Igen, talán több is mint a harmaduk, jó ismerősöm. Többször is megkérdeztem őket, és azóta is próbálok mindenkit aktivizálni, bár nem azzal a módszerrel, hogy újból szétküldöm a levelet mindenkinek. Sokukkal napiszinten beszélek, hiszen találkozunk itt- ott. Azt, hogy én mit gondolok róluk, teljesen mindegy jelen esetben. Elmondom, hogy mit mondtak, talán az érdekesebb.
A legtöbben arra hivatkoznak, hogy egyáltalán nincs idejük ilyesmire, örülnek, ha a családra marad energia a munka és a háztartás mellett. A netet csak levelezésre használják, a gyerek játszik rajta, esetleg leszednek egy receptet. Ezzel nehéz vitatkozni...
A következő nagy számban elhangzott felelet az volt, hogy nincs kedve véleményt alkotni nyíltan, mert biztosan rájönnek a válaszaiból, hogy kicsoda Ő, a nickname mögött. Erre mit kellett volna mondanom? Alapból nem értem, hogy mitől fél, de azt magam is tapasztalom, hogy kevesen mondják ki, amit gondolnak.
Végül sokan hivatkoztak arra, hogy nincs ötletük, ez a város mindig ilyen volt, ilyenek az emberek, ezen úgysem lehet változtatni. Az energiájukat máshova rakják.
Hát ennyi.
Nem tudom, hogy ki szervezi a programokat például a művháznak, vagy a sportcsarnoknak? Ahogy Ti is írtátok, meg lehetne próbálni havonta egy jobb előadást, egy koncertet vagy vmi. Nem ? Ehhez mi kell?
mi lenne ha minden héten szétküldenéd annak a 150 ismerősödnek azt a levelet amiben ezt a fórumot ajámlod? ELőb-utóbb csak elkezdenének irogati az emberek nem?
Esetleg ha rajta vagy az iwiw-en akkor ott is hirdethetnéd... Bár az első módszert, hogy ismerősöket hívjunk meg jobban preferálom. Szia hurvi
Szerintem ez " svábok, tehát zárkózottak" felállás hülyeség, már bocsánat. Szentendrén laktam egy jó darabig, a város összetétele még a mórinál is svábosabb, a környező falvak (Dunabogdány, Üröm, Tahitótfalu) szinte teljesen svábok, őrzik a hagyományaikat, mégis nagy összetartás volt, rengeteg civil kezdeményezés, program. Tudom, Szentendre azért más, de az emberek ott is svábok.
A klikkesedés szerintem is jellemző, de nem hiszem, hogy ez helyi vonás....
Mit tegyünk? Nem tudom, sok igazság van abban, amit móri lányka írt, de talán ha több ilyen kis csoport összefogna, lehetne nagyobb területen is gondolkodni, nem csak saját berkeken belül.
Mennyire ismered azt a 150 embert? Mit gondolsz róluk? Szerinted miért nem szólnak hozzá? Nyilván legalább a harmaduk közelebbi ismerősőd. Megkérdezted őket, ők miért nem szólnak hozzá? Kíváncsi vagyok?
én magam is az vagyok. Az első 30 hozzászólásból több mint 10 az enyém. Nagyon szerettem volna ha ez itt beindul.
Az iwiw-en több mint ötezren jelölték be ismerősként Mór városát. Tehát valhol vannak móri internetezők.
De nem tudom hol. Tavaly én mint betelepült és néhány vidéki váltott pár postot egymással. Hiába reklámoztuk.
Szerinted mit kellene tenni? Szerinted igazaz, hogy a móri svábok, zárkózottak - kiközösítőek? Szerinted igaz az, hogy egy két klikk (politikai vagy gazdasági vonalon tart össze és mindenki más csak bunkó bányász és szalagmunkás? Szerinted itt van "értelmiség"? (és nem a diplomára gondolok, csakhogy ne a máúinikásó legyen a fő kúltúra forrás)
Hogyen tegyünk mit itt fórumra irogatok, hogy jobb legyen a saját és a közhangulat is móron?
Mit tegyünk, hogy ne egymás torkának essünk itt a fórumon - esetleg kitéve annak, hogy ez a kezdeményezés is elhal - hanem előre mozdítsuk a dolgokat?
Szívesen olvasom a véleményeiteket kedves eddig hozzászólók.
Szeretnék bekerülni abba a magba, ahol az ismerősöd szervez programokat. Lehet? Egyrészt biztos vannak tapasztalatai, a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva, amit kamatoztathatnék. Másrészt biztos találnék programot, ami engem vagy a családot érdekli.
Egyébként nem célom, hogy palota forradalmat csináljak. Szeretnék magamnak, és azoknak, akiket érdekel, néhány programot szervezni, hogy jól érezzük magunkat.
