A párhuzamos topikban mindenki a véleményét fejtegeti. Én nem véleményekre vagyok kíváncsi, hanem csak a statisztikára.
1.a zsidó szomszédnak
1.b zsidó családtagnak
2.a cigány szomszédnak
2.b cigány családtagnak
3.a kínai szomszédnak
3.b kínai családtagnak
4.a határon túli magyar szomszédnak
4.b határon túli magyar családtagnak
Kérlek benneteket, mindenféle kommentár nélkül csak igenekkel és nemekkel válaszoljatok, minden 20. hozzászólás után igyekszem összesíteni az addigi eredményeket.
1. A legtöbb ember széleskörű (bár lehet, hogy nem megalapozott) véleményt alkot társairól. Ritka, hogy valaki egyetlen szempont alapján hozna döntést, vagy egy kritérium döntően befolyásolná azt. Pl. nem hiszem, hogy sok olyan szőke nő imádó van, akit a félmellűség sem tántorítana el egy barna javára. 2. Persze át lehetne fogalmazni a kérdést, hogy „negatív vagy pozitív irányba befolyásolná…”, de ennek sem látom sok értelmét. Az ily módon feltett kérdést olyan választási lehetőséget sugall, amiben csak ez az egyetlen egy dolog a tét. Pl. két olyan ember közötti választást, aki egyforma modorú, társadalmi helyzetű, egyformán igényes vagy igénytelen, szocializált, rendszerető, és folytathatnám milliónyi tulajdonsággal, csak éppen abban különböznek, hogy az egyik mondjuk zsidó a másik meg cigány. Hát ugye ilyen nincsen. 3. Az is lehet, hogy sokan úgy értelmezték a kérdést, hogy a bennük kialakult általános zsidó-, cigányképet stb. vették alapul. Pl. elképzeltek egy, este a gangon dinomdánomozó, hangoskodó cigány családot. Eben az esetben nem a kérdésre válaszoltak, hanem arra, hogy inkább negatívnak vagy pozitívnak képzelnek el egy cigányembert.
Persze lehetnek olyanok, hogy egyetlen egy szempont tényleg döntően befolyásolja a választását. Pl. nem fogadna be a családjába zsidót, vagy éppen koszosan öltözködőt és rámásznának egy szőke öregasszonyra is. Bár az ilyen embereket én agymosottnak tartom, sajnálom őket, de bármilyen rossz döntéshez joguk van.
Zsidót szomszédnak 100%, családtagnak 76,92% fogadna el. Cigányt szomszédnak 61,54% fogadna el, családtagnak 53,85%. Kínait szomszédnak 84,62%, családtagnak 69,23% fogadna el. Határon túli magyar 100% mellé költözhetne be, családtagként azonban csak 84,62% látná szívesen.
Nem, bár Mo.-on a többség liberális. Maximum ezt nem tudja magáról, vagy nem akar tudni róla, mert az él a köztudatban, hogy liberális=SZDSZ. A különbség az, hogy egy rendes liberális pártnak lehetne 40-50% támogatottsága, de egy szélsőjobbosnak soha.
A liberálisok, a baloldaliak és a nem rasszista konzervatívok a többség. (A liberálisok kb. 20-25%-nyian vannak, elosztva az MSZP-ben, az SZDSZ-ben, az MDF-ben és a Fideszben.)
Ebből az következik, hogy a szélsőséges jobbantak (és egyéb hibbantak), akik tehát gyakran megengednek maguknak némi zsidó-, cigány- és kínai-ellenességet, tévednek, amikor azt állítják, hogy ők képviselik a "nemzetet" vagy a "többség véleményét".
Valójában egy törpe minoritásról van szó. Nem b@sznak egy őtést se'. Én mondjuk ezt eddig is tudtam, de jó, ha világosan és szemléletesen kiderül, hogy aki az antiszemitákat, cigány- és idegenelleneseket szidja, az nem "a nemzetet" gyalázza.
Tévedsz, mert előttem legalább 4-en nemet nyomtak az 1b-re. Akkor lennék antiszemita, ha az 1a-ra is nemet mondanék. Családtagként nem örülnék egyiknek se, szomszédként nem különösen zavar senki, kivéve a cigányok, mert a közelükbe nem mennék semmi pénzért. Ez van, lehet utálni.
Na, amíg megírtam érkezett még 3 érdemi válasz :) Azt hiszem túlígértem magam ezzel a húszonkénti összesítéssel :) Most viszont el kell mennem, hajnalfele leszek ismét.
23 érdemi hozzászólás után a következő az eredmény:
1a 23 igen 0 nem 1b 18 igen 4 nem 2a 15 igen 7 nem 2b 13 igen 10 nem 3a 19 igen 4 nem 3b 16 igen 7 nem 4a 23 igen 0 nem 4b 20 igen 3 nem
Ez azt jelenti, hogy az eddig válaszolók 100%-a elfogadna szomszédjának zsidót és határon túli magyart. 78% elfogadna családtagjául zsidót, 22% nem.
Szomszédjául 65%unk fogadna el cigányt, 35% azonban nem. Családtagul 56% látná szívesen a cigányokat, 44% pedig nem. (Ez már közel fele-fele)
Szomszédként kínai 82% mellé költözhetne be, 18% mellé nem, a családjában pedig 69% látná szívesen, 31% nem.
Határon túli magyar, mint már az elején írtam, akárki mellé beköltözhetne, nem zavarna senkit, de a családjában csak 86% látná szívesen. Ami azért elég nagy arány.
1a: igen 1b: igen 2a: igen 2b: nem 3a: igen 3b: nem 4a: igen 4b: igen
remélem eléggé EU konform vagyok, csak mert van NEM válaszom is. a családtagot azért nem ártana tisztázni: Ha pl. tesóm, unokatesóm beállít egy kinai pasassal/nővel, vagy romával, hogy összeházasodnak, akkor legyen. Viszont én nem házasodnék egyikükkel sem, és a gyermekeimmel kapcsolatban sem örülnék neki. A NEM válasz erre vonatkozott
cigányt, kínait szomszédnak semmiképp, azonnal esne 15-20%-ot a saját ingatlanom értéke, a zsidókkal nincs ilyen probléma, családtagnak meg egyik se tolong.