"Az Indexben bemutatott tavaly őszi rendőri túlkapások egyikében sem ítélték még el az elkövetőket. A símaszkban, azonosító nélkül bántalmazó rendőröket nem is fogják, mert az ügyészség minden olyan eljárást vádemelés nélkül megszüntetett, amelyben nem volt egyértelműen megállapítható, hogy egy több tagú osztagból ki bántalmazott."
http://index.hu/politika/belfold/rendor4931/?main&rnd=425
elég, ha egy ismert. ha látja, hogy kollégája törvénytelenséget követ el, köteles megakadályozni. ha nem teszi, katonai bűncselekményt követ el. ezért tagadják meg a rebisz vezetői az osztagok azonosítását is. emiatt panaszkodik az ügyészség, erről beszélt Sólyom a parlamentben (és ezt tagadta le Petrétei, az exjogvédő)
Igen, így elmondva olyan egyszerűnek tűnik. De sokszor még az a 10 személy sem "ismert", főleg ha az utcán történt a "dolog", mert a rendőri vezetők sokszor azzal védekeznek, hogy nem tudják melyik csoport hol, merre volt....
Ha meg a kapitányságon történt, akkor meg az általad említett, "nem akarom tudni ki ütött a 10 személyből" következik.....
Az a legfőbb gond, hogy ezzel a megukat mentegető magatartással a rendőrség nagyobb kárt okoz a társadalomban, mint azt fel tudnák fogni. :(
Ez világos, nem így értem... Itt van pl. ez: "Kruchina Károly és Vince vallomása alapján a Budapesti Nyomozó Ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétségének gyanújával eljárást indított az őket őrizetbe vevő, illetve a X. kerületi kapitányságon akkor szolgálatot teljesítő rendőrök ellen. Az utcán intézkedő tíz rebiszes ellen indított nyomozást az ügyészség tavasszal megszüntette."
Ha jól értem, a 10 intézkedő személy szerint ismert, csak az nem, h. konkrétan ki ütötte vagy rúgta az illetőket... Ez alapján konkrétan x, y és z rendőrök ellen szerintem lehetne eljárást indítani, miszerint tőlük kvázi kartávolságban lévő ismeretlenek bántalmaztak 2 civilt, ők meg nem akadályozták ezt meg...
az osztagparancsnok, ha nem akadályozta meg beosztottja törvénytelen viselkedését, katonai bcs-ért lenne elmarasztalható. hogy ezt megússzák, az osztagparancsnokok felettesei megtagadták, hogy az osztagokat azonosítsák (azt mondták, nem tudják, melyik osztag hol volt, kit hová vezényeltek).
Azért mer nem ír róla a zindex még biztos nem vonják felelősségre? Pontosan milyen szintig tart a felelősség? szolgálatvezető, kerületi kapitány, megyei kapitány, főkapitány? belügyminiszter?
Az elmarasztalás, és a vád alá helyezés két külön dolog.
Falvai Zsolt a Budapesti Nyomozó Ügyészség vezetőjeszerint a rendőri bűncselekmények esetében a törvény kizárja a kollektív felelősséget, büntetőeljárás csak konkrét személy ellen indítható.
És mivel ügye a rendőrök azonosítójel nélkül, símaszkban intézkedtek, az esetek egy részének felderítése, az elkövetők azonosítása nehézségeket okozott, és az osztagparancsnokok sem bizonyultak éppen együttműködőnek a nyomozásokkor...
Én nem tudom, kik voltak a maszkok mögött, de a társak azért csak tudták, hogy ki van az álcasapi mögött. Ha õk nem segítették a bûnelkövetõ társak azonosítását, nem váltak bûnpártolóvá?
Amit itt nem értek: 1. bizonyos esetekben bebizonyosodott, h. megállapítható a hivatalos eljárás során elkövetett bántalmazás. 2. ismert, h. ezen esetekben mely rendőrök voltak jelen (csakhát a maszk miatt nem voltak felismerhetők) 1+2-ből szerintem (és mások szerint is) következik, h. mind az x jelenlévő rendőrrel szemben felvethető a szolgálati kötelesség elmulasztása, vagy vmi hasonló (ti. látták, h. ismeretlen maszkos férfiak jogellenesen bántalmaznak civileket)
A randalírozóknak egyértelműen a bíróság előtt a helyük, ahol felelniük kell a tettükért. Hiszen a Te meg az én adómból építik majd újra az általuk tönkre tett dolgokat. Éppen ezért fontos dolog a törvényes igazságszolgáltatás, ahol a rendőrség szerepe a randalírozók törvény elé szolgáltatásában ki is merülne elvileg.... nem a rendőrségnek kell rögtönítélő bíróságot "játszania" az utcákon, arra ott a megfelelő szerv, a bíróság.
