Keresés

Részletes keresés

BIKE-R Creative Commons License 2016.06.08 0 0 74

Szombaton egy újabb kaland veszi kezdetét: RIDE TO MAGADAN 2016

BIKE-R Creative Commons License 2015.08.01 0 0 73

Előzmény: BIKE-R (72)
BIKE-R Creative Commons License 2015.06.24 0 0 72

Kicsit leült ez a topik, kavarjuk fel :)

Ha valakinek van kedve elmélyedni egy kis Szibériai motoros kalandban, annak figyelmébe ajánlom: RIDE TO MAGADAN 2014

grisin100 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 71

Szeva Kuna!

Én is a  -56-ra emléxem, de Herendi xerint 62volt, végül is

mind1, de Qhideg volt:-)

Előzmény: Bela Kuna (70)
Bela Kuna Creative Commons License 2011.10.27 0 0 70

Szia Grisin!

Nos, Te hány fokra emlékszel -56, vagy -62?

Előzmény: grisin100 (63)
Bela Kuna Creative Commons License 2011.10.27 0 0 69

Üdv Mindenkinek!

Én télen is jártam a Bajkál tónál, és mondhatom elég vastagon befagyott.

Vita van néhány voltt szibírják között, hogy 1976 karácsonyán, szilveszterén -56, vagy -62 c° volt, én az 56-ra emlékszem.

Itt olvasgathattok Szibériáról, olyan emberek vannak a topikon akik hoszabb, rövidebb ideig járta, éltek ott:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9012666&na_order=

van honlapunk is:

http://usztyi.corner.hu/

zozocam Creative Commons License 2008.08.21 0 0 66

na, voltatok?

én megint megyek, télen.

közben megírtam magyarul az útleírást.

http://www.ongo.hu/elmenybeszamolok/2624

z.

Előzmény: Karika1177 (65)
Karika1177 Creative Commons License 2007.10.29 0 0 65
54-essel kapcsolatban nem osztanál meg velünk némi tapasztalatot? :-)
Előzmény: zozocam (64)
zozocam Creative Commons License 2007.10.26 0 0 64

Azért nincs befagyva, amiért még jég van rajta júniusban!

Nagy víztömeg, hő-akkumulációs jelenség.

Átlagosan január 9-én fagy be és május 5-én kezdődik a zajlás.

Ezt ezen találtam most.

http://www.bww.irk.ru/baikalclimate/baikalice.html

Előzmény: Yogi (57)
grisin100 Creative Commons License 2007.10.26 0 0 63
Hajó kirándultam a Bajkálon, azt hem júliusba, akkor tényleg nem volt befagyva:-)
Előzmény: Yogi (61)
grisin100 Creative Commons License 2007.10.26 0 0 62
Az Angara -60 fokban sem fagyott be, természetesen a gyors folyás miatt.
Viszont érdekes, hogy a Bajkál miért nem:-))
Előzmény: Karika1177 (60)
Yogi Creative Commons License 2007.10.26 0 0 61
Saját kép, igen, de nem tudom, hány fok volt. Csak egy pillanatra nyitottam ki a vagon ajtaját, épphogy elkattinthattam a gépet és már jött is a gyezsurnaja. Lassan döcögtünk, arra emlékszem. Nagyon szerettem volna leszállni, de akkor még nem lehetett csak úgy.
Előzmény: Karika1177 (60)
Karika1177 Creative Commons License 2007.10.26 0 0 60
Magad készítetted a képet?
Csak mert ez esetben Te meg tudod mondani, milyen körülmények közt készült.
Ha +10 fok volt, akkor értem. :-)
Előzmény: Yogi (59)
Yogi Creative Commons License 2007.10.24 0 0 59
Nem hinném, az mozgó vizekkel nemigen tud előfordulni. Talán valami rendkívüli meeg időjárás volt abban az évben, vagy fene tudja. Nekem is csak most tűnt fel, ahogy a szkennelt képet javítottam.
Előzmény: Karika1177 (58)
Karika1177 Creative Commons License 2007.10.24 0 0 58
túlhűlés?
Előzmény: Yogi (57)
Yogi Creative Commons License 2007.10.24 0 0 57
1990, Szovjetúnió, a Bajkál-tó déli csücskének keleti oldala, valahol Irkutszk előtt, december közepe. Miért nincs befagyva?

Yogi Creative Commons License 2007.10.24 0 0 56
Tényleg, a moszkvai és oroszországi árakról mesélhetne valaki hozzáértő, mer' én azt olvasom, hogy ma Moszkva a világ legdrágább városa. Mennyire igaz ez és mi a helyzet "vidéken"?
Karika1177 Creative Commons License 2007.10.24 0 0 55

Más. A fogaid nagyon legyenek rendben, még egy ithon észre vehetetlen ínny gyulladás is gyilkos tud lenni abban a hidegben.

