogva főne benne az étel, ami tönkretenné a minőségét, hanem a benne keletkező gőz, azaz a túlnyomás miatt, ami sietteti főzési folyamatot. És kiváló kocsonya készíthető benne! Sőt, Uram bocsá,'kiváló marhahúsleves is! Kukoricát is számtalanszor főztem benne,és nincs szükség a zöld levelére
És milyen lett? Én úgy tudtam, hogy a jó kocsonya titka a lassú főzés, pedig a kukta más néven gyorsfőző. Nagyon szeretem a jó kocsonyát (sajnos már nincs szezonja), de mi meg sem próbáltuk még kuktában főzni. Te hogy csinálod, mi a titkod?
Én is nagy kuktabarát vagyok, szinte mindent abban főzök, de most van egy dilemmám. Csöves kukoricát is lehet benne főzni szerintetek? És ha igen, vajon mennyi idő kell 6 csőnek? A héját is belefőzzem, mint ahogy a "rendes" fazékban szokás?
A kukta kinyitása előtt meg kell várni, hogy a benne lévő energiák lecsendesüljenek.
Ez történhet klasszikusan: tűzről levéve legalább negyedóráig pihentetjük (a kukta mérete és a benne főzött étel ezt az időt módosíthatja) Ha a szelep súlyzárát megemelve nem sziszeg, bátran kinyitható mindenféle sérülés nélkül.
Lehet siettetni a folyamatot: a kuktára hideg vizet eresztünk, vagy a súlyszelep alá kanalat szúrva megemeljük azt. Ez utóbbi módszer hátulütője az, hogy tele lesz a lakásod az aktuális étel illatával.
Az első módszert javaslom, mert a maradék energiák hasznosíthatók. A másik kettőt csak akkor, ha az étel még utómunkálatokat kíván, vagy időhiányunk van.
"Konyhás", vagy "1000 apró cikk" jellegű boltokban keresd. Ha ezekben nem találsz, nézz szét a fém edényalátét választék (ilyen nagyáruházakban is kapható) között. Többféle átmérőjű és rácsozottságú kapható. Törekedj arra,hogy minél kisebb rések legyenek rajta. A célnak nagyon megfelelők.
Illik tudni edényed lezáró részének (ott a legkisebb) átmérőjét. :))
Először is szeretném megköszönni Neked, kedves szysssz, hogy segíted a kezdőket (mint amilyen én is vagyok)! Nem is tudom, hol lennék nélküled, komolyan...
És akkor a kérdés: karácsony előtt vettem a b. nejemnek egy készlet ákcijós kuktátot. Ellenberger nem volt benne/hozzá az általad itt és máshol is említett pároló rács. Tudsz esetleg valami bótot, ahol ilyesmit lehet külön is venni? (6 és 4 L-es kuktát vételeztünk)
Hogyis mondja az angol?: "én nem vagyok olyan gazdag, hogy olcsó ruhákat vásároljak"
Ez a gondolat kiterjesztve is igaz: kuktát csak olyat érdemes venni, ami szendvicsdtalpú, a fala vastag nemesacél, a fedele szilikongyűrűvel zárja az edényt. Igaz, hogy tizenezer HUF egy 4 literes is, de örökéletű.
Valamelyik hiperszuper áruház árulta akcióban ezt a szinte teljesen használhatatlan kuktát. A fedele alaphelyzetben hajlított, zárt állásban a befelé hajló peremre símul. A kinyitása külön mutatvány (a fedőt megmártjuk a forró lében... rossz esetben a kezünket is...). Büntetni kellene érte...
nem is nyomás alatt gondoltam:)én is szoktam főzni és amit nekem mutatott az eladó abban nem volt gumitömítés még fel is hívta a figyelmem,hogy abba a fajtába nem kell és nem meggyőzni akarom magam csak sajnálom,hogyilyen ócskákat árulnak hejette de rászánok kicsit több pénzt és fogok venni valami komolyabbat mert nagyon szeretünk benne főzni,másként jönnek elő az ízek és az öreg tyúkoknak nem kel másfél nap amíg megfő:)
azt látom, hogy nagyon meg akarod győzni magadat arról, hogy a régi fajta a jó, DE!
EGyik kuktát sem lehet, és nem is szabad nyomás alatt kinyitni. Be kell tenni a mosogatóba, ráereszteni pár percig hidegvizet, aztán már szinte magától kinyílik. Nem nagy varázslat... :-)
A rozsdamentes, kifelé hajlú pereműben is van gumitömítés, csak nem nézted meg jól. :-)