Illetve ne menjünk el szó nélkül azon fontos dolog felett sem, hogy a rendőrségnek kellene a törvényes rendet képviselnie, közvetítenie. Így talán az általuk elkövetett sorozatos törvénysértések többszörös kárt okoznak az országnak....
Igen. És mi a helyzet a randalírozókkal? Idén is lesznek ilyen szarháziak az utcán? Ha õk nem törnek, zúznak, akkor milyen ürüggyel mentek volna ki a símaszkosok? He! Ja tudom, ezek Gyurcsi felbérelt emberei voltak. Hivatásos provokátorok.
No és mi legyen a maszkos randalírozókkal? Ha jól tudom több demokratikus országban még a bejelentett békés tüntetők sem viselhetnek maszkot, vagy ha mégis, joggal kiemelhetik a rendőrök. Hát ha még gyújtogat is a "békés tüntető".
Hát ez az! Arról nem tehet a vezetõ, ha az emberének elszáll az agya. De arról talán igen, hogy miért tûr meg olyant a bandájában, akirõl feltételezhetõ, hogy nem tud uralkodni magán. Az sem tetszik nekem, hogy ha mégis megdádázzák, akkor az csak max. lajoskaírdleszásszorhogysímaszkbannemverekszünk szintû lesz. Ha nagyon megbüntetik, akkor magas nyugdíjjal leszerelik, s másnap indul el új örzõ-védõ cég. :-(
Mint ahogy a cím is mutatja a símaszkosok megúszták. Az index cikke 5 esetet említ, melyekben rendőrök csoportosan követtek el törvénysértéseket, súlyos testi sértéseket, túlkapásokat..... ez az 5 eset közül 1 azaz 1 db ember ellen indul hivatali visszaélésért és védekezésre képtelen személy ellen elkövetett súlyos testi sértésért miatt eljárás.
"Ütötték, rúgták, orrtörést és bordarepedést szenvedett. Kórházi látleletekkel igazolt sérülései miatt bántalmazás hivatalos eljárásban vétsége miatt eljárás indult. Az ügyészségen hatvan fekete-fehér képről kellett kiválasztania azokat, akik megverték. Egy maszk nélkül bántalmazó rendőrt képről és később a szembesítésen is felismert."
Nem az a kérdés, hogy bebizonyosodott, hogy bántalmaztak-e valakit. Hanem az, hogy felismerhető-e. Hiszen az esetek 80%-ban a símaszkban, azonosító nélkül bántalmazó rendőrök ellen az ügyészség vádemelés nélkül megszüntette az eljárást, mertnem volt eldönthető hogy egy többtagú osztagból ki bántalmazott.
(ügye a símaszkok és az egymásnak falazás miatt.... múlt héten a Köztársasági Elnök is említette a dolgot....)
"A Mendoza által felismert rendőr, a X. kerületi rendőrkapitányság beosztottja ellen hivatali visszaélés, és védekezésre képtelen személy ellen elkövetett súlyos testi sértés miatt vádat emeltek, ügyét szeptember 27-én tárgyalja a Fővárosi Bíróság. Vele együtt áll bíróság elé egy másik, a X. kerületi kapitányságon megbilincselt embereket maszk nélkül bántalmazó rendőr is, akit a Kruchina fivérek azonosítottak fényképről, majd szembesítés során."
Ezt miért nem idézted? Akikről bebizonyosodott, hogy bántalmaztak azokat vád alá is helyezik, várhatóan elitélik.
Mégsem lehet a fél rendörkapitányságot lecsukmi, csak mert épp szolgálatban voltak. Tudod, ártatlanság vélelme.
"Az Indexben bemutatott tavaly őszi rendőri túlkapások egyikében sem ítélték még el az elkövetőket. A símaszkban, azonosító nélkül bántalmazó rendőröket nem is fogják, mert az ügyészség minden olyan eljárást vádemelés nélkül megszüntetett, amelyben nem volt egyértelműen megállapítható, hogy egy több tagú osztagból ki bántalmazott."