Természetesen tisztában vagyok vele, hogy nem lesz itt nagy változás. A magam környezetét próbálom aktivizálni, kisebb- nagyobb sikerrel. Ezért is lenne jó, ha többen összeállnánk, talán akkor lehetne nagyobb volumenekben is gondolkodni.
Hihetetlen, hogy páran írogatunk ide, hiszen csak én, minimum 150 embernek elküldtem a topik elérhetőségét. Ezt Te érted?
van ismerősöm, aki azért nem szól hozzá, mert elege van a felesleges próbálkozásokból. Van egy kis mag, akinek szervez, a többi közömbös móri meg le van... (őt idézem).
Hazudhatok, hogy hajrá, majd neked BIZTOSAN sikerül, ami sokaknak nem, de mivel ugyanazokat az emberek kell megszólítanod, akiket az előtted próbálkozóknak ...hát nem vennék rá mérget.
Még nem unom. Azért mindig vannak, akik támogatnak. De ha már itt tartunk, ez is egyfajta közömbösség, amit írsz. Nem kell, hogy lelkesíts, de nem különbözöl a "móriaktól" ha így állsz hozzá a város fellendítéséhez. Arra várni, hogy majd lesz vmi, közben nyíltan lelombozni, aki esetleg tesz is vmit.....
Én sem vagyok született móri, de itt élek már egy ideje, így annak tartom magam. Sok helyen éltem, de ekkora közönyt nem tapasztaltam sehol, mint itt. A civil kezdeményezések szinte elvesznek, vagy talán nincsenek is? Ha vki mégis belefog vmibe, szinte biztos, hogy csak negatív kritikát kap, ha egyáltalán válaszra méltatják. Sajnos tapasztalatból beszélek. Nagy a bizalmatlanság.
Ennek ellenére, vagy pont ezért, én mindig derüsen vágok bele egy újabb dologba, aztán majd lesz vmi. Csinálni kell, majd feléled ez a város!
Ami a körhintásokat illeti, egy picivel biztosan lehetnének halkabbak... bemegy közéjük az ember, aztán kénytelen kimenekülni.
Gryllusra első gondolatra a szabadidőközpont jut eszembe, persze ott elveszne a csekély számú érdeklődő, és Gryllus tényleg annyira közvetlen, bevonta a gyerekeket, beszélgetett velük - más lenne egy nagyszínpadon. (Pl. Halász J.) Ezért maradhatna a sátor, csak valahol kicsit messzebb a körhintásoktól. Összességében tényleg ez volt a legszínvonalasabb Bornap.
Alapjában véve azonban azt gondolom, hogy a móriak többsége közömbös ilyesmik iránt. Ha jól megnézem, minden játszóházban ugyanaz a 10 ember fordul elő, ugyanez igaz a kastélyos rendezvényekre. A zenei esteken is ugyanazok az arcok... Sorolni lehetne.
Nézd meg ezt a topikot. Már az elárul valamit, hogy nem mórinak jutott eszébe megnyitni. Aztán egy csomóan értesültek róla, s vagy meg sem nézték, vagy nincs hozzáfűzni valójuk.
Teljesen igazad van. Szerintem is kellene egy kis élet, legalább havonta egy normális előadás. Jó lenne ha kihasználnánk a műv. házat, vagy akár a szabadidő központ adta lehetőséget is. Nem hiszem, hogy csak a gagyi cirkuszosoknak kell eljönni rendszeresen Mórra.
A bor témához nem tudok hozzászólni, sörpárti vagyok.
Egyébként a Bornapok sokkal színvonalasabb volt, mint eddig bármikor. Nekem a kaják kicsit drágának tűntek, de nem járok rendszeresen ilyen eseményekre, így lehet, hogy az ilyen helyeken megszokottak voltak az árak. A körhintások lehetnének egy kicsit halkabbak, de gondolom ez nem megvalósítható. Mindenesetre Gryllusszal együtt elég érdekes volt....
Az, hogy kicsi a borvidék és az ezerjó hazája nem kellene, hogy azt jelentse, hogy nem tűnik fel sehol a borunk...
Pl. Volt az ősz kezdetén egy spar-os borkatalógus tájegységenként. A MÓRI BORVIDÉK is szerepelt egy oldal fejlécében - másik borvidékkel együtt - DE MÓRI BOR nem volt... Azért ez kínos nem? Országos kiadvány...
És nem csak az ezerjó van. Ha az nem kell a piacnak akkor meg kellene próbálni mást eladni.
A vásárló nem azért vesz bort, mert ez ősi fajta és csak itt terem meg és piros fehér szívem, hanem hogy ízlik-e nekik vagy sem. Ha traminiből készült bor piacképesebb azt kellene többet termelni és kevesebbet az ezerjót - amit valóban csak kuriózumként a hozzááértőknek termelnének.