Na, most jól beparáztam. Mindenféleképpen gondoskodni fogok, hogy rendben legyenek a fogaim. Fontosat mondtál, köszönöm szépen!

Előzmény: sukinic (51)
Karika1177 Creative Commons License 2007.10.24 0 0 54

"Tavaly márciusban forgattam Szibériában egy filmhez promot, éjjel -40 volt, nappal
-15 körül"

milyen kamerát használtál, ami működött -30-40ben?
én is tervezek valamit vinni, persze nem profi cuccot, hanem valami kompakt digitálisat. mindenesetre örömmel látom, hogy technikailag kivitelezhető a filmezés. :-)

"A túraboltokban kapható cuccok kutyaszart sem érnek ilyen körülmények között, az az első szabály. Itthon NEM kapsz megfelelő cuccot, a túraboltok nincsenek nálunk erre ráálva, ne is kezdj el keresni, én már ezt az utat végigjártam. (Érthető: nem túl nagy a piaca a -30-ban túrázni vágyóknak)"

a minimális cuccot sem javasoljátok itthon megvenni? gondolok alsó ruházatra, zoknira, arcmaszkra, ilyesmire. mindent, de mindent kint ajánlatos megvenni?

"Javaslatom valami északi ország vadászboltjában beszerezni felszerelést, olcsóbb is és jobb is, mint valami fos Columbia cucc."

sajnos nem lesz lehetőségem előtte elmenni külföldre bevásárolni. :-(

Másutt hol vásároljunk? Moszkva, esetleg csak Jakutszkban? Van jó piac, ahol ilyeneket lehet kapni? Egyáltalán milyen árak vannak? Egy általad említett rén irhacsizma mennyit kóstál? tudom, hogy nem lehet pontos árat mondani, és hogy esete válogatja, de legalább annyit, hogy egy pár 10.000 vagy 50.000ft? Egy vastag kabát (nem tudom, milyen a tuti) 50.000 vagy 200.000? Szóval nagyságrendileg.

"De egy probléma rögtön jelentkezik: a legtöbb erre a hőmérsékletre tervezett ruha nem feltételezi azt, hogy kemény mozgást végzel benne, ami hőt termel, ezért beleizzadsz pillanatok alatt.  Ám ha megállsz, a hideg durván támad..."

tehát az izzadás nagy ellenség? valami ilyesmit mondott a srác, aki szintén jön, említettem már (a vadász, ő javasolta a helyi ruházatot). Ennyire komoly lenne a dolog az izzadással?

Ja, és maszkot, ha nagy hideg van, nem lehet eléggé túlhangsúlyozni. Én párszor nem raktam az orrom elé semmit... aztán itthon tüdőgondozóba kellett mennem, mert a hörgőim  fagyási sérülésteket szenvedtek (adtak egy spray-t és meggyógyult).

a maszkot is kint vetted? és ebből sem ér semmit az itthoni?

De ha komoly az utazási szándékotok, akkor írj egy privát emailt zozocam/kukac/gmail.com-ra vagy hívj fel az út előtt (mailben megadom), ez egy hosszú történet (élet a mélyhűtőben), de szívesen segítek.

köszönöm szépen, élni fogok a felajánlott lehetőséggel!

Előzmény: zozocam (46)
Karika1177 Creative Commons License 2007.10.24 0 0 53
Jó a beharangozó, nagyon tetszik.
Vajon fogunk látni vadon élő rénszarvasokat.

Tényleg: sok a vad? Vaddisznó, szarvas, farkas?
Ez a "puska nélkül el se indulj", vagy a "vad jobban fél tőled, mint te őtőle" történet lesz vajon?
sukinic Creative Commons License 2007.10.17 0 0 52
Az előbbiből a megfelelő részek Karikának szólnak. Bocs.
Előzmény: sukinic (51)
sukinic Creative Commons License 2007.10.17 0 0 51

Tényleg a maszk! És a bajusz.... Magam a hóhér sapkát nem bírtam! Had ne fejtsem ki, lényeg hogy az első nap után többé nem vettem fel. A másik tipus, amin egy nyílás van szemnek, orrnak már valamivel jobb volt. Ezt felhúztam az orromra, és el lehetett viselni, de ez sem volt az igazi. A legjobb a sál volt! ezt tudod úgy tekerni, hogy marad annyi hely alatta, hogy levegőt is vehess kényelmesen és ne égesse a tüdőd a hideg.

