Úgy tűnik, a magánynyugdíjpénztárak geyengén sáfárkodtak a betett pénzekkel (saját esetemben is ezt mutatják a számok). Emellet ezek a pénzek erősen hiányoznak az állami nyugdíj alapból.
Kb ez várható a magánbiztosítóknál is.
Nem szabad kötelezővé tenni a magánnyugdíjpénztárat, a magán egészségbiztosítót meg teljesen le kell választani az államiról.
Ezt mondom én is. Általános esetben a pénztárak a befektetéseiket a gazdaságban tartják, vagy legalábbis függnek a gazdaság állapotától. Ha lefittyed a gazdaság, sem az állami, sem a magánpénztár nem tud fizetni.
Hogy most a befektetések még a forintnál is nagyobbat estek, átmeneti jelenség, vagy visszaerősödnek némileg, vagy a forint gyengül hozzá...
Azt azért elég nehéz elmagyarázni, hogy ha nyitottak volna egy bankszámlát, és arra utalták volna a pénzük x %-át, jobban jártak volna. Ha ilyen pocsékul műkodnek az MNYP-k , hogy a befizetet pénz nagyjából fele van meg, akkor miért teszik a tagságot kötelezővé?
A befektetések mindenkori értéke ugyanis igazodik a társadalom értékteremtő képességéhez. Ha csökken a termelőerő, hozzá amortizálódik a magánpénztárak vagyona is.
Akik most mennek nyugdíjba, azoknak felélte az MNYP a pénzét, még a befizetett pénzt sem kapják meg. Válságra hivatkoznak, eltőzsdézték, rossz volt a lapjárás a pókerasztalnál, hangzik az indoklás az 50milliós audiból.
a bizetett összeghez viszonyítsd a hozamokat (a manyu-k az egyéni számlán jóváírt összeg hozamát reklámozzák, csak ugye az kevesebb mint a befizetett pénz)
Hát azért 2000-ről 2002-re az már nagyon nem friss adat, nem igazán mérvadó lehet, hogy azóta már sokkal jobbak. Hol találtad ezt a kimutatást?
Hát ha már erre a célra létrehozna egy bankot lenne még 1 pár dolog amire nem ártana külön bank. De gondolhatod, ha az utakat nem csinálják meg ilyen mérvű beruházásokra lesz e lehetőség :)
Ém most jöttem el, volt vami kimutatás x évre (talán 2000-től, v 2002-től), ahol majdnem mindenki 60-65%-t hozott, és csak ők 40-t...talán 1 volt amelyik gyengébben muzsikált. Kár, h nem nézegettem ilyen kimutatásokat korábban is..
(most küldték az átlápés miatti elszámolót, hát tényleg elég gyengén muzsikáltak..)
Egyébként ez az egész mnyp szerintem csak egy nagy átverés, miért nem tudja az állam megcsinálni, h létrehoz egy bankot direkt erre a célra, és ott név szerint letárolja mindenki megtakarítását ingyen v (kevesebbért mint a pénztárak) uúgy, mint a mnyp-k?
A pénztárak, főleg úgyis csak állampapírtí vehetnek, akkor meg teljesen felesleges kezelési költség címen az embereket még jobban lehúzni és a bankokat hízlalni.. :(
úgy hallottam, hogy vannak jó konstrukcióik! a bátyám egy pénzintézetnél dolgozik, és ő is ajánlotta. amugy bővebben van: http://www.lepjat.hu oldalon szép napot!
Az urak azon őrjöngenek, hogy a mnyp-k nem hoznak 3% fölötti reálhozamot. Talán még nem tudnak róla, hogy azok jellemzően kötvényalapokba és pénzpiaci alapokba fektetik a pénzt és nem kábítószercsempészetbe, prostitúcióba és autópályaépítésbe. Tény, hogy ezek magasabb hozamot nyújtanának, viszont nem biztos, hogy megéred a nyugdíjas kort.
A másik, amiről láthatóan nem tudnak, hogy a levont költség aránya az idő múlásával csökken, mert a működési költséget mindig a tárgyévi befizetésre vetítik, a hozamot meg a teljes tőke generálja.
Az mnyp-nek nem dolga, hogy megverje az akciós 1 éves betéti kamatokat, hanem hogy harminc-negyven éves időtávon értékálló legyen, és ne függjön az ember nyugdíja a mindenkori kormányok kegyeitől. Ennek a célnak - szerintem - eddig megfeleltek.
Persze lehet kritizálni az mnyp-ket a piacinál gyengébb hozamok, a magas költségek meg a hiányos beszámolók miatt, de az IRR ismerete még kevés. A számviteli fogalmatlanság meg egyenesen kizáró ok. :)
Természetesen ezt is rosszul tudod. Az éves eredmény nyilvános adat, ha vennéd a fáradságot, magad is utánanézhetnél. De nyilván kényelmesebb tudatlanul hőzöngeni.