Nem is azt várom el amit egy "nagy" város tudna adni.
De amint a bornapoki példa is mutatja, egy Hobo féle József Attila estre, Fábry-ra és a többi nevesebb előadóra volt, van és lenne érdeklődés.
Nem azt mondom, hogy hetente két előadó jöjjön le, de azért havonta ha egyszer megfordulna itt egy "A kategóriás sztár" (szinte mindegy, hogy a könnyű vagy a nehezebb műfajból) biztosan újra és újra elmennének az emberek.
A móri borvidék elég kicsi borvidék az ország borvidékeihez képest; ráadásul kevés "honos" fajta létezik itt.
A legnevesebb bor az ezerjó, ami persze olyan, amilyen; ez egyéni ízlés kérdése. Viszont ez az erre a tájra legjellemzőbb fajta.
Szerintem nem országos, vagy nemzetközi viszonylatban kell versenyeztetni, mert a mai ízlésvilágnak és divatnak semmiképpen nem felel meg; igenis a tájjelleggel kell "operálni", és valóban erős marketingre, és összefogásra van szükség borvidékünk népszerűsítésére.
klassz a két új játszótér a kresszparknál és az Árpád utca végén. Két nappal a megnyitás után két felnőtt mérleghintázott nagy boldogan az egyiken. Szerintem fogalmuk sincs róla mennyibe kerül egy ilyen hinta (csúszda, mászóka, stb) ... és lehet, h arról sem, hogy ezeket gyerekeknek építették
Bornapon jó volt a Gryllus Vilmos. Kár, hogy közvetlenül az előadói sátor mellett üvöltött a körhintások magnója. Ez ő is megjegyezte - talán majd a szervezőkig is eljut.
Vajon tényleg muszáj két fellépő között egy teljes órát hangolni az együtteseknek? Szombat este a fél órás Varga-Balássy után egy órát kellett várakozni a következő bandára. Mire belendültem volna, abbamaradt a zene :( A programfüzet (ami mellesleg igényes és jól szerkesztett volt) nem említette, hogy a V-B páros csak fél órát játszik, s az azt követő Flippers-re egy órát várni kell. 20:30 Varga-Balássy 21:30 The Flippers (de csak 22:00-kor kezdtek)
A vasárnap 10-től 12-ig tartó fegyverkiállítás és íjászat esetében jó lett volna tudni, hogy maga a harcászati bemutató pontosan mikor van. Egy kicsi meg egy pici gyerekkel vagy kimegyek 10-re és szerencsém van, mert akkor kezdődik, vagy nincs szerencsém és...
Hobo és Fábry jó volt. Jó lenne Bornaptól függetlenül is hasonló előadókat látni Móron!
Több műsort nem láttam, s a fentieket leszámítva úgy gondolom, jó volt a rendezés, szervezés. (Sokkal több wc volt mint tavaly - legalábbis nekem úgy tűnt. Talán piacozókból is kevesebb volt (ruha, cipő, fúrógép). A Kapucinus térre tehettek volna több szemetest, bár lehet, hogy ez úgy működik, hogy aki akarja megtalálja, aki nem akarja annak meg lehet akármennyit kitenni.
a város honlapjára felkerült egy kérdőív, amely a lakosság városról alkotott véleményét, valamint a várossal szemben jövőbeni vágyaikat, a tervezetett projektekhez kapcsolódó véleményeiket szeretné összegyűjteni.
A kérdőív célja, hogy a lakossági véleményekre is alapozva alkossa meg középtávú céljait, akakítsa projekteit, amelyeket a hamarosan megjelenő Akcióterületi Terv kereteiben fog majd bemutatni.
Tegnap beszédbe elegyedtem egy fiatallal, aki az idén érettségizik. Természetesen a terveiről kérdeztem. Továbbtanulás természetesen, ha nem jön össze irány külföld nyelvet tanulni. Nagyon helyes mondom, így kell ezt csinálni.
Az már egy másik dolog, hogy úgy gondolja, hogy nem akar többé Mórra visszajönni. „Nincs itt semmi” – mondja -„El innen, el minél messzebbre, minél nagyobb városba.” Nem Ő az első akitől ezt hallom. Miért van ez? Diplomásként, értelmiségiként miért nem talál otthont magának valaki itt szőlő dombok alján???
Kedzem a jobbikkal. Bornapok. A várost már kinőtte a rendezvnény, de mégis jopbb volt mint a tavalyi. A Az ételek utcájában végre nyugodtan lehetett kajálni, és a borok utcája is széleyebb lett. Szép idő volt.
A másik, bár politika, de mégsem lehet megkerülni: http://www.videoplayer.hu/videos/play/97297