Más. A fogaid nagyon legyenek rendben, még egy ithon észre vehetetlen ínny gyulladás is gyilkos tud lenni abban a hidegben.

zozocam Creative Commons License 2007.10.16 0 0 50

NA ITT A CIKK... sorry, angol, most nem fordítanám le, de remélem így is oké, inkább amolyan mókás beszámoló, ilyet kért tőlem egy külhoni újság.

De a központi téma, amit ugye előbb-utóbb mindenki megkérdez, itt is felbukkan...

Khmm. Kaki-pisi.

(Szóval: az overáll gyorsan nyitható kell legyen...)

The sun has gone down, slowly, as it should on the North. Last glance at the thermometer: -37C. Clear sky, it is going to drop to -40C by the morning. Not the weather for camping, I think, when I enter our run-down Russian-style military tent. For a couple of weeks this is my home that I share with a lovely Evenki family, the nomadic people of the Siberian taiga. They have traditional reindeer skin tent too, but prefer to use this leaky ugly tarp, because this gets dirty slower. This is a practical decision, like everything else here…

Inside, Vladimir is keeping the fire alive in the rusty iron stove. He is 65 years old and having spent all his life in the forest hasn’t yet mastered this indoor fire. Well, at least on the first night when he is feeding the fire half asleep trying to keep the tent and the guests warm. Despite the fire the nights are freezing, I realize this when a strange noise wakes me up, it is the sound of the loudly chattering teeth of my interpreter Igor.

Some days earlier we had a surreal flight here on the board of a MI8 Russian helicopter: Having to squeeze ourselves in the plane next to the other cargo - a large coffin.  As we flew over the white frozen landscape it was hard to imagine that there are people living in this cold endless sea of trees.

But for four years old Masha, the granddaughter and the central character our would-be film, this is home and a large playground as well. Now, in March it was never warmer than -15C and this tiny girl is out all day long wearing only some pullovers. Many times the feeling comes upon me that I should put my polar jacket on her, but it seems she is fine in this natural deep freezer.

On the last night, as I lie in my warm sleeping bag I think about this family and the place where they live. But my thoughts are interrupted: I need to go outside an answer the call of nature.  I am too lazy to put on all the warm clothes I need and I leave the safety of the tent. Immediately feel that I made a mistake. The cold grips my chest and I almost hear as it bites my lung.

But there’s another thing: panic.

Which direction did I came from…?! It’s a labyrinth of reindeer trails in the deep snow swallowed by the darkness. Hey, I don’t want to become the hero of the next Evenki legend about a crazy Hungarian who never found his way back to the tent!!

Suddenly a dog barks up. Ugh! The tents are only a few meters away...

Before we say goodbye to Vladimir he assures me that he will help us to make a beautiful film because the world has to see how the Evenkis’ life as they see “the life of African bushmen”.

I am very surprised: “Bushmen?! “

It turns out that he is watching "Dyeeskavery Channel" via satellite on the rare occasions when he visits the village.

I have to remind myself that the world is getting smaller and smaller. But also that I am talking to a grandfather probably from the last nomadic family of this vast area. I want the whole world to see this fantastic man – just the same way as he is watching the Bushmen of Namibia on television in the middle of Siberia!

Előzmény: Yogi (49)
Yogi Creative Commons License 2007.10.16 0 0 49
Én a magam részéről örülnék a cikknek.
(Hi-tech öltözék alatt meg gondolom senki nem a Columbiát értette, sokkal inkább az ilyen finn lékhorgász overálhoz hasonló holmikat. Ez miből van?)
zozocam Creative Commons License 2007.10.16 0 0 47

Nem rakta fel a képet....

Na itt van: Evenki öltözék vs finn overál!

Evenki öltözék vs finn overál
zozocam Creative Commons License 2007.10.16 0 0 46

Hát én ilyen körülmények között dolgozom, sőt tán mondhatom erre specializálódtam...

Lappföld, Grönland - télen. És persze szerelmem, Szibéria. Sokszor kinn alvással, úgy értem sátorban, mint pl. tavaly Közép-Szibériai fennsíkon, Evenkiában.

Tavaly márciusban forgattam Szibériában egy filmhez promot, éjjel -40 volt, nappal

-15 körül - amit igen melegnek érzett már az ember - komolyan: pulóverre vetkőztem, mert izzadtam, mégis csak 25 fokkal melegebb volt, mint reggel! De az a hideg egész másmilyen, ott Szibériában, a levegő páratartalma minimális, hidd el, nem érzed.

A túraboltokban kapható cuccok kutyaszart sem érnek ilyen körülmények között, az az első szabály. Itthon NEM kapsz megfelelő cuccot, a túraboltok nincsenek nálunk erre ráálva, ne is kezdj el keresni, én már ezt az utat végigjártam. (Érthető: nem túl nagy a piaca a -30-ban túrázni vágyóknak).

Javaslatom valami északi ország vadászboltjában beszerezni felszerelést, olcsóbb is és jobb is, mint valami fos Columbia cucc.

Nekem finn jéghorgász overálom van, az még nem hagyott cserben...

De egy probléma rögtön jelentkezik: a legtöbb erre a hőmérsékletre tervezett ruha nem feltételezi azt, hogy kemény mozgást végzel benne, ami hőt termel, ezért beleizzadsz pillanatok alatt.  Ám ha megállsz, a hideg durván támad...

Ja, és maszkot, ha nagy hideg van, nem lehet eléggé túlhangsúlyozni. Én párszor nem raktam az orrom elé semmit... aztán itthon tüdőgondozóba kellett mennem, mert a hörgőim  fagyási sérülésteket szenvedtek (adtak egy spray-t és meggyógyult).

Helyben attól függően hova mész szintén lehet cuccot kapni - de Oroszország brutál drága mostanában, készülj fel.

De ha komoly az utazási szándékotok, akkor írj egy privát emailt zozocam/kukac/gmail.com-ra vagy hívj fel az út előtt (mailben megadom), ez egy hosszú történet (élet a mélyhűtőben), de szívesen segítek.

Egy biztos: Szibéria eszeveszett gyönyörű télen (is), és nagyon élvezhető, könnyű utazni. A télen azt értem, március, esetleg április. Már rengeteg a fény, és a hó is keményre fagyott, tömörödött (már ahol). Január szopó, nincs fény és akkor tényleg irtózatosan hideg van, depressziósok a helyiek (is), teljesen értelmetlen menni akkor.

Na most ennyi, oldalakat lehet írni a témáról.  Ha van egész konkért kérdésed, azért tedd fel itt is.

Lehet bemásolok ide mindjárt egy cikket a tavalyi utamról, de angolul van - ha nem baj.  Addig a promo, akit érdekel, 4 perc. Ennél a nomád családnál voltam sokat - és ha valakik akkor ők eléggé képben voltak milyen akár -60C körül az élet - egy sátorban...

http://www.jol-let.com/my_reindeer.html

Ja egy kép. A modern és a régi ruházat... Ők csak röhögtek a cuccomon, hogy miként bírom ki benne. Kipróbáltam a rén irhacsizmát én is van), uhh, az egy kályha! (nekem egy kanadai csizmám, az semmi ehhez képest - ja, mindeképp kivehető bélésűt vigyél - berakod a hálózsákodba vagy tűz mellé és kiszárad reggelre!)

grisin100 Creative Commons License 2007.10.16 0 0 45
Köszi! :-)

"Ki járt '78-ban Uszty-Ilim-ben?"
Van 1 ilyen topik is itt az indexen!
Én is szívesen válaszolok minden kérdésedre, de én általában zárt helyen dolgoztam.
Ráadásul ez nem most volt.
Ott van aki betonozóként dolgozott és tuti, hogy szívsen válszol kérdéseidre, na ők tényleg az igazi szibériában dolgoztak, éjjel nappal
Saját véleményem szerint, kint vásárolj megfelelő ruhákat.
Már ott is lehet mindent kapni, ezt azért tudom, mert még mindig van kinti kapcsolatom.
Kérdezz bátran!

Előzmény: Karika1177 (40)
Karika1177 Creative Commons License 2007.10.16 0 0 44
Nem fogunk síelni, ez biztos.
Erről iszont nekem meg az jutott eszembe, elképzelhető, hogy vinni kéne hótalpat.
Nem tudom, milyen ott a hó, lehet, hogy a hótalp csak porhóra jó, ott meg januárban már minden keményre van fagyva.
Szóval nem tudom, csak eszembe jutott.
Előzmény: sukinic (43)
sukinic Creative Commons License 2007.10.16 0 0 43
Eszembe jutott még valami. Felmentünk az urálba is, naná! Szóval ott 1-2 ember lézengett csak, de csak a hátúl nyitott sífutó kötést használták, és volt hótalpuk is. Nem vagyok nagy spiller sí témában, de azt hiszem hogy ezek a most használatos, középen elkeskenyedő lécek nem oda valók, már ha sízni is akartok.
Előzmény: Karika1177 (42)
Karika1177 Creative Commons License 2007.10.16 0 0 42
Pontosan ilyen leírásokra gondoltam, köszönöm szépen!
De szerintem ne menj sehová, topiknyitóként ezennel hivatalosan Vorakutát ideiglenesen Szibéria részévé nyilvánítom!
Előzmény: sukinic (